Πέμπτη 9 Μαΐου 2024

Το 2008 η τελευταία φορά που ήρθε καινούριο ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στην Λήμνο - Ήταν δωρεά της Ένωσης Εφοπλιστών

 

Προ οικονομικής κρίσης ήταν η τελευταία φορά που έφτασε στη Λήμνο καινούριο ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο νησί. Δηλαδή, μετρημένα 16 χρόνια πριν. Μάλιστα, ήταν δωρεά της Ένωσης Εφοπλιστών.

Αυτή τη στιγμή είναι λειτουργικά 5 ασθενοφόρα, ωστόσο το μεγάλο πρόβλημα εντοπίζεται  στο προσωπικό. 

15 διασώστες υπηρετούν στο ΕΚΑΒ της Λήμνου, πράγμα που σημαίνει ότι είναι απαραίτητοι άλλοι 7 για να υπάρχει 24ωρη κάλυψη του νησιού με 2 ασθενοφόρα. 

Ενώ αυτές είναι οι ελάχιστες ανάγκες για να υπάρχει μια μέτρια κάλυψη σε όλη την ακτίνα του νησιού, το αμέσως επόμενο διάστημα αναμένεται να αποχωρήσουν λόγω συνταξιοδότησης, μετάθεσεων κτλ 4-5 διασώστες. 

Μπορεί να γίνει εύκολα αντιληπτό το πρόβλημα που θα προκύψει όταν μάλιστα η μείωση του προσωπικού θα συμπέσει με την καλοκαιρινή περίοδο, που οι ανάγκες είναι σαφώς μεγαλύτερες.

limnosfm100.gr

Άνδρας του ΕΚΑΒ και αστυνομικός σώζουν οδηγό που έπαθε έμφραγμα στο τιμόνι

 

Ένα σoκαριστικό βίντεο έχει αναρτηθεί στα social media της ΕΛ.ΑΣ, στο οποίο φαίνονται οι υπεράνθρωπες προσπάθειες που έκαναν άνδρες της ΔΙ.ΑΣ και του ΕΚΑΒ για να σώσουν έναν οδηγό, ο οποίος έπαθε έμφραγμα σε δρόμο της Γλυφάδας.

Η Καρδιοπνευμονική Αναζωογόνηση (ΚΑΡΠΑ) που του έκαναν οι άνδρες της ΔΙ.ΑΣ και του ΕΚΑΒ έσωσε τον οδηγό, ο οποίος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο όπου υποβλήθηκε σε τετραπλό bypass.

Το βίντεο συνοδεύεται και από την ευχαριστήρια επιστολή της συζύγου του προς την Ελληνική Αστυνομία.

Η επιστολή της συζύγου

«Ο σύζυγός μου διεκομίσθη έχοντας τις αισθήσεις του στο Γ.Ν. Λαϊκό όπου υπεβλήθη με επιτυχία σε τετραπλό bypass!

Με την παρούσα επιστολή θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά τον Υπαρχιφύλακα Β. Ι. και τον Υπαρχιφύλακα Λ. Λ. της Ομάδας ΔΙΑΣ Νοτιοανατολικής Αττικής, οι οποίοι με την κατάρτιση που διαθέτουν, την ηρωική τους προσπάθεια καθώς και την ανθρωπιά τους κατάφεραν να κρατήσουν στη ζωή τον σύζυγό μου.

αστ1

Συγκεκριμένα ο σύζυγός μου την 19η Μαρτίου 2024 και περί ώρα 15:40 υπέστη έμφραγμα στην περιοχή της Γλυφάδας. Ο Υπαρχιφύλακας Β. Ι. και ο Υπαρχιφύλακας Λ. Λ. έσπευσαν αμέσως στο σημείο του συμβάντος και του χορήγησαν τις σωτήριες πρώτες βοήθειες φροντίζοντας ακόμη και για την κλήση ασθενοφόρου.

Ο σύζυγός μου διεκομίσθη έχοντας τις αισθήσεις του στο Γ.Ν. Λαϊκό όπου παρέμεινε για μία εβδομάδα κι εν συνεχεία μεταφέρθηκε στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών όπου υπεβλήθη με επιτυχία σε τετραπλό bypass.

αστ2

Να επισημάνω ότι κατά τη διάρκεια της νοσηλείας του συζύγου μου στο Γ.Ν. Λαϊκό επικοινώνησαν με τη Γραμματεία του Νοσοκομείου για να ενημερωθούν για την κατάσταση της υγείας του κι έστειλαν τις θερμότερες ευχές τους για τη γρήγορη ανάρρωσή του, γεγονός που αποδεικνύει το ήθος τους και την παιδεία που διαθέτουν.

Παρακαλώ πολύ δεχθείτε τα συγχαρητήριά μου για τα στελέχη με τα οποία έχετε επανδρώσει την ομάδα σας».

koutipandoras.gr

Προκήρυξη για 600 θέσεις διασωστών ΕΚΑΒ και 250 νέα ασθενοφόρα

 

Κατά την διάρκεια της σύσκεψης με φορείς, ο Υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης απαντώντας στην τοποθέτηση της εκπροσώπου του Φαρμακευτικού Συλλόγου Κοζάνης για το θέμα των γενόσημων φαρμάκων, τόνισε ότι «η Ελλάδα παρότι διαθέτει μια ισχυρή φαρμακευτική βιομηχανία που παράγει γενόσημα, διαθέτει τα μικρότερα ποσοστά τους στην εσωτερική της αγορά. Και αυτό είναι κάτι που δεν είναι καλό». Στην έκκληση που διατύπωσαν οι εκπρόσωποι των μικροβιολογικών εργαστηρίων στο να βρεθεί μια άμεση λύση στην οικονομική ασφυξία που βιώνουν τα εργαστήριά τους με αφορμή την λειτουργία του Claw back τόνισε ότι η κυβέρνηση έλαβε κάποια έκτατα μέτρα όπως «την καθιέρωση του ενός και τριών ευρώ στις εξετάσεις, τα διαγνωστικά πρωτοκόλλα και την καθιέρωση του ατομικού Claw back». Στις εκκλήσεις του εκπροσώπου των εργαζομένων στο ΕΚΑΒ Δυτικής Μακεδονίας για προσλήψεις προσωπικού και νέο στόλο ασθενοφόρων ο κ. Γεωργιάδης δήλωσε ότι το επόμενο διάστημα «θα προκηρυχθούν 600 θέσεις διασωστών του ΕΚΑΒ και θα αγοραστούν 250 ασθενοφόρα από το Ταμείο Ανάκαμψης».

Εξάλλου, την υπό κατασκευή νέα πτέρυγα του «Μαμάτσειου» νοσοκομείου Κοζάνης, επισκέφθηκε σήμερα, πρώτο σταθμό της διήμερης περιοδείας του στη Δυτική Μακεδονία, ο Υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης. Ο κ. Γεωργιάδης ενημερώθηκε από τον διοικητή του νοσοκομείου Δημήτρη Σιόλο και τον διοικητή της 3ης ΥΠΕ Παναγιώτη Μπογιατζίδη για τις κτιριακές εγκαταστάσεις της νέας πτέρυγας του νοσοκομείου που χρηματοδοτήθηκε από το ΕΣΠΑ με 13,5 εκ € ενώ είδε κι από κοντά τις εργασίες που πραγματοποιούνται στον εκσυγχρονισμό του τμήματος Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ), έργο που έχει ενταχθεί και χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Ο Υπουργός πραγματοποίησε συνάντηση με τον διευθυντή της ΜΕΘ Κωσταντίνο Στόκο στον οποίο εξέφρασε τις ευχαριστίες του για την αντιμετώπιση του περιστατικού 13χρονου που κατάπιε αντιψυκτικό αυτοκινήτου (παραφλού) και σώθηκε χάρη στις γρήγορες και αποτελεσματικές ενέργειες των γιατρών της ΜΕΘ αλλά και των γιατρών της Παθολογικής κλινικής του νοσοκομείου. «Θέλω να συγχαρώ το προσωπικό του νοσοκομείου και της ΜΕΘ για τις προσπάθειες που έκαναν ως προς την διάσωση του 13χρονου παιδιού, ένα περιστατικό που ανησύχησε όλη την Ελλάδα που τελικά όμως πήγε πάρα πολύ καλά» τόνισε ο κ. Γεωργιάδης και πρόσθεσε ότι «το νοσοκομείο την επόμενη περίοδο θα ενισχυθεί με επιπλέον προσωπικό για την καλύτερη λειτουργία του».

Σε σχέση με το ποιο από τα δύο νοσοκομεία Κοζάνης και Πτολεμαΐδας θα έχει την πρωτοκαθεδρία στην Δυτική Μακεδονία, στην σύσκεψη που ακολούθησε με τους φορείς της υγείας στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι «το νοσοκομείο Κοζάνης αναβαθμίζεται ακόμη περισσότερο με τις επενδύσεις στις κτιριακές του υποδομές» ωστόσο διευκρίνισε ότι το Μποδοσάκειο Πτολεμαΐδας εξαιτίας της θέσης του, των υποδομών που διαθέτει εκτός από νοσοκομείο αναφοράς θα μπορούσε μελλοντικά να αποτελέσει «το τριτοβάθμιο νοσηλευτικό ίδρυμα της Περιφέρειας» μιας και η Δυτική Μακεδονία δεν διαθέτει μέχρι στιγμής και τα περιστατικά που χρήζουν ιατρικής φροντίδας αντιμετωπίζονται στα αντίστοιχα πανεπιστημιακά νοσοκομεία Θεσσαλονίκης και Ιωαννίνων.

Σε ότι αφορά τον νέο υγειονομικό χάρτη ο κ. Γεωργιάδης ξεκαθάρισε «δεν επιθυμεί να το αφήσει ως εκκρεμότητα για τα επόμενα χρόνια, ότι η πρόταση στην οποία θα καταλήξουμε αφορά και την περιοχή σας θα πρέπει να έχει την σύμφωνη γνώμη της περιφέρειας». Δήλωσε ότι θα είναι συνεργάσιμος και ανοικτός στην πρόταση του υγειονομικού χάρτη που ετοιμάζει η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας διευκρινίζοντας ότι «οι τοπικές κοινωνίες ενδιαφέρονται μεν για την λύση του προβλήματος αλλά έχουν μικροτοπικές αντιλήψεις».

Σημείωσε ότι το «να φεύγουν οι κάτοικοι σε άλλες περιοχές για να βρουν λύσεις σε ιατρικά τους προβλήματα δεν είναι καλή ιδέα» και επισήμανε ότι η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας έχει υψηλό ποσοστό πολιτών που ταξιδεύουν σε διπλανούς νομούς για ιατρικούς λόγους. Διερωτήθηκε εάν «θα αντιμετωπίσουμε με θάρρος αυτή την πραγματικότητα ή θα συνεχίσουμε την διαιώνισή της».

Τέλος, απαντώντας στο ερώτημα για το εάν η κυβέρνηση σκέφτεται να προχωρήσει σε λύσεις εξομάλυνσης που αφορούν τα διαφορετικά μισθολόγια αμοιβής γιατρών που υπηρετούν με διάφορες σχέσεις εργασίας εντός του ΕΣΥ ο κ . Γεωργιάδης τόνισε ότι «δεν είναι εύκολο θέμα κι ότι δεν είναι αρμοδιότητα μόνο του Υπουργείου Υγείας».

thereport.gr

29ο Μετεκπαιδευτικό Πρόγραμμα στην Επείγουσα Προνοσοκομειακή Ιατρική (Ε.Π.Ι.)

 

Το ΕΚΑΒ ανακοινώνει την έναρξη του 29ου Μετεκπαιδευτικού Προγράμματος στην Επείγουσα Προνοσοκομειακή Ιατρική (Ε.Π.Ι.), εκπαιδευτικής περιόδου 2024-25, στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη, στην Πάτρα και Ηράκλειο.

Σχετικό υλικό:

Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος 29ου ΕΠΙ

Κριτήρια Επιλογής Υποψηφίων

Έντυπο αίτησης Αθήνας

Έντυπο αίτησης Θεσσαλονίκης

‘Εντυπο αίτησης Πάτρας

‘Εντυπο αίτησης Ηρακλείου

Πάμε κι όπου βγει και στο ΕΚΑΒ – Στο έλεος των χορηγών ο στόλος των ασθενοφόρων

Φέρνουν στρατιώτες για να αντιμετωπίσουν την υποστελέχωση, ενώ η υγεία τουριστών και ντόπιων το καλοκαίρι πέφτει στη μαύρη τρύπα του γκρεμισμένου από την κυβέρνηση ΕΣΥ

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη από την πανδημία και ύστερα, σαν άλλος Νέρωνας, αφήνει τη δημόσια υγεία να τυλιχτεί στις φλόγες της διάλυσης του ΕΣΥ και της υποστελέχωσης όλων των δομών του. Αναπόσπαστο κομμάτι του είναι και το Εθνικό Κέντρο Αμεσης Βοήθειας (ΕΚΑΒ), το οποίο αδυνατεί να καλύψει τις ανάγκες όλης της χώρας.

Εντονη αγωνία για το ΕΚΑΒ εξέφρασε δημόσια πριν από λίγες μόλις ημέρες και μια γιατρός της Μυτιλήνης στον υπουργό Υγείας Αδωνη Γεωργιάδη, ο οποίος είχε το θράσος να αποκαλέσει «κάφρους» τους διαμαρτυρόμενους εργαζόμενους του ΕΣΥ. «Είμαστε αυτοί που μαζί με τους εκαβίτες βλέπουμε τι γίνεται κάθε ημέρα. Βλέπουμε να έρχονται οι φαντάροι που δεν έχουν καμιά εκπαίδευση. Δεν είμαστε κάφροι, κ. υπουργέ» είπε χαρακτηριστικά κατά το επεισόδιο στα εγκαίνια του νέου κτιρίου του ΕΚΑΒ στη Μυτιλήνη.

Όλα στην τύχη και αυτό το καλοκαίρι

Πέρυσι μια 51χρονη τουρίστρια από την Τσεχία έχασε τη ζωή της στη Θάσο λόγω καθυστέρησης του ασθενοφόρου· σημειωτέον ότι στο νησί υπάρχει μόνο ένα ασθενοφόρο.

Ένα χρόνο μετά τίποτε δεν έχει αλλάξει. Αντί προσλήψεων ή έστω μονιμοποιήσεων των 830 επικουρικών διασωστών του ΕΚΑΒ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, για να βγει η καλοκαιρινή περίοδος, παρατείνει με τον ν. 5059/2023 έως τις 30 Σεπτεμβρίου την πράξη νομοθετικού περιεχομένου (ΠΝΠ) που βάζει στρατιωτικούς, πυροσβέστες και οδηγούς ΟΤΑ να επανδρώσουν τα ασθενοφόρα.

«Η χώρα μας δεν είναι καθόλου έτοιμη και αυτό το αποδεικνύει μόνη της η κυβέρνηση. Θα έχουμε τραγελαφικά περιστατικά την καλοκαιρινή περίοδο γιατί δεν υπάρχει ο σχεδιασμός από πλευράς διοίκησης του ΕΚΑΒ» λέει στο Documento ο Χρήστος Αγγελίδης, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Προσωπικού (ΠΟΠ) ΕΚΑΒ, απαντώντας στο ερώτημα αν είμαστε έτοιμοι για την καλοκαιρινή περίοδο. Είναι η εποχή που σε νησιά και παραθαλάσσιες περιοχές με τον υπεραυξημένο πληθυσμό χρειάζεται να αντιμετωπιστούν πολλά έκτακτα περιστατικά.

Ανεκπαίδευτοι στρατιώτες για τα κενά

Ο πρόεδρος της ΠΟΠ ΕΚΑΒ ξεκαθαρίζει: «Θέσαμε ξεκάθαρα και σε συνάντηση στο υπουργείο Υγείας σε όλους τους φορείς και στην εισαγγελία ότι δεν θα ανεχθούμε να έρθει στρατιωτικό προσωπικό, γιατί αυτό συν τοις άλλοις εγκυμονεί κινδύνους. Οι συνάδελφοι δεν μπορούν να δουλέψουν με εργαζόμενους άλλων φορέων που δεν είναι πιστοποιημένοι και δεν έχουν λάβει ανεπαρκή εκπαίδευση. Η εκπαίδευση που τους κάνουν είναι υποτυπώδης με τρίωρα και τετράωρα και μετά τους βάζουν πάνω στα ασθενοφόρα. Είναι δυνατόν το 2024 με δυο τρεις ώρες εκπαίδευση η κυβέρνηση να τους βάζει να πάνε να σώσουν ζωές; Ξέρουμε πόσο κρίσιμο είναι ειδικά το πρώτο 24ωρο».

Ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι ένα ασθενοφόρο ανά 20.000 κατοίκους, αναλογία που αποτελεί ανέκδοτο για τη χώρα μας, όταν στην Αθήνα των 3.622.246 κατοίκων κυκλοφορούν 60 ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ και μόλις 24 ασθενοφόρα στη Θεσσαλονίκη με το 1.091.424 κατοίκους. «Ειδικά στη Θεσσαλονίκη με το flyover (σ.σ.: οι εργασίες του προκαλούν μεγάλη κυκλοφοριακή συμφόρηση) τα τοπικά σωματεία ζητούν ενίσχυση του προσωπικού για πιο συχνές βάρδιες. Ακόμη δεν έχει γίνει τίποτε» επισήμανε ο Χρ. Αγγελίδης.

Τα κενά είναι μεγάλα από το βόρειο Αιγαίο μέχρι τις Σποράδες, τις Κυκλάδες, τα Δωδεκάνησα, το Ιόνιο και την Κρήτη. «Για εμάς η κυβέρνηση πρέπει να μονιμοποιήσει τους 830 επικουρικούς. Είναι οι άνθρωποι που έβαλαν πλάτη την περίοδο του κορονοϊού. Χρειαζόμαστε 2.000 προσλήψεις για να μπορέσουν να αντιμετωπιστούν σε πρώτη φάση οι ανάγκες στην προνοσοκομειακή φροντίδα. Δεν είναι σοβαρός σχεδιασμός η μετακίνηση διασωστών (σ.σ.: πρόκειται για μετακινήσεις που γίνονται όταν έχουν άδεια οι διασώστες) από το ένα μέρος σε άλλο στη νησιωτική Ελλάδα για να μπορέσουν να καλύψουν τα κενά» τονίζει ο Χρ. Αγγελίδης.

Οι 3.600 μόνιμοι διασώστες δεν φτάνουν καν για να καλύψουν τις βασικές ανάγκες των αστικών κέντρων, των περιοχών της ορεινής ενδοχώρας και των νησιών. «Εχει φτάσει ο κόμπος στο χτένι για εμάς» τονίζουν οι εργαζόμενοι του ΕΚΑΒ. Ετσι μετά την Πρωτομαγιά η ΠΟΠ ΕΚΑΒ θα συμμετάσχει στην 24ωρη πανυγειονομική απεργία στις 16 Μαΐου και την 24ωρη απεργία στις 21 του μηνός.

Οι δωρεές και οι δουλίτσες σε ιδιώτες

Πέραν των πληρωμάτων του ΕΚΑΒ, μια άλλη ξεχωριστή περίπτωση είναι ο στόλος των ασθενοφόρων. Συγκίνηση είχε προκαλέσει η 84χρονη αγρότισσα Αθηνά Παπαχρήστου που τον περασμένο Νοέμβριο δώρισε στο ΕΚΑΒ ένα ασθενοφόρο αξίας 65.000 ευρώ, το οποίο πλήρωσε με τους κόπους μιας ζωής. Τότε ο πρωθυπουργός έσπευσε να την ευχαριστήσει, καθώς η κυβέρνηση με περίσσεια υποκρισία μετατρέπει κάθε δωρεά σε επικοινωνιακή βεγγέρα.

Ο Χρ. Αγγελίδης εξηγεί στο Documento ότι ο στόλος επιβιώνει από δωρεές «είτε από το Ιδρυμα Νιάρχος ή την εταιρεία Φυσικό Αέριο είτε από ατομικές δωρεές ή από προκηρύξεις της πολιτικής προστασίας… Το κράτος είναι απλός θεατής. Παρακολουθεί να διαμοιράζονται τα ασθενοφόρα και μάλιστα κάνουν και φιέστα αντί να κοιτάξουν να μπουν ασθενοφόρα σε όλη την ελληνική επικράτεια. Πανελλαδικά χρειαζόμαστε τουλάχιστον 500 ασθενοφόρα για να μπορέσουν να καλύψουν όλους τους νομούς και όλη την ακτογραμμή φέτος το καλοκαίρι».

Την ίδια στιγμή κερδισμένα είναι τα ιδιωτικά ασθενοφόρα, με τον Αδ. Γεωργιάδη να ανοίγει το παράθυρο στους ιδιώτες και σε αυτήν τη δομή του ΕΣΥ. Οπως καταγγέλλει ο Χρ. Αγγελίδης: «Αντί να στελεχώσει όλα τα νοσοκομεία για να γίνονται όπως πρέπει, βάσει πρωτοκόλλου, οι διακομιδές και οι μεταφορές ασθενών, ο υπουργός είπε ότι αν δεν μπορούν να προσλάβουν προσωπικό από τον προϋπολογισμό τους, να κάνουν συμβάσεις με ιδιωτικές εταιρείες. Ακουσον άκουσον! Εν έτει 2024. Ορισμένα νοσοκομεία έχουν κάνει συμβάσεις για να μπορούν να εκτελούν τα εξιτήρια και τις επανεξετάσεις που έχει ανάγκη ο κάθε ασθενής».

Η ιδιαίτερη μορφολογία της χώρας θα έπρεπε να ήταν κίνητρο για την περαιτέρω στελέχωση του ΕΚΑΒ. Οπως όμως καταγγέλλει ο πρόεδρος της ΠΟΠ ΕΚΑΒ, εδώ και 39 χρόνια από την ίδρυση του ΕΚΑΒ «δεν υπάρχει ένας υγειονομικός χάρτης ασθενοφόρων ανά την Ελλάδα για να μπορέσουμε να κάνουμε κάθε χρόνο τις ανάλογες προσλήψεις. Ως συνδικαλιστικό όργανο έχουμε καταθέσει προτάσεις σε κάθε νομό, λαμβάνοντας υπόψη τη μορφολογία, τις αποστάσεις των υγειονομικών δομών κ.ά., για να μπορέσουμε σε βάθος πέντε έξι ετών να καλύψουμε τις ανάγκες όλων των πολιτών, αλλά αυτό δεν έχει γίνει ποτέ από πλευράς του υπουργείου Υγείας».

Με… ενάμισι ασθενοφόρο η Θάσος

Τραγική είναι η εικόνα στη βόρεια Ελλάδα, με ξεχωριστό παράδειγμα τη Θάσο. Μεγάλη είναι η ανησυχία για τη θερινή περίοδο, όταν πέραν των 13.000 μόνιμων κατοίκων το ΕΚΑΒ επιβαρύνεται και με χιλιάδες τουρίστες. «Αυτήν τη στιγμή η Θάσος έχει ένα ασθενοφόρο και μισό!» τονίζει στο Documento ο Κωνσταντίνος Τσιτσιλικάκης, πρόεδρος Σωματείου Εργαζομένων ΕΚΑΒ Καβάλας και αντιπρόεδρος της ΠΟΠ ΕΚΑΒ.

Ο Κ. Τσιτσιλικάκης συνεχίζει λύνοντάς μας την απορία: «Τι σημαίνει μισό; Πρόκειται για μια πατέντα που εφαρμόζεται. Ενα πλήρωμα ασθενοφόρου από το κέντρο υγείας ή ένας διασώστης του ΕΚΑΒ μαζί με ένα γιατρό ή ένα νοσηλευτή, σε πολύ έκτακτες περιπτώσεις, πηγαίνουν για να διακομίσουν κάποιο περιστατικό. Ουσιαστικά χρειάζονται δύο ασθενοφόρα με διασώστες πλήρως στελεχωμένα. Σύμφωνα με τον οργανισμό του ΕΚΑΒ, κανονικά στο ασθενοφόρο πρέπει να επιβαίνουν δύο διασώστες για να αντιμετωπίζουν τα περιστατικά. Οποιαδήποτε άλλη πατέντα με διάφορους τραυματιοφορείς, νοσηλεύτριες, είτε γιατρούς μαζί με ένα διασώστη είναι συνθέσεις που λειτουργούν ως “μισό”. Αυτήν τη στιγμή υπάρχουν 14 εργαζόμενοι στο ΕΚΑΒ της Θάσου και χρειάζονται τουλάχιστον δέκα διασώστες για να δουλεύει ένα ασθενοφόρο 24 ώρες το 24ωρο, σύμφωνα με τα πρότυπα και τα πρωτόκολλα».

Ιδιαίτερα δύσκολη είναι η κατάσταση το βράδυ, διότι αν υπάρξει διακομιδή προς την Καβάλα και το λιμάνι της Κεραμωτής, το νησί μένει με ένα γιατρό και ένα διασώστη. Ρωτήσαμε τον Κ. Τσιτσιλικάκη αν προβλέπεται ελικόπτερο ή πλωτό μέσο που θα μπορούσε να βοηθήσει. Οι χρόνοι αναμονής θα μειώνονταν στο μισό με αυτά τα μέσα.

Οπως μας εξήγησε ο πρόεδρος των εργαζομένων του ΕΚΑΒ Καβάλας: «Δεν υπάρχει ελικόπτερο. Υπάρχει ο νόμος που ψηφίστηκε τον Δεκέμβρη του 2023 και ορίζει πως θα φτιαχτούν έξι βάσεις σε όλη την Ελλάδα. Μέσα σε αυτές υπάρχει και το αεροδρόμιο της Χρυσούπολης στην Καβάλα, στο οποίο θα πρέπει να φτιαχτούν οι υποδομές για επείγουσες αεροδιακομιδές ασθενών. Αν συμβεί, για παράδειγμα, κάποιο τροχαίο στη Θάσο ή τη Σαμοθράκη, θα πρέπει το ελικόπτερο με γιατρό και διασώστη να σηκώνεται, να πηγαίνει στο συμβάν και να διακομίζει στον κοντινότερο υγειονομικό σταθμό. Δυστυχώς ο νόμος αυτός, έτσι όπως είναι φτιαγμένος προς το παρόν, δίνει τη δυνατότητα στην κυβέρνηση για τα πρώτα πέντε χρόνια να νοικιάσει διασώστες, γιατρούς, πληρώματα και ελικόπτερα από το εξωτερικό. Επίσης δεν υπάρχει πλωτό ασθενοφόρο. Το διεκδικούμε χρόνια και θα μείωνε στο μισό τον χρόνο των διακομιδών στο λιμάνι της Καβάλας. Σε συζητήσεις ο βουλευτής της ΝΔ κ. Λαζαρίδης μας είπε πως το πλωτό ασθενοφόρο θα υπογραφεί τώρα εντός του μηνός. Μιλάμε για ζήτημα που το συζητάμε από πέρυσι και ενδεχομένως του χρόνου τέτοιο καιρό να το έχουμε».

Την ίδια στιγμή οι πρώτες σειρές διασωστών του ΕΚΑΒ συνταξιοδοτούνται, δημιουργώντας ακόμη μεγαλύτερα κενά. Παρά την υποστελέχωση και την έλλειψη αξιοπρεπών δομών για τη μεταφορά των ασθενών, η ΠΟΠ ΕΚΑΒ προχωρά σε επιμορφωτικά προγράμματα για τους διασώστες.

«Πριν από ένα δύο μήνες ολοκληρώσαμε τη φοίτηση ενός προγράμματος μέσω ΕΣΠΑ, το οποίο διεκδίκησε η ομοσπονδία μας για όλους τους εργαζόμενους και αφορά τις αεροδιακομιδές. Δηλώνουμε παρόντες και έχουμε την επάρκεια. Από εκεί και πέρα είναι στο χέρι της κυβέρνησης αν θα μας χρησιμοποιήσει ή όχι» λέει ο Κ. Τσιτσιλικάκης και προσθέτει: «Δεν γίνεται οι αεροδιακομιδές να γίνονται από την Πολεμική Αεροπορία, όπως τώρα. Ας νοικιάσουν έστω τα ελικόπτερα και τους πιλότους και από εκεί και πέρα εμείς είμαστε εδώ».

Τουριστική περιοχή χωρίς ασθενοφόρο

Ο Δήμος Παγγαίου με 29.508 κατοίκους, που υποδέχεται τουρίστες από τη Ρουμανία, τη Σερβία αλλά και την ευρύτερη βόρεια Ελλάδα, δεν έχει καν ασθενοφόρο. Αν χρειαστεί, έρχεται όχημα από την Καβάλα σε 35-40 λεπτά.

«Ενας πνιγμός πώς θα αντιμετωπιστεί εκεί;» αναρωτιέται ο Κ. Τσιτσιλικάκης. Ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ Καβάλας θεωρεί ότι οι προκηρύξεις τον Δεκέμβριο για 200 άτομα στο ΕΚΑΒ ανακοινώθηκαν κατόπιν εορτής και πολύ αργά: «Ακόμη καταθέτουν τα χαρτιά τους. Σίγουρα δεν τους υπολογίζουμε για την καλοκαιρινή περίοδο». Ακόμη ένα παράδειγμα είναι η Χρυσούπολη των 14.970 κατοίκων, όπου υπάρχει ασθενοφόρο χάρη στις κουτοπόνηρες κυβερνητικές πατέντες. «Στο Κέντρο Υγείας Χρυσούπουλης έχουμε ένα γιατρό, ένα στρατιωτικό και μια νοσηλεύτρια. Αν δεν υπήρχε ο ένστολος, δεν θα είχαν καν ασθενοφόρο. Με αυτό τον τρόπο κρύβουν το πρόβλημα κάτω από το χαλί. Κάνουν σοφέρ τους στρατιωτικούς αντί να προσλάβουν διασώστες» καταλήγει ο Κ. Τσιτσιλικάκης.

documentonews.gr

Κυνική δήλωση Γεωργιάδη… Στην έξοδο οι συμβασιούχοι… Δουλειές υπάρχουν

 

Με τον πλέον κυνικό τρόπο ο Υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης απέρριψε το αίτημα παράτασης των συμβάσεων για εκατοντάδες εργαζόμενους στο δημόσιο σύστημα υγείας.

Οι συμβάσεις των περισσότερων λήγουν τον Ιούνιο και όπως είπε ο Υπουργός δεν πρόκειται για απολύσεις ενώ στην επισήμανση ότι χάνουν την δουλειά τους είπε  ότι δουλειές στην Ελλάδα, στους τομείς της εστίασης και της φύλαξης, υπάρχουν πολλές!!

Ο Υπουργός ισχυρίστηκε ότι σήμερα στα νοσοκομεία εργάζονται περισσότεροι από όσους το 2019 κι αυτό δείχνει την πρόοδο που έγινε.

Ερωτηθείς για τους συμβασιούχους των νοσοκομείων ανέφερε πως «όταν υπογραφεί μία σύμβαση ορισμένου χρόνου γνωρίζουν όλοι ότι αυτή έχει ημερομηνία λήξης. Δεν πρόκειται λοιπόν για απολύσεις αλλά για λήξη των συμβάσεων».

Στην επισήμανση ότι σε κάθε περίπτωση το αποτέλεσμα είναι ότι κάποιοι θα χάσουν την δουλειά τους είπε ότι «δουλειά στην Ελλάδα στον τομέα της εστίασης και της φύλαξης μπορεί να βρει κάποιος πολύ εύκολα. Υπάρχει μεγάλο έλλειμμά στην αγορά εργασίας στη χώρα».

epiruspost.gr

Νέοι διοικητές - Τι καθυστερεί την επιλογή και τοποθέτησή τους στα νοσοκομεία

 

Μετά τις Ευρωεκλογές θα ξεκινήσει η τοποθέτηση των νέων διοικήσεων των Υγειονομικών Περιφερειών (ΥΠΕ), με την αντίστοιχη διαδικασία για τους διοικητές των νοσοκομείων να αργεί, όπως φαίνεται, και να πηγαίνει μετά το καλοκαίρι.

Ο διορισμός νέων διοικήσεων στις ΥΠΕ και τα νοσοκομεία ακολουθεί το νέο νόμο του Υπουργείου Εσωτερικών με τον οποίο προωθείται η επιλογή προσώπων – «κλειδιών» του Δημοσίου χωρίς κομματικά κριτήρια. Είναι χαρακτηριστική η ενεργή εμπλοκή του ΑΣΕΠ. Ο νόμος ψηφίστηκε το περασμένο φθινόπωρο και στα τέλη Μαρτίου, 1.034 υποψήφιοι για τις θέσεις των διοικητών και αναπληρωτών διοικητών ΥΠΕ και νοσοκομείων έδωσαν γραπτές εξετάσεις.

Το ΑΣΕΠ ανακοίνωσε τις βαθμολογίες από τα γραπτά τεστ που κατά γενική ομολογία δυσκόλεψαν πολύ τους υποψήφιους, με αποτέλεσμα να καταγράψουν μέτριες επιδόσεις. Σήμερα, συνεχίζεται η διαδικασία ελέγχου όλων των δικαιολογητικών (πτυχίων κ.ά) ώστε να διαπιστωθεί ότι είναι αληθή και πιστοποιημένα.

protothema.gr

Παρασκευή 3 Μαΐου 2024

Οι «ήρωες» γίναμε «κάφροι και ανθρωπάκια» για το γελωτοποιό Υπουργό Υγείας κ. Γεωργιάδη

 

Είναι πια ξεκάθαρο ότι η ακροδεξιά διαδρομή του κ. Γεωργιάδη αποτελεί «τίτλο τιμής» για τον ίδιο και δεν χάνει ευκαιρία όπου βρεθεί και όπου σταθεί να το αναδεικνύει. 

Το ρεσιτάλ «ήθους» που δίδαξε στη Λέσβο είναι χαρακτηριστικό, θυμίζοντας τη λαϊκή ρήση «θέλει η Βασίλω να κρυφτεί και η χαρά δεν την αφήνει…».

Με αφορμή τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων, από το βήμα της εκδήλωσης των εγκαινίων του νέου κτηρίου του ΕΚΑΒ, ξέχασε τα χειροκροτήματα «για τους ήρωες με τις άσπρες και πράσινες μπλούζες» και προχώρησε σε ένα παραλήρημα υβριστικού ακροδεξιού λόγου, εις βάρος των υγειονομικών που του χάλαγαν τη φιέστα με τις διαμαρτυρίες τους. 

ΘΑΥΜΑΣΤΕ το ήθος του γελωτοποιού κ. Υπουργού.

Και όλο αυτό το ακροδεξιό παραλήρημα απέναντι σε ποιους; 

Στους Υγειονομικούς της Λέσβου που κράτησαν όρθιο το Σύστημα Υγείας και έσωσαν χιλιάδες μετανάστες στη προσφυγική κρίση, που στήριξαν και κάλυψαν τις Υγειονομικές ανάγκες του καταυλισμού στη Μόρια και σε άλλους και όσους κατατρεγμένους έφταναν όλα αυτά τα χρόνια, αναζητώντας μια καλύτερη ζωή για τους ίδιους και τις οικογένειες τους. Με τον ίδιο, σαν Υπουργό Υγείας στη κυβέρνηση Σαμαρά - Βενιζέλου να έχει αφήσει στη μοίρα τους και στην εγκατάλειψη τις Δημόσιες Δομές Υγείας στο νησί.

Που στη Πανδημία κράτησαν όρθιο το Νοσοκομείο, δίνοντας με αυταπάρνηση τη μάχη κατά της covid-19, με ανεπαρκή στελέχωση, διοικητικές ανεπάρκειες και με τους εργαζόμενους να σώζουν ζωές.

Και γιατί διαμαρτύρονταν οι «κάφροι και τα ανθρωπάκια» κατά τον κ. Υπουργό, όπως απάντησε συνάδελφος υγειονομικός;

Γιατί διεκδικούσαν το αυτονόητο.

Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού (έχουν προσληφθεί μέχρι τώρα στα 5 χρόνια κυβέρνησης ΝΔ μόνο 4 μόνιμοι υπάλληλοι που είναι το 1/3 των αποχωρήσεων, ενώ τα οργανικά κενά είναι πάνω από το 40% του Οργανισμού.

Προσλήψεις μόνιμων Ιατρών που να καλύπτουν επαρκώς τις λειτουργίες των κλινικών, αφού σήμερα το σύνολο των κλινικών είναι υποστελεχωμένες και κάποιες στα όρια της κατάρρευσης.

Προσλήψεις στο ΕΚΑΒ που στη πρόσφατη προκήρυξη δεν είχε ούτε μία και να μπει ένα τέλος στην απαράδεκτη ΠΝΠ με την εμπλοκή στρατιωτών.

Προσλήψεις στα ΚΥ, ώστε να έχουν 24ωρη λειτουργία.

Αυξήσεις στους μισθούς για να ζουν με αξιοπρέπεια, διεκδικώντας από τη κυβέρνηση να πράξει ότι οφείλει και όχι να τους λέει «εάν θέλετε αυξήσεις, πάρτε τα από τους πολίτες…».

Στο τέλος ο κ. Γεωργιάδης, επιβεβαίωσε πλήρως τις διαμαρτυρίες των υγειονομικών αφού «παραδέχτηκε ότι υπάρχουν ελλείψεις στα νοσοκομεία και αναζητούνται λύσεις». Και με μια θεαματική κυβίστηση, ολοκλήρωσε τη θλιβερή παράσταση του, επιβεβαιώνοντας τις λεπτές ισορροπίες μεταξύ παραληρήματος και ορθού λόγου. Και όλα καλά ούτε γάτα ούτε ζημιά.

Πέμπτη 2 Μαΐου 2024

Ασθενοφόρο από 1 Ιουνίου στην ανατολική Πυλία

 

«Από 1ης Ιουνίου, θα λειτουργεί ασθενοφόρο σε 24ωρη βάση στην ανατολική Πυλία, για την εξυπηρέτηση των έκτακτων περιστατικών»

Αυτό ανακοίνωσε χθες ο βουλευτής Γιάννης Λαμπρόπουλος δηλώνοντας «Σε επικοινωνία που είχα, με τους κ. Ιωάννη Θεοδωράτο, διευθυντή του Γραφείου του υπουργού Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη, και Νικόλαο Παπαευσταθίου, πρόεδρο του ΕΚΑΒ, με ενημέρωσαν ότι από 1ης Ιουνίου, θα λειτουργεί ασθενοφόρο σε 24ωρη βάση στην ανατολική Πυλία, για την εξυπηρέτηση των έκτακτων περιστατικών.

Υπενθυμίζεται, ότι, κατά την συνάντησή μου στο υπουργείο Υγείας στις 24/2/2024, με τον υπουργό Άδωνι Γεωργιάδη είχαμε ανταλλάξει απόψεις για θέματα του νομού στον τομέα Υγείας και ο υπουργός έδωσε εντολή να ξεκινήσουν γρήγορα οι διαδικασίες για την κάλυψη της περιοχής της ανατολικής Πυλίας με ασθενοφόρο.

Στις 9/4/2024 είχα νέα επικοινωνία με τους κ.  Ιωάννη Θεοδωράτο και Ιωάννη Καρβέλη, διευθυντή της 6ης ΥΠΕ, οι οποίοι με διαβεβαίωσαν ότι προωθείται άμεσα λύση.

Στις 11/4/2024 επισκέφθηκα το ΕΚΑΒ και συναντήθηκα με τον πρόεδρο Νίκο Παπαευσταθίου, με τον οποίο επίσης συζητήσαμε την γρήγορη επίλυση του προβλήματος.

Θέλω να ευχαριστήσω τον υπουργό Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη γιατί με την αποφασιστικότητα και τις εντολές του, λύνεται ένα μεγάλο πρόβλημα και θα σώζονται ζωές στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Πυλίας.

Επίσης, να ευχαριστήσω τους κ. Ιωάννη Θεοδωράτο, Νικόλαο Παπαευσταθίου και Ιωάννη Καρβέλη για την καθοριστική συμβολή τους σε ό,τι αφορά την οργάνωση και διάθεση των απαιτούμενων μέσων για την λειτουργία ασθενοφόρου.

Τέλος, επισημαίνω και την σημαντική συμβολή του Δημάρχου Πύλου-Νέστορος Παναγιώτη Καρβέλα για την διάθεση προσωπικού και τις προσπάθειές του.»

eleftheriaonline.gr

ΣΥΡΙΖΑ: Επικοινωνιακό σόου με αφορμή το ΕΚΑΒ

 

Έντονη κριτική ασκεί η Νομαρχιακή της αξιωματικής αντιπολίτευσης με αφορμή την λειτουργία του νέου κέντρου του ΕΚΑΒ στον Υπουργό Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη αλλά και τα όσα διαδραματίστηκαν σε αυτή, ενώ δεν παραλείπει να σχολιάσει σε υστερόγραφο και την παρουσία των Δημάρχων της Λέσβου σημειώνοντας ότι  στο πλαίσιο του θεσμικού τους ρόλου συμμετείχαν σε αυτό το «επικοινωνιακό πανηγυράκι» όπως το χαρακτηρίζει ωστόσο τον θεσμικό τους ρόλο οι δύο Δήμαρχοι θα πρέπει να τον υπηρετούν με τον ίδιο τρόπο σε κάθε περίσταση και όχι a la carte. 

Ειδικότερα στο δελτίο Τύπου σημειώνεται:

«Ακόμη ένα επικοινωνιακό σόου της κυβέρνησης Μητσοτάκη στήθηκε με αφορμή την λειτουργία του νέου κτηρίου ΕΚΑΒ Μυτιλήνης. Ο Υπουργός Υγείας κ. Άδωνις Γεωργιάδης, ο καταστροφέας του ΕΣΥ, προσήλθε για να κόψει κορδέλα σε νοικιασμένο κτήριο, αποδεικνύοντας για ακόμη μια φορά ότι η παρούσα κυβέρνηση ενδιαφέρεται μόνο για το θεαθήναι κι όχι για την ουσία.

Αφού μοίρασε υποσχέσεις στον Μανταμάδο, για το πολύπαθο Κ.Υ της περιοχής, δίχως, για ακόμη μια φορά, να ζητήσει συγγνώμη για τις ευθύνες του ιδίου και της Κυβέρνησής του, τόσο για την καθυστέρηση του έργου, όσο και για την υποστελέχωση και υποβάθμιση όλων των Κ.Υ στο νησί μας, ήλθε στη Μυτιλήνη, για να μας κοροϊδέψει κατάμουτρα κάνοντας εγκαίνια σε ένα νοικιασμένο κτήριο.

Εκεί, η στάση του απέναντι στους εργαζόμενους του ΕΣΥ, που βρέθηκαν στο σημείο για να διαμαρτυρηθούν, είναι αντιπροσωπευτική του «ήθους» και των «αξιών» της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Ειρωνεία, απαξία και στο τέλος ύβρεις από τον κατά τα άλλα «άριστο» Υπουργό, προς εκείνους που την εποχής της πανδημίας υπερέβαλαν εαυτόν για να κρατήσουν όρθιο το ΕΣΥ, που εκείνος είχε φροντίσει να υποβαθμίσει, ζητώντας μάλιστα να μην του κλέψει τη δόξα η Τρόικα.

Θα πρέπει να καταλάβετε επιτέλους κ. Γεωργιάδη ότι έχετε εκλεγεί για να δίνετε λύσεις στα προβλήματα του Ελληνικού Λαού και να λογοδοτείτε σε αυτόν. Οφείλετε να σέβεστε και να είστε πιο ταπεινός και να δείχνετε σεβασμό, όταν απευθύνεστε σε εργαζόμενους που υπερβαίνουν τα όρια της ανθρώπινης αντοχής για να κρατήσουν όρθιο το ΕΣΥ, που εσείς θέλετε να υποβαθμίσετε και να απαξιώσετε, εξυπηρετώντας τα συμφέροντα εκείνων που σας χρηματοδοτούν κι όχι να τους χαρακτηρίζετε «κάφρους» κι «ανθρωπάκια».

Οι κυβερνόντες οφείλουν να λογοδοτούν στον Έλληνα εργαζόμενο κι όχι να του κουνάνε το δάχτυλο».

emprosnet.gr

«Αποστολή» στο Μέγαρο Μουσικής και σε ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ για στρατιωτικούς!



Μέριμνα προσωπικού; Αυτά είναι ανέκδοτα στον ελληνικό στρατό, όπου στελέχη του διατάσσονται να παραστούν υποχρεωτικά στο Μέγαρο Μουσικής ως θεατές εκδήλωσης και στρατιωτικοί «παραχωρούνται» στο ΕΚΑΒ.

Το πρώτο περιστατικό έχει να κάνει με την εκδήλωση εορτασμού του Αγ. Γεωργίου στο Μέγαρο Μουσικής, όπου προκειμένου να διασφαλιστεί η «επιτυχία» έχει διαταχθεί η υποχρεωτική παρουσία στρατιωτικών, μέσα στα εορταστικά γκρουπ και σε απογευματινή ώρα (δηλαδή όχι στο εργάσιμο)! Μάλιστα, όπως τονίζει η ΠΟΕΣ, υπάρχει ειδική «προτίμηση» συμμετοχής για όσους έχουν παραμείνει στην Αθήνα, προφανώς για λόγους διευκόλυνσης της ΓΕΣ! Όπως διαμαρτύρεται η ΠΟΕΣ μέρος των συμμετεχόντων» προορίζεται για βοηθητικές εργασίες «υπηρετικού προσωπικού» όπως ταξιθέτες, βεστιάριο, παρκαδόροι κλπ, καθήκοντα πέραν των ειδικοτήτων που πιθανώς να ανατεθούν σε σπουδαστές στρατιωτικών σχολών. Ίσως για να μαθαίνουν από νεαρή ηλικία ότι στην Ελλάδα οι στρατιωτικοί χρησιμοποιούνται ως τα παιδιά για τα θελήματα.

Το δεύτερο περιστατικό, ίσως ακόμα πιο εξοργιστικό έρχεται από την περιοχή της Καστοριάς, όπου με στοιχεία αποκαλύπτεται ότι το ΓΕΣ διέθεσε στο ΕΚΑΒ όχι έναν (όπως συνήθως) αλλά τρεις στρατιωτικούς, προκειμένου το προσωπικό του ΕΚΑΒ να μπορεί να πάρει άνετα τα ρεπό του μέσα στις γιορτές! Κάτι που φυσικά δεν συμβαίνει ούτε με τους στρατιωτικούς που έχουν διατεθεί στο ΕΚΑΒ, ούτε με όσους έχουν μείνει πίσω, οι οποίοι στενάζουν από τις διαρκείς υπερβάσεις και τις αυθαιρεσίες όπως διαρκώς καταγγέλλεται.

Αν και πολλά ακούστηκαν το προηγούμενο διάστημα για έμφαση στη μέριμνα, σε πολύ σύντομο διάστημα η νέα Ηγεσία του ΓΕΣ δείχνει να διαψεύδει τις όποιες προσδοκίες και να στέλνει τη μέριμνα σε άλλα επίπεδα. Προφανώς πιο κάτω, όπου πάντα θα υπάρχει και χειρότερα, αν κρίνουμε και από το σχέδιο νόμου του ΥΠΕΘΑ που προφανώς είναι με τις ευλογίες των Επιτελείων.

Αν στο ΥΠΕΘΑ έχουν βάλει στοίχημα να αδειάσουν τις ΕΔ από προσωπικό, είμαστε σίγουροι ότι συνεχίζοντας στον ίδιο δρόμο, σύντομα θα πετύχουν το στόχο τους.

Διαβάστε το έγγραφο της ΠΟΕΣ ΕΔΩ

militaire.gr

Ευάγγελος Αποστολάκης, αναφορικά με τις δηλώσεις του Υπουργού Υγείας στα εγκαίνια του ΕΚΑΒ Μυτιλήνης



Η συμπεριφορά και η εκφορά λόγου του Υπουργού Υγείας κατά τη διάρκεια των εγκαινίων των εγκαταστάσεων του ΕΚΑΒ Μυτιλήνης είναι απαράδεκτη και απολύτως καταδικαστέα. 

Είναι πραγματικά λυπηρό αλλά και ιδιαίτερα ανησυχητικό το γεγονός, ένας Υπουργός να μετέρχεται τέτοιους χαρακτηρισμούς έναντι γιατρών και νοσηλευτών, που καθημερινά και υπό δύσκολες συνθήκες δίνουν αγώνα για να επιτελέσουν το καθήκον τους. 

Παρά τις αντιξοότητες και τις ελλείψεις που υπάρχουν σε όλα τα δημόσια νοσοκομεία της χώρας μας, έτι περαιτέρω στις δομές Υγείας των νησιών μας που απαξιώνονται ολοένα και περισσότερο, το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό των νοσοκομείων μας είναι εκεί για να βοηθήσει τον πολίτη και να του εξασφαλίσει το δικαίωμα στην υγεία, το δικαίωμα στην αξιοπρέπεια.

syriza.gr

Τετάρτη 1 Μαΐου 2024

Καλό ταξίδι φίλε και συνάδελφε Βαγγέλη

 

Έφυγε ξαφνικά από κοντά μας ο αγαπητός σε όλους συνάδελφος του ΕΚΑΒ Δράμας ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΜΑΡΚΟΥ σε ηλικία μόλις 50 ετών.

Ήταν πατέρας ανηλίκων παιδιών και σύζυγος συναδέλφου και δυστυχώς έφυγε νεότατος.

Το χαμόγελο, η καλοσύνη, η αξιοπρέπεια και η εργατικότητα του θα μας τον θυμίζουν για πάντα.

Συλλυπητήρια στους οικείους του.

Η νεκρώσιμος ακολουθία του θα γίνει αύριο (2/5) Μεγάλη Πέμπτη στις 10:30 στον Ιερό Ναό Αγίου Παντελεήμονος Δράμας.

Καλό ταξίδι φίλε και συνάδελφε Βαγγέλη.

Εκνευρισμός Άδωνι στα εγκαίνια του ΕΚΑΒ Μυτιλήνης - "Κάφρους" αποκάλεσε τους υγειονομικούς

 

Τρίτη 30 Απριλίου 2024

Νέες οδηγίες για την υλοποίηση του Α΄ Κύκλου Κινητικότητας (εγκύκλιος)

 

Νέα εγκύκλιος με οδηγίες προς τους φορείς υποδοχής για την υλοποίηση του Α΄ Κύκλου Κινητικότητας του έτους 2024, εξέδωσε το υπουργείο Εσωτερικών κατόπιν διαφόρων ερωτημάτων των φορέων προέλευσης και υποδοχής σχετικά με τις προβλεπόμενες κατά νόμο περαιτέρω ενέργειες, στις οποίες πρέπει να προβούν για την ολοκλήρωση των διαδικασιών κινητικότητας των υπαλλήλων στο πλαίσιο του Α΄ κύκλου 2024.

Το υπουργείο Εσωτερικών στην εγκύκλιο του κάνει αναφορά στις διατάξεις του αρ. 6 του N. 4440/2016 και σημειώνει:

«1. Το πρόγραμμα κινητικότητας διενεργείται σε δύο κύκλους κατ` έτος και αφορά στην κάλυψη κενών θέσεων με μετάταξη και στην κάλυψη προσωρινών αναγκών με απόσπαση.

2. Ο πρώτος κύκλος κινητικότητας εκκινεί το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου κάθε έτους: οι Υπουργοί για τις υπηρεσίες των Υπουργείων των οποίων προΐστανται, καθώς και για τα εποπτευόμενα νομικά τους πρόσωπα, οι Συντονιστές Αποκεντρωμένων Διοικήσεων για τις υπηρεσίες τους και για τους ΟΤΑ α` και β` βαθμού της χωρικής αρμοδιότητάς τους, καθώς και οι επικεφαλής των Ανεξάρτητων Αρχών, αποστέλλουν στην Κεντρική Επιτροπή Κινητικότητας τα αιτήματά τους για κάλυψη θέσεων με μετάταξη ή απόσπαση, συνοδευόμενα από έκθεση αναφορικά με το υπηρετούν προσωπικό, τις εκτιμώμενες αποχωρήσεις λόγω συνταξιοδότησης και τις τυχόν τρέχουσες διαδικασίες προσλήψεων.

3. […] 6. Οι υπάλληλοι που διαθέτουν τα απαιτούμενα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα για την προς κάλυψη θέση υποβάλλουν ηλεκτρονικά, εντός δέκα (10) ημερών, αίτηση στην υπηρεσία υποδοχής, η οποία αξιολογεί τις υποβαλλόμενες αιτήσεις μέχρι τις 31 Μαρτίου, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου

7. Οι αιτήσεις προτίμησης μπορούν να υποβάλλονται για δέκα συνολικά θέσεις έως και τριών (3) φορέων κατ` ανώτατο όριο. Η αίτηση επέχει θέση υπεύθυνης δήλωσης του άρθρου 8 του ν. 1599/1986 (Α` 75) και η ανακρίβεια των δηλούμενων στοιχείων επισύρει τις προβλεπόμενες ποινικές και πειθαρχικές κυρώσεις. Η μετάταξη ή απόσπαση ολοκληρώνεται με την έκδοση απόφασης από το αρμόδιο για διορισμό όργανο της υπηρεσίας υποδοχής, ύστερα από σύμφωνη γνώμη του αρμοδίου συλλογικού οργάνου της παραγράφου 1 του άρθρου 7, το αργότερο μέχρι τις 15 Μαΐου, και κοινοποιείται στον ενδιαφερόμενο και την υπηρεσία προέλευσής του. Σε κάθε περίπτωση, η μη ολοκλήρωση των διαδικασιών μετάταξης και απόσπασης μέχρι τις 15 Μαΐου καθιστά τη διαδικασία αυτοδικαίως ατελέσφορη, με εξαίρεση τις αποφάσεις μετάταξης ή απόσπασης για τις οποίες έχει διατυπωθεί η σύμφωνη γνώμη του αρμοδίου συλλογικού οργάνου αξιολόγησης της αίτησης και πληρούνται οι λοιπές νόμιμες προϋποθέσεις. Οι πράξεις του προηγούμενου εδαφίου ολοκληρώνονται υποχρεωτικά μέχρι τις 30 Ιουνίου.

8. […] 12. Σε κάθε περίπτωση, η μη ολοκλήρωση των διαδικασιών μετάταξης και απόσπασης μέχρι τις 31 Ιανουαρίου καθιστά τη διαδικασία αυτοδικαίως ατελέσφορη, με εξαίρεση τις αποφάσεις μετάταξης ή απόσπασης για τις οποίες έχει διατυπωθεί η σύμφωνη γνώμη του αρμοδίου συλλογικού οργάνου αξιολόγησης της αίτησης και πληρούνται οι λοιπές νόμιμες προϋποθέσεις. Οι πράξεις του προηγούμενου εδαφίου ολοκληρώνονται υποχρεωτικά μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου.

13. Ολοκληρωμένες πράξεις μετάταξης κατά την έννοια των παρ. 7 και 12 θεωρούνται και οι πράξεις, οι οποίες έχουν λάβει κωδικό αριθμό δημοσίευσης (ΚΑΔ) μέχρι την προβλεπόμενη στις παραπάνω παραγράφους καταληκτική προθεσμία.»

Περαιτέρω, σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 5 του αρ. 10 του Κώδικα Διοικητικής Διαδικασίας, Διαδικασίας, ν. 2690/1999, «5. Οι προθεσμίες για τη Διοίκηση είναι ενδεικτικές, εκτός αν από τις διατάξεις που τις προβλέπουν προκύπτει ότι είναι αποκλειστικές. Οι προθεσμίες για την έκδοση ατομικών διοικητικών πράξεων, δυσμενών για το πρόσωπο το οποίο αφορούν αμέσως, είναι αποκλειστικές.».

Από το συνδυασμό των προαναφερόμενων διατάξεων και λαμβάνοντας υπόψη το αντικειμενικό γεγονός των επίσημων αργιών λόγω του Πάσχα αλλά και της Πρωτομαγιάς που μεσολαβούν μέχρι την 15η/5/2024, σας γνωρίζουμε ότι τα τριμελή όργανα αξιολόγησης επιτρέπεται νομίμως να συνεδριάσουν και μετά την 15η/5/2024 και σε κάθε περίπτωση εντός ευλόγου χρόνου από το πέρας της προβλεπόμενης ως άνω προθεσμίας, εφόσον βέβαια δεν είναι δυνατή η συνεδρίαση των οργάνων αυτών μέχρι και την 15η/5/2024. Ωστόσο κατ΄ εφαρμογή των διατάξεων της παρ. 7 και 13 του αρ. 6 του ν. 4440/2016, οι αποφάσεις απόσπασης θα πρέπει να έχουν εκδοθεί και οι αποφάσεις μετάταξης θα πρέπει να έχουν λάβει κωδικό αριθμό δημοσίευσης ή να έχουν δημοσιευτεί μέχρι τις 30/6/2024 και εν προκειμένω, λόγω αργίας της 30ης/6/2024, μέχρι την 1η/7/2024.

Σε περίπτωση που το αρμόδιο τριμελές όργανο αξιολόγησης συνεδριάσει μετά την 15η/5/2024, θα πρέπει να υπάρχει σχετική αιτιολογία που θα καταγράφεται στο σχετικό πρακτικό συνεδρίασης.

Σε ό,τι αφορά την προθεσμία για τον έλεγχο προϋποθέσεων από τους φορείς προέλευσης, υπενθυμίζεται εκ νέου ότι σε περίπτωση που δεν καταστεί δυνατός ο έλεγχος των προϋποθέσεων για τους υπαλλήλους του φορέα, ο έλεγχος αυτός θα πραγματοποιηθεί με ευθύνη του φορέα προέλευσης κατά την συνεδρίαση του τριμελούς οργάνου αξιολόγησης του φορέα υποδοχής και σε κάθε περίπτωση κατά τον χρόνο έκδοσης της απόφασης μετακίνησης (απόσπασης ή μετάταξης). Ως εκ τούτου οι φορείς προέλευσης, εφόσον δεν προλάβουν να ενεργήσουν αρμοδίως μέσω της εφαρμογής έως και τις 30/4/2024, θα ενημερώσουν αμελλητί εγγράφως τους φορείς υποδοχής, αλλά και τον ενδιαφερόμενο υπάλληλο, για την συνδρομή ή μη των απαραιτήτων προϋποθέσεων μετακίνησης βάσει των διατάξεων του ν. 4440/2016 και κάθε άλλης εφαρμοστέας εν προκειμένω διάταξης.

Ως εκ των ανωτέρω, καλούνται τόσο οι φορείς προέλευσης και υποδοχής, όσο και τα αρμόδια τριμελή όργανα αξιολόγησης, για τον συντονισμό και ολοκλήρωση των κατά λόγο αρμοδιότητας ενεργειών τους, βάσει των ανωτέρω.

Τέλος, υπενθυμίζεται ότι όλες οι εγκύκλιες οδηγίες της Υπηρεσίας μας, που αφορούν στην εφαρμογή των διατάξεων του ν. 4440/2016, είναι αναρτημένες στο http://www.apografi.gov.grστη διαδρομή https://www.apografi.gov.gr/kinitikotita/esk_thesmiko.html.

Δείτε την εγκύκλιο ΕΔΩ