Πέμπτη 28 Σεπτεμβρίου 2023

Πρωταθλήτρια η Ελλάδα στα εγκεφαλικά – Το σχέδιο Χρυσοχοΐδη για 17 ειδικές μονάδες φροντίδας Πηγή:www.dimokratiki.gr

 

Οι αριθμοί μιλούν και σοκάρουν. Η Ελλάδα έχει τα πρωτεία στα αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια με 500 περιστατικά ανά 100.000 πληθυσμού ενώ την ίδια ώρα στην Ευρώπη ο αριθμός φθάνει περίπου τα 300.

Ο συνδυασμός δε με τις καθυστερήσεις άφιξης του ΕΚΑΒ λόγω ανεπάρκειας τοσο σε πληρώματα όσο και σε κατάλληλα οχήματα, που συνεπικουρείται και από τις δυσκολίες του ανάγλυφου της χώρας (ορεινές περιοχές και νησιά) οδηγεί τους ασθενείς είτε στον θάνατο ή στην παραπληγία.

Αυτός είναι ο λόγος που το υπουργείο Υγείας προχώρησε και παρουσίασε χθες στο υπουργικό συμβούλιο τις διατάξεις για τη δημιουργία 17 μονάδων αυξημένης φροντίδας σε αντίστοιχα νοσοκομεία της χώρας, με στόχο την άμεση αντιμετώπιση τέτοιων περιστατικών. Οι μονάδες προβλέπεται να αναπτυχούν σε 4 νοσοκομεία στην Αθήνα, 2 στη Θεσσαλονίκη, σε 6 πανεπιστημιακά νοσοκομεία όπως στα Ιωάννινα και στην Πάτρα, αλλά και στα νησιά όπου υπάρχουν μεγάλα νοσοκομεία, και θα ενισχυθούν με παθολόγους, νευρολόγους αλλά και ειδικούς ακτινολόγους, με σκοπό την άμεση παρέμβαση στην περίπτωση επεισοδίων, ώστε αυτά να μην αφήνουν βαριές πληγές στους ασθενείς. Ο στόχος ειναι διπλός: η αποφυγή πρόκλησης βαριάς βλάβης αλλά και μείωσης του κόστους που προκαλούν στη συνέχεια οι αναπηρίες.

Στο σχέδιο νόμου που παρουσιάστηκε, προβλέπεται ότι οι μονάδες αυτές θα διαθέτουν 6 κρεβάτια η κάθε μία, θα μπορούν να νοσηλεύσουν 7.500 ασθενείς ετησίως, με προσδοκώμενο όφελος 150 λιγότερους θανάτους και 1275 λιγότερους ασθενείς.

Οι μεταρρυθμίσεις στην υγεία αποτελούν βασική προεκλογική δέσμευση της Νέας Δημοκρατίας, με την κυβέρνηση να επιχειρεί να δημιουργήσει ένα πλέγμα συνθηκών, ώστε οι δεσμεύσεις να γίνουν πραξη. Προς αυτήν την κατεύθυνση κινείται άλλωστε και το σχέδιο νόμου που παρουσίασε το υπουργείο Εσωτερικών για την αξιολόγηση των διοικήσεων στους 500 και πλέον φορείς του δημοσίου, μεταξύ των οποίων και στα νοσοκομεία.

Το τιμόνι θα αναλαμβάνουν πλέον “σχετικοί” με το αντικείμενο και οχι πρόσωπα με κομματικές περγαμηνές, θα έχουν στόχους, θα αξιολογούνται και αν επιτυγχάνουν, θα παίρνουν bonus. Σε διαφορετική περίπτωση θα απομακρύνονται στα δύο χρόνια, μετά την αξιολόγηση.

Στο ίδιο πλαισιο, η ενίσχυση του ΕΚΑΒ με 800 επιπλέον άτομα στα πληρώματα και νέα οχήματα, και στόχο να φθάνουν στο σημείο όπου καλούνται σε 10 λεπτά.

Οι αλλαγές στο επίκεντρο της ομιλίας Μητσοτάκη στην ΚΟ
Στις μεταρρυθμίσεις θα αναφερθεί στην ομιλία του και σήμερα στην Κοινοβουλευτική Ομάδα ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας ότι αυτός είναι ο λόγος που η Νέα Δημοκρατία κέρδισε τις εκλογές, ενώ αναμένεται να χτυπήσει το καμπανάκι και για τις αυτοδιοικητικές, ζητώντας από τους βουλευτές να κινητοποιηθούν, συνδράμοντας στον αγώνα των δημάρχων και των υποψήφιων περιφερειαρχών που έχει στηρίξει η Πειραιώς.

Οσο για τον νέο πολιτικό του αντίπαλο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επιλέξει να μην πει πολλά, εμμένοντας στην άποψη ότι θα ήταν προτιμότερο η αξιωματική αντιπολίτευση να μην υιοθετήσει εκ νέου τοξικό λόγο και διχαστική ρητορική, όπως έκανε μέχρι το πρόσφατο παρελθόν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου