Τετάρτη 6 Σεπτεμβρίου 2023

Κινητοποίηση στη Θεσσαλονίκη ενόψει ΔΕΘ και πολυσέλιδο πόρισμα για τις υγειονομικές μονάδες της Βόρειας Ελλάδας



Μεγάλη απεργιακή κινητοποίηση για την Παρασκευή 8/9/2023 με συγκέντρωση στο ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης στις 08:30πμ και πορεία Σωτηρίας των Νοσοκομείων, Κέντρων Υγείας, ΕΚΑΒ, Πρόνοιας προς το Υπουργείο Μακεδονίας Θράκης, ετοιμάζει η ΠΟΕΔΗΝ ενόψει των εγκαινίων της ΔΕΘ.

Στη σχετική ανακοίνωσή της που συνοδεύει πολυσέλιδo πόρισμα έρευνας για την κατάσταση που επικρατεί στις υγειονομικές μονάδες της Βόρειας Ελλάδα, η ΠΟΕΔΗΝ αναφέρει τα εξής:

«Η Δημόσια Υγεία είναι υπόθεση όλων μας. Καλούμε εργαζόμενους και πολίτες της κεντρικής Μακεδονίας να συμμετάσχουν στην κινητοποίηση.

Οι Υγειονομικές Μονάδες της Βορείου Ελλάδος αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα που αν δεν υπάρξει συνολική κυβερνητική παρέμβαση για την επίλυσή τους ο χειμώνας αναμένεται δύσκολος για τους ασθενείς, με δεδομένη την αύξηση των νοσηλειών λόγω της έξαρσης των ιώσεων και την εργασιακή εξάντληση του προσωπικού.

Σε πολλές περιπτώσεις το προσωπικό δεν κατάφερε να πάρει κανονική άδεια το καλοκαίρι λόγω των σοβαρών ελλείψεων. Στα επείγοντα των εφημερευόντων νοσοκομείων υπάρχουν πολύωρες αναμονές. Το 40% των χειρουργικών αιθουσών είναι κλειστές λόγω έλλειψης νοσηλευτικού προσωπικού και αναισθησιολόγων. Η αναμονή στις λίστες χειρουργείων ξεπερνούν τα δύο έτη. Ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός από αγορά ή δωρεές στην διάρκεια της πανδημίας δεν λειτουργεί ή υπολειτουργεί λόγω έλλειψης ακτινοδιαγωστών γιατρών και τεχνολόγων. Εισάγονται στα νοσοκομεία ασθενείς με παθολογικά ή πνευμονολογικά προβλήματα υγείας και νοσηλεύονται στη διασπορά σε κλινικές άλλων παθήσεων λόγω πληρότητας των παθολογικών και πνευμονολογικών κλινικών με κίνδυνο διασποράς μικροβίων.

Μείζον ζήτημα η ανεπάρκεια κλινών ΜΕΘ για παιδιά. Λειτουργούν για όλη τη Βόρεια Ελλάδα 8 κλίνες ΜΕΘ παιδιών στο Νοσοκομείο ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ, που πάντα είναι γεμάτη με αποτέλεσμα να έχουμε διακομιδές παιδιών το χειμώνα από τη Βόρεια Ελλάδα στην Αττική. Μείζον ζήτημα η ανεπαρκής φύλαξη των Νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας με αποτέλεσμα να έχουμε συχνά συμβάντα ξυλοδαρμού, καταστροφές, τραυματισμούς προσωπικού. Ειδικά στα επείγοντα λόγω καθυστερήσεων για τις οποίες ευθύνονται οι ελλείψεις προσωπικού.

Οι δευτερογενείς διακομιδές επιχειρούνται σε ιδιωτικές εταιρείες ασθενοφόρων με σοβαρή επιβάρυνση των προϋπολογισμων των Νοσοκομείων. Οι υπηρεσίες στήριξης καθαριότητα, φύλαξη, εστίαση, τεχνική υπηρεσία ακόμη και κομμάτια της διοικητικής υπηρεσίας εκχωρούνται σε εργολάβους με υψηλότερο κόστος από την πρόσληψη επικουρικού προσωπικού ή ΣΟΧ και συνθήκες εργασίας μεσαίωνα για τους εργαζόμενους. Σταδιακά λήγουν οι συμβάσεις 6.000 συμβασιούχοι που υπηρετούν στα Νοσοκομεία πολλά χρόνια με συνεχείς ανανεώσεις των συμβάσεων στις εν λόγω υπηρεσίες.

Το 30% των εργαζόμενων των νοσοκομείων είναι συμβασιούχοι εργαζόμενοι που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες και επιβάλλεται η μονιμοποίηση. Λήγουν οι Συμβάσεις εργαζομένων μέσω ΔΥΠΑ με το πρόγραμμα 55-67 ετών. Επιβεβλημένη ανανέωση. Στα Κέντρα Υγείας υπάρχουν σοβαρά προβλήματα στελέχωσης ιατρικού, νοσηλευτικού και άλλων ειδικοτήτων, Ιατρικά σύγχρονα μηχανήματα (ακτινολογικά, μικροβιολογικά κλπ) δεν λειτουργούν λόγω έλλειψης ιατρών. Κλοπές, βία σε βάρος του προσωπικού λόγω ανεπαρκούς φύλαξης, σοβαρά κτηριακά προβλήματα κλπ.

Σοβαρά ζητήματα δημιουργούνται με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου με την οποίο στις περιοχές ευθύνης των Κέντρων Υγείας οι διακομιδές γίνονται με το πάσης φύσεως υγειονομικό προσωπικό και την συμμετοχή ενστόλων. Έτσι γίνονται οι διακομιδές χωρίς ασφάλεια, από επαγγελματίες που οι διασώσεις δεν είναι στα επαγγελματικά τους δικαιώματα, επικίνδυνο για τους ασθενείς. Συγγενείς ασθενών ήδη καταθέτουν μηνύσεις και αγωγές σε βάρος του προσωπικού.»

Δείτε εδώ το πολυσέλιδο πόρισμα της ΠΟΕΔΗΝ.

news4health.gr

1 σχόλιο:

  1. Ο Χρηστάκης που εξαφανίστηκε? Αλλά όπως πάντα, όταν σε στηρίζουν δεξιές δυνάμεις κάνεις την πάπια. Παλιά του τέχνη .

    ΑπάντησηΔιαγραφή