Πέμπτη 14 Σεπτεμβρίου 2023

Τι λείπει από το ΕΚΑΒ Αγρινίου – Στα σκαριά φιλόδοξο σχέδιο αναμόρφωσης του ΕΚΑΒ

 

Στα σκαριά φιλόδοξο σχέδιο αναμόρφωσης του ΕΚΑΒ. Τι λείπει όμως από το ΕΚΑΒ Αγρινίου; Η έλλειψη προσωπικού και η κάλυψη των Κέντρων Υγείας που δεν διαθέτουν ασθενοφόρο «βαραίνουν» το ΕΚΑΒ Αγρινίου όπως αναφέρει η εφημερίδα “Συνείδηση”. Τι αναφέρει ο Πρόεδρος των εργαζομένων του ΕΚΑΒ Αγρινίου Παναγιώτης Ζάχος.

Αναλυτικά το δημοσίευμα: 

Διεργασίες γίνονται για την αναδιαμόρφωση του ΕΚΑΒ πανελλαδικά, κατά τα διεθνή πρότυπα μάλιστα, με βασικό γνώμονα την καλύτερη κάλυψη και ανταπόκριση της υπηρεσίας προς τις κλήσεις και τις ανάγκες των πολιτών.

Το σχετικό σχέδιο του υπουργείου Υγείας για τον εκσυγχρονισμό του ΕΚΑΒ παρουσίασαν στο πρόσφατο Υπουργικό Συμβούλιο, όπου και έλαβε έγκριση, ο Υπουργός Υγείας, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και ο Υφυπουργός, Μάριος Θεμιστοκλέους.

00:54
00:00
Play
(Space)
Unmute
(m)
Settings
Fullscreen
(f)

Ο εκσυγχρονισμός αυτός που προωθείται είναι η πρώτη μεγάλη ενέργεια που γίνεται στο ΕΚΑΒ προς την κατεύθυνση  της κάλυψης των σύγχρονων αναγκών μετά από 40χρόνια, από την ίδρυση της υπηρεσίας δηλαδή!

Μέχρι στιγμής οι εργαζόμενοι, τουλάχιστον στο Αγρίνιο, δεν έχουν απολύτως καμία ενημέρωση, επίσημη ή ανεπίσημη, αλλά συνεχίζουν να εργάζονται με τα γνωστά προβλήματα, βάζοντας μπροστά και πάνω απ’ όλα το φιλότιμο και το ενδιαφέρον για τον συνάνθρωπό τους.

Η αναβάθμιση του ΕΚΑΒ όποτε και αν γίνει θα «κινηθεί» σε 5 άξονες, την ενίσχυση με προσωπικό, την εκπαίδευση του προσωπικού, την ψηφιακή αναβάθμιση, την αναβάθμιση του στόλου των οχημάτων και την αλλαγή του μοντέλου των αεροδιακομιδών, όπως επίσης και την οργάνωση πρωτογενών αεροδιακομιδών.

Μία από τις σημαντικές τομές που θα επιφέρει ο εκσυγχρονισμός του ΕΚΑΒ είναι η διασύνδεσή του με τα νοσοκομεία και τα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών, ώστε να υπάρχει ετοιμότητα ανταπόκρισης του ιατρικού προσωπικού στα περιστατικά.

Εξίσου κρίσιμης σημασίας είναι η ταχύτερη απόκριση στην κλήση (από 7 έως 10 λεπτά), όπως επίσης και η μεγάλη πλέον κάλυψη ολόκληρης της χώρας από οχήματα του ΕΚΑΒ (1 ασθενοφόρο ανά 20.000 πολίτες, ενώ τώρα είναι 1 ανά 36.000 πολίτες). Στο πλαίσιο αυτό θα γίνουν 800 προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και 111 προσλήψεις επικουρικού προσωπικού στην Αττική.

Με αφορμή την πρόθεση για την αναβάθμιση του ΕΚΑΒ και τη δημιουργία του πλάνου αναβάθμισης η «Σ» ήρθε σε επαφή με τον Πρόεδρο του Συλλόγου Εργαζομένων του ΕΚΑΒ Αγρινίου Παναγιώτη Ζάχο, ο οποίος ανέφερε τι πραγματικά χρειάζεται το ΕΚΑΒ στο Αγρίνιο για να αναβαθμιστεί.

Συγκεκριμένα ο κ. Ζάχος μιλώντας στη «Σ» τόνισε: «σχετικά με τα όσα έχουν δημοσιευτεί και έχουν συζητηθεί στο υπουργικό συμβούλιο για την αναβάθμιση του ΕΚΑΒ και γράφεται μάλιστα πως έχουν εγκριθεί δεν γνωρίζουμε τίποτε, δεν έχουμε καμία ενημέρωση.

Όμως ό,τι κι αν γίνει πρέπει να γνωρίζουν και να γνωρίζει και ο κόσμος πως το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε στο ΕΚΑΒ Αγρινίου και με την πάροδο του χρόνου θα γίνεται μεγαλύτερο είναι η έλλειψη έμψυχου δυναμικού.

Το πρόβλημα στον τομέα αυτό είναι ήδη τεράστιο, καθώς έχουν αποχωρήσει από την υπηρεσία περίπου 10 άτομα για πολλούς και διαφόρους λόγους. Άλλος αποχώρησε λόγω ασθένειας, άλλος έφυγε με απόσπαση, δύο άτομα παραιτήθηκαν, άλλος αντιμετωπίζει προβλήματα υγείας, ενώ σύντομα θα αποχωρήσουν λόγω συνταξιοδότησης δύο ακόμη συνάδελφοι.

Για να ομαλοποιηθεί η κατάσταση στον τομέα του ΕΚΑΒ Αγρινίου είναι ανάγκη να έρθουν το λιγότερο 7 με 8  άτομα, ενώ το ιδανικό θα ήταν να έρθουν 12. Εδώ και καιρό οι βάρδιες δεν βγαίνουν, εργαζόμαστε στα ρεπό, θυσιάζουμε άδειες. Έχουμε όλοι οι εργαζόμενοι άδειες που δεν έχουμε πάρει από πρόπερσι, ενώ υπάρχουν άτομα στη υπηρεσία που δεν έχουν πάρει άδειες του 2019.

Ο στόλος των ασθενοφόρων στο ΕΚΑΒ Αγρινίου αυτή τη στιγμή είναι σε πολύ καλή κατάσταση. Έχουμε 5 – 6 ασθενοφόρα λειτουργικά, γιατί έχουμε μεγάλη βοήθεια από την Τεχνική Υπηρεσία.

Στο Αγρίνιο ο χρόνος άφιξης του ΕΚΑΒ σε ένα περιστατικό εντός της πόλης είναι μικρός. Θεωρώ στατιστικά πως η υπηρεσία μας είναι από τις πρώτες στην Ελλάδα. Μέσα στην πόλη ο χρόνος είναι στα 4 λεπτά. Σ’ αυτό το κομμάτι δεν υπάρχει πρόβλημα, το πρόβλημα είναι όμως και είναι ιδιαίτερα σημαντικό ότι η Αιτωλοακαρνανία είναι τεράστια, διαθέτει μεγάλο ορεινό όγκο, πολλά Κέντρα Υγείας, τα οποία δεν έχουν συνέχεια ασθενοφόρο.

Αναγκαζόμαστε συνεπώς να καλύπτουμε τα Κέντρα Υγείας και αν ένα ασθενοφόρο από τη βάρδια του ΕΚΑΒ Αγρινίου αναχωρήσει για περιστατικό λ.χ. στο Χαλκιόπουλο, στη Βόνιτσα κλπ τι θα προλάβει να κάνει 1 ασθενοφόρο που μένει στο Αγρίνιο, διότι οι διακομιδές στην Πάτρα είναι καθημερινές. Κάθε πρωινή και απογευματινή βάρδια στο ΕΚΑΒ Αγρινίου διαθέτει τρια ασθενοφόρα και οι νυχτερινές βάρδιες έχουν δυο ασθενοφόρα. Αυτό συμβαίνει διότι δεν έχουμε προσωπικό, ενώ την ίδια στιγμή νυχτερινή βάρδια δεν υπάρχει στα Κέντρα Υγείας. Αν προκύψει κάτι λ.χ. στη Βόνιτσα τη νύχτα τι θα κάνει ένα ασθενοφόρο που θα μείνει στο Αγρίνιο»;

sinidisi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου