Τετάρτη 16 Νοεμβρίου 2022

Οι προτάσεις του κ. Σάββα Καραταπάνη για την Υγεία στο Συνέδριο της ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου

 

Μία ενιαία Υγειονομική Περιφέρεια Νήσων είναι η πρόταση που κατέθεσε στο Συνέδριο της ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου, τις προηγούμενες ημέρες, ο εντεταλμένος Νότιας Ρόδου και Δημόσιας Υγείας του δήμου της Ρόδου, κ. Σάββας Καραταπάνης.

Ο ίδιος, σε δηλώσεις του χθες, αναφέρθηκε στο θέμα αυτό όπως και σε άλλα που έχουν να κάνουν με την περιοχή αρμοδιότητάς του.

Καταρχάς, ο κ. Καραταπάνης, αναφέρθηκε στην εισήγηση που έκανε ως εκπρόσωπος του δήμου Ρόδου στο Συνέδριο της ΠΕΔ  και στην πρόταση που κατέθεσε για την ίδρυση μίας Υγειονομικής Περιφέρειας μόνο για τα νησιά του Αιγαίου, η οποία να μην έχει σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα.

Αυτή θα πρέπει να ασχολείται με τις ιδιαιτερότητες που έχουμε στη νησιωτική χώρα όσο αφορά στις δομές υγείας, οι οποίες διαφοροποιούνται και από νησί σε νησί ενώ θα πρέπει να έχει λόγο και ο δήμος στον τομέα ευθύνης του, εξήγησε ο κ. Καραταπάνης.

Σημείωσε ακόμη ότι για πρώτη φορά κατατέθηκε η πρόταση αυτή σε ένα σοβαρό όργανο όπως είναι η ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου και εκτιμά ότι θα υπάρξει ένας προβληματισμός πάνω σ’ αυτό.

Για τη σεζόν στη Νότια Ρόδο

«Ήταν μία εξαιρετική χρονιά οικονομικά για το νησί μας. Ο τουρισμός είναι η μεγάλη οικονομική δραστηριότητα στο νησί και επηρεάζει και την υπόλοιπη χώρα γιατί αυτή τη στιγμή αν η οικονομία της χώρας έχει έναν καλό ρυθμό ανάπτυξης, οφείλεται στα νησιά», είπε αρχικά.
 

Σύμφωνα με τον ίδιο, η Νότια Ρόδος έδωσε ένα στίγμα ιδιαίτερα θετικό αφού, όπως πληροφορείται από ανθρώπους που δραστηριοποιούνται στην περιοχή, υπήρχε μεγάλη πληρότητα, καλές τιμές, οι εργαζόμενοι όλοι είχαν δουλειά, κάτι που τον χαροποιεί «γιατί από την πίτα αυτή του τουρισμού πρέπει να είναι όλοι ευχαριστημένοι», όπως είπε.

Τη φετινή σεζόν-συνέχισε-η Νότια Ρόδος όχι μόνο πήγε καλά αλλά έδειξε ότι έχει και προοπτικές τεράστιες, εφόσον λυθούν τα θέματα υποδομών. Μάλιστα, μία άλλη παρέμβαση που έκανε στο συνέδριο της ΠΕΔ ήταν για το οδικό δίκτυο της περιοχής, με την πρόταση που έχει συντάξει εδώ και αρκετό διάστημα. Αυτή συνίσταται στην επέκταση του διπλού οδικού άξονα από τα Κολύμπια μέχρι την Καταβιά. «Νομίζω ότι είναι η Εγνατία οδός της Ρόδου και πρέπει να μπει κάποια στιγμή στα σκαριά», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Καραταπάνης και συμπλήρωσε ότι μ’ αυτό το οδικό δίκτυο αντιμετωπίζουν πρόβλημα γιατί δεν επαρκεί.

«Δυστυχώς, στη Νότια Ρόδο, το οδικό δίκτυο πάντα μένει πίσω και αυτή τη στιγμή έχει το χειρότερο οδικό δίκτυο. Από τη Λίνδο και έξω είναι ένας δρόμος έξι μέτρων, τρία και τρία ανά κατεύθυνση ενώ ο υπόλοιπος δρόμος είναι εννέα μέτρα πλάτος», συμπλήρωσε και τόνισε ότι δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι όποιος έρχεται στη Ρόδο θα επισκεφθεί και το πρασονήσι και τα χωριά της Νότιας Ρόδου.

Παράλληλα, αυτές τις ημέρες θα παραλάβουν το ασθενοφόρο-όπως τον διαβεβαίωσε ο ΔΥΠΕάρχης κ. Χρήστος Ροϊλός και έτσι θα φτιαχτεί το πολυπόθητο πέμπτο ασθενοφόρο που θα εδρεύει στη Νότια Ρόδο. Επίσης, όπως τον ενημέρωσε ο Πρόεδρος του ΕΚΑΒ, από το Υπουργείο υπάρχει δέσμευση για προκήρυξη δέκα θέσεων διασωστών του ΕΚΑΒ αποκλειστικά για τη Νότια Ρόδο.

Όπως εξήγησε, πρόκειται για γενικές προσλήψεις διασωστών αλλά το νέο είναι ότι η προκήρυξη δεν θα είναι για το ΕΚΑΒ Ρόδου αλλά για το ΕΚΑΒ Νότιας Ρόδου.

Κατά τ’ άλλα, το ιατρείο του Γενναδίου λειτουργεί με τους αγροτικούς γιατρούς και τους επισκέπτες (σ.σ. γενικοί, παιδίατροι, χειρουργοί κ.α.) που έχουν καταφέρει να έρθουν από το Νοσοκομείο της Ρόδου, τα Κέντρα Υγείας κτλ. Αυτοί έρχονται τα πρωινά εθελοντικά, κάτι που έχει τεράστια απήχηση τον κόσμο, όπως είπε. Έτσι, βγαίνει το πρόγραμμα των εφημεριών ενώ έχει αυξηθεί και το νοσηλευτικό προσωπικό με τρεις νοσηλευτές και καλύπτονται οι βάρδιες. Εκείνο που θέλουν είναι να προσληφθούν ένας γενικός γιατρός και ένας παιδίατρος.

Κλείνοντας, ως αρμόδιος και για τον τομέα της Υγείας στον Δήμο της Ρόδου, είπε ότι με αφορμή το εθνικό σχέδιο δράσης για την παιδική κακοποίηση, στόχος είναι ν’ αναβαθμιστεί ο τομέας της ψυχικής υγείας και οι Δήμοι να οργανώσουν καλύτερα τις δομές τους.

rodiaki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου