Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2022

Κ. Θεοδοσάκης: «Τελειώνουν» τη Δημόσια υγεία

 

Με κινητοποιήσεις απαντούν οι υγειονομικοί στο νομοσχέδιο του Υπουργείου – Σε αναμονή για την επιστροφή των ανεμβολίαστων στην εργασία τους μετά την απόφαση του ΣτΕ

Στην αρμόδια Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, ξεκινά η συζήτηση του νομοσχεδίου για την υγεία, παρουσία των φορέων.

Την απόσυρσή του έχει ζητήσει η ΠΟΕΔΗΝ η οποία τη Δευτέρα 28 Νοεμβρίου πραγματοποιεί 4ωρη στάση εργασίας. 14 Δεκεμβρίου θα πραγματοποιηθεί η 24ωρη πανυγειονομική απεργία, όπως ο Πρόεδρος του Γενικού Συμβουλίου της ΠΟΕΔΗΝ Κυριάκος Θεοδοσάκης είπε στον 98.4.

 Οι περισσότερες αντιδράσεις επικεντρώνονται στο άρθρο 10 το οποίο δίνει τη δυνατότητα στους ιατρούς πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης που υπηρετούν σε νοσοκομεία του Ε.Σ.Υ., υπό προϋποθέσεις, να λειτουργούν ιδιωτικό ιατρείο ή να παρέχουν υπηρεσίες προς ιδιωτικές κλινικές, ιδιωτικά διαγνωστικά ή θεραπευτικά εργαστήρια και γενικότερα σε κάθε είδους ιδιωτικές επιχειρήσεις, που παρέχουν ή καλύπτουν υπηρεσίες υγείας.

Κατά την ΠΟΕΔΗΝ ρυθμίσεις του νομοσχεδίου θα αυξήσουν περαιτέρω την ιδιωτική δαπάνη υγείας και την προκλητή ζήτηση υπηρεσιών.

*Την απόσυρση του νομοσχεδίου ζητά το Σωματείο Εργαζομένων στο ΠαΓΝΗ , σημειώνοντας πως υπηρεσίες που δεν τις παρέχει το δημόσιο σύστημα υγείας -λόγω υποχρηματοδότησης- παραδίδονται στον ιδιωτικό τομέα υγείας, όπως οι δευτερογενείς διακομιδές, που θα εξυπηρετούνται κυρίως από κατόχους ιδιωτικών ασθενοφόρων κατόπιν σύμβασης με το ΕΣΥ εξαιτίας των τεράστιων ελλείψεων του ΕΚΑΒ σε διασώστες και οχήματα.  Ή η κατ’ οίκον μαιευτική φροντίδα, που θα παρέχεται κυρίως από νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου, ΟΤΑ κοκ, λόγω της αποψίλωσης της δημόσιας πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας.

*Αναφορικά με τη δυνατότητα επανόδου στην εργασία των ανεμβολίαστων υγειονομικών που δίνει αποφαση του ΣτΕ την κρίνει θετικά και λέει ότι οι υγειονομικοί βρίσκονται πλέον σε αναμονή της πολιτικής απόφασης.

Το Ανώτατο Δικαστήριο στο οποίο είχε προσφύγει η ΠΟΕΔΗΝ έκρινε, ότι η εν λόγω ρύθμιση για παράταση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού των υγειονομικών ως το τέλος του χρόνου (31.12.2022) είναι αντισυνταγματική, διότι οι αρμόδιες υπηρεσίες όφειλαν να έχουν, ως ορίζεται, επαναξιολογήσει την αναγκαιότητα του μέτρου.  

Παράλληλα, οι σύμβουλοι Επικρατείας ακύρωσαν την υπουργική απόφαση που καθόριζε τη διαδικασίας πρόσληψης προσωπικού ορισμένου χρόνου σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 50 ν. 4825/2021. 

*Την άμεση επιστροφή των χιλιάδων υγειονομικών στις θέσεις του ζητά ο Σύλλογος Εργαζομένων του νοσοκομείου Αγίου Νικολάου. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου