Πέμπτη 14 Σεπτεμβρίου 2023

Σωματεία υγειονομικών του νομού Καρδίτσας: Να ληφθούν μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας στις πλημμυρισμένες περιοχές

Η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας Ν. Καρδίτσας (ΕΙΝΚΥΝΚ) και το Σωματείο Εργαζομένων των Κέντρων Υγείας του νομού Καρδίτσας (ΣΕΚΥΝΚ) απαιτούν τη λήψη άμεσων μέτρων για την αντιμετώπιση των προβλημάτων από την καταστροφική πλημμύρα στη Θεσσαλία και την κατάσταση της υγείας στο νομό Καρδίτσας.

Αναλυτικά αναφέρουν:

«Θέλουμε να εκφράσουμε τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια στις οικογένειες των νεκρών συνανθρώπων μας.

Το σωματείο μας, από την πρώτη στιγμή, είναι στην πρώτη τη γραμμή για την προστασία του λαού μας, να προσφέρει τις πρώτες βοήθειες στους πληγέντες, παρά τα ανύπαρκτα μέτρα από την Κυβέρνηση και την 5η ΥΠΕ. Δίνουμε καθημερινά τη μάχη, πόρτα πόρτα μαζί με τον Αγροτικό Σύλλογο Παλαμά ώστε να προσφέρουμε υγειονομική περίθαλψη σε ανθρώπους που το έχουν άμεση ανάγκη.

Η κατάσταση αυτή τη στιγμή είναι δραματική και απαιτούμε από τους αρμόδιους κρατικούς φορείς να πάρουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να μη θρηνήσουμε και άλλο κόσμο.

Δεν υπάρχει χωριό στον νομό που να μην έχει πληγεί ή πλημμυρίσει, με το επίκεντρο τώρα να βρίσκεται στον Παλαμά και τα γύρω χωριά του δήμου όπου οι πλημμυροπαθείς είναι εγκαταλελειμμένοι στην τύχη τους από τον κρατικό μηχανισμό. Με το Κέντρο Υγείας της περιοχής να είναι πλημμυρισμένο και εκτός λειτουργίας, με τους εργαζόμενούς του να έχουν τα σπίτια τους μέσα στις λάσπες και να μην έχουν που να μείνουν.

Ολόκληρος ο νομός μας είναι μια υγειονομική βόμβα με χιλιάδες νεκρά ζώα, ακάθαρτα λύματα, στάσιμα νερά, με κίνδυνο μετάδοσης μολυσματικών ασθενειών.

Χωρίς καμία μέριμνα από το κράτος και τους αρμόδιους φορείς (Κυβέρνηση, 5η ΥΠΕ, Δήμοι, Περιφέρεια) ώστε να εξασφαλιστούν οι απαραίτητες ιατρικές φροντίδες στους πλημμυροπαθείς και στους εγκλωβισμένους κατοίκους.

Δεν φταίει ο κακός μας ο καιρός και το ριζικό μας. Όταν χρόνια τώρα δεν έχουν γίνει τα απαραίτητα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας και υποδομών.

Τα Διοικητικά Συμβούλια της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείου και Κέντρων Υγείας νομού Καρδίτσας και του Σωματείου Εργαζομένων των Κέντρων Υγείας του νομού Καρδίτσας επισκεφθήκαμε καθημερινά επί τριημέρου το κλειστό Γυμναστήριο Παλαμά όπου έχει δημιουργηθεί μία υποτιθέμενη δομή του πλημμυρισμένου Κέντρου Υγείας. Εκεί διαπιστώσαμε από κοντά ότι η μοναδική δομή υγείας που υπάρχει λειτουργεί σε άθλια κατάσταση και είναι επικίνδυνη για τη δημόσια υγεία. Στον ίδιο χώρο, όπου γίνονται οι εξετάσεις των κατοίκων που χρήζουν βοήθειας, φιλοξενούνται και περίπου 75 πλημμυροπαθείς.

Η αντιπροσωπεία των ΔΣ, μαζί με εργαζόμενους του Κέντρου Υγείας Παλαμά, επισκεφτήκαμε στη συνέχεια το κατεστραμμένο κτίριο του Κέντρου Υγείας και αμέσως μετά προχωρήσαμε σε συνάντηση και παρέμβαση στο δήμαρχο Παλαμά.

Ζητήσαμε από το δήμαρχο να ξεκινήσουν άμεσα οι εργασίες καθαρισμού και η αποκατάσταση του κέντρου υγείας. Παράλληλα να βρεθεί κατάλληλος χώρος να στεγαστούν τα κοντέινερς που έχουν φθάσει για να λειτουργήσει το κέντρο υγείας στην περιοχή και να εξασφαλιστούν ασφαλείς υγειονομικές συνθήκες και τα απαραίτητα ιατρικά υλικά, που ακόμα λείπουν. Επίσης, ζητήσαμε να ενεργοποιηθεί το Ειδικό Τμήμα Ιατρικής Καταστροφών του ΕΚΑΒ για να λυθούν άμεσα τα προβλήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος στην περιοχή.

Τέλος, έγινε επικοινωνία με τον Αναπληρωτή Διοικητή της 5ης ΥΠΕ και τον ενημερώσαμε για την τραγική κατάσταση που επικρατεί,τα όσο για τους ασθενείς όσο και για τους εργαζόμενους και του ζητήσαμε να λυθεί το πρόβλημα άμεσα.

Αυτό είναι το κράτος τους που μπορεί και παίρνει μέτρα για να κερδίζουν οι επιχειρήσεις, οι βιομήχανοι και οι κλινικάρχες, να γίνονται στο άψε σβήσε οδικοί άξονες και φωτοβολταϊκά – ανεμογεννήτριες – ΑΠΕ, κ.λπ. Την ίδια στιγμή να είναι εχθρικό για τις ανάγκες του λαού, χτυπώντας το λαϊκό εισόδημα, με τεράστιες ελλείψεις σε υγειονομικό προσωπικό και υποδομές.

Γιατί ζυγίζουν τα πάντα στη λογική του κόστους – οφέλους και προτιμούν τις αποζημιώσεις ψίχουλα παρά ολοκληρωμένη προστασία της ζωής και της υγείας του λαού μας.

Άμεσα αιτήματα:

Κινητοποίηση όλων των μηχανισμών του κράτους και των σωστικών μέσων, για το γρήγορο απεγκλωβισμό όσων παραμένουν εγκλωβισμένοι, πριν θρηνήσουμε κι άλλα θύματα.

Να δημιουργηθούν έκτακτες υποδομές “στρατιωτικού τύπου” για την αντιμετώπιση άμεσων προβλημάτων υγείας, παροχής πρώτων βοηθειών και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και διάθεσης φαρμάκων, προς τους πληγέντες, σε όσους χρειάζονται και είναι αποκλεισμένοι, στον τόπο τους, με ευθύνη της 5ης ΥΠΕ και των ΚΥ. Να διοριστούν με έκτακτες διαδικασίες (έλεγχο τυπικών προσόντων) όλοι οι γιατροί και λοιποί υγειονομικοί που έθεσαν υποψηφιότητα στις πρόσφατα προκηρυγμένες θέσεις για τις δομές υγείας της Θεσσαλίας. Έκτακτες προσλήψεις στο ΕΚΑΒ και ενίσχυση των κινητών μονάδων υγείας και των ασθενοφόρων του ΕΚΑΒ. Να εξασφαλιστούν ομάδες ταχείας παρέμβασης, συγκροτημένες κυρίως από ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς, για την παροχή άμεσης συμβουλευτικής υποστήριξης και βραχείας διάρκειας ψυχολογικής υποστήριξης σε ατομικό, ομαδικό και κοινοτικό επίπεδο.

Να παρθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για την αντιμετώπιση υγειονομικών επιδημιολογικών προβλημάτων, να απομακρυνθούν άμεσα από την ύπαιθρο να νεκρά ζώα για προστασία της δημόσιας υγείας και να προχωρήσουν οι απαραίτητες απολυμάνσεις, οι ψεκασμοί και οι αναγκαίες ενέργειες για την αποκατάσταση του περιβάλλοντος. Να αποστραγγιστούν άμεσα οι περιοχές οι οποίες εγκυμονούν υγειονομικό κίνδυνο. Με ευθύνη του κράτους να παρακολουθούνται οι περιβαλλοντικές παράμετροι, η επιδημιολογική επιτήρηση και παρακολούθηση των επιπτώσεων των μεταδοτικών νοσημάτων στη δημόσια υγεία.

Να υπάρξει οργανωμένη μέριμνα για ανάπηρους, κατάκοιτους, ανθρώπους με προβλήματα υγείας και τη μεταφορά τους σε δομές υγείας. Να επιταχθούν οι ιδιωτικές δομές υγείας για τον σκοπό αυτό.

Να αποκατασταθεί άμεσα η υδροδότηση, με έλεγχο της καταλληλότητας του νερού.

Καλούμε τα υγειονομικά σωματεία του νομού μας, τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα να οργανώσουν, όπως και κάνουν αρκετοί ως τώρα, τη βοήθεια αλληλεγγύης με είδη πρώτης ανάγκης και διατροφής για τους πληγέντες. Στηρίζοντας το στέκι αλληλεγγύης και διεκδίκησης πλημμυροπαθών Καρδίτσας (Ιεζεκιήλ 24) και του Παλαμά (γραφεία Αγροτικού Συλλόγου Παλαμά στον κεντρικό πεζόδρομο).

Φτάνει πια, δεν θα δεχθούμε ως κανονικότητα αυτό που ζούμε. Η οργή και η αγανάκτηση να γίνει αγώνας».

thepressproject.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου