Πέμπτη 9 Μαΐου 2024

Το 2008 η τελευταία φορά που ήρθε καινούριο ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στην Λήμνο - Ήταν δωρεά της Ένωσης Εφοπλιστών

 

Προ οικονομικής κρίσης ήταν η τελευταία φορά που έφτασε στη Λήμνο καινούριο ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο νησί. Δηλαδή, μετρημένα 16 χρόνια πριν. Μάλιστα, ήταν δωρεά της Ένωσης Εφοπλιστών.

Αυτή τη στιγμή είναι λειτουργικά 5 ασθενοφόρα, ωστόσο το μεγάλο πρόβλημα εντοπίζεται  στο προσωπικό. 

15 διασώστες υπηρετούν στο ΕΚΑΒ της Λήμνου, πράγμα που σημαίνει ότι είναι απαραίτητοι άλλοι 7 για να υπάρχει 24ωρη κάλυψη του νησιού με 2 ασθενοφόρα. 

Ενώ αυτές είναι οι ελάχιστες ανάγκες για να υπάρχει μια μέτρια κάλυψη σε όλη την ακτίνα του νησιού, το αμέσως επόμενο διάστημα αναμένεται να αποχωρήσουν λόγω συνταξιοδότησης, μετάθεσεων κτλ 4-5 διασώστες. 

Μπορεί να γίνει εύκολα αντιληπτό το πρόβλημα που θα προκύψει όταν μάλιστα η μείωση του προσωπικού θα συμπέσει με την καλοκαιρινή περίοδο, που οι ανάγκες είναι σαφώς μεγαλύτερες.

limnosfm100.gr

Άνδρας του ΕΚΑΒ και αστυνομικός σώζουν οδηγό που έπαθε έμφραγμα στο τιμόνι

 

Ένα σoκαριστικό βίντεο έχει αναρτηθεί στα social media της ΕΛ.ΑΣ, στο οποίο φαίνονται οι υπεράνθρωπες προσπάθειες που έκαναν άνδρες της ΔΙ.ΑΣ και του ΕΚΑΒ για να σώσουν έναν οδηγό, ο οποίος έπαθε έμφραγμα σε δρόμο της Γλυφάδας.

Η Καρδιοπνευμονική Αναζωογόνηση (ΚΑΡΠΑ) που του έκαναν οι άνδρες της ΔΙ.ΑΣ και του ΕΚΑΒ έσωσε τον οδηγό, ο οποίος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο όπου υποβλήθηκε σε τετραπλό bypass.

Το βίντεο συνοδεύεται και από την ευχαριστήρια επιστολή της συζύγου του προς την Ελληνική Αστυνομία.

Η επιστολή της συζύγου

«Ο σύζυγός μου διεκομίσθη έχοντας τις αισθήσεις του στο Γ.Ν. Λαϊκό όπου υπεβλήθη με επιτυχία σε τετραπλό bypass!

Με την παρούσα επιστολή θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά τον Υπαρχιφύλακα Β. Ι. και τον Υπαρχιφύλακα Λ. Λ. της Ομάδας ΔΙΑΣ Νοτιοανατολικής Αττικής, οι οποίοι με την κατάρτιση που διαθέτουν, την ηρωική τους προσπάθεια καθώς και την ανθρωπιά τους κατάφεραν να κρατήσουν στη ζωή τον σύζυγό μου.

αστ1

Συγκεκριμένα ο σύζυγός μου την 19η Μαρτίου 2024 και περί ώρα 15:40 υπέστη έμφραγμα στην περιοχή της Γλυφάδας. Ο Υπαρχιφύλακας Β. Ι. και ο Υπαρχιφύλακας Λ. Λ. έσπευσαν αμέσως στο σημείο του συμβάντος και του χορήγησαν τις σωτήριες πρώτες βοήθειες φροντίζοντας ακόμη και για την κλήση ασθενοφόρου.

Ο σύζυγός μου διεκομίσθη έχοντας τις αισθήσεις του στο Γ.Ν. Λαϊκό όπου παρέμεινε για μία εβδομάδα κι εν συνεχεία μεταφέρθηκε στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών όπου υπεβλήθη με επιτυχία σε τετραπλό bypass.

αστ2

Να επισημάνω ότι κατά τη διάρκεια της νοσηλείας του συζύγου μου στο Γ.Ν. Λαϊκό επικοινώνησαν με τη Γραμματεία του Νοσοκομείου για να ενημερωθούν για την κατάσταση της υγείας του κι έστειλαν τις θερμότερες ευχές τους για τη γρήγορη ανάρρωσή του, γεγονός που αποδεικνύει το ήθος τους και την παιδεία που διαθέτουν.

Παρακαλώ πολύ δεχθείτε τα συγχαρητήριά μου για τα στελέχη με τα οποία έχετε επανδρώσει την ομάδα σας».

koutipandoras.gr

Προκήρυξη για 600 θέσεις διασωστών ΕΚΑΒ και 250 νέα ασθενοφόρα

 

Κατά την διάρκεια της σύσκεψης με φορείς, ο Υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης απαντώντας στην τοποθέτηση της εκπροσώπου του Φαρμακευτικού Συλλόγου Κοζάνης για το θέμα των γενόσημων φαρμάκων, τόνισε ότι «η Ελλάδα παρότι διαθέτει μια ισχυρή φαρμακευτική βιομηχανία που παράγει γενόσημα, διαθέτει τα μικρότερα ποσοστά τους στην εσωτερική της αγορά. Και αυτό είναι κάτι που δεν είναι καλό». Στην έκκληση που διατύπωσαν οι εκπρόσωποι των μικροβιολογικών εργαστηρίων στο να βρεθεί μια άμεση λύση στην οικονομική ασφυξία που βιώνουν τα εργαστήριά τους με αφορμή την λειτουργία του Claw back τόνισε ότι η κυβέρνηση έλαβε κάποια έκτατα μέτρα όπως «την καθιέρωση του ενός και τριών ευρώ στις εξετάσεις, τα διαγνωστικά πρωτοκόλλα και την καθιέρωση του ατομικού Claw back». Στις εκκλήσεις του εκπροσώπου των εργαζομένων στο ΕΚΑΒ Δυτικής Μακεδονίας για προσλήψεις προσωπικού και νέο στόλο ασθενοφόρων ο κ. Γεωργιάδης δήλωσε ότι το επόμενο διάστημα «θα προκηρυχθούν 600 θέσεις διασωστών του ΕΚΑΒ και θα αγοραστούν 250 ασθενοφόρα από το Ταμείο Ανάκαμψης».

Εξάλλου, την υπό κατασκευή νέα πτέρυγα του «Μαμάτσειου» νοσοκομείου Κοζάνης, επισκέφθηκε σήμερα, πρώτο σταθμό της διήμερης περιοδείας του στη Δυτική Μακεδονία, ο Υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης. Ο κ. Γεωργιάδης ενημερώθηκε από τον διοικητή του νοσοκομείου Δημήτρη Σιόλο και τον διοικητή της 3ης ΥΠΕ Παναγιώτη Μπογιατζίδη για τις κτιριακές εγκαταστάσεις της νέας πτέρυγας του νοσοκομείου που χρηματοδοτήθηκε από το ΕΣΠΑ με 13,5 εκ € ενώ είδε κι από κοντά τις εργασίες που πραγματοποιούνται στον εκσυγχρονισμό του τμήματος Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ), έργο που έχει ενταχθεί και χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Ο Υπουργός πραγματοποίησε συνάντηση με τον διευθυντή της ΜΕΘ Κωσταντίνο Στόκο στον οποίο εξέφρασε τις ευχαριστίες του για την αντιμετώπιση του περιστατικού 13χρονου που κατάπιε αντιψυκτικό αυτοκινήτου (παραφλού) και σώθηκε χάρη στις γρήγορες και αποτελεσματικές ενέργειες των γιατρών της ΜΕΘ αλλά και των γιατρών της Παθολογικής κλινικής του νοσοκομείου. «Θέλω να συγχαρώ το προσωπικό του νοσοκομείου και της ΜΕΘ για τις προσπάθειες που έκαναν ως προς την διάσωση του 13χρονου παιδιού, ένα περιστατικό που ανησύχησε όλη την Ελλάδα που τελικά όμως πήγε πάρα πολύ καλά» τόνισε ο κ. Γεωργιάδης και πρόσθεσε ότι «το νοσοκομείο την επόμενη περίοδο θα ενισχυθεί με επιπλέον προσωπικό για την καλύτερη λειτουργία του».

Σε σχέση με το ποιο από τα δύο νοσοκομεία Κοζάνης και Πτολεμαΐδας θα έχει την πρωτοκαθεδρία στην Δυτική Μακεδονία, στην σύσκεψη που ακολούθησε με τους φορείς της υγείας στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι «το νοσοκομείο Κοζάνης αναβαθμίζεται ακόμη περισσότερο με τις επενδύσεις στις κτιριακές του υποδομές» ωστόσο διευκρίνισε ότι το Μποδοσάκειο Πτολεμαΐδας εξαιτίας της θέσης του, των υποδομών που διαθέτει εκτός από νοσοκομείο αναφοράς θα μπορούσε μελλοντικά να αποτελέσει «το τριτοβάθμιο νοσηλευτικό ίδρυμα της Περιφέρειας» μιας και η Δυτική Μακεδονία δεν διαθέτει μέχρι στιγμής και τα περιστατικά που χρήζουν ιατρικής φροντίδας αντιμετωπίζονται στα αντίστοιχα πανεπιστημιακά νοσοκομεία Θεσσαλονίκης και Ιωαννίνων.

Σε ότι αφορά τον νέο υγειονομικό χάρτη ο κ. Γεωργιάδης ξεκαθάρισε «δεν επιθυμεί να το αφήσει ως εκκρεμότητα για τα επόμενα χρόνια, ότι η πρόταση στην οποία θα καταλήξουμε αφορά και την περιοχή σας θα πρέπει να έχει την σύμφωνη γνώμη της περιφέρειας». Δήλωσε ότι θα είναι συνεργάσιμος και ανοικτός στην πρόταση του υγειονομικού χάρτη που ετοιμάζει η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας διευκρινίζοντας ότι «οι τοπικές κοινωνίες ενδιαφέρονται μεν για την λύση του προβλήματος αλλά έχουν μικροτοπικές αντιλήψεις».

Σημείωσε ότι το «να φεύγουν οι κάτοικοι σε άλλες περιοχές για να βρουν λύσεις σε ιατρικά τους προβλήματα δεν είναι καλή ιδέα» και επισήμανε ότι η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας έχει υψηλό ποσοστό πολιτών που ταξιδεύουν σε διπλανούς νομούς για ιατρικούς λόγους. Διερωτήθηκε εάν «θα αντιμετωπίσουμε με θάρρος αυτή την πραγματικότητα ή θα συνεχίσουμε την διαιώνισή της».

Τέλος, απαντώντας στο ερώτημα για το εάν η κυβέρνηση σκέφτεται να προχωρήσει σε λύσεις εξομάλυνσης που αφορούν τα διαφορετικά μισθολόγια αμοιβής γιατρών που υπηρετούν με διάφορες σχέσεις εργασίας εντός του ΕΣΥ ο κ . Γεωργιάδης τόνισε ότι «δεν είναι εύκολο θέμα κι ότι δεν είναι αρμοδιότητα μόνο του Υπουργείου Υγείας».

thereport.gr

29ο Μετεκπαιδευτικό Πρόγραμμα στην Επείγουσα Προνοσοκομειακή Ιατρική (Ε.Π.Ι.)

 

Το ΕΚΑΒ ανακοινώνει την έναρξη του 29ου Μετεκπαιδευτικού Προγράμματος στην Επείγουσα Προνοσοκομειακή Ιατρική (Ε.Π.Ι.), εκπαιδευτικής περιόδου 2024-25, στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη, στην Πάτρα και Ηράκλειο.

Σχετικό υλικό:

Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος 29ου ΕΠΙ

Κριτήρια Επιλογής Υποψηφίων

Έντυπο αίτησης Αθήνας

Έντυπο αίτησης Θεσσαλονίκης

‘Εντυπο αίτησης Πάτρας

‘Εντυπο αίτησης Ηρακλείου