Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου 2023

Ριζική ανασυγκρότηση στο ΕΚΑΒ, προσλήψεις και 4 νέα νοσοκομεία



Στις παρεμβάσεις που έχουν δρομολογηθεί για την ενίσχυση του συστήματος Υγείας αναφέρθηκε -μεταξύ άλλων- ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την ομιλία του στο πλαίσιο της 87ης ΔΕΘ.

Ο τομέας της Υγείας έχει τοποθετηθεί ψηλά στις προτεραιότητες της Κυβέρνησης, ήδη από την προεκλογική περίοδο, με τη δέσμευση για ένα νέο, σύγχρονο ΕΣΥ, ώστε όλοι οι Έλληνες πολίτες να έχουν πρόσβαση σε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας.

«Εάν η οικονομία και η νομιμότητα είναι δύο μέτωπα της νέας μάχης, το τρίτο αφορά στις επιδόσεις του κράτους, με πρώτο τον τομέα της Υγείας και με αιχμή το νέο ΕΚΑΒ», ανέφερε ο Πρωθυπουργός.

Όπως έχει ήδη ανακοινωθεί, ο σχεδιασμός για το ΕΚΑΒ προβλέπει πλήρη αναδιαμόρφωση κατά τα διεθνή πρότυπα, με βασικό στόχο την ταχύτερη ανταπόκρισή του στις κλήσεις των πολιτών, από εξειδικευμένα και καλά εκπαιδευμένα πληρώματα ασθενοφόρων.

«Μετά από 40 χρόνια προχωράει πια σε μια ριζική ανασυγκρότηση», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και επεσήμανε τις σχετικές παρεμβάσεις:

  • 800 νέες προσλήψεις
  • Καινούργια ασθενοφόρα
  • Ενιαίο κέντρο συντονισμού σε κάθε Περιφέρεια της χώρας, ένας «Πύργος Ελέγχου», ώστε στα υπερεπείγοντα περιστατικά να μπορεί να φτάνει σε δέκα λεπτά
  • Έξι βάσεις ιατρικών ελικοπτέρων, που θα μεριμνούν για τις διακομιδές σε απομακρυσμένα σημεία της επικράτειας

Αναφέρθηκε, επίσης, στην αναβάθμιση στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών σε 96 νοσοκομεία, στην αναβάθμιση 156 Κέντρων Υγείας, στις 10.000 νέες προσλήψεις υγειονομικών, στον ψηφιακό ιατρικό φάκελο καθώς και στην επέκταση των δωρεάν προληπτικών εξετάσεων, που για πρώτη φορά εφαρμόστηκαν στη χώρα μας κατά την προηγούμενη τετραετία.

Εικόνα απ' το μέλλον η Πνευμονολογική στο «Παπανικολάου»

Ειδική αναφορά έκανε στο Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης «Γεώργιος Παπανικολάου», το οποίο είχε επισκεφθεί νωρίτερα, κάνοντας «αυτοψία» στην πλήρως ανακαινισμένη Πνευμονολογική Κλινική, που είχε υποστεί ζημιά από πυρκαγιά που ξέσπασε σε θάλαμο, τον Απρίλιο του 2022.

«Μέσα σε λίγους μήνες, με φορέα υλοποίησης το ΤΑΙΠΕΔ σε συνεργασία με την Υγειονομική Περιφέρεια και με την διοίκηση του νοσοκομείου, φτιάξαμε ένα υπερσύγχρονο όροφο για μια τόσο σημαντική κλινική. Είναι εικόνα από το μέλλον αυτή την οποία είδαμε σήμερα, όμως το μέλλον θα γίνεται παρόν με πολύ μεγάλη ταχύτητα», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, τονίζοντας ότι η ανακαίνιση έγινε με πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης.

«Έχω κουραστεί να ακούω ότι “τα λεφτά του Ταμείου Ανάκαμψης θα πάνε σε λίγους και εκλεκτούς”, όταν το αποτύπωμα των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης -που θυμίζω εμείς διαπραγματευτήκαμε και εμείς φέραμε στη χώρα- αλλάζει την καθημερινότητα όλων των πολιτών, σε όλη την Ελλάδα», πρόσθεσε.

Τέσσερα νέα νοσοκομεία

Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στη δημιουργία του νέου Πανεπιστημιακού Παιδιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης, το οποίο θα είναι το πρώτο δημόσιο και αποκλειστικά παιδιατρικό εκτός Αττικής. Πρόκειται για ένα εκ των τριών νοσοκομείων που θα ανεγερθούν με δωρεά του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος», μαζί με τα Γενικά Νοσοκομεία στην Κομοτηνή και τη Σπάρτη. Η σύμβαση για την έναρξη της κατασκευής υπογράφηκε τελικά τον Αύγουστο, μετά από ακύρωση του σχετικού διαγωνισμού τον περασμένο Φεβρουάριο, λόγω του ότι οι προσφορές ήταν υψηλότερες από τις προβλεπόμενο κόστος.

«Μετά από κάποιες δυσκολίες, ναι, μπορούμε να ανακοινώσουμε πια ότι έχουν υπογραφεί οι σχετικές συμβάσεις. Ελπίζω κι εύχομαι να βρεθώ στη θεμελίωση του νέου παιδιατρικού νοσοκομείου στα τέλη αυτού του χρόνου, το αργότερο στις αρχές του επόμενου. Γίνεται πραγματικότητα αυτό το σημαντικό έργο μέσα από τη δωρεά του Ιδρύματος "Σταύρος Νιάρχος”. Φυσικά ακολουθεί το νέο αντικαρκινικό. Είναι έργα τα οποία ανήκουν στον πυρήνα της κοινωνικής μας πολιτικής», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Υπενθυμίζεται ότι το νέο Ογκολογικό Νοσοκομείο, το οποίο θα εγκατασταθεί στο πρώην στρατόπεδο «Καρατάσιου», θα αντικαταστήσει το «γερασμένο» πλέον «Θεαγένειο». Το κτίριο αναμένεται να ανεγερθεί σε έκταση περίπου 150 στρεμμάτων, απέναντι από το Νοσοκομείο «Παπαγεωργίου» και το 424 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο, συνθέτοντας το όραμα για το Πάρκο Υγείας στη Δυτική Θεσσαλονίκη.

insider.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου