Τετάρτη 6 Σεπτεμβρίου 2023

Επικοινωνιακό σόου πάνω στα συντρίμμια του ΕΣΥ

 

Τα προβλήματα με το Εθνικό Σύστημα Υγείας θυμίζουν τη Λερναία Ύδρα. Κάθε μέρα βλέπει το φως ακόμα ένα. Η μόνη διαφορά είναι ότι δεν χρειάζεται να λυθεί κάποιο από τα ζητήματα του ΕΣΥ για να εμφανιστεί ένα νέο. Αντιθέτως, συσσωρεύονται και πολλαπλασιάζουν τον φόρτο εργασίας για τους υγειονομικούς, ενώ μειώνουν δραματικά τις υπηρεσίες Υγείας για τους ασθενείς.

Ωστόσο, η κυβέρνηση επιχειρεί να παρουσιάσει μια επίπλαστη εικόνα success story. Ό,τι ακριβώς έκανε στην Υγεία εν μέσω πανδημίας, με τις εκατόμβες νεκρών καθημερινά, αλλά και όπως ακριβώς κάνει με όλα τα θέματα της επικαιρότητας που αποτυγχάνει να επιλύσει: ακρίβεια, πυρκαγιές, πλημμύρες κ.τ.λ. Έτσι και σήμερα, ενόψει ΔΕΘ, διαρρέει ότι το… υγειονομικό καλάθι είναι γεμάτο με προσλήψεις και μεταρρυθμίσεις σε μια σειρά από τομείς. Ήδη από τον Αύγουστο ο φιλοκυβερνητικός Τύπος έχει δημοσιεύσει ότι το υπουργείο Υγείας είναι έτοιμο να προχωρήσει σύντομα σε 6.000 προσλήψεις. Παράλληλα, ήδη έχει εκπονηθεί το σχέδιο για τις αλλαγές στις διοικήσεις των νοσοκομείων, οι οποίες -σύμφωνα πάντα με διαρροές από την Αριστοτέλους- θα δημιουργήσουν ένα σύγχρονο μοντέλο για το ΕΣΥ. Επίσης, την προηγούμενη εβδομάδα ο υφυπουργός Μάριος Θεμιστοκλέους παρουσίασε στο Υπουργικό Συμβούλιο το σχέδιο για ένα νέο, ισχυρό ΕΚΑΒ. Τέλος, το υπουργείο Υγείας υποστηρίζει πως ήδη δρομολογούνται οι πρωτοβουλίες για να μειωθούν οι λίστες στα χειρουργεία, να αναβαθμιστεί ο υλικοτεχνικός εξοπλισμός στα νοσοκομεία, να ομαλοποιηθεί η κατάσταση στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών, να λειτουργήσει πλήρως -επιτέλους- ο θεσμός του προσωπικού γιατρού κ.ά. Γενικά, παρουσιάζεται η εικόνα μιας καλοκουρδισμένης μηχανής που θα λύσει τις παθογένειες του παρελθόντος.

Η τραγική πραγματικότητα

Δυστυχώς όμως, η αλήθεια είναι πολύ διαφορετική και συνάμα τραγική για εργαζομένους και ασθενείς. Αυτό προκύπτει από τις δεκάδες ανακοινώσεις των ενώσεων των υγειονομικών, οι οποίες περιγράφουν με μελανά χρώματα όσα συμβαίνουν στο ΕΣΥ.

Δεν έχει διευκρινιστεί πόσες από τις προσλήψεις θα αφορούν μόνιμο προσωπικό, αλλά και ποια θα είναι η φύση του επαγγέλματος. Για παράδειγμα, οι νοσοκομειακές ενώσεις τονίζουν ότι για να μπει σε μια σειρά η κατάσταση, χρειάζονται άμεσα τουλάχιστον επιπλέον 5.000 γιατροί. Οι 6.000 που ακούγονται δεν ξέρουμε τι είναι. Στις διοικήσεις των νοσοκομείων θα μπουν μάνατζερ, έτσι ώστε τα νοσοκομεία να λειτουργούν σαν ιδιωτική εταιρεία που σκοπό θα έχει το κέρδος. Το ΕΚΑΒ έχει παραδοθεί στους ιδιώτες μέσω των συμφωνιών που έχουν συνάψει τα νοσοκομεία με τις αντίστοιχες εταιρείες διακομιδών. Μέχρι τότε θα συνδράμουν οι στρατιωτικοί, οι πυροσβέστες και οι δημοτικοί υπάλληλοι. Οι αναμονές για τα χειρουργεία φτάνουν ακόμα και τα τρία έτη. Όπως αποδείχθηκε πρόσφατα, τα νοσοκομεία είναι σε τραγική κτηριακή κατάσταση, με ελλιπείς συνθήκες ασφάλειας και πυροπροστασίας. Μάλιστα, οι καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση έργων που γίνονται με χρηματοδότηση του Ταμείου Ανάκαμψης φέρνουν τον κίνδυνο να χαθεί το ποσό των 1,486 δισεκατομμυρίων ευρώ που προορίζονται για τις υποδομές των νοσοκομείων, την ψηφιοποίηση υπηρεσιών Υγείας, την υλοποίηση της μεταρρύθμισης της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και τη δημιουργία συστήματος κατ’ οίκον νοσηλείας και περίθαλψης.

Με φόντο όλα αυτά, το κύμα παραιτήσεων στο ΕΣΥ διογκώνεται συνεχώς, καθώς οι εργαζόμενοι δεν μπορούν να αντέξουν άλλο την υπερεξόντωση, μα κυρίως την κοροϊδία της κυβέρνησης Μητσοτάκη εδώ και τέσσερα χρόνια.

Αναπάντητα ερωτήματα για το Νοσοκομείο «Μεταξά»

Η απάντηση που έδωσε η 2η Υγειονομική Περιφέρεια αναφορικά με τις καταγγελίες στο Νοσοκομείο «Μεταξά» δημιούργησε περισσότερα ερωτήματα, παρά έλυσε τις απορίες. Όπως υποστηρίζει, σημειώθηκε μόνο μία αναβολή θεραπείας τη Δευτέρα για διαδικαστικούς λόγους, ενώ γνωστοποίησε ότι γίνεται έρευνα για τα αίτια της αναβολής. Βέβαια, το γεγονός ότι αναβλήθηκε μία χημειοθεραπεία δεν είναι λίγο, καθώς πρόκειται για καρκινοπαθή και φυσικά ακόμα και ένας ασθενής να έχει πρόβλημα με τη θεραπεία του, είναι πολύ σημαντικό θέμα. Επίσης, κανείς δεν εγγυάται ότι η έλλειψη χρημάτων δεν θα οδηγήσει και σε άλλες αναβολές σύντομα. Γι’ αυτό, όμως, δεν απάντησε τίποτα η Υ.ΠΕ....

Οι τελευταίες εξελίξεις δημιουργούν ερωτήματα που τόσο το Νοσοκομείο «Μεταξά» όσο και η 2η Υ.ΠΕ. πρέπει να απαντήσουν. Γιατί έμεινε το νοσοκομείο με μόλις 5.000 ευρώ, ενώ ο μηνιαίος προϋπολογισμός αντιστοιχεί σε πολλά περισσότερα χρήματα; Δεν έβλεπαν οι αρμόδιοι ότι θα φτάναμε σ’ αυτό το σημείο; Τι θα γίνει όταν και εφόσον σταματήσουν και άλλες χημειοθεραπείες;

avgi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου