Τρίτη 26 Σεπτεμβρίου 2023

ΠΟΕΔΗΝ: Απολύονται από τα νοσοκομεία 6.000 συμβασιούχοι - Πλιάτσικο στην Υγεία

 

Το πάρτι των εργολάβων στα δημόσια νοσοκομεία με την ανοχή του υπουργείου Υγείας και τον εργασιακό μεσαίωνα που βιώνουν οι εργαζόμενες καθαρίστριες καταγγέλλει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος με αφορμή τη σταδιακή απόλυση 6.000 συμβασιούχων στα νοσοκομεία.

Συγκεκριμένα, με αφορμή την απόλυση 17 καθαριστριών από το νοσοκομείο Κοζάνης και την ταυτόχρονη εγκατάσταση εργολάβου, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) προειδοποιεί ότι στα νοσοκομεία της χώρας επιστρέφουν οι εργολάβοι οι οποίοι «λυμαίνονται το δημόσιο χρήμα», καθώς «ο κάθε εργολαβικός εργαζόμενος στοιχίζει από 2.500 ευρώ έως 3.500 ευρώ το μήνα». Περισσότερο ακόμη και από τους γιατρούς του ΕΣΥ.

Για να γίνει σαφές το μέγεθος της απάτης των εργολάβων, ο κ. Γιαννάκος επισημαίνει ότι στο νοσοκομείο της Κοζάνης η 8ωρη καθαρίστρια με σύμβαση που απολύεται στοιχίζει 1.300 ευρώ το μήνα συνυπολογίζοντας όλο το κόστος για το νοσοκομείο. Την ίδια στιγμή η 8ωρη καθαρίστρια του εργολάβου στοιχίζει στο δημόσιο το οποίο μισθώνει τον εργολάβο 2.500 ευρώ το μήνα.

Όσον αφορά στους συμβασιούχους φύλακες στα νοσοκομεία, αυτοί στοιχίζουν 1.500 ευρώ το μήνα συνυπολογίζοντας όλο το κόστος ενώ οι εργολαβικοί φύλακες στοιχίζουν 3.500 ευρώ το μήνα.

Αξίζει δε να υπογραμμιστεί ότι σύμφωνα με τον Μ. Γιαννάκο εκτός από τη χρέωση πολύ μεγαλύτερου κόστους για κάθε εργαζόμενο, οι εργολάβοι λυμαίνονται χρήματα και από τους μισθούς των εργαζομένων τους.

Συγκεκριμένα, ενώ οι εργολαβικοί εργαζόμενοι δουλεύουν χωρίς σταματημό, χωρίς να γνωρίζουν ωράρια, ρεπό και άδειες τελικά παίρνουν 400 με 500 ευρώ το μήνα. «Βάζουν στη τράπεζα το μηνιάτικο για να ξεφεύγουν από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς και μετά με την απειλή μπράβων οι καθαρίστριες επιστρέφουν πίσω ένα μέρος του μηνιάτικου» τονίζει ο Μ. Γιαννάκος κάνοντας παράλληλα λόγο για «εργασιακό μεσαίωνα».

«Χρησιμοποιούν νερωμένα υλικά για μεγαλύτερο κέρδος. Έτσι δεν απολυμαίνονται οι χώροι των νοσοκομείων με αποτέλεσμα να θερίζουν οι νοσοκομειακές λοιμώξεις» καταγγέλλει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ τονίζοντας αναρωτώμενος πώς είναι δυνατόν «τα νοσοκομεία να μην έχουν χρήματα για φάρμακα, υλικά, φαγητό να οφείλουν σε προμηθευτές 1,2 δισ. ευρώ, να μην έχουν να βάλουν ούτε καρφί στο τοίχο και να σκορπάνε τα λεφτά των νοσοκομείων σε εργολάβους».

Και ενώ το πάρτι διασπάθισης συνεχίζεται από τους εργολάβους στα νοσοκομεία, «οι συμβάσεις των 6.000 εργαζόμενων στη καθαριότητα, φύλαξη, εστίαση κρίθηκαν νόμιμες από την ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Για αυτό και ανανεώνονται συνεχώς. Όμως οι διοικητές των νοσοκομείων τρέχουν διαγωνισμούς και αναθέτουν σε εργολάβους την καθαριότητα, φύλαξη, εστίαση» τονίζει ο Μ. Γιαννάκος αναφέροντας στο νοσοκομείο Κοζάνης ότι απολύονται οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι παρά το γεγονός ότι έχουν ενεργείς συμβάσεις και αμέσως μετά  ολοκληρώνεται ο διαγωνισμός και εγκαθίσταται ο εργολάβος.

Καταλήγοντας, ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ σημειώνει ότι το ζήτημα έχει τεθεί και στον υπουργό Υγείας Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.

avgi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου