Δευτέρα 20 Μαΐου 2024

Αντί για μόνιμες προσλήψεις εκτίναξη του αριθμού των συμβασιούχων στην υγεία

 

Η εκτεταμένη χρήση ελαστικών μορφών απασχόλησης στον τομέα της υγείας τα τελευταία χρόνια, όπως αποδεικνύεται από τα στοιχεία του ανθρώπινου δυναμικού, έχει οδηγήσει σε σημαντική αύξηση του ποσοστού των συμβασιούχων, οι οποίοι πλέον αποτελούν το 37% του συνολικού προσωπικού.

Εδώ θα πρέπει να επισημάνουμε ότι ανάμεσα σε αυτούς τους συμβασιούχους 8.500 περίπου είναι οι ειδικευόμενοι γιατροί οι οποίοι μετά τη λήψη της ειδικότητας αποχωρούν από το ΕΣΥ.

Εάν εξαιρέσουμε τους ειδικευόμενους γιατρούς, οι οποίοι αποχωρούν από το ΕΣΥ μετά την ολοκλήρωση της ειδικότητά τους, ο αριθμός των συμβασιούχων αυξήθηκε από περίπου 3.000 το 2015 σε 11.000 το 2019 και εκτοξεύτηκε σε πάνω από 33.000 το 2024.

Στα στοιχεία του 2024 συμπεριλαμβάνεται ένας μικρός αριθμός μελών Διοικητικών συμβουλίων και μετακλητών (περίπου 300) που όμως δεν επηρεάζει την συνολική εικόνα.

Πρέπει επίσης να προσθέσουμε στους εργαζόμενους με ελαστικές σχέσεις αρκετές χιλιάδες που παρέχουν υπηρεσίες στις μονάδες υγείας μέσω διαφόρων εργολαβιών.

Τα παραπάνω στοιχεία δείχνουν οι κυβερνήσεις, ιδιαίτερα στην περίοδο των μνημονίων αλλά και στην λεγόμενη “μεταμνημονιακή” περίοδο έχουν επιλέξει την πλήρη αποδιάρθρωση των εργασιακών σχέσεων. Η πολιτική αυτή υλοποιείται με τον περιορισμό στο ελάχιστο των μόνιμων προσλήψεων την ίδια ώρα που χιλιάδες κάθε χρόνο παίρνουν σύνταξη και αποχωρούν από το ΕΣΥ και την κάλυψη κάποιων κενών με συμβασιούχους.

Επιπλέον, ένα μεγάλο μέρος των συμβασιούχων δεν αμείβεται από τον κρατικό προϋπολογισμό, αλλά επιβαρύνει τους προϋπολογισμούς των νοσοκομείων, μειώνοντας τα διαθέσιμα κονδύλια για λειτουργικές δαπάνες.

Αν το υγειονομικό κίνημα δεν καταφέρει να ανατρέψει αυτή την εξέλιξη τότε οδηγούμαστε με μαθηματική ακρίβεια σε ένα νέο βάρβαρο εργασιακό τοπίο στην υγεία με σοβαρές συνέπειες τόσο για τα εργασιακά δικαιώματα όσο και στις υπηρεσίες υγείας που προσφέρει το ΕΣΥ στους πολίτες.

Γι’ αυτό στην προμετωπίδα των αιτημάτων μας πρέπει να είναι η άμεση πλήρωση όλων των κενών οργανικών θέσεων με μόνιμο προσωπικό, καθώς επίσης και η μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων με την μετατροπή των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου.

Μόνο με αυτόν τον τρόπο μπορούμε να αναστρέψουμε την πορεία προς την πλήρη απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων στην υγεία.

Ο Δήμος Λήμνου παραχώρησε χρήση ξενώνα για τις ανάγκες στέγασης του ΕΚΑΒ

Ο Δήμος Λήμνου ενέκρινε λόγω κάλυψης επείγουσας ανάγκης τη δωρεάν παραχώρηση χρήσης του δημοτικού ξενώνα στην δημοτική κοινότητα Αγκαρυώνων, στο Εθνικό Κέντρο Άμεσης Βοήθειας (παράρτημα Μυτιλήνης –τομέας Λήμνου) για τις πρόσκαιρες ανάγκες στέγασής του, για το χρονικό διάστημα από 1.6.2024 μέχρι 30.9.2024.

Για το διάστημα της παραχώρησης της χρήσης του δημοτικού ακινήτου, το Εθνικό Κέντρο Άμεσης Βοήθειας - Τομέας Λήμνου, είναι υπεύθυνο για την ασφάλεια του. Ο ξενώνας παραχωρείται πλήρως εξοπλισμένος και έτοιμος για άμεση εγκατάσταση τους. Ο οικιακός εξοπλισμός που περιέχεται στο κτίριο να παραδοθεί από τους φιλοξενούμενους άρτιος. Στην περίπτωση φθοράς, όποιου αντικειμένου θα έχουν την υποχρέωση της αντικατάστασής του. Τα λειτουργικά έξοδα για το διάστημα της παραχώρησης της χρήσης του δημοτικού ακινήτου που βρίσκεται στην Κοινότητα Αγκαρυώνων, θα βαρύνουν το Εθνικό Κέντρο Άμεσης Βοήθειας - Τομέας Λήμνου.

tornosnews.gr

Σεμινάριο Α’βοηθειών στο προσωπικό του Κ.Υ Αλμυρού από το ΕΚΑΒ Βόλου

 

Με κεντρικό σύνθημα “Η γνώση σώζει ζωές” πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18/5/2024 και την Κυριακή 19/5/2024 στο προσωπικό του Κ.Υ Αλμυρού σεμινάριο πρώτων βοηθειών από το ΕΚΑΒ Βόλου.

Σκοπός του σεμιναρίου ήταν να ενημερωθεί όλο το προσωπικό (υγειονομικό και λοιπό) για τις πρώτες βοήθειες και την Καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση (ΚΑΡΠΑ). Ακολούθησε τόσο θεωρητική όσο και πρακτική παρουσίαση των βασικών αρχών των πρώτων βοηθειών σε περίπτωση πνιγμού, ανακοπής, λιποθυμίας κλπ,.

Το πρόγραμμα εκπαίδευσης στις Α΄ Βοήθειες–ΚΑΡΠΑ όπως ανέφερε ο Συντονιστής Επιστημονικής Λειτουργίας του Κέντρου Υγείας Αλμυρού κ. Παναγιώτης Ι. Γεωργιάδης, αποτελεί μία σημαντική δράση πρόληψης, βελτιώνει τις γνώσεις και τις δεξιότητες του προσωπικού πάνω στα νέα πρωτοκολλά, αναβαθμίζει τις υπηρεσίες προς τους πολίτες και ταυτόχρονα αυξάνεται το ήδη σε υψηλά επίπεδα αίσθημα προσφοράς στην ανάγκη.

Ο Συντονιστής Επιστημονικής Λειτουργίας του Κέντρου Υγείας Αλμυρού κ. Παναγιώτης Ι. Γεωργιάδης, ευχαριστεί τα στελέχη του ΕΚΑΒ για την πολύτιμη βοήθειά τους και την μέχρι σήμερα αγαστή συνεργασία.

e-thessalia.gr

Άκρως επικίνδυνες οι συνθήκες στα επείγοντα, ο υπουργός ψεύδεται όταν μιλάει για μεμονωμένα στιγμιότυπα

 

«Η ασφάλεια των ασθενών μας και η δική μας παίζεται στα ζάρια γιατί δουλεύουμε με εξαντλητικούς ρυθμούς, με μια βαρύτατη υποστελέχωση που μας αναγκάζει σε διπλοβάρδιες, απλήρωτες υπερωρίες στην προσπάθεια να κρατήσουμε το νοσοκομείο μας όρθιο», τονίζεται σε κείμενο υπογραφών για την απάντηση του υπουργού Υγείας, της ΥΠΕ και της διοίκησης του ΓΝΑ «Γ. Γεννηματάς» στη δημοσίευση των φωτογραφιών του 902.gr που αποτυπώνουν την άθλια κατάσταση στα επείγοντα κατά τη διάρκεια της γενικής εφημερίας.

Το κείμενο υπογράφουν προς το παρόν 91 εργαζόμενοι και συγκεκριμένα ιατροί, ειδικευμένοι και ειδικευόμενοι, νοσηλευτές ΤΕΠ, βοηθοί θαλάμου, τραυματιοφορείς που βιώνουν, όπως σημειώνουν, αυτήν την κατάσταση κάθε 4 ημέρες.

Στο κείμενο αναφέρονται τα εξής:

«Οι κάτωθι εργαζόμενοι του "Γ. Γεννηματάς" που βιώνουμε την κατάσταση στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών δηλώνουμε πως οι φωτογραφίες που δόθηκαν στη δημοσιότητα από το νοσοκομείο μας κατά τη διάρκεια της γενικής εφημερίας αντανακλούν μια πραγματικότητα που επαναλαμβάνεται εδώ και μήνες τουλάχιστον και χειροτερεύουν μέρα με τη μέρα.

Κάθε 4 ημέρες στο νοσοκομείο μας γινόμαστε στο ίδιο έργο θεατές, με δεκάδες ασθενείς να στοιβάζονται στα επείγοντα, να αναμένουν για ώρες μέχρι να διευθετηθούν, να στριμώχνονται με τέτοιο τρόπο που καθιστά ακόμα και την εύρεση χώρου για εξέταση και νοσηλευτική πράξη πρόκληση.

Η ασφάλεια των ασθενών μας και η δική μας παίζεται στα ζάρια γιατί δουλεύουμε με εξαντλητικούς ρυθμούς, με μια βαρύτατη υποστελέχωση που μας αναγκάζει σε διπλοβάρδιες, απλήρωτες υπερωρίες στην προσπάθεια να κρατήσουμε το νοσοκομείο μας όρθιο.

Διαψεύδουμε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο τον υπουργό Υγείας κ. ΆδωνιΓεωργιάδη, την 1η ΥΠΕ και τη διοίκηση του νοσοκομείου, που πάνω στον πανικό τους και προσπαθώντας να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις, κάνουν λόγο για μεμονωμένα στιγμιότυπα που δεν είναι αντιπροσωπευτικά.

Ολόκληρες οι βάρδιές μας είναι γεμάτες αποκλειστικά σχεδόν με περίπου τέτοια στιγμιότυπα και ενώ έχουμε προειδοποιήσει από καιρό ότι η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο, είτε σφυρίζουν αδιάφορα είτε μετακυλίουν τις ευθύνες στους ίδιους τους εργαζόμενους. Ούτε τα περιστατικά διευθετούνται μετά από ολιγόωρη αναμονή, ούτε προωθούνται αμέσως δτον χώρο του ΤΕΠ γιατί πολύ απλά δεν χωράνε, ούτε είναι βέβαια μονοψήφιος ο αριθμός των φορείων που προωθήθηκαν εντός του Παθολογικού. Καταγγέλλουμε για πολλοστή φορά τις παραπάνω συνθήκες εργασίας ως άκρως επικίνδυνες για ασθενείς και εργαζόμενους και καλούμε άμεσα τους κατ' εξοχήν αρμόδιους, το υπουργείο Υγείας και τη διοίκηση του νοσοκομείου να ανασκευάσουν τις παραπάνω ψευδείς δηλώσεις τους και να προχωρήσουν σε άμεσες κατεπείγουσες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού».

902.gr

Ξέρεις γιατί έχουν «απόλυτη προτεραιότητα» οι VIP στα νοσοκομεία μας;

«Απόλυτη προτεραιότητα». Η φράση στο επίσημο έγγραφο που αποκάλυψε χθες η ΟΕΓΝΕ και αποκηρύσσει η κυβέρνηση σήμερα, μου τρυπάει το μυαλό. Βλέπετε βρίσκομαι σε μια βιωματική διαπίστωση αυτές τις μέρες.

Δικός μου, ολοδικός μου, άνθρωπος ψάχνει ένα μήνα να κάνει – με παραπεμπτικό από το ΚΑΤ, μια μαγνητική. Είναι ανασφάλιστος. Ραντεβού στα δημόσια νοσοκομεία δεν υπάρχουν. Ποτέ. Ίσως κάποτε αν τα καταφέρει και αφού έχει λήξει το παραπεμπτικό του. Και μαντέψτε. Τα ιδιωτικά δεν δέχονται να την κάνει, πληρώνοντας το ποσό συμμετοχής που αναγράφεται στο επίσημο έγγραφο. Το κόστος είναι 236,95 ευρώ. Δεν τα έχει. Με το ζόρι έχει το ποσοστό συμμετοχής που είναι 35,54. Πονάει φρικτά και φοβάται. Και αυτή είναι μια απλή ιστορία.

Η σύνθετη, αυτή που πρέπει να κατανοήσουμε όλοι, είναι η παρακάτω:

Η απαξίωση και σταδιακή ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ δεν ξεκίνησε χθες. Δεν ήρθε ξαφνικά η αλαζονική τακτική που περιγράφεται στο επίσημο έγγραφο, που μεταξύ άλλων έγραφε: «Σύμφωνα με την απόφαση της διοίκησης του νοσοκομείου «Ευαγγελισμός», της 15ης Μαΐου, η οποία κοινοποιήθηκε στους διευθυντές και τμηματάρχες «[...] το νοσοκομείο τίθεται σε 24ωρη ετοιμότητα κατά τις 28,29 και 30/05/2024, για την αντιμετώπιση των VIP (διαπιστευμένων και φιλάθλων) [...] », ενώ όπως αναφέρει σε άλλο σημείο της «[...] τα περιστατικά τα οποία θα προσέλθουν θα πρέπει να καταγράφονται σε ξεχωριστή λίστα στο Γραφείο Κινήσεως και θα έχουν απόλυτη προτεραιότητα στην εξέταση τους και διεξαγωγή όλων των απαραίτητων εξετάσεων, εφόσον χρειαστεί [...] ».

Δείτε το σχετικό έγγραφο

Το «Απόλυτη προτεραιότητα» δεν είναι κάτι καινούργιο. Δεν θυμάστε; Σας θυμίζω. 

Στην πανδημία είχαμε VIP κατά προτεραιότητα για τα κρεββάτια στα νοσοκομεία, VIP για τις ΜΕΘ, VIP για το φάρμακο με τα μονοκλωνικά αντισώματα, VIP κατά προτεραιότητα στα εμβόλια.

Θυμηθήκατε; Όταν στέλναμε μηνύματα για να πάμε βόλτα το σκύλο μας, έχοντας αμηχανία, θυμό, φόβο και απελπισία εκείνοι έστηναν το σχέδιο. Με εξαιρετική δοθείσα ευκαιρία. Έναν θανατηφόρο ιός. Ένας τεράστιος φόβος. Μια εξαιρετική συγκύρια. Σοκ και δέος.

Δεν μπορώ να θυμηθώ άλλη χρονική στιγμή μεγαλύτερης περιφρόνησης και αδιαφορίας για εμάς, τόσο γυμνά και απροκάλυπτα. Μας άφησαν να πεθάνουν και ψήφισαν το ακαταδίωκτο. Ώστε να μην έχουν εκ των υστέρων καμία ευθύνη. Και πεθάναμε. Χιλιάδες.

Το Εθνικό Σύστημα Υγείας ξηλώνεται και δεν ανοίγει ρουθούνι

Το ότι χθες μάθαμε ότι το μεγαλύτερο νοσοκομείο της Αττικής μπαίνει σε τριήμερη 24ωρη ετοιμότητα για να εξυπηρετεί κατά απόλυτη προτεραιότητα τους επισήμους, τους VIP επισκέπτες της χώρας για τον τελικό του Conference League, στον οποίο θα αναμετρηθούν ο Ολυμπιακός με τη Φιορεντίνα, είναι απλά μια λεπτομέρεια της ιστορίας. 

Το Εθνικό Σύστημα Υγείας ξηλώνεται και δεν ανοίγει ρουθούνι. Μόλις τρεις μέρες πριν είδαμε τις τρομερές εικόνες από την εφημερία στο Γεννηματά τις οποίες και πάλι ο Άδωνης Γεωργιάδης δικαιολόγησε ως μια στιγμή. Οι εργαζόμενοι απάντησαν. Ξανά. φωνάζουν άλλωστε χρόνια.

Διαβάστε την ανακοίνωσή τους

«Οργή και αγανάκτηση μας προκαλούν οι ανακοινώσεις και οι τοποθετήσεις της 1ης ΥΠΕ, της διοίκησης του Γεννηματάς και του υπουργού υγείας Άδωνι Γεωργιάδη για τις εικόνες από το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) του νοσοκομείου μας.Σε μια παράλογη και αντιεπιστημονική προσπάθεια συγκάλυψης άλλου ενός εγκλήματος, θέλουν να πείσουν τον κόσμο ότι αυτό που βλέπουν, αυτό που εμείς και οι ασθενείς μας ζούμε σε κάθε γενική εφημερία τον τελευταίο τουλάχιστον χρόνο, δεν είναι επικίνδυνο για την υγεία του κόσμου αλλά “λογικό” στο χώρο ενός ΤΕΠ, ενός από τα μεγαλύτερα νοσοκομεία της χώρας.

Λένε και ξαναλένε ότι η φωτό είναι μια στιγμή»

Λένε και ξαναλένε ότι παρόλη την κοσμοσυρροή οι άρρωστοι έχουν στο τέλος κρεββάτι. Είτε ράντζο, είτε φορείο, είτε κανονική κλίνη, πάντως έχουν κρεββάτι. Είναι πρόκληση οι υπεύθυνοι για τη δημόσια υγεία να μας λένε ότι η υγεία ενός ασθενή κρίνεται αποκλειστικά και μόνο από το αν έχει ξαπλωμένο το κορμί του σε κάποιο κρεββάτι. Αν θέλουν εκεί στις διοικήσεις και τα υπουργεία να μιλήσουμε σοβαρά για τα χάλια των ΤΕΠ και τις αναμονές, ας μετρήσουμε πόσες ώρες κάνει να εξεταστεί ένας άρρωστος, πόσες ώρες κάνει να μπει μια βασική διάγνωση ή/και να ξεκινήσει μια αντιμετώπιση. Επίσης να μετρήσουμε πόσοι σηκώνονται και φεύγουν γιατί δεν αντέχουν άλλο να περιμένουν.

Όταν λέγαμε ότι τα ντουβάρια που εγκαινιάζουν (λες και δεν είναι ευθύνη τους να υπάρχουν σύγχρονα κτήρια και υποδομές) δεν μειώνουν τις αναμονές αν δεν γίνουν μαζικές προσλήψεις, μας καταγγέλλανε με δηλώσεις του τύπου "αυτοί με τις ντουντούκες δεν έχουν θέση στο ΕΣΥ" (Πλεύρης). 

Ο Άδωνις γίνεται ακόμα πιο προκλητικός λέγοντας ότι αυτή είναι η παγκόσμια εικόνα των ΤΕΠ εκτός από το Ισραήλ (!). Το ακούσαμε και αυτό από τον  υπουργό της θανατερής κυβέρνησης. Έχει σαν πρότυπο τα νοσοκομεία ενός κράτους τρομοκράτη που δεν νοσηλεύουν τους σακατεμένους Παλαιστίνιους και τα παιδιά τους αλλά τους δολοφονούν μέσα στα ίδια τα νοσοκομεία... Αίσχος. Και δεν έμεινε εκεί ο Γκαιμπελίσκος υπουργός. Δήλωσε ότι θα δοκιμάσει τεχνητή νοημοσύνη στα επείγοντα, προσβάλλοντας τους υγειονομικούς ότι δεν κάνουν καλά τη δουλειά τους.

Εμείς οι υγειονομικοί μπορούμε να πούμε, με στοιχεία, για τον κάθε άρρωστο που εξετάσαμε στο ΤΕΠ πόσο καλύτερη θα ήταν η έκβαση της υγείας του αν εξαλείφονταν οι πολύωρες αναμονές. Εμείς μπορούμε να πούμε για τον κάθε άρρωστο που νοσηλεύεται στις κλινικές μας πόσο μικρότερες θα ήταν οι νοσηλείες τους αν είχαμε τον αριθμό του προσωπικού που έπρεπε. Εμείς μπορούμε να πούμε για το πώς δεν θα είχαμε τόσες ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις με πολυανθεκτικά μικρόβια αλλά και θανάτους από αυτά. Εμείς μπορούμε να πούμε πολλά αλλά μπορούμε να κάνουμε περισσότερα. 

Επειδή κανένας δεν πιστεύει, ούτε εμείς οι υγειονομικοί, ούτε οι ασθενείς μας, το αφήγημα αυτής της κυβέρνησης που συγκαλύπτει κάθε έγκλημα της, από τα Τέμπη ως την Πύλο δηλώνουμε ότι ούτε θα σωπάσουμε ούτε θα σταματήσουμε να παλεύουμε μέχρι να έχουμε ένα ΕΣΥ καθολικά προσβάσιμο για όλους, δωρεάν για τις ανάγκες του κόσμου. 

Η συστηματική προσπάθεια ιδιωτικοποίησης του ΕΣΥ από τη ΝΔ οδηγεί σε αυτά τα απάνθρωπα αποτελέσματα. Εκατοντάδες χιλιάδες βρίσκονται αποκλεισμένοι από την υγεία καθώς η απώλεια της ασφαλιστικής τους ικανότητας μετατρέπει τις πύλες των ΤΕΠ μονόδρομο για την εύρεση υγείας από το απλό μέχρι το πιο περίπλοκο περιστατικό.

Ο Άδωνις Γεωργιάδης έκλεισε τα ΙΚΑ και εφτά νοσοκομεία στο λεκανοπέδιο πριν δέκα χρόνια. Τα νοσοκομεία έχουν σαράντα χιλιάδες κενές οργανικές θέσεις σε όλες τις ειδικότητες. Αν δεν έχεις λεφτά να πληρώσεις ιδιωτικά ή ακόμα και την χρόνια φαρμακευτική σου αγωγή είσαι καταδικασμένος. 

Έχουμε βρεθεί απεργιακά δεκάδες φορές στο δρόμο τους τελευταίους μήνες διεκδικώντας μαζικές προσλήψεις σε όλες τις βαθμίδες της υγείας, για μονιμοποιήσεις όλων των συμβασιούχων, για να μπει η υγεία σε προτεραιότητα και όχι οι πολεμικές δαπάνες και οι πριμοδότηση των αρπαχτικών- κλινικαρχών- φαρμακοβιομηχάνων – εργολάβων.

Θα συνεχίσουμε να το κάνουμε μέχρι τη νίκη. Θέλουμε στο πλευρό μας όλους τους ασθενείς μας. Έτσι μόνο μπορούμε να νικήσουμε».

Οι υγειονομικοί, ουρλιάζουν. Χρόνια. Γιατί δεν ακούμε;

Η Υγεία είναι Δημόσια και Δωρεάν. Κατοχυρωμένο δικαίωμα από το σύνταγμά μας. «Το δικαίωμα στην προστασία της υγείας προβλέπεται και προστατεύεται από το ελληνικό Σύνταγμα ως ένα από τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα καθότι σχετίζεται µε την ίδια την ανθρώπινη ύπαρξη. Η υγεία αποτελεί βασική προϋπόθεση για την ανάπτυξη της προσωπικότητας του ατόμου και για την ευημερία του σε όλους τους τομείς του ανθρώπινου βίου. Αναφέρεται στη φυσική υπόσταση του ανθρώπου και οντολογικά έπεται της ζωής. Ο συντακτικός νοµοθέτης στα άρθρα 21 πάρ. 3, 7 πάρ. 2, 5 πάρ. 5 κατοχυρώνει το δικαίωμα του ατόµου στην προστασία της υγείας του και ανάγει την υγεία σε αντικείμενο κρατικής µμέριμνας. Ο κοινός νομοθέτης µε τη σειρά του θέσπισε το Ν. 1397/1983 για τη δημιουργία του Ε.Σ.Υ και κατόπιν αυτού ακολούθησαν ο Ν. 2071/92 «για τον εκσυγχρονισμό και την οργάνωση του Ε.Σ.Υ», ο Ν. 2194/1994 «για την αποκατάσταση του Ε.Σ.Υ» , ο Ν. 2519/1997 «για την ανάπτυξη και τον εκσυγχρονισμό του Ε.Σ.Υ και την οργάνωση των υγειονομικών υπηρεσιών» και πρόσφατα ο Ν. 3172/2003 «για την οργάνωση και τον εκσυγχρονισμό των υπηρεσιών δημόσιας υγείας». Αξίζει να τονισθεί ότι ο νομοθέτης µεριµνά και για την οργάνωση των ιδιωτικών υπηρεσιών υγείας καθότι δεν υπάρχει κρατικό µονοπώλιο παροχής υπηρεσιών υγείας και προβλέπει αυστηρούς όρους ίδρυσης και λειτουργίας τους.

Τότε γιατί δεν μπορούσε να κάνει την μαγνητική με το παραπεμπτικό του; 

Ρώτησα την Αργυρή Ερωτοκρίτου. Παθολόγος, επιμελήτρια β, Ευαγγελισμός-Πολυκλινική και Γενική σύμβουλος ΟΕΝΓΕ: «Έχουν αλλάξει πολλά πράγματα. Το πρώτο είναι ότι οι ανασφάλιστοί δεν μπορούν ούτε να τους συνταγογραφήσουν, ούτε να κάνουν εξετάσεις έξω ιδιωτικά, αυτά γίνονται μόνο σε δημόσιο πια και τα ιδιωτικά πέρα της συμμετοχής που δίνεις εκεί, αν είσαι ασφαλισμένος, τα περισσότερα βάζουν παραπάνω χρεώσεις. Δηλαδή αν για μια αξονική πρέπει να πληρώσεις 20 ευρώ πληρώνουν 70 και 100 ευρώ. Και για τους υπερήχους που είναι μια πολύ συνηθισμένη εξέταση, έρχονται και μου λένε ότι πλήρωσαν 40 εύρω να κάνουν ένα τρίπλεξ. Επίσης αυτό που θέλει να κάνει ο Άδωνης είναι ανά συνταγή να πληρώνεις ένα ευρώ, μόνο και μόνο για τη συνταγογράφηση».

Τι λένε οι Ενώσεις;

«Ενώ βλέπουμε καθημερινά τις εικόνες από τα επείγοντα των νοσοκομείων, όπου οι ασθενείς στοιβάζονται και περιμένουν με τις ώρες για να εξεταστούν, έκπληκτοι διαβάζουμε την απόφαση για την «κατά απόλυτη προτεραιότητα» εξέταση των VIP ασθενών της διοργάνωσης Conference», η Μαίρη Αγρογιάννη, παθολόγος στο Κρατικό Νοσοκομείο Νίκαιας και Γραμματέας της ΕΙΝΑΠ (Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας Πειραιά).

Η ίδια μιλάει στην efsyn.gr για το «απαράδεκτο», της απόφασης: «Δεν μπορούν να υπάρχουν ασθενείς πολλών ταχυτήτων» και υπογραμμίζει ότι «η Ιατρική διδάσκει την προτεραιότητα ανάλογα με τη βαρύτητα των περιστατικών, χωρίς κανένα περαιτέρω κριτήριο. Αυτό έχουμε μάθει».

Ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Νοσοκομείου «Ευαγγελισμός» Γιώργος Φερεντίνος επισημαίνει για την επίμαχη απόφαση.

«H απόφαση της διοίκησης του Ευαγγελισμού είναι όχι μόνο προκλητική κι επικίνδυνη για το ήδη αποψιλωμένο και εξουθενωμένο προσωπικό του νοσοκομείου, αλλά και άκρως αντιεπιστημονική, όταν καλεί τους υγειονομικούς να εξυπηρετήσουν τα περιστατικά με βάση την τσέπη ή το αξίωμα ή την αναγνωρισιμότητά τους κι όχι με επιστημονικά κριτήρια που οριοθετούν  τη σοβαρότητα των περιστατικών. 

Επιχειρούν να κρυφτεί «κάτω από το χαλί» η απαράδεκτη εικόνα των επισφαλών πολύωρων αναμονών στα ΤΕΠ του νοσοκομείου και η αγωνία των ασθενών να βρουν ένα κρεβάτι για νοσοκομειακή περίθαλψη. 

Αδιαφορούν πλήρως για τις συνθήκες εργασίας και την υγεία & ασφάλεια του προσωπικού που σε επίπεδο εφημερίας καλείται να δουλέψει σε τριπλοβάρδια (απόγευμα-πρωί-νύχτα) για να είναι παρόντες στους ασθενείς την ώρα της ανάγκης τους, ή για να εξυπηρετούν 2 νοσηλευτές 70 ασθενείς στα τμήματα κ τους  ορόφους. 

Επιβεβαιώνεται ακόμη μια φορά ότι η πολιτική που ακολουθείται στην Υγεία από υπουργείο και διοικήσεις είναι επικίνδυνη για την υγεία του λαού, αφού προτεραιότητα έχει ο ελίτ τουρισμός και όχι οι ασθενείς που έχουν χρυσοπληρώσει πολλές φορές -με εισφορές, άμεσους κι έμμεσους φόρους-  για την υγεία τους.

Καλούμε τους υγειονομικούς και το λαό μας να φτιάξουν την κοινωνική συμμαχία που μπορεί να σταθεί εμπόδιο απέναντι στην περαιτέρω ιδιωτικοποίηση κι εμπορευματοποίηση της δημόσιας υγείας. Να παλέψουν για ένα δημόσιο και δωρεάν σύστημα υγείας που θα καλύπτει κάθε ανάγκη σε πρόληψη, ΠΦΥ, διάγνωση και θεραπεία με σύγχρονους όρους όπως το επιτρέπει η εξέλιξη της επιστήμης και της τεχνολογίας»

Η ανακοίνωση  της ΟΕΝΓΕ

«Είσαι εργαζόμενος, άνεργος, συνταξιούχος, κανονικός άνθρωπος; αν αρρωστήσεις κάτω αριστερά, στην εικόνα, σε φορείο μαζί με άλλους ποιος ξέρει πόσους ασθενείς, σα σαρδέλα παστωμένος στο ΤΕΠ περιμένοντας ώρες να εξεταστείς με το προσωπικό να κάνει ακροβατικά για να μπορέσει να σε προσεγγίσει. Αν είσαι vip, πλούσιος, θεατής του τελικού ποδοσφαίρου από τους λίγους και κάτοικος ακριβών ξενοδοχείων του κέντρου κάτω δεξιά στην εικόνα. Ευαγγελισμός μόνο για σένα. Κατά προτεραιότητα (άσχετα του τι έχεις) και με το προσωπικό (αυτό το ίδιο εξουθενωμένο που τις άλλες μέρες κάνει ακροβατικά) σε τριήμερη ετοιμότητα ασχέτως αν έχει να πάρει ρεπό η άδεια μήνες, η αν έχει κάνει απανωτές εξοντωτικές εφημερίες.

Δυο εικόνες χίλιες λέξεις. Για την πλέμπα ράντζα και αναμονές, για τους προύχοντες δημόσια νοσοκομεία σε prive λειτουργία, κατά προτεραιότητα και με ξεχωριστή καταγραφή γιατί έτσι αντιλαμβάνεται η κυβέρνηση και το υπουργείο Υγείας τα πράγματα. Αυτούς υπηρετούν και γι αυτούς δουλεύουν. Τα υπόλοιπα περί δημόσιας δωρεάν υγείας για όλους είναι για λαϊκή κατανάλωση. Ντροπή»

Ο Άδωνης Γεωργιάδης έσπευσε να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα, αφού δημοσιοποιήθηκε η  απόφαση να περιθάλπονται κατά «απόλυτη προτεραιότητα» στον «Ευαγγελισμό», οι VIP επισκέπτές για τον τελικό του Conference League, κάτι που δεν άφησε αναπάντητο ο γενικός γραμματέας της  ΟΕΝΓΕ, Παναγιώτης Παπανικολάου.

Ο Παπανικολάου έκανε λόγο για «πλήρη διαστρέβλωση της πραγματικότητας» με τον ίδιο να εκθέτει πλήρως τον υπουργό Υγείας, αναφορικά με το επίμαχο έγγραφο από τον διοικητή του νοσοκομείου. «Δεν μιλάει το έγγραφο για νοσοκομείο αναφοράς. Δεν λέει καμία τέτοια λέξη. Ψεύδεται ο κ. υπουργός» τόνισε χαρακτηριστικά ο γγ της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας μιλώντας στο «TakRadio 98.9». 

«Το έγγραφο λέει κάτι τελείως διαφορετικό. Δηλαδή όχι ότι όλοι οι φίλαθλοι, αλλά συγκεκριμένοι VIP που θα μένουν σε τρία ξενοδοχεία πολυτελείας, θα εξυπηρετούνται κατά απόλυτη προτεραιότητα έναντι όλων των άλλων περιστατικών που θα υπάρχουν εκείνες τις τρεις μέρες στον Ευαγγελισμό. Δηλαδή ποιο θα είναι το κριτήριο διαλογής στα επείγοντα» επισήμανε.  «Εδώ τι κριτήριο προτεραιότητας επειγόντων περιστατικών, θα έχουμε;» διερωτήθηκε, τονίζοντας ότι το κριτήριο, με βάση το έγγραφο, δεν θα είναι ιατρικό, αλλά είναι ο ασθενής VIP.

Το περιστατικό θα ήταν πρωτοφανές αν ήταν μεμονωμένο. Δυστυχώς η πολιτική στην Υγεία είναι αυτή. Μια πολιτική που ακολουθεί με απόλυτη ακρίβεια το γενικότερο σχέδιο. Την πλήρη απαξίωση για την πλήρη ιδιωτικοποίηση. Τα Δημόσια νοσοκομεία ρημάζουν κα θα είχαν ήδη καταρρεύσει αν οι υγειονομικοί δεν έδειχναν τα δόντια τους. Ήρωες που κρατούν με συγκλονιστική αυταπάρνηση στην πλάτη τους το ΕΣΥ.

Εμείς γιατί τους γυρνάμε την πλάτη;

Γιατί δεν είμαστε  όλοι στο δρόμο μαζί τους. Γιατί τρώμε το παραμύθι της ανεπάρκειας των Δημόσιων νοσοκομείων και δεν βλέπουμε το προφανές; Γιατί ξανά ψηφίσαμε και υποστηρίζουμε αυτούς που διαλύουν -και- το ΕΣΥ; 

Στον τόπο μας, τον ρημαγμένο από τα απανωτά σοκ των τελευταίων χρόνων, η κυβέρνηση επιχειρεί με τη σιωπηλή συναίνεσή μας, την διάλυση του Δημόσιου κράτους και την παραχώρηση κάθε δικαιώματός μας. Και το καταφέρνει. Είναι η  συναίνεσή μας, συνενοχή; 

Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και η νεοφιλελεύθερης εμμονή της για τη διάλυση του κοινωνικού κράτους με αιχμή τη δημόσια υγεία και παιδεία, στηρίζεται στην φτωχοποίηση μας, στην αδυναμία μας για αντίσταση. Μαχόμαστε για τη διαβίωσή μας. Μέρα με τη μέρα. Με μισθούς και οι συντάξεις που δεν επαρκούν για τα βασικά, με τα ασφαλιστικά ταμεία που οδηγούνται σε κατάρρευση εξαιτίας της καταλήστευσής τους. Η μεθόδευση είναι σαφής. Προωθούν την κατάργηση του κοινωνικού κράτους, τη διάλυση των δημοσίων υπηρεσιών, με σκοπό την εκχώρηση σε ιδιώτες. Και χρησιμοποιούν την προπαγάνδα. Ασταμάτητος διασυρμός του Δημοσίου που οδηγεί σε κοινωνικούς αυτοματισμούς.

Η καναδέζα συγγραφέας του βιβίου «Δόγμα του σοκ» και κοινωνική ακτιβίστρια Ναόμι Κλάϊν, εξηγεί με απλό και κατανοητό τρόπο  πώς οι πολιτικές της ελεύθερης αγοράς (όπως αυτές εκφράζονται μέσα από τις θεωρίες του βραβευμένου με Νόμπελ οικονομίας Μίλτον Φρίτμαν, δρομολογήθηκαν σε διάφορα μέρη του πλανήτη ενώ ο πληθυσμός προσπαθούσε να ανταπεξέλθει σε καταστροφές ή πολιτικές ανακατατάξεις. Η ίδια λέει: «Οπλιστείτε με πληροφόρηση. Αυτή είναι η μόνη αντίσταση στο σοκ».

2020mag.gr

Κολώνα έπεσε πάνω σε γυναίκα – Καταγγελία ότι δεν υπήρχε διαθέσιμο ασθενοφόρο

Άγιο είχε μια νεαρή γυναίκα στον Βόλο καθώς την ώρα που περπατούσε σε κεντρικό σημείο της πόλης της έπεσε στο κεφάλι μία μεταλλική κολώνα φωτισμού του Δήμου Βόλου, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί.

Σύμφωνα με πληροφορίες του TheNewspaper.gr, όλα συνέβησαν το πρωί της περασμένης Πέμπτης όταν η γυναίκα που περπατούσε επί της οδού Σπ. Σπυρίδη, λίγα μέτρα πάνω από την λεωφόρο Δημητριάδος, τραυματίστηκε από πτώση μεταλλικής κολώνας φωτισμού.

Η γυναίκα έπεσε στο έδαφος και στο σημείο κλήθηκε το ΕΚΑΒ όμως εκείνη την ώρα, σύμφωνα με καταγγελία της ίδιας, δεν υπήρχε διαθέσιμο ασθενοφόρο! 

Περιπολικό της Αστυνομίας που μετέβη στο σημείο κατέγραψε το συμβάν και μετέφερε την τραυματισμένη γυναίκα στο νοσοκομείο για να της παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες.

Και όλα αυτά σε μια πόλη με περισσότερους από 85.000 μόνιμους κατοίκους…

newsbreak.gr

Κυριακή 19 Μαΐου 2024

Στις 21 του Μάη συνεχίζουμε τον αγώνα με νέα απεργία

 

Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, ενώ η ακρίβεια  σε βασικά  είδη όπως τα τρόφιμα και τα καύσιμα καλπάζει, εμπαίζει τους εργαζόμενους στο Δημόσιο με τις αυξήσεις – κοροϊδία που έδωσε από 1-1-24 δηλαδή 38-42 ευρώ καθαρά το μήνα. Ο Υπουργός Οικονομικών, κ. Χατζηδάκης με θράσος δηλώνει πως η μέση καθαρή αύξηση για τους Δημοσίους υπαλλήλους το 2024 είναι 1.425ευρώ, όταν όλοι οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο πήραν τα εκκαθαριστικά τους κι είδαν με τα ίδια τους τα μάτια την κοροϊδία.

Δεκατέσσερα χρόνια μετά τα μνημόνια, όπου οι αποδοχές μας μειώθηκαν κατά 40%, καταργήθηκαν τα δώρα, επιβλήθηκε η εισφορά αλληλεγγύης 2%, πάγωσε η διετία 16-17, μειώθηκε το αφορολόγητο, η κυβέρνηση προκαλεί με τα ψίχουλα της εισοδηματικής της πολιτικής κι οδηγεί τους εργαζόμενους στο Δημόσιο στη φτώχεια και στην εξαθλίωση.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα της συγκυρίας είναι ότι ένας νεοδιόριστος εκπαιδευτικός, που καλείται να ζήσει στα νησιά με ενοίκιο της τάξης των 350-500 ευρώ τον μήνα, αμείβεται με 734 ευρώ καθαρά τον μήνα αντίστοιχα ένας νοσηλευτής θα πρέπει να ζήσει με 680 ευρώ καθαρά. Το ίδιο ισχύει και για τις άλλες κατηγορίες των Δημοσίων Υπαλλήλων. Η κυβέρνηση που ισχυρίζεται ότι δεν έχει χρήματα για τους  δημόσιους υπαλλήλους και τις δημόσιες υπηρεσίες, βρίσκει χρήματα  για φαραωνικά εξοπλιστικά προγράμματα όπως  η αγορά των F35 καθώς και για την αποστολή φρεγατών στο πολεμικό μέτωπο της Ερυθράς Θάλασσας.

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Απέναντι σε αυτή την κατάσταση οφείλουμε να αντιδράσουμε όλοι μαζί ενωτικά  και δυνατά! Απέναντι σ αυτήν την κατάσταση ας γίνουμε εμείς η φωνή της κοινωνικής αντιπολίτευσης.

Στις 28 του Φλεβάρη απεργήσαμε και βροντοφωνάξαμε ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ. ΔΕΝ ΑΝΤΕΧΟΥΜΕ ΑΛΛΟ!

Στις 21 του Μάη συνεχίζουμε τον αγώνα με νέα απεργία και διεκδικούμε ζωή με δικαιώματα και ελευθερίες, δουλειά με πραγματικές αυξήσεις κι όχι αυξήσεις – κοροϊδία του 1,5 ευρώ τη μέρα, ουσιαστικά μέτρα αντιμετώπισης της ακρίβειας.

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ:

  • Οριζόντια αύξηση 10% στους μισθούς των εργαζομένων στο Δημόσιο, προκειμένου να αντιμετωπισθεί στοιχειωδώς η ακρίβεια κι ο πληθωρισμός.
  • ΕΠΑΝΑΦΟΡΑ ΕΔΩ και ΤΩΡΑ των ΔΩΡΩΝ
  • Συλλογικές συμβάσεις για τους μισθούς μας
  • Κατάργηση του μισθολογικού παγώματος της διετίας 2016 – 17
  • Κατάργηση της εισφοράς 2% υπέρ της ανεργίας
  • Αύξηση του αφορολόγητου στα 12.000€
  • Αύξηση του επιδόματος ανθυγιεινής εργασίας
  • Να στελεχωθούν άμεσα με μόνιμους υπαλλήλους όλοι οι κρίσιμοι δημόσιοι φορείς (υγεία, παιδεία, κοινωνικές υπηρεσίες, ασφάλιση κ.α) και να αναβαθμιστούν όλες οι αναγκαίες υποδομές.

Σας καλούμε όλες και όλους να συμμετέχετε στην απεργία και στη συγκέντρωση που θα πραγματοποιηθεί στο Υπουργείο Οικονομικών Νίκης 5 στις 11.00πμ.

Πέμπτη 16 Μαΐου 2024

Βασιλική Δημητροπούλου - Εκπαίδευση σε νέες τεχνικές για γιατρούς και διασώστες του ΕΚΑΒ Ρόδου

Με επιτυχία και μεγάλη συμμετοχή η εκπαίδευση πληρωμάτων ασθενοφόρων στη Ρόδο

Στο νησί της Ρόδου πραγματοποιείται  το πρόγραμμα της συνεχιζόμενης εκπαίδευσης πληρωμάτων ασθενοφόρων, σε  εργαζόμενους διασώστες του Παραρτήματος ΕΚΑΒ Ρόδου στο χώρο του Αμφιθεάτρου του Γενικού Νοσοκομείου Ρόδου από την Εκπαιδευτική ομάδα της Κ.Υ ΕΚΑΒ και την εκπαιδευτική ομάδα του ΕΚΑΒ Θεσσαλονίκης.

Σε μία σημαντική εκπαίδευση συμμετέχουν γιατροί και διασώστες του ΕΚΑΒ Ρόδου, σε ένα πρόγραμμα που έχει θεσπίσει η Υπηρεσία από τα κεντρικά της Αθήνας, προκειμένου να παρέχουν υψηλού επιπέδου υπηρεσίες

Οι ΕΚΑΒίτες με υπευθυνότητα και αλληλεγγύη προς το συνάνθρωπο παρακολουθούν το πρόγραμμα, προκειμένου να παρέχουν υψηλού επιπέδου υπηρεσίες στα περιστατικά που αντιμετωπίζουν σε καθημερινή βάση.

Το πρόγραμμα είναι πιστοποιημένο από το ΚΕΣΥ και περιλαμβάνει το πρόγραμμα BLS ERC και το πρόγραμμα ILS, καθώς και διαλέξεις αλλά και σταθμούς δεξιοτήτων, με όλη την απαραίτητη θεματολογία για την πρακτική άσκηση των καθηκόντων του διασώστη.

“Είναι επιτακτική η ανάγκη να είναι άριστα εκπαιδευμένοι οι διασώστες αφού παρέχουν υπηρεσίες υψηλού επιπέδου” λέει στον RealVoice η κ. Βασιλική Δημητροπούλου, αναισθησιολόγος- επειγοντολόγος και Υπεύθυνη για τα Εκπαιδευτικά προγράμματα του ΕΚΑΒ σε όλη την Ελλάδα.

“Το ΕΚΑΒ υλοποιεί προγράμματα συνεχιζόμενης εκπαίδευσης του προσωπικού του και επαγγελματιών υγείας του ευρύτερου υγειονομικού χώρου σε θέματα επείγουσας προνοσοκομειακής φροντίδας που επικαιροποιούνται σύμφωνα με τα νέα δεδομένα και τις επιστημονικές εξελίξεις, μεριμνά για την ύπαρξη μελλοντικού στελεχιακού δυναμικού, ενώ στις προτεραιότητές του σημαντική θέση κατέχει και η εκπαίδευση στελεχών φορέων και κοινωνικών ομάδων, σε θέματα παροχής πρώτων βοηθειών.

Η συνεχιζόμενη κατάρτιση πληρωμάτων ασθενοφόρων σκοπό έχει την επικαιροποίηση γνώσεων και τεχνικών στην αποτελεσματική και έγκαιρη αντιμετώπιση δυνητικά επικίνδυνων καταστάσεων στο προνοσοκομειακό χώρο.

Το έτος 2005 με απόφαση Διοικητικού Συμβουλίου η συνεχιζόμενη κατάρτιση αποκτά ενιαίο χαρακτήρα πανελλαδικά με κοινό υλικό διαλέξεων εγκεκριμένο από το Επιστημονικό Συμβούλιο του ΕΚΑΒ και διευρύνεται με νέα θεματολογία.

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα που εκτελείται αυτήν την εβδομάδα στο ΕΚΑΒ Ρόδου για όλους τους διασώστες,  στην 4η έκδοση του είναι πιστοποιημένο από το  ΚΕΣΥ και περιλαμβάνει ευρωπαϊκές και διεθνείς πιστοποιήσεις” διευκρίνισε  μιλώντας στον RealVoice 99.5 στην εκπομπή «Ανοιχτή Γραμμή» στον Γιάννη Μηνατσή και τη Δέσποινα Κουλούμπρη , η κ. Βασιλική Δημητροπούλου, αναισθησιολόγος- επειγοντολόγος και Υπεύθυνη για τα Εκπαιδευτικά προγράμματα του ΕΚΑΒ σε όλη την Ελλάδα.

«Το ΕΚΑΒ επιτελεί ένα σημαντικό έργο τόσο στην καθημερινότητα που έχει να κάνει με την επείγουσα προνοσοκομειακή φροντίδα»

Οι διασώστες του ΕΚΑΒ είναι εκπαιδευμένοι σε όλα τα πρωτόκολλα βασικής και εξειδικευμένης υποστήριξης της ζωής, όπως επίσης και στα πρωτόκολλα επειγόντων και τραύματος.

«Ο προνοσοκομειακός χώρος είναι εχθρικός. Μπαίνουμε στο σπίτι του ασθενούς ή είμαστε στο πεδίο, στον δρόμο. Οι άνθρωποι των ασθενοφόρων είναι εκπαιδευμένοι στα πάντα και μπορούν να ανταπεξέλθουν παντού», λέει.

Ενδεικτικά, είναι εκπαιδευμένοι σε όλα τα πρωτόκολλα βασικής και εξειδικευμένης υποστήριξης της ζωής, όπως επίσης και στα πρωτόκολλα επειγόντων και τραύματος. Μπορούν να αντιμετωπίσουν παιδιατρικά συμβάντα, ενώ έχουν εκπαίδευση ακόμη και για μαζικές απώλειες

“Η γνώση πρώτων βοηθειών θεωρείται μια από τις πιο σημαντικές δεξιότητες που πρέπει να κατέχουν όλοι οι πολίτες ανεξαρτήτως ηλικίας και μόρφωσης”

Το ΕΚΑΒ έχει συνεχείς δράσεις με εκπαιδεύσεις πολιτών τόσο στις πρώτες βοήθειες όσο και στη καρδιοπνευμονική αναζωογόνηση (ΚΑΡΠΑ) με τη χρήση αυτόματου εξωτερικού απινιδωτή (ΑΕΑ) δήλωσε η κ.Δημητροπούλου

Όπως είπε: “Το ΕΚΑΒ ως επίσημος και αποκλειστικός φορέας επείγουσας προνοσοκομειακης βοήθειας, πέρα από τον επιχειρησιακό ρόλο του έχει και εκπαιδευτικό έργο που αφορά μεταξύ άλλων την εκπαίδευση των πολιτών στις πρώτες βοήθειες. Σκοπός είναι μέσα από αυτήν τη δραστηριότητα να διαδοθεί η γνώση της ΚΑΡΠΑ στην κοινότητα αλλά και η σημασία της ύπαρξης αυτόματου εξωτερικού απινιδωτή (ΑΕΑ) σε δημόσιους χώρους. Είναι για μας σπουδαίο γεγονός να βρισκόμαστε σε επείγοντα περιστατικά και οι παρευρισκόμενοι πολίτες να παρέχουν ήδη τις πρώτες βοήθειες”

Από την πλευρά του ΕΚΑΒ και μέσω των εκπαιδευτικών ομάδων του, γίνονται συνεχείς δράσεις για να διαδοθεί η γνώση της ΚΑΡΠΑ στους πολίτες, αφού είναι πολύ σημαντικό κάποιος πολίτης με γνώση στις πρώτες βοήθειες να βρεθεί από την πρώτη στιγμή δίπλα σε ένα πολίτη που θα χρειαστεί βοήθεια, λέει η κ. Δημητροπούλου

Επισημαίνει επίσης ότι ένα δίκτυο αυτόματων εξωτερικών απινιδωτών καλά δομημένο παίζει νευραλγικό ρόλο στην αντιμετώπιση προνοσοκομειακά της καρδιακής ανακοπής.







realvoice995.gr

Τετάρτη 15 Μαΐου 2024

Αεροδιακομιδές - Αποκαλύψεις σοκ από τον Πάρι Καρβουνόπουλο μετά την περιπέτεια της υγείας του

Όταν στις 13 Νοεμβρίου 2023, οι Data Journalists δημοσίευαν το ρεπορτάζ μου με τίτλο «Αεροδιακομιδές: Πεθαίνοντας στο Αιγαίο», ασφαλώς και δεν μπορούσα να φανταστώ ότι θα «ζούσα το ρεπορτάζ» από την ανάποδη, έξι μήνες μετά. Δηλαδή ως ένας πολίτης που έπρεπε να μεταφερθεί από νησί του Αιγαίου στην Αθήνα…

Η εμπειρία προφανώς δεν ήταν ευχάριστη, αλλά οπωσδήποτε χρήσιμη για να καταλάβεις ότι αυτό που λέμε κάνοντας μαύρο χιούμορ ισχύει: ζούμε από τύχη… Κι αν αυτό αφορά στην περίπτωση ενός δημοσιογράφου για τον οποίο κινητοποιήθηκε πάρα πολύς κόσμος, μπορούμε εύκολα να φανταστούμε τι μπορεί να περιμένει ένας πολίτης που η μόνη βοήθεια που έχει είναι η οικογένεια του.

Το πρόβλημα στο κρίσιμο ζήτημα των αεροδιακομιδών δεν είναι ένα. Είναι πολλά. Και για κανένα από αυτά δεν φαίνεται να υπάρχει διάθεση λύσης. Γιατί; Μην εκπλαγείτε αν ακούσουμε ότι και οι αεροδιακομιδές θα δοθούν σε ιδιώτες.

Το χρονικό της περιπέτειας

Παροικιά Πάρου. Νησί των Κυκλάδων όπου ένα μέρος της οικονομικής ελίτ της χώρας έχει επιλέξει να χτίσει τα υπερπολυτελή εξοχικά του…

Νησί βασική «μονάδα» της λεγόμενης «βαριάς βιομηχανίας» της Ελλάδας, του τουρισμού. Με όσα ζήσαμε επιβεβαιώνουμε τον Θέμη Τζήμα, δικηγόρο, διδάκτορα δημοσίου δικαίου και πολιτικής επιστήμης του ΑΠΘ, που λέει ότι δεν έχει ειπωθεί στη χώρα μεγαλύτερη ανοησία από αυτή περί…βαριάς τουριστικής βιομηχανίας.
Μεγάλο Σάββατο πρωί, λίγο μετά από τις 7:00, η πρωινή βόλτα με τον σκύλο, διακόπτεται βίαια: μια ζαλάδα που γρήγορα κλιμακώνεται, απώλεια ελέγχου της αριστερής πλευράς του σώματος, δεν χρειάστηκε κάτι ιδιαίτερο για να καταλάβει κάποιος ότι παθαίνει εγκεφαλικό.

Το αίσθημα της επιβίωσης σε κάνει ψύχραιμο. Αποδεχόμενος την επίσκεψη του εγκεφαλικού, επέλεξα να καθίσω κάτω, υποθέτοντας ότι κάποιος θα με εντόπιζε σε λίγα λεπτά. Βρισκόμουν στον κεντρικό δρόμο της Παροικιάς. Πέντε άνθρωποι πέρασαν δίπλα μου. Πέντε «άνθρωποι». Και δύο αυτοκίνητα. Κανείς τους δεν γύρισε να με κοιτάξει. Όμως, μία γυναίκα το έκανε. Η Αλεξάνδρα. Το αναφέρω, γιατί δεν έχει σαπίσει μόνο το κράτος. Έχουμε σαπίσει κι εμείς…

Κέντρο Υγείας Παροικιάς. Μια χούφτα ιατροί και νοσηλευτές, πολλοί από αυτούς νέα παιδιά, πολεμάνε δίχως όπλα. Δεν μπορούν ας πούμε να διαγνώσουν αν ένα εγκεφαλικό είναι αιμορραγικό ή ισχαιμικό. Ο μοναδικός τομογράφος που υπάρχει στο νησί δεν έχει χειριστές έμαθα. Κοστίζουν… Πόσοι θα πάθουν εγκεφαλικό στην Πάρο, θα σκέφθηκαν οι κυβερνώντες. Όπως διαπίστωσα ο ίδιος, στο νησί δεν ήμουν ο μόνος που κινδύνευα εκείνη τη στιγμή. Αλλά αυτά είναι «ψιλά γράμματα» για όσους έχουν την ευθύνη των αποφάσεων.

Από τις 8:20 το πρωί η είδηση του εγκεφαλικού μου επεισοδίου έχει κινητοποιήσει, συγγενείς, φίλους και γνωστούς που προσπαθούν να εξασφαλίσουν την γρήγορη μεταφορά μου στην Αθήνα. Η εκτίμηση των ιατρών στο Κέντρο Υγείας είναι ότι μπορώ να μεταφερθώ με πλωτό στη Σύρο, αν και είχε «καιρό». Από τη Αθήνα έχουν άλλη άποψη, προφανώς επειδή το θέμα είχε δημοσιοποιηθεί.

Για να μην κουράζω με λεπτομέρειες, από τις 8:20 που σημαίνει ο συναγερμός, ιπτάμενο μέσο βρίσκεται μετά από τις 11:20 το πρωί, που ενημερώθηκε ο Α/ΓΕΑ.

Το αεροσκάφος C-27 βρισκόταν στην Ανδραβίδα. Απογειώθηκε με προορισμό την Τανάγρα από όπου παρέλαβε τους ιατρούς του ΕΚΑΒ και συνέχισε για Πάρο.

Την ίδια ώρα ζούσα στην πράξη όσα γράψαμε στους Data Journalists σε εκείνο το ρεπορτάζ του Νοεμβρίου του 2023.

Η Πάρος με ένα ασθενοφόρo. Ξαπλωμένος στο φορείο, άκουγα τις αγωνίες του πληρώματος του ασθενοφόρου. Λίγο πριν περάσουμε την πύλη του αεροδρομίου, κλήση στον ασύρματο για «άτομο με πιθανό έμφραγμα» σε χωριό του νησιού. Είναι αυτό που προανέφερα. Δεν κινδύνευα προφανώς μόνο εγώ και δεν θα ήταν η πρώτη φορά που τα πληρώματα του ασθενοφόρου της Πάρου καλούνται να διαχειριστούν τα αδιανόητα.

«Τι να κάνουμε, να αφήσουμε τον ασθενή που μεταφέρουμε στο διάδρομο και να φύγουμε», ήταν το εύλογο ερώτημα που τέθηκε. Ευτυχώς πριν λάβει απάντηση, το C-27 τροχοδρομούσε στην πίστα του αεροδρομίου της Πάρου και το δύσκολο δίλημμα, δεν επέμεινε. Την αγωνία την περάσαμε. Και το πλήρωμα και ο ασθενής.
Επιβίβαση στο C-27 και ενημέρωση από τους ανθρώπους του ΕΚΑΒ ότι θα περιμένουμε και μία ηλικιωμένη κυρία, που φθάνει με ελικόπτερο, διασωληνωμένη, από άλλο νησί.

Τελικά περίπου στις 15:00 προσγειωνόμαστε στο Ελευθέριος Βενιζέλος και από εκεί μεταφέρθηκα στο 251 ΓΝΑ.

Θα μπορούσα να διανθίσω το κείμενο με δεκάδες σκέψεις, φόβους και ανησυχίες που πέρασαν από το μυαλό μου αυτές τις περίπου 8 ώρες που χρειάστηκαν για να μεταφερθώ από την Πάρο στην Αθήνα. Δεν έχουν καμία, μα καμία απολύτως σημασία, γιατί εγώ έφθασα. Μετά από 8 ώρες…

Το θέμα είναι ότι ένας πολίτης που δεν είναι δημοσιογράφος ή δεν έχει καμία απολύτως γνωριμία, επαφή ή δυνατότητα να ζητήσει βοήθεια έχει ελάχιστες ελπίδες να μεταφερθεί εγκαίρως από ένα νησί του Αιγαίου στην Αθήνα. Κι εγώ δεν βρέθηκα σε κάποιο ακριτικό νησί του Αιγαίου, αλλά στην Πάρο των πλουσίων και νεόπλουτων, που έχει πολλές βίλες με πισίνες αλλά όχι διαθέσιμο τομογράφο κι ένα μόνο ασθενοφόρο.
Η κατάσταση δεν είναι καλύτερη σε άλλα νησιά. Και το χειρότερο είναι, όπως ανακαλύψαμε ερευνώντας την πραγματική κατάσταση που επικρατεί στις αεροδιακομιδές, ότι η κατάσταση θα επιδεινωθεί δραματικά αυτό το καλοκαίρι. Γιατί; Την απάντηση δίνουν με αμείλικτο τρόπο οι αριθμοί.

Τι συμβαίνει με τα ελικόπτερα και το επερχόμενο σκάνδαλο

Η Ελλάδα την 1η Ιουνίου 2024 θα έχει εν ενέργεια ένα ελικόπτερο Super Puma για έρευνα διάσωση και ένα ελικόπτερο AW-109S TREKKER του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος για αεροδιακομιδές. Το δεύτερο AW-109S TREKKER αρχές Ιουνίου θα βρίσκεται σε ετήσια επιθεώρηση διαρκείας 2 μηνών, και τα ελικόπτερα SUPER PUMA βρίσκονται επίσης σε επιθεωρήσεις .

Το ΓΕΑ έχει ενημερώσει εδώ και πάρα πολύ καιρό για την κατάσταση και γι΄ αυτό είχε αποφασιστεί να προχωρήσουν οι διαδικασίες για την αγορά νέων ελικοπτέρων AW-139M.

Η βάση αεροδιακομιδών του Ακτίου βρίσκεται εδώ και δυο μήνες χωρίς ελικόπτερο, η βάση αεροδιακομιδών Σύρου καλύπτεται αυτήν την στιγμή από ελικόπτερο AW-109S και μάλλον θα συνεχίσει για όλο το καλοκαίρι μιας και φαίνεται αδύνατον να αντικατασταθεί από ελικόπτερο της Αεροπορίας Στρατού λόγω εμπλοκής στην αεροπυρόσβεση. Οι επιτελείς της 112ΠΜ βρίσκονται σε αδιέξοδο γιατί η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΘΑ, δεν δείχνει να ενδιαφέρεται περισσότερο για την διαθεσιμότητα των αεροσκαφών VIP.

Να προσθέσουμε ότι τα πληρώματα των ελικοπτέρων που προαναφέραμε βρίσκονται στο ελάχιστο του προγράμματος συντήρησης και στο τεχνικό προσωπικό έχουμε μία παραίτηση σχεδόν κάθε μήνα. Καταλαβαίνει κάποιος τι σημαίνει αυτό ή θέλουμε κι άλλα Τέμπη;

Με ποια ελικόπτερα η χώρα θα ανταπεξέλθει στις αεροδιακομιδές και στην έρευνα διάσωση;
Μήπως με τις ιδιωτικές εταιρείες φίλων που ετοιμάζονται να «πάρουν τη δουλειά»;

Το υπουργείο Υγείας πάγωσε τα σχέδια για αγορά 4 νέων ελικοπτέρων αεροδιακομιδών με κόστος 60 εκατομμύρια ευρώ. Την ίδια ώρα σκέφτεται να νοικιάσει 6 ελικόπτερα και να πληρώνει 6 εκατομμύρια ευρώ τον μήνα . Δηλαδή θα πληρώνει κάθε χρόνο 72 εκατομμύρια για ελικόπτερα που δεν θα αποκτήσει ποτέ.
Ποιος θα πετά τα ελικόπτερα της ιδιωτικής εταιρείας μια και η διαθεσιμότητα από πιλότους ελικοπτέρων παγκοσμίως βρίσκεται σε απελπιστική κατάσταση.

Τι θα γίνει με τις αεροδιακομιδές στα ελικοδρόμια τη νύχτα;

Ως πότε η ζωή των Ελλήνων πολιτών αλλά και των ξένων που επισκέπτονται την χώρα θα κρίνεται από την ικανότητα των πιλότων των Ενόπλων Δυνάμεων και των ιατρών του ΕΚΑΒ με αισθητή την απουσία του κράτους;

Για όλα αυτά έχουν γίνει σχετικές μελέτες και έχουν τεθεί τα ερωτήματα από πολύ έμπειρα στελέχη της Πολεμικής Αεροπορίας. Η κυβέρνηση τα έχει αγνοήσει.

Τίποτα απ΄ όλα αυτά δεν ήταν αντικείμενο συζήτησης αν οι ελληνικές κυβερνήσεις των πολλών τελευταίων χρόνων είχαν φροντίσει να υπάρχουν και να λειτουργούν σοβαρές υγειονομικές δομές σε όσο το δυνατόν περισσότερα σημεία του Αιγαίου. Η σημερινή κυβέρνηση βεβαίως το έχει τερματίσει σκεπτόμενη να ιδιωτικοποιήσει ακόμη και τις αεροδιακομιδές.

Μέχρι να διορθωθούν όλα τα στραβά και επικίνδυνα με την υγειονομική περίθαλψη ντόπιων και τουριστών μην έχουμε καμία αμφιβολία ότι η μοναδική ελπίδα που έχουμε για να γλιτώσουμε τα χειρότερα είναι οι Ένοπλες Δυνάμεις και το Λιμενικό. Και κάποιος γνωστός για να «τρέξει» λίγο τις διαδικασίες….

datajournalists.co.