Παρασκευή 14 Οκτωβρίου 2022

Νέα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών στα νοσοκομεία αλλά με «αγκάθια» – Οι ελλείψεις προσωπικού και οι αλλαγές στις ειδικότητες

 

Νέα αυτόνομα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) στα δημόσια νοσοκομεία σχεδιάζει το υπουργείο Υγείας, αλλά τα προβλήματα είναι πολλά. Βασικότερο η έλλειψη προσωπικού στο Εθνικό Σύστημα Υγείας και στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών, με αποτέλεσμα να είναι αμφίβολο εάν θα μπορούν να λειτουργήσουν αυτόνομα.

Τα χρήματα πάντως για την αναδιοργάνωση και ανακατασκευή των Τμημάτων θα δοθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης και ήδη έχουν σχεδιαστεί να γίνουν κάποια νέα και αυτόνομα σε μεγάλα νοσοκομεία κυρίως της Αττικής.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα του Ταμείου Ανάκαμψης για τον τομέα της Υγείας θα δοθούν 317 εκατ. ευρώ μόνο για ανακαινίσεις και εκσυγχρονισμό των νοσοκομείων σε ολόκληρη τη χώρα, από τα συνολικά 1,5 δις ευρώ που θα δοθούν στην Υγεία.

Να σημειωθεί ότι από τα ΤΕΠ περνούν σχεδόν όλοι οι ασθενείς που φθάνουν στο ΕΣΥ πριν καταλήξουν σε κάποια κλινική για νοσηλεία.

Οι δεσμεύσεις πάντως όλων των κυβερνήσεων των τελευταίων ετών ότι τα ΤΕΠ θα γίνουν ανεξάρτητα ώστε να αντιμετωπίζονται άμεσα οι ασθενείς που φθάνουν στα νοσοκομεία, δεν έχουν υλοποιηθεί.

Για να επιτευχθεί άλλωστε η αυτονομία στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό θα πρέπει να απασχολείται αποκλειστικά στα επείγοντα, ενώ ταυτόχρονα θα πρέπει να διασυνδεθούν τόσο με το ΕΚΑΒ -ΚΕΠΥ, όσο και με τις Μονάδες της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας ώστε να γίνεται καλύτερη διαχείριση των περιστατικών.

Εξάλλου σήμερα στα επείγοντα το προσωπικό απασχολείται και σε κλινικές, αφού τα ΤΕΠ δεν έχουν γίνει ακόμη αυτόνομα, όπως έχουν δεσμευτεί τόσο οι νυν υπουργοί της ΝΔ, όσο και οι πρώην του ΣΥΡΙΖΑ.

Αλλαγές στις ειδικότητες για τα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών

Πάντως η ηγεσία του υπουργείου Υγείας μέχρι να γίνουν οι απαραίτητες προσλήψεις στα νοσοκομεία, φαίνεται ότι θα επιχειρήσει να ενισχύσει τα ΤΕΠ με νέους γιατρούς που κάνουν ειδικότητα. Ένα ζήτημα που προκαλεί αντιδράσεις στους νοσοκομειακούς γιατρούς.

Ειδικότερα με το νομοσχέδιο που αναμένεται να τεθεί προς δημόσια διαβούλευση το επόμενο διάστημα και έχει προαναγγελθεί από το υπουργείο Υγείας, θα γίνουν αλλαγές στις ειδικότητες και στον τρόπο εκπαίδευσης των νέων γιατρών.

Μέσα στις αλλαγές που προωθούνται είναι και η μετακίνηση των ειδικευομένων ειδικά τον πρώτο χρόνο της ειδικότητας από νοσοκομείο σε νοσοκομείο ώστε να περνούν και από τα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών για να εκπαιδεύονται στα επείγοντα.

Οι συνδικαλιστές νοσοκομειακοί γιατροί θεωρούν ότι η αλλαγή αυτή γίνεται ουσιαστικά για να καλυφθούν τα κενά σε ιατρικό προσωπικό και όχι για να εκπαιδευτούν καλύτερα οι νέοι γιατροί.

healthreport.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου