Τρίτη 5 Σεπτεμβρίου 2023

Νοσηρή υποκρισία

 

Η επαπειλούμενη αναβολή χημειοθεραπειών στο αντικαρκινικό νοσοκομείο «Μεταξά» εξαιτίας έλλειψης χρημάτων αποτελεί ακόμα μία απόδειξη της τριτοκοσμικής κατάστασης στην οποία βρίσκεται σημαντικό μέρος του ΕΣΥ. Οι εφημερίες με ράντζα, οι πολύωρες αναμονές των ασθενών στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών και οι συνεχείς μετακινήσεις γιατρών αποτελούν τον κανόνα για τα περισσότερα νοσοκομεία της χώρας.

Σε αυτό το κλίμα για ακόμα μία φορά - μετά τη δραματική περίοδο της πανδημίας - η κυβέρνηση ζητάει από τους γιατρούς να βάλουν πλάτη, καθώς «το ΕΣΥ είναι σε οριακό σημείο», όπως παραδέχτηκε ο υπουργός Υγείας, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, στη συνάντηση που είχε με το προεδρείο της Ενωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας-Πειραιά.

Ενδεικτικό της κατάστασης είναι το γεγονός ότι οι εκατοντάδες προσλήψεις γιατρών σε όλη τη χώρα, που είχαν προαναγγελθεί από την προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Υγείας, βρίσκονται ακόμα σε διαδικασία κρίσεων από τα αρμόδια συμβούλια των νοσοκομείων. Ούτε οι δεσμεύσεις για άμεσες προσλήψεις στο ΕΚΑΒ, ώστε να καλυφθούν οι πρώτες ανάγκες, έχουν γίνει πράξη.

Αντ' αυτού η κυβέρνηση με το βλέμμα στη ΔΕΘ ξεκινά ακόμα μία επικοινωνιακή αντεπίθεση, μοιράζοντας υποσχέσεις για μεταρρυθμίσεις στον τομέα της Υγείας, για αλλαγές του μοντέλου διοίκησης των υπερχρεωμένων νοσοκομείων, για προσλήψεις χιλιάδων γιατρών - χωρίς να διευκρινίζεται η σχέση εργασίας τους -, για ψηφιακή αναδιοργάνωση του ΕΚΑΒ, του οποίου τα ασθενοφόρα θα φτάνουν σε 7 λεπτά, για ενιαίο ωράριο εφημερίας για τα νοσοκομεία της Αθήνας και του Πειραιά, που θα ξεμπλοκάρει υποτίθεται τα επείγοντα τα οποία πνίγονται από αφόρητες ουρές.

Από την πλευρά τους οι νοσοκομειακοί γιατροί έχουν ξεπεράσει τα όριά τους και διεκδικούν τα αυτονόητα: μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, μονιμοποίηση των επικουρικών χωρίς όρους, επαναφορά των μισθών τους στα επίπεδα του 2012 και κυρίως αύξηση των πόρων για την Υγεία.

Ακούνε όμως τον αρμόδιο υπουργό να αποδίδει την «πιεστική» κατάσταση στα νοσοκομεία σε αύξηση της νοσηρότητας του γενικού πληθυσμού και σε αύξηση των χρονίως πασχόντων, ενώ ταυτόχρονα για τις άγονες προκηρύξεις θέσεων να λέει «πως είναι ανήθικο να σε σπουδάζει το κράτος, να κάνεις ειδικότητα σε δημόσιο νοσοκομείο και μετά να πηγαίνεις για δουλειά στον ιδιώτη».

Ποιος τα λέει αυτά; Ο εκπρόσωπος μιας κυβέρνησης που εκχωρεί τον δημόσιο πλούτο στους ιδιώτες. Που θα «αναμορφώσει» το ΕΣΥ, παραμορφώνοντας τον δημόσιο, δωρεάν χαρακτήρα του.

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου