Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2022

Ανεμβολίαστοι υγειονομικοί - Με ποιον τρόπο θα επιστρέψουν στις θέσεις εργασίας τους - Το σχέδιο του Υπουργείου Υγείας

 

Η επιστροφή των ανεμβολίαστων υγειονομικών στις εργασίες τους μετά τη δικαίωσή τους από το Συμβούλιο της Επικρατείας θα γίνει κάτω από πολύ αυστηρά μέτρα, ενώ το υπουργείο Υγείας εξετάζει το ενδεχόμενο, εκείνοι να πληρώνουν από την τσέπη τους, τα rapid test, στα οποία και θα είναι αναγκασμένοι να υποβάλλονται.

Συγκεκριμένα, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης τόνισε ότι η απόφαση του ΣτΕ για την επιστροφή των υγειονομικών θα γίνει σεβαστγή, ωστόσο σε καμία περίπτωση δε θα εκτεθεί σε κίνδυνο η δημόσια υγεία.

Σε αυτό το πλαίσιο και σύμφωνα με το ethnos, το υπουργείο Υγείας έχει έτοιμα τα αυστηρά μέτρα τα οποία θα επιβληθούν στους ανεμβολίαστους υγειονομικούς για να επιστρέψουν στα καθήκοντά τους.

Τα μέτρα και η πρόταση του υπουργείου Υγείας

Ειδικότερα, στο συρτάρι του υπουργείου Υγείας υπάρχει πρόταση που προβλέπει παραπάνω από ένα rapid test την εβδομάδα για τους γιατρούς που θα έρχονται σε επαφή με ασθενείς. Τα τεστ που θα πρέπει να τα κάνουν οι γιατροί με δικά τους έξοδα.

Ταυτόχρονα δεν αποκλείεται να υπάρχουν και άλλου τύπου απαγορεύσεις που να σχετίζονται με την παρουσία τους στις κλινικές, όπως αναφέρουν υψηλόβαθμες πηγές του ethnos.

Οι ίδιες πηγές τονίζουν ότι δε θα επιστρέψουν μόνο με ένα τεστ όπως ισχύει σήμερα για τους επισκέπτες στα νοσοκομεία, καθώς κάτι τέτοιο θα σήμανε πως δε θα εφαρμοσθεί κανένα ιδιαίτερο πρωτόκολλο για τους ανεμβολίαστους γιατρούς.

Υπενθυμίζεται ότι αυτή τη στιγμή ισχύει ότι οι υγειονομικοί, που δεν έκαναν αναμνηστική δόση, υποβάλλονται σε ένα ράπιντ τεστ την εβδομάδα με δικά τους έξοδα.

Πάντως, αντίστοιχα αυστηρά μέτρα αναμένεται να εφαρμοσθούν και για τους νοσηλευτές που έρχονται σε επαφή με ασθενείς.

Ωστόσο, το σενάριο που εξετάζει το υπουργείο Υγείας είναι σύμφωνα με έγκυρες πηγές του ethnos.gr να υπάρξουν διαφοροποιημένα μέτρα για τους ανεμβολίαστους διοικητικούς υπαλλήλους που θα επιστρέψουν στο ΕΣΥ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι με βάση τις επίσημες καταγραφές, 170 είναι οι ανεμβολίαστοι γιατροί, 800 οι νοσηλευτές ενώ οι υπόλοιποι είναι διοικητικοί υπάλληλοι.

Συνολικά 7.000 είναι οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί, αλλά οι 5.300 εργάζονται ήδη με πιστοποιητικό νόσησης, ενώ 1.700 υγειονομικοί είναι σε αναστολή και αναμένεται να επιστρέψουν.

mynews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου