Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2022

SOS εκπέμπει το ΕΚΑΒ – «Χάνονται» ασθενοφόρα σε βάρδιες λόγω των διακομιδών

 

Ραγδαία αύξηση φαίνεται πως έχουν σημειώσει ιδιαίτερα το τελευταίο εξάμηνο οι διακομιδές των ασθενών από τις νοσηλευτικές μονάδες της Ηλείας προς τα υπόλοιπα νοσοκομεία της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας, με κυριότερα το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Πατρών στο Ρίο, το Γενικό Νοσοκομείο Πατρών «Άγιος Ανδρέας» αλλά και το «Καραμανδάνειο» Νοσοκομείο Παίδων.

Τα πέντε ασθενοφόρα που επιστρατεύονται για τις πρωινές και τις απογευματινές βάρδιες και τρία ασθενοφόρα για τις βραδινές, έχει αποδειχθεί πως πολλές φορές δεν είναι αρκετά για να καλύψουν όλες τις ανάγκες της Ηλείας, με διακομιδές και έκτακτα περιστατικά, ενώ υπάρχουν συχνά ημέρες όπου επιστρατεύονται και περισσότερα πληρώματα ώστε να ανταπεξέλθουν οι βάρδιες στα καθήκοντά τους και να ολοκληρωθούν οι διακομιδές. Σύμφωνα με πληροφορίες της εφ. «Πατρίς» υπήρξαν μέρες όπου έτυχαν επτά διακομιδές σε μια μόνο βάρδια, τα πληρώματα πήγαιναν τον ασθενή στο εκάστοτε νοσοκομείο και στη συνέχεια έπρεπε να επιστρέψουν ξανά στην Ηλεία. Και μέσα σε όλη αυτή τη δύσκολη κατάσταση πρέπει να συνυπολογιστεί και το γεγονός ότι πρέπει να περάσουν τρεις ώρες για να πάει και να γυρίσει ένα ασθενοφόρο. Συμφώνα με τις ίδιες πληροφορίες, πριν από μερικές ημέρες έπρεπε να γίνουν διακομιδές διαφορετικών περιστατικών σε Πάτρα, Αγρίνιο αλλά και Γιάννενα.

Ο διασώστης και πρόεδρος του Σωματείου της 3ης Περιφέρειας ΕΚΑΒ Αλέξης Κουτσούκος

Σε άλλη περίπτωση, σε μια βάρδια έχει συμβεί επίσης να λείπουν και όλα τα ασθενοφόρα στον δρόμο ή να φύγουν δύο μαζί, εάν αυτό κριθεί απαραίτητο από το νοσοκομείο του Πύργου, χωρίς να λείπουν φυσικά όλα τα ασθενοφόρα από τον νομό Ηλείας. Τα ασθενοφόρα επαρκούν, όμως ποτέ δεν είναι αρκετά, όπως και το προσωπικό, καθώς η Ηλεία έχει ενισχυθεί και με 18 επικουρικούς. Το πρόβλημα ωστόσο έχει να κάνει με την έλλειψη των γιατρών στα νοσοκομεία της Ηλείας.

«Οι διακομιδές στον Πύργο και όπως και στα Ιόνια Νησιά μειονεκτούν εργαστηριακά και ιατρικά», δήλωσε στην εφ. «Πατρίς» ο Αλέξης Κουτσούκος, διασώστης και πρόεδρος του Σωματείου της 3ης Περιφέρειας ΕΚΑΒ και συμπλήρωσε τονίζοντας ότι «μεγάλο ποσοστό των περιστατικών δεν μπορεί να διερευνηθεί στα νοσοκομεία των περιοχών αυτών και πηγαίνει για περαιτέρω εξετάσεις και διερεύνηση στα κεντρικά νοσοκομεία της περιφέρειάς μας που είναι στην Πάτρα, στο Ρίο ή στον Άγιο Ανδρέα αντίστοιχα. Επίσης δεν έχει παιδιατρικά νοσοκομεία ούτε ο νομός Ηλείας, ούτε τα Ιόνια Νησιά, με αποτέλεσμα όλα αυτά τα περιστατικά να έρχονται επίσης στην Πάτρα».

Σύμφωνα με τον κ. Κουτσούκο, η γενικότερη κατάσταση που επικρατεί λόγω της έλλειψης γιατρών έχει ως αποτέλεσμα να επιβαρύνεται η δύναμη του ΕΚΑΒ και να απασχολούνται ασθενοφόρα για τις διακομιδές, άλλες φορές μαζί με γιατρό ανάλογα και τη βαρύτητα του περιστατικού και άλλες φορές χωρίς συνοδεία γιατρού. «Για να ανταπεξέλθουμε ή θα πρέπει να καλύψει το ασθενοφόρο που πηγαινοέρχεται άλλος σταθμός εάν έχει φόρτο εργασίας ο εκάστοτε τομέας», υπογράμμισε ο ίδιος, σημειώνοντας πως αυτή η κατάσταση θα είχε αποφευχθεί εάν δεν υπήρχαν οι ελλείψεις γιατρών στην Ηλεία. Τέλος, ο κ. Κουτσούκος πρόσθεσε πως «ανά τακτά χρονικά διαστήματα οι διακομιδές υπερβαίνουν τις βάρδιες και φέρνουμε επιπλέουν πλήρωμα για να τις καλύψει. Υπάρχουν βάρδιες που έχουν τρία ασθενοφόρα προς Πάτρα και άλλες περιοχές. Αυτό σημαίνει ότι ένα ασθενοφόρο έχει χάσει όλη τη βάρδια. Οπότε μειώνεται η δύναμη του ΕΚΑΒ στον εκάστοτε τομέα».

patrisnews.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου