Τρίτη 18 Ιουνίου 2024

Τραγωδία στην Κόρινθο - Πέθανε 58χρονος περιμένοντας το ΕΚΑΒ

Τη ζωή του έχασε 58χρονος άνδρας από το Καλαμάκι Κορινθίας, καθώς το ΕΚΑΒ δεν πρόλαβε να φτάσει στο σπίτι του εξαιτίας της παράκαμψης που έπρεπε να κάνει.

Λόγω του ατυχήματος με το βυτιοφόρο στα Ίσθμια, το ασθενοφόρο έπρεπε να πάει στο Καλαμάκι κάνοντας κύκλο μέσω Αγίων Θεοδώρων, με αποτέλεσμα να χαθεί πολύτιμος χρόνος. Σύμφωνα με το loutrakiblog, ο άνδρας ένιωσε πόνο στο στήθος και ζάλη και κάλεσε το ΕΚΑΒ, το οποίο όμως ήταν αναγκασμένο λόγω των έργων να κάνει κύκλο.

Σύμφωνα με το τοπικό μέσο, η τραγική ειρωνεία είναι ότι το σπίτι του βρίσκεται ακριβώς στο σημείο παραπλεύρως των διοδίων της Εθνικής Οδού το οποίο αναμένεται να δοθεί στην κυκλοφορία την προσεχή Πέμπτη 20 Ιουνίου.

topontiki.gr

Τα προβλήματα στελέχωσης του ΕΚΑΒ στην Κορινθία και οι ελλείψεις σε σύγχρονο εξοπλισμό δεν μπορούν να περιμένουν

 

Στη συνάντηση εργασίας που είχε σήμερα η Βουλευτής Μαριλένα Σούκουλη με τον πρόεδρο του ΕΚΑΒ Νίκο Παπαευσταθίου συζητήθηκαν τα προβλήματα στελέχωσης που παρουσιάζονται στη Κορινθία καθώς και τις ελλείψεις σε σύγχρονο εξοπλισμό.

Όπως δήλωσε η κα Σούκουλη: “Τα προβλήματα δεν μπορούν να περιμένουν και οι αρμόδιοι οφείλουν να δίνουν αποτελεσματικές λύσεις. Αναμένω σύντομα να υπάρξουν εξελίξεις στα ζητήματα τα οποία συζητήσαμε.”

hmerisiakorinthou.gr

Ενίσχυση του ΕΚΑΒ στην παραλία Οφρυνίου

Ξεκίνησε από τη Δευτέρα 17/6/24, η κάλυψη της Παραλίας Οφρυνίου και της ευρύτερης περιοχής με διασώστες του ΕΚΑΒ και την παρουσία ασθενοφόρου για δυο βάρδιες μέχρι τέλους του και τρεις βάρδιες για τους υπόλοιπους καλοκαιρινούς μήνες, μέχρι τέλη Σεπτεμβρίου.

Η μετακίνηση πληρωμάτων ασθενοφόρων στην περιοχή ολοκληρώθηκε μετά από συντονισμένες ενέργειες του Δημάρχου Παγγαίου, Φίλιππου Αναστασιάδη και του Δ/ντη του ΕΚΑΒ Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκη, Χαρίλαου Λώτη. «Πρώτη μας προτεραιότητα, ο άνθρωπος» δήλωσε σχετικά ο κ. Αναστασιάδης.

kavala247.gr

Τουρισμός με… δανεικά ασθενοφόρα στην Χαλκιδική

 

Με «μπαλώματα» και δανεικούς υπαλλήλους επιχειρεί να καλύψει, για μία ακόμη φορά, η κυβέρνηση τα τεράστια κενά που υπάρχουν σε ασθενοφόρα και διασώστες του ΕΚΑΒ στις τουριστικές περιοχές.

Μόνο που, τις περισσότερες φορές, η προσπάθεια αυτή αφήνει ακάλυπτα μεγάλα αστικά κέντρα, με όποιους κινδύνους μπορεί να εγκυμονεί η ενέργεια αυτή για την υγεία και την ασφάλεια των κατοίκων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η Θεσσαλονίκη που, για τρεις μήνες, θα έχει 25% λιγότερα ασθενοφόρα λόγω της μετακίνησης ενός μέρους του στόλου, αλλά και του ανθρώπινου δυναμικού της, προς Χαλκιδική.
«Η Θεσσαλονίκη θα μείνει από τον Ιούνιο έως και τον Αύγουστο, με 15 ασθενοφόρα και 2 κινητές μονάδες από τα 20 ασθενοφόρα που διαθέτει το υπόλοιπο διάστημα, για να ενισχυθεί η Χαλκιδική, ώστε από τα 6 ασθενοφόρα που έχει τον χειμώνα να φθάσει τα 12-14» εξηγεί στην One Voice ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων ΕΚΑΒ Θεσσαλονίκης, Κοσμάς Τερζίδης. «Κι όλα αυτά τη στιγμή που η χώρα μας διαθέτει, έτσι κι αλλιώς, τη χαμηλότερη αναλογία πληθυσμού- ασθενοφόρων αφού σε όλες τις ανεπτυγμένες ευρωπαϊκές χώρες αντιστοιχεί ένα ασθενοφόρο σε 30.000 κατοίκους ενώ σε μας η αντιστοιχία είναι ένα ασθενοφόρο ανά 120.000 κατοίκους».

«Επικίνδυνη» η ένταξη σπουδαστών των ΙΕΚ των ΕΚΑΒ στα πληρώματα και μάλιστα αμισθί

Το κακό στην Ελλάδα είναι ότι, ενώ όλοι γνωρίζουμε πως το καλοκαίρι οι ανάγκες στις παραθαλάσσιες περιοχές, λόγω τουρισμού, είναι αυξημένες, η Πολιτεία κάθε χρόνο συμπεριφέρεται σαν να αντιμετωπίζει… έκτακτες συνθήκες και προσπαθεί να εφεύρει τρόπους για να συμπληρώσει τα τεράστια κενά.

Έτσι -μετά τη συνδρομή στρατιωτικών και πυροσβεστών, που ισχύει από το καλοκαίρι του 2023- με τροπολογία που «πέρασε» πριν από λίγες ημέρες από το υπουργείο Υγείας, προβλέπεται η ένταξη σπουδαστών των ΙΕΚ του ΕΚΑΒ στα ασθενοφόρα, ως δεύτερα άτομα πληρώματος, μαζί με μόλις έναν έμπειρο διασώστη.

«Η απόφαση αυτή είναι πάρα πολύ επικίνδυνη γιατί μπορεί να χαθούν ανθρώπινες ζωές. Προσπαθούν να βρουν λύσεις, οι οποίες δεν στοιχίζουν μεν σε χρήματα, αλλά μπορεί να στοιχίσουν σε ανθρώπινες ζωές», επισημαίνει ο κ. Τερζίδης. «Μπορεί ο μαθητευόμενος, λόγω απειρίας, να κάνει κάποιο λάθος. Το θέμα είναι πού θα βρίσκεται ο έμπειρος διασώστης για να το ελέγξει. Στο τιμόνι για να οδηγεί, πίσω με τον ασθενή ή ίσως θα βάλει τον εκπαιδευόμενο να οδηγεί μπροστά; Από όποια πλευρά κι αν το δούμε το θέμα, είναι επικίνδυνο».

Ένα πρόσθετο ζήτημα εξάλλου είναι ότι, τα παιδιά αυτά καλούνται, πριν καν ολοκληρώσουν τις σπουδές τους, να λειτουργήσουν ως κανονικό πλήρωμα, δίχως μάλιστα να λαμβάνουν ούτε ένα ευρώ ως αμοιβή.

«Δηλαδή, θα βάλουμε τελείως άπειρα παιδιά που δεν έχουν ούτε πτυχίο, ούτε βεβαίωση από το ΙΕΚ, ούτε άδεια ασκήσεως επαγγέλματος και έχουν δει τα πράγματα μόνο από τα βιβλία, να κάνουν κανονικές βάρδιες;» αναρωτιέται ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων ΕΚΑΒ Θεσσαλονίκης. «Μα το νόημα της πρακτικής που κάνουν μέχρι σήμερα είναι να αποκτήσουν εμπειρία επί 6 μήνες, δηλαδή για 120 βάρδιες, ως τρίτα άτομα πληρώματος πάνω σε ασθενοφόρο, όχι ως κανονικοί διασώστες. Κι όλα αυτά, όταν οι σπουδαστές των ΙΕΚ του ΕΚΑΒ είναι οι μόνοι που κάνουν την πρακτική τους αμισθί».

Ούτε μία πρόσληψη, εδώ και 5 χρόνια, στη Θεσσαλονίκη

Στη Θεσσαλονίκη η κατάσταση είναι προβληματική εδώ και καιρό αφού, παρά το γεγονός ότι έχουν υπάρξει αποχωρήσεις λόγω συνταξιοδοτήσεων ή διαφόρων άλλων ατυχημάτων, δεν έχει γίνει καμία πρόσληψη, τα τελευταία πέντε χρόνια, με αποτέλεσμα να καταγράφονται μεγάλα κενά.

«Αυτή τη στιγμή στη Θεσσαλονίκη εργαζόμαστε ως διασώστες 208 άτομα, ενώ κανονικά θα έπρεπε να ήμασταν τουλάχιστον 298, δηλαδή είμαστε 90 άτομα λιγότερα», τονίζει ο κ. Τερζίδης. «Στις προκηρύξεις που βγήκαν δεν προβλεπόταν ούτε μία θέση για την περιοχή μας, ενώ από τον Ιανουάριο ζήτησα να ανοίξει η πλατφόρμα των επικουρικών, τουλάχιστον για τη Θεσσαλονίκη, ώστε να πάρουμε κάποια άτομα και εμείς, ωστόσο, παρά τις υποσχέσεις, πάλι δεν άνοιξε».

Άρχισε η μετακίνηση των «δανεικών» διασωστών στη Χαλκιδική

Παρά τις ελλείψεις, όμως, από την περασμένη εβδομάδα, ξεκίνησε το μέτρο τής μετακίνησης διασωστών από τη Θεσσαλονίκη προς τη Χαλκιδική. Πρώτοι εντάχθηκαν όσοι Θεσσαλονικείς διασώστες διαθέτουν σπίτια στην περιοχή, ενώ ακολουθούν εκείνοι που δήλωσαν ότι, επιθυμούν να εργαστούν στη διάρκεια της άδειάς τους στη Χαλκιδική. Ήδη, από τον Ιανουάριο το Σωματείο είχε φροντίσει να βρει καταλύματα σε κομβικά σημεία του νομού, ώστε να υπάρχει εύκολη πρόσβαση τόσο στα περιστατικά όσο και στα νοσοκομεία και περίμενε τα απαραίτητα κονδύλια για να κλειστούν τα δωμάτια.

«Κάθε ασθενοφόρο για να λειτουργήσει χρειάζεται 11 άτομα. Έτσι, για να υπάρξουν τα 8 επιπλέον ασθενοφόρα στη Χαλκιδική που είναι το ζητούμενο, θα πρέπει να μετακινηθούν τουλάχιστον 80 άτομα» μας ενημερώνει ο κ. Τερζίδης.

Το θέμα είναι ότι, και πάλι δεν λύνεται το πρόβλημα αφού, γεωγραφικά, η Χαλκιδική παρουσιάζει ιδιαιτερότητες, καθώς οι αποστάσεις μέχρι τα χωριά που βρίσκονται στα άκρα των «ποδιών» της Κασσάνδρας και της Σιθωνίας είναι τεράστιες. Αυτό σημαίνει ότι, για να μετακινηθεί ένα ασθενοφόρο από τη Σκιώνη ή την Αγία Παρασκευή μέχρι τον Πολύγυρο χρειάζεται τουλάχιστον 1,5 ώρα. Αν, μάλιστα, το περιστατικό είναι πιο σοβαρό και χρειαστεί να μεταφερθεί στη Θεσσαλονίκη, τότε αντιλαμβανόμαστε ότι μιλάμε για 2-2,5 ώρες τουλάχιστον. Που σημαίνει πως θα έπρεπε, εδώ και χρόνια, η Πολιτεία να έχει φροντίσει να υπάρχει ικανός αριθμός ασθενοφόρων, για να καλύπτουν τις αυξημένες ανάγκες της περιοχής.

«Δεν καταλαβαίνουν ότι, αν δεν επενδύσουν στις υποδομές, δεν θα έχουν τον τουρισμό που θέλουν; Γιατί όταν ένας τουρίστας, που θέλει να νιώθει ασφαλής, ακούσει ότι το ασθενοφόρο της Χαλκιδικής θα κάνει δύο ώρες να τον εξυπηρετήσει, θα αλλάξει προορισμό. Θυσιάζουμε τόσα χρήματα στον βωμό άλλων πραγμάτων και μας διαφεύγει η ουσία» καταλήγει ο κ. Τερζίδης.

seleo.gr

Παρασκευή 14 Ιουνίου 2024

Περιμένοντας το ασθενοφόρο στην Πάργα

Ένα γεγονός που έγινε μερικές μέρες πριν μας δείχνει πως το κέντρο υγείας Πάργας πρέπει να λειτουργήσει με 24ωρη βάρδια. Το γεγονός μάς το είπαν παραβρισκόμενοί από τα γύρο μαγαζιά.

Ο κύριος αυτός ήταν μαζί με την γυναίκα του έπεσε χτύπησε στο κεφάλι αιμορραγούσε καλέσανε ασθενοφόρο  έκανε μία ώρα  περίπου  για να έρθει .Την ίδια στιγμή όσο περνούσε η ώρα ο άνθρωπος έχανε και άλλο αίμα προσπαθούσαμε μιλώντας του να τον κρατήσουμε ξύπνιο.
Για μία ώρα ολόκληρη ξαπλωμένο στην άσφαλτο διότι με τον τρόπο που είχε πέσει και μεγάλος σε ηλικία φοβόμασταν να τον μετακομίσουμε μήπως έχει σπάσει κάτι

Τετάρτη 12 Ιουνίου 2024

Αποκλεισμένοι κάτοικοι ζητούν ασθενοφόρο και πυροσβεστικό στα Ίσθμια

Ταλαιπωρία χωρίς τέλος για τους κατοίκους των περιοχών γύρω από τα Ίσθμια και στους οικισμούς ΚαλαμακίουΑγίου ΧαραλάμπουςΣαρωνικού μετά τα νέα δεδομένα που δημιουργήθηκαν στην καθημερινότητα τους από την καταστροφή της γέφυρας στην Εθνική Οδό το βράδυ της Παρασκευής 7 Ιουνίου λόγω του τροχαίου με το βυτιοφόρο βενζίνης αλλά και της αφαίρεσης (λόγω συντήρησης) της βυθιζόμενης γέφυρας στην περιοχή των Ισθμίων με την οποία επικοινωνούσαν.

Οι περιοχές που κόπηκαν στη μέση

Τα Ίσθμια και η Κυρά Βρύση βρίσκονται από την πλευρά της Πελοποννήσου. Το Καλαμάκι, ο Άγιος Χαράλαμπος και ο Σαρωνικός από την πλευρά της Στερεάς Ελλάδας. Τους χωρίζει η Διώρυγα της Κορίνθου.

Οδύσσεια μέσω Αγίων Θεοδώρων

Οι κάτοικοι των περιοχών μετακινούνταν πολλές φορές εντός της ημέρας μέσω της βυθιζόμενης γέφυρας των Ισθμίων η οποία όμως από τις 2 Απριλίου 2024 έχει βγει εκτός λειτουργίας λόγω συντήρησης. Να σημειωθεί πως ήδη λειτουργούσε μόνο το ένα ρεύμα κυκλοφορίας καθώς η γέφυρα είχε πάθει σοβαρές ζημιές από πλοίο που την χτύπησε πριν από δύο χρόνια. Από τις 2 Απριλίου οι κάτοικοι των περιοχών αυτών επικοινωνούσαν μόνο μέσω της γέφυρας της Εθνικής οδού η οποία πλέον κατεδαφίστηκε και δεν υπάρχει λόγω του τροχαίου. Έτσι μία απόσταση λίγων λεπτών έγινε πλέον Οδύσσεια μέσω των Αγίων Θεοδώρων.

Κατεδάφιση γέφυρας στον Ισθμό (ΑΠΕ - ΜΠΕ)
Κατεδάφιση γέφυρας στον Ισθμό (ΑΠΕ - ΜΠΕ)

Να μην ξεχαστεί...

Το ethnos.gr κατέγραψε από την πρώτη στιγμή τις σφοδρές αντιδράσεις των κατοίκων οι οποίοι πιέζουν προς κάθε κατεύθυνση να δοθούν λύσεις. Στο πλευρό τους έχουν τον Δήμο Περαχώρας Λουτρακίου και τον δήμαρχο Γιώργο Γκιώνη αλλά και την Περιφέρεια Πελοποννήσου. Είναι χαρακτηριστικό πως στα αιτήματα των κατοίκων υπάρχει παραταξιακή ομοφωνία σε μία κοινή προσπάθεια όλων να επισπευσθούν τα απαραίτητα έργα και κυρίως να μην ξεχαστεί η περιοχή τώρα που έφυγαν τα φώτα της δημοσιότητας από το ατύχημα με το βυτιοφόρο.

Θέλουν ασθενοφόρο και πυροσβεστικό

Αντιπροσωπεία των κατοίκων των περιοχών ΚαλαμακίουΑγίου Χαραλάμπους και Σαρωνικού και συγκεκριμένα του Εξωραϊστικού και Εκπολιστικού Συλλόγου Καλαμακίου συναντήθηκε με εκπροσώπους του Δήμου Λουτρακίου αλλά και της Περιφέρειας Πελοποννήσου και ζήτησαν άμεσα να τοποθετηθεί στην περιοχή τους μία κινητή νοσοκομειακή μονάδα καθώς δεν έχουν πρόσβαση στο Κέντρο Υγείας που βρίσκεται στα Ίσθμια, αλλά και ενός Πυροσβεστικού οχήματος διότι ο Σταθμός της Πυροσβεστικής βρίσκεται από την απέναντι πλευρά.

Τα διόδια Κορίνθου
Τα διόδια Κορίνθου

Το άνοιγμα των διοδίων

Σχετικά με τη λύση που προτείνουν οι κάτοικοι είναι να ανοίξουν δύο έξοδοι στο ύψος των διοδίων έτσι ώστε να έχουν άμεση πρόσβαση στην Εθνική οδό και στη συνέχεια να περνούν τη μεγάλη γέφυρα του Ισθμού και από την έξοδο Επιδαύρου να πηγαίνουν στα Ίσθμια. Να σημειωθεί πως στο ύψος του Αγίου Χαραλάμπους υπάρχει υπόγεια διάβαση διπλής κατεύθυνσης στην Εθνική οδό που θα κάνουν αναστροφές και έτσι προσωρινά θα λυθεί το πρόβλημα χωρίς να πηγαίνουν στους Αγίους Θεοδώρους.

Καθυστερούν λόγω μελετών

«Αυτή είναι η πιο προσιτή και άμεση λύση για όλους εμάς και τις οικογένειες μας που ταλαιπωρούμαστε καθημερινά. Έχουμε πάρει διαβεβαιώσεις πως εξετάζεται αυτή η περίπτωση και πως η διοίκηση της Ολυμπίας Οδού συμφωνεί να ανοιχτούν έξοδοι στα διόδια όμως πρέπει πρώτα να γίνουν οι απαραίτητες συγκοινωνιακές μελέτες οι οποίες όμως είναι χρονοβόρες. Δεν είμαστε για άλλες καθυστερήσεις. Πρέπει να δουν το θέμα άμεσα. Κάθε μέρα που περνάει είναι μία ταλαιπωρία για μας και τα παιδιά μας και μπαίνουν ζητήματα ασφαλείας. Ζητήσαμε υγειονομική μονάδα και ένα τουλάχιστον πυροσβεστικό όχημα για να είμαστε ασφαλείς. Είμαστε αποκομμένοι», συμπλήρωσε ο Ηλίας Ριζομιλώτης πρόεδρος του Εξωραϊστικού και Εκπολιτιστικού Συλλόγου Καλαμακίου.

Η βυθιζόμενη γέφυρα των Ισθμίων είναι εκτός λειτουργίας από 2 Απριλίου 2024
Η βυθιζόμενη γέφυρα των Ισθμίων είναι εκτός λειτουργίας από 2 Απριλίου 2024

Σε ένα μήνα η βυθιζόμενη

Κι αν για το άνοιγμα των εξόδων στα διόδια χρειάζεται τις απαραίτητες συγκοινωνιακές μελέτες για τη βυθιζόμενη γέφυρα των Ισθμίων οι πληροφορίες αναφέρουν πως θα υπάρξει καθυστέρηση για έναν ακόμα μήνα. Παρότι ο ανάδοχος και η Διώρυγα της Κορίνθου έχει ανακοινώσει πως οι εργασίες συντήρησης θα διαρκέσεις δύο μήνες, φτάνουμε τουλάχιστον τους τρεις μήνες. Πηγές από την Περιφέρεια Πελοποννήσου αναφέρουν πως η βυθιζόμενη γέφυρα στα Ίσθμια θα τοποθετηθεί στις 10 Ιουλίου, δηλαδή, πάμε για καθυστέρηση 30 ημερών και μάλιστα εν μέσω τουριστικής περιόδου. 

ethnos.gr

Άμεση η ανάγκη για πλωτό ασθενοφόρο στη Βόρεια Εύβοια

Έξι μήνες μετά την Επίκαιρη Ερώτηση του βουλευτή Συμεών Κεδίκογλου στη Βουλή για τα σοβαρά προβλήματα εξοπλισμού και στελέχωσης του ΕΚΑΒ στην Εύβοια, και την ειδική επισήμανση της ανάγκης για πλωτό ασθενοφόρο στην Βόρεια Εύβοια –για την οποία ο Υπουργός Υγείας, κ. Γεωργιάδης, δεσμεύτηκε δημοσίως–, ανακοινώθηκε επιτέλους μια πολύ θετική εξέλιξη.

Στις 7 Ιουνίου 2024 υπεγράφη από το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής η σύμβαση προμήθειας 11 σκαφών με υγειονομικό εξοπλισμό για το Λιμενικό Σώμα, ένα εκ των οποίων θα διατεθεί στη Βόρεια Εύβοια.

Η λειτουργία του πλωτού ασθενοφόρου θα βελτιώσει σημαντικά την ικανότητα ανταπόκρισης του ΕΚΑΒ, και γενικότερα την προστασία της δημόσιας υγείας, σε μια περιοχή με «δύσκολο» ορεινό ανάγλυφο, δυσπρόσιτους οικισμούς και κακό οδικό δίκτυο.

Η συστηματική και αποφασιστική διεκδίκηση από την τοπική κοινωνία έφερε καρπούς! Η επαγρύπνηση όλων όσων βοήθησαν πρέπει να συνεχιστεί μέχρι να φτάσει το σκάφος στην Βόρεια Εύβοια και να αρχίσει να επιχειρεί.

Κανένας οικισμός απομονωμένος, κανένας πολίτης αβοήθητος!

eviaportal.gr

Το προσωπικό του δήμου Μυλοποτάμου εκπαιδεύτηκε σε θέματα πρώτων βοηθειών

 

Το Τμήμα Εκπαίδευσης ΕΚΑΒ Ηρακλείου σε συνεργασία με το Κέντρο Κοινότητας της Διεύθυνσης Κοινωνικής Προστασίας Παιδείας και Πολιτισμού του Δήμου Μυλοποτάμου, διοργάνωσαν δύο εκπαιδευτικά σεμινάρια που είχαν σαν στόχο την εκπαίδευση του προσωπικού διάφορων φορέων και υπηρεσιών που βρίσκονται στα όρια του Δήμου Μυλοποτάμου σε θέματα Πρώτων Βοηθειών.

Τα σεμινάρια πραγματοποιήθηκαν στον χώρο εκδηλώσεων του ΚΑΠΗ και είχαν σαν στόχο την ενημέρωση και την εκπαίδευση του προσωπικού στην αντιμετώπιση έκτακτων περιστατικών όπως η παροχή πρώτων βοηθειών σε περιπτώσεις ατυχημάτων, εγκαυμάτων, ηλεκτροπληξίας, πνιγμού και απώλειας αισθήσεων.

Το πρώτο σεμινάριο έγινε στις 31/5/2024 με θέμα: « Δεξιότητες Πρώτων Βοηθειών για παιδιά και βρέφη» και συμμετείχε το προσωπικό των βρεφικών και παιδικών σταθμών που βρίσκονται στα όρια του Δήμου Μυλοποτάμου.

Το δεύτερο σεμινάριο πραγματοποιήθηκε στις 11/06/2024 με θέμα «Πρώτες βοήθειες και καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση με την χρήση αυτόματου εξωτερικού απινιδωτή» και συμμετείχε προσωπικό του Δήμου Μυλοποτάμου, προσωπικό από τα Βοήθεια στο Σπίτι Περάματος και Γαράζου, το προσωπικό του ΚΗΦΗ Περάματος, των ΚΕΠ Μυλοποτάμου καθώς και προσωπικό από το Αστυνομικό Τμήμα Μυλοποτάμου.

Η Διεύθυνσης Κοινωνικής Προστασίας Παιδείας και Πολιτισμού του Δήμου Μυλοποτάμου και το Κέντρο Κοινότητας ευχαριστούν θερμά τους κυρίους  Εμμανουήλ Λέκκα και Ανδρέα Βουρβαχάκη, διασώστες του ΕΚΑΒ για την άψογη συνεργασία και εξαιρετική παρουσίαση και εκπαίδευση του προσωπικού του Δήμου Μυλοποτάμου καθώς και τους συμμετέχοντες που συνέβαλαν στην επιτυχή υλοποίηση της δράσης.

rethnea.gr

Οδηγός απορριμματοφόρου του Δήμου Πύλου-Νέστορος τοποθετείται οδηγός ασθενοφόρου του ΕΚΑΒ

ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ ΟΤΑ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ 

Την απόφαση του δημάρχου Πύλου-Νέστορος, Παναγιώτη Καρβέλα, με την οποία οδηγός απορριμματοφόρου του Δήμου μεταφέρεται στο ΕΚΑΒ για να οδηγεί ασθενοφόρο, καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η Δημοκρατική Αγωνιστική Συσπείρωση ΟΤΑ Μεσσηνίας του Σωματείου των δημοτικών υπαλλήλων. Η ΔΑΣ ΟΤΑ Μεσσηνίας υπογραμμίζει ότι οι δήμαρχοι αντί να τρέχουν να υλοποιήσουν την κυβερνητική πολιτική για τα κενά στους οδηγούς του ΕΚΑΒ, πρέπει να διεκδικήσουν την κάλυψη των κενών αυτών με μόνιμο προσωπικό. Επιπλέον τονίζει ότι η συγκεκριμένη απόφαση του δημάρχου Πύλου-Νέστορος δεν λύνει το πρόβλημα, αντίθετα δημιουργεί νέα κενά και νέα προβλήματα στο Δήμο…

Πιο συγκεκριμένα η ΔΑΣ ΟΤΑ Μεσσηνίας ανακοίνωσε: “Η Δημοτική Αρχή Πύλου Νέστορος μέσω του Δημάρχου καλεί οδηγό απορριμματοφόρου, από πρώτη Ιουλίου, να εγκαταλείψει την υπηρεσία του και να ενταχθεί στη υπηρεσία ΕΚΑΒ οδηγώντας το ασθενοφόρο. Η πράξη αυτή του Δημάρχου, έρχεται να υλοποιήσει την Π.Ν.Π (Πράξη νομοθετικού περιεχομένου), με την οποία οδηγοί με επαγγελματικό δίπλωμα στους Δήμους μπορούν να οδηγούν ασθενοφόρα.

   «Η σωστή, γρήγορη και εξειδικευμένη άμεση αντιμετώπιση και διακομιδή στο νοσοκομείο των ασθενών που το έχουν ανάγκη δεν είναι δυνατόν να γίνεται από οδηγούς ή στρατιωτικούς ή πυροσβέστες ή οδηγούς βαρέων οχημάτων των Δήμων, παρά μόνο από υγειονομικούς κατάλληλα εκπαιδευμένους εργαζόμενους. Δεν είναι δυνατόν να θεωρεί η δημοτική αρχή,  πως υπάρχει πλεονάζον προσωπικό στο Δήμο ώστε να «αποσπαστεί» από τις δημοτικές υπηρεσίες, δημιουργώντας νέα κενά και προσθέτοντας νέα προβλήματα.

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει οδηγούς επαγγελματίες με διπλώματα Γ΄ και Δ΄ κατηγορίας που επί το πλείστων, οδηγούν απορριμματοφόρα και βαρέα οχήματα κυρίως για αποκομιδή απορριμμάτων, μπαζών και διαφόρων υλικών για να παραμένουν καθαρές οι πόλεις. Η Δ.Α.Σ του Σωματείου μας, καλεί την Διοίκηση του Σωματείου και την ΑΔΕΔΥ του Νομού, να παρέμβουν στην Δημοτική αρχή ώστε να ανακαλέσει άμεσα την μετακίνηση του συναδέλφου. Επίσης να ενημερώσουν και τους υπόλοιπους Δημάρχους του Νομού να μην σκεφθούν καν να πράξουν ανάλογα.

  Οι Δήμαρχοι του Νομού, αντί να τρέχουν να υλοποιήσουν τις πολιτικές της εκάστοτε Κυβέρνησης, καλά θα κάνουν να συστρατευτούν με τους εργαζόμενους προκειμένου, να στελεχώσουν τις υπηρεσίες του Δήμου. Να συστρατευτούν με τους εργαζόμενους στις υγειονομικές υπηρεσίες και στο ΕΚΑΒ ώστε, να στελεχωθούν με το απαραίτητο  εξειδικευμένο προσωπικό σε υγειονομικούς κατάλληλα εκπαιδευμένους. Τέλος καλούμε όλους τους εργαζόμενους να καταγγέλλουν ανάλογες προτάσεις μετακινήσεων και να αγωνιστούν για να μείνει στα χαρτιά η  επαίσχυντη Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (Π.Ν.Π.) και να προσληφθεί άμεσα το αναγκαίο προσωπικό στα ασθενοφόρα του Ε.Κ.Α.Β., προκειμένου η Δημόσια Υγεία να παρέχεται με σεβασμό και αξιοπρέπεια στην ανθρώπινη ζωή».

kalamatajournal.gr

Χωρίς οδηγό τα ασθενοφόρα του Κέντρου Υγείας Κισσάμου – Μεταφέρουν σε καρότσες αγροτικών τραυματίες από τροχαία

 

Με περιπολικά της αστυνομίας και αγροτικά αυτοκίνητα μεταφέρονται ασθενείς και τραυματίες στο Κέντρο Υγείας Κισσάμου καθώς οι θέσεις οδηγών ασθενοφόρων παραμένουν κενές με τις επιπτώσεις στη δημόσια υγεία να είναι δραματικές. Σήμερα το πρωί κάτοικοι και φορείς πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το Κέντρο Υγείας στο Καστέλι, καταγγέλλοντας την υποστελέχωση της δομής  και καλώντας την πολιτεία να βάλει τέλος στις τριτοκοσμικές συνθήκες διακομιδής ασθενών.

Στο προαύλιο του Κέντρου Υγείας, πολίτες, στελέχη της δημοτικής αρχής, εκπρόσωποι όλων των δημοτικών παρατάξεων αλλά και εκπρόσωποι της ιεράς μητρόπολης Κισσάμου και Σελίνου, ζήτησαν το αυτονόητο, καταγγέλλοντας συμβάντα με τραυματίες τροχαίων που περίμεναν μάταια την άφιξη ενός ασθενοφόρου για να τους παραλάβει.

Ο νεαρός Στρατής Μπρεδάκης, έμεινε για ώρα πεσμένος στην άσφαλτο ανήμερα της Μεγάλης Παρασκευής μετά από τροχαίο με μοτοσικλέτα στην Κίσσαμο. Αστυνομικοί ήταν εκείνοι που μετέφεραν τόσο τον ίδιο όσο και τον επίσης τραυματισμένο φίλο του στο Κέντρο Υγείας της περιοχής. «Είχα ένα ατύχημα με ένα φίλο μου με το μηχανάκι, μας πετάχτηκε ένα αμάξι, χτυπήσαμε στο κεφάλι και οι δύο, κάλεσαν γείτονες ασθενοφόρο, το οποίο όμως δεν ήρθε ποτέ. Ήρθε η αστυνομία γιατί την είχαν καλέσει και αυτή, είχαν μαζευτεί πολλοί άνθρωποι που μας βοήθησαν και μεταφερθήκαμε τελικά με το περιπολικό της αστυνομίας», είπε στο neakriti.gr.  

Δεν είναι όμως το μοναδικό συμβάν που αναδεικνύει τη γύμνια του συστήματος υγείας στην Κίσσαμο. Στις αρχές Ιουνίου σε ένα ακόμα τροχαίο ατύχημα στο οποίο ενεπλάκη νεαρός κάτοικος, ειδοποιήθηκε ο πατέρας του για να τον μεταφέρει στο Κέντρο Υγείας. Ο κ. Γιώργος Βερυκάκης περιέγραψε σήμερα πόσο δύσκολο ήταν για τον ίδιο, να διατηρήσει την ψυχραιμία του βλέποντας το παιδί του τραυματισμένο και να το μεταφέρει ο ίδιος με τη βοήθεια πολιτών στην κοντινότερη δομή πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας.

Δεκάδες είναι τα περιστατικά που καταγράφονται στην ευρύτερη περιοχή και απαιτούν μεταφορά ασθενών στο Κέντρο Υγείας ή στο Νοσοκομείο Χανίων, παρόλα αυτά η στελέχωση του ασθενοφόρου παραμένει υπό συζήτηση. Την προσωρινή κάλυψη της θέσης με οπλίτη μέσω των ενόπλων δυνάμεων διερευνά η 7η Υγειονομική Περιφέρεια. «Το πρόβλημα είναι διαχρονικό. Θυμάστε τα προβλήματα που είχαμε με το παλιό ασθενοφόρο, καταφέραμε και το επισκευάσαμε και φέραμε και καινούριο και τώρα δεν έχουμε οδηγούς να τα επανδρώσουν», τόνισε ο δήμαρχος κ. Γιώργος Μυλωνάκης, σημειώνοντας πως είναι σε επικοινωνία με τον κ. Αγαπίου από την 7η Υ.Π.Ε. αναζητώντας τρόπους στελέχωσης του Κέντρου Υγείας.

Από τους τρεις μόνιμους οδηγούς των ασθενοφόρων του Κέντρου Υγείας Κισσάμου, ο ένας απουσιάζει με γονική άδεια, ο δεύτερος με αναρρωτική και ο τρίτος έχει αποσπαστεί το Κέντρο Υγείας Καντάνου. Όπως υπογράμμισε ο διευθυντής του Κέντρου Υγείας κ. Δημήτρης Ανυφαντάκης, «το καλοκαίρι ο κόσμος τριπλασιάζεται. Έχουμε τρία τουριστικά θέρετρα, Μπάλο, Ελαφονήσι, Φαλάσαρνα, με πολύ μεγάλη χιλιομετρική απόσταση και αυτό απαιτεί τριπλάσια δύναμη σε οδηγούς. Θέλουμε δηλαδή δέκα οδηγούς και δεν έχουμε ούτε ένα».

Για ένα γιγαντωμένο πρόβλημα με βαθύτερα αίτια έκανε λόγο ο κ. Γιώργος Χαραλαμπάκης, διασώστης στα πληρώματα των ασθενοφόρων που δεν έχουν οδηγούς! «Δεν είναι μόνο οι οδηγοί. Είναι οι νοσηλευτές, οι γιατροί, όλο το προσωπικό», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Το 2015 οι ανάγκες του Κέντρου Υγείας καλύπτονταν από οδηγούς του δήμου Κισσάμου. Ο τότε δήμαρχος και σημερινός επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης κ. Θοδωρής Σταθάκης είχε διασφαλίσει την πλήρωση των κενών με οδηγούς του δήμου. «Την πρώτη μέρα ανάληψης των καθηκόντων μου είχαμε δύο νεκρούς στην Κίσσαμο και είχαμε το ίδιο πρόβλημα. Ο χώρος εδώ ήταν γεμάτος με κατοίκους που διαμαρτύρονταν. Πιέσαμε την πολιτεία ώστε να μπορούν οι οδηγοί του δήμου και οι πυροσβέστες να οδηγούν τα ασθενοφόρα», υπενθύμιζε ο κ. Σταθάκης, καλώντας την διοικούσα επιτροπή του Κέντρου Υγείας, στην οποία συμμετέχουν και στελέχη του δήμου, να παρέμβει όπως οφείλει.

Από την πλευρά του ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης στο δημοτικό συμβούλιο Κισσάμου κ. Γιώργος Φραγκιουδάκης μίλησε για μια κατάσταση που χρονίζει και για την οποία υπάρχουν ευθύνες. «Σήμερα ο κόμπος έφτασε στο χτένι γιατί δε μπορεί εν έτη 2024 να μεταφέρεις ασθενείς σε καρότσες .Ο δήμος έχει για μένα πολύ μεγάλη ευθύνη γιατί είναι στην αρμοδιότητα του η διαχείριση του προβλήματος. Όμως τη μεγαλύτερη ευθύνη την έχει η πολιτεία που δεν έχει στελεχώσει αυτόν τον κουτσουρεμένο οργανισμό», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Φραγκιουδάκης.

Η παράταξη Κίσσαμος Ενωμένοι Πολίτες ζητά έκτακτη σύγκληση του δημοτικού συμβουλίου και αναζήτηση ποινικών ευθυνών με τον επικεφαλής κ. Αντώνη Παρτσαλάκη να σημειώνει ότι «ο δήμος πρέπει να πάρει θέση και να βοηθήσει».

Στο πλευρό των διαμαρτυρόμενων και η τοπική εκκλησία. Τη συμπαράσταση της ιεράς μητρόπολης Κισσάμου και Σελίνου στους πολίτες που ζητούν το αυτονόητο, εξέφρασε ο εφημέριος της ενορίας του Αγίου Αντωνίου πατήρ Ιωάννης Λουπασάκης λέγοντας μάλιστα πως «δε μπορεί ολόκληρη επαρχία με τόσο κόσμο και τόσους ξένους τουρίστες να κινδυνεύει». Οι συγκεντρωμένοι ζήτησαν λύση από την 7η Υγειονομική Περιφέρεια Κρήτης και από το υπουργείο, πριν να είναι αργά.

neakriti.gr

Η στελέχωση των πληρωμάτων των ασθενοφόρων του ΕΚΑΒ συμπληρώνεται με σπουδαστές του ΙΕΚ

 


Δημοσιεύτηκε το ΦΕΚ μετατάξεων

 

16 Μαΐου 2024 ΤΕΥΧΟΣ ΤΡΙΤΟ Αρ. Φύλλου 1420 

 ΕΘΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΜΕΣΗΣ ΒΟΗΘΕΙΑΣ 

Με την υπ’ αρ. 302/29.4.2024 πράξη του Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου του Εθνικού Κέντρου Άμεσης Βοήθειας (Ε.Κ.Α.Β.), η οποία εκδόθηκε κατόπιν της υπ’ αρ. 1/11.4.2024 (Θέμα ΗΔ 93ο) θετικής γνωμοδότησης του Υπηρεσιακού Συμβουλίου του Ε.Κ.Α.Β. και σύμφωνα με το άρθρο 70 και 73 του ν. 3528/2007 (Α΄ 26) και όπως το τελευταίο αντικαταστάθηκε από το άρθρο 14 του ν. 4440/2016 (Α΄ 224), μετατάσσεται ο Αγγελόπουλος Ηλίας του Πέτρου, μόνιμος υπάλληλος του Ε.Κ.Α.Β. Αθηνών - Τομέα Αθήνας, κλάδου ΔΕ Πληρωμάτων Ασθενοφόρων με βαθμό Α΄, σε ανώτερη κατηγορία κλάδου ΠΕ Διοικητικού - Οικονομικού, στον ίδιο βαθμό με μεταφορά της οργανικής του θέσης. (Αρ. βεβ. Γ.Δ.Ο.Υ. / Υπουργείου Υγείας: 2051/8.5.2024). 

- Με την υπ’ αρ. 303/29.4.2024 πράξη του Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου του Εθνικού Κέντρου Άμεσης Βοήθειας (Ε.Κ.Α.Β.), η οποία εκδόθηκε κατόπιν της υπ’ αρ. 1/11.4.2024 (Θέμα ΗΔ 93ο) θετικής γνωμοδότησης του Υπηρεσιακού Συμβουλίου του Ε.Κ.Α.Β. και σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 70 και 73 του ν. 3528/2007 (Α΄ 26) και όπως το τελευταίο αντικαταστάθηκε από το άρθρο 14 του ν. 4440/2016 (Α΄ 224), μετατάσσεται ο Αραβανής Ευθύμιος του Ιωάννη, μόνιμος υπάλληλος του Ε.Κ.Α.Β. Αθηνών - Τομέα Αθήνας, κλάδου ΔΕ Πληρωμάτων Ασθενοφόρων με βαθμό Α΄, σε ανώτερη κατηγορία κλάδου ΠΕ Διοικητικού - Οικονομικού, στον ίδιο βαθμό με μεταφορά της οργανικής του θέσης. (Αρ. βεβ. Γ.Δ.Ο.Υ. / Υπουργείου Υγείας: 2051/8.5.2024). 

- Με την υπ’ αρ. 310/29.4.2024 πράξη του Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου του Εθνικού Κέντρου Άμεσης Βοήθειας (Ε.Κ.Α.Β.), η οποία εκδόθηκε κατόπιν της υπ’ αρ. 1/11.4.2024 (Θέμα ΗΔ 93ο) θετικής γνωμοδότησης του Υπηρεσιακού Συμβουλίου του Ε.Κ.Α.Β. και σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 70 και 73 του ν. 3528/2007 (Α΄ 26) και όπως το τελευταίο αντικαταστάθηκε από το άρθρο 14 του ν. 4440/2016 (Α΄ 224), μετατάσσεται η Λάππα Κωνσταντίνα του Κωνσταντίνου, μόνιμη υπάλληλος του Ε.Κ.Α.Β. Αθηνών - Τομέα Αθήνας, κλάδου ΔΕ Πληρωμάτων Ασθενοφόρων με βαθμό Α΄, σε ανώτερη κατηγορία κλάδου ΠΕ Διοικητικού - Οικονομικού, στον ίδιο βαθμό με μεταφορά της οργανικής της θέσης. (Αρ. βεβ. Γ.Δ.Ο.Υ. / Υπουργείου Υγείας: 2051/8.5.2024). 

- Με την υπ’ αρ. 304/29.4.2024 πράξη του Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου του Εθνικού Κέντρου Άμεσης Βοήθειας (Ε.Κ.Α.Β.), η οποία εκδόθηκε κατόπιν της υπ’ αρ. 1/11.4.2024 (Θέμα ΗΔ 93ο) θετικής γνωμοδότησης του Υπηρεσιακού Συμβουλίου του Ε.Κ.Α.Β. και σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 70 και 73 του ν. 3528/2007 (Α΄ 26) και όπως το τελευταίο αντικαταστάθηκε από το άρθρο 14 του ν. 4440/2016 (Α΄ 224), μετατάσσεται ο Μαθιόπουλος Γεώργιος του Ιωάννη, μόνιμος υπάλληλος του Ε.Κ.Α.Β. Αθηνών - Τομέα Αθήνας, κλάδου ΔΕ Πληρωμάτων Ασθενοφόρων με βαθμό Α΄, σε ανώτερη κατηγορία κλάδου ΠΕ Διοικητικού - Οικονομικού, στον ίδιο βαθμό με μεταφορά της οργανικής του θέσης. (Αρ. βεβ. Γ.Δ.Ο.Υ. / Υπουργείου Υγείας: 2051/8.5.2024). 

- Με την υπ’ αρ. 305/29.4.2024 πράξη του Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου του Εθνικού Κέντρου Άμεσης Βοήθειας (Ε.Κ.Α.Β.), η οποία εκδόθηκε κατόπιν της υπ’ αρ. 1/11.4.2024 (Θέμα ΗΔ 93ο) θετικής γνωμοδότησης του Υπηρεσιακού Συμβουλίου του Ε.Κ.Α.Β. και σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 70 και 73 του ν. 3528/2007 (Α΄ 26) και όπως το τελευταίο αντικαταστάθηκε από το άρθρο 14 του ν. 4440/2016 (Α΄ 224), μετατάσσεται ο Μπαξεβάνης Φώτιος του Άγγελου, μόνιμος υπάλληλος του Ε.Κ.Α.Β. Αθηνών - Τομέα Αθήνας, κλάδου ΔΕ Πληρωμάτων Ασθενοφόρων με βαθμό Α΄, σε ανώτερη κατηγορία κλάδου ΠΕ Διοικητικού - Οικονομικού, στον ίδιο βαθμό με μεταφορά της οργανικής του θέσης. (Αρ. βεβ. Γ.Δ.Ο.Υ. / Υπουργείου Υγείας: 2051/8.5.2024). 

- Με την υπ’ αρ. 306/29.4.2024 πράξη του Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου του Εθνικού Κέντρου Άμεσης Βοήθειας (Ε.Κ.Α.Β.), η οποία εκδόθηκε κατόπιν της υπ’  αρ. 1/11.4.2024 (Θέμα ΗΔ 93ο) θετικής γνωμοδότησης του Υπηρεσιακού Συμβουλίου του Ε.Κ.Α.Β. και σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 70 και 73 του ν. 3528/2007 (Α΄ 26) και όπως το τελευταίο αντικαταστάθηκε από το άρθρο 14 του ν. 4440/2016 (Α΄ 224), μετατάσσεται η Μπεσίρη Μαρία του Χρήστου, μόνιμη υπάλληλος του Ε.Κ.Α.Β. Αθηνών - Τομέα Αθήνας, κλάδου ΔΕ Πληρωμάτων Ασθενοφόρων με βαθμό Α΄, σε ανώτερη κατηγορία κλάδου ΠΕ Διοικητικού - Οικονομικού, στον ίδιο βαθμό με μεταφορά της οργανικής της θέσης. (Αρ. βεβ. Γ.Δ.Ο.Υ. / Υπουργείου Υγείας: 2051/8.5.2024). 

- Με την υπ’ αρ. 307/29.4.2024 πράξη του Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου του Εθνικού Κέντρου Άμεσης Βοήθειας (Ε.Κ.Α.Β.), η οποία εκδόθηκε κατόπιν της υπ’ αρ. 1/11.4.2024 (Θέμα ΗΔ 93ο) θετικής γνωμοδότησης του Υπηρεσιακού Συμβουλίου του Ε.Κ.Α.Β. και σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 70 και 73 του ν. 3528/2007 (Α΄ 26) και όπως το τελευταίο αντικαταστάθηκε από το άρθρο 14 του ν. 4440/2016 (Α΄ 224), μετατάσσεται η Παρασκευοπούλου Βερονίκη του Βλαδίμηρου, μόνιμη υπάλληλος του Ε.Κ.Α.Β. Αθηνών - Τομέα Αθήνας, κλάδου ΔΕ Πληρωμάτων Ασθενοφόρων με βαθμό Α΄, σε ανώτερη κατηγορία κλάδου ΠΕ Διοικητικού - Οικονομικού, στον ίδιο βαθμό με μεταφορά της οργανικής της θέσης. (Αρ. βεβ. Γ.Δ.Ο.Υ. / Υπουργείου Υγείας: 2051/8.5.2024). 

- Με την υπ’ αρ. 308/29.4.2024 πράξη του Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου του Εθνικού Κέντρου Άμεσης Βοήθειας (Ε.Κ.Α.Β.), η οποία εκδόθηκε κατόπιν της υπ’ αρ. 1/11.4.2024 (Θέμα ΗΔ 93ο) θετικής γνωμοδότησης του Υπηρεσιακού Συμβουλίου του Ε.Κ.Α.Β. και σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 70 και 73 του ν. 3528/2007 (Α΄ 26) και όπως το τελευταίο αντικαταστάθηκε από το άρθρο 14 του ν. 4440/2016 (Α΄ 224), μετατάσσεται ο Σαββαΐδης Φώτιος του Κωνσταντίνου, μόνιμος υπάλληλος του Ε.Κ.Α.Β. Αθηνών - Τομέα Αθήνας, κλάδου ΔΕ Πληρωμάτων Ασθενοφόρων με βαθμό Α΄, σε ανώτερη κατηγορία κλάδου ΠΕ Διοικητικού - Οικονομικού, στον ίδιο βαθμό με μεταφορά της οργανικής του θέσης. (Αρ. βεβ. Γ.Δ.Ο.Υ. / Υπουργείου Υγείας: 2051/8.5.2024). 

- Με την υπ’ αρ. 309/29.4.2024 πράξη του Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου του Εθνικού Κέντρου Άμεσης Βοήθειας (Ε.Κ.Α.Β.), η οποία εκδόθηκε κατόπιν της υπ’ αρ. 1/11.4.2024 (Θέμα ΗΔ 111ο) θετικής γνωμοδότησης του Υπηρεσιακού Συμβουλίου του Ε.Κ.Α.Β. και σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 70 και 73 του ν. 3528/2007 (Α΄ 26) και όπως το τελευταίο αντικαταστάθηκε από το άρθρο 14 του ν. 4440/2016 (Α΄ 224), μετατάσσεται η Τζελέπη Μαρία του Κωνσταντίνου, μόνιμη υπάλληλος του Ε.Κ.Α.Β. Αθηνών - Τομέα Αθήνας, κλάδου ΔΕ Πληρωμάτων Ασθενοφόρων με βαθμό Α΄, σε ανώτερη κατηγορία κλάδου ΠΕ Διοικητικού - Οικονομικού, στον ίδιο βαθμό με μεταφορά της οργανικής της θέσης. (Αρ. βεβ. Γ.Δ.Ο.Υ. / Υπουργείου Υγείας: 2051/8.5.2024). 

- Με την υπ’ αρ. 270/22.4.2024 πράξη του Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου του Εθνικού Κέντρου Άμεσης Βοήθειας (Ε.Κ.Α.Β.), η οποία εκδόθηκε κατόπιν της υπ’ αρ. 1/11.4.2024 (Θέμα ΗΔ 111ο) θετικής γνωμοδότησης του Υπηρεσιακού Συμβουλίου του Ε.Κ.Α.Β. και σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 70 και 73 του ν. 3528/2007 (Α΄ 26) και όπως το τελευταίο αντικαταστάθηκε από το άρθρο 14 του ν. 4440/2016 (Α΄ 224), μετατάσσεται η Ρεμπή Χρυσούλα του Αποστόλου, μόνιμη υπάλληλος του Ε.Κ.Α.Β. Αθηνών - Τομέα Αθήνας, κλάδου ΔΕ Πληρωμάτων Ασθενοφόρων με βαθμό Β΄, σε ανώτερη κατηγορία κλάδου ΠΕ Νοσηλευτικής, στον ίδιο βαθμό σε κενή οργανική θέση. (Αρ. βεβ. Γ.Δ.Ο.Υ. / Υπουργείου Υγείας: 2051/8.5.2024). 

 Ο Πρόεδρος ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΠΑΕΥΣΤΑΘΙΟΥ


Παρασκευή 7 Ιουνίου 2024

Πήγε με το αγροτικό τον γιο του σε κέντρο υγείας επειδή δεν υπήρχε οδηγός ασθενοφόρου

 

Σε επικίνδυνη πλέον κατάσταση για τους ασθενείς, έχουν περιέλθει τα νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας της χώρας, με ένα νέο περιστατικό να έρχεται να καταδείξει τις τραγικές ελλείψεις. 

Ειδικότερα τραυματίας από τροχαίο που σημειώθηκε την περασμένη Τρίτη στην Κίσσαμο Χανίων, στην Κρήτη, μεταφέρθηκε με αγροτική κλούβα στο κέντρο υγείας, αφού δεν υπήρχε διαθέσιμος οδηγός ασθενοφόρου.

Το τροχαίο, σύμφωνα με το zarpanews.gr, είχε συμβεί περίπου στις 12 το μεσημέρι στον Πύργο Κισσάμου, όπου ένας νεαρός άνδρας τραυματίστηκε και έμεινε ξαπλωμένος στον δρόμο. Διερχόμενοι από το σημείο κάλεσαν το κέντρο υγείας Κισσάμου για να στείλει ασθενοφόρο να παραλάβει τον τραυματία, καθώς η περιοχή καλύπτεται από το συγκεκριμένο κέντρο υγείας για τέτοιου είδους περιστατικά.

Όμως, η απάντηση  που έλαβαν ήταν ότι δεν υπήρχε διαθέσιμο ασθενοφόρο, κι αυτό διότι στο κέντρο υγείας Κισσάμου δεν υπήρχε διαθέσιμος οδηγός. Αποτέλεσμα ήταν να έρθει στο σημείο ο πατέρας του τραυματία και να τον μεταφέρει ο ίδιος με το αγροτικό όχημα στο κέντρο υγείας. 

Σύμφωνα με πληροφορίες του zarpanews.gr, στο κέντρο υγείας Κισσάμου αυτό το χρονικό διάστημα η δυνατότητα αποστολής ασθενοφόρου σε έκτακτα περιστατικά είναι αποσπασματική. Ενδεικτικά, ασθενοφόρο υπάρχει για τη νυχτερινή βάρδια, αλλά για τις πρωινές και μεσημεριανές ώρες δεν υπάρχει κάλυψη για όλες τις ημέρες. Αιτία αυτής της έλλειψης ήταν ότι ένας από τους οδηγούς που υπηρετούν στο κέντρο είχε λάβει αναρρωτική άδεια. 

Αυτό, όπως αποδείχθηκε, ήταν αρκετό για να σταματήσει η συνεχής κάλυψη με ασθενοφόρο στην περιοχή και αυτό παρά το ότι στο κέντρο υγείας υπάρχουν πλέον δύο ασθενοφόρα, τα οποία μάλιστα η 7η ΥΠΕ πέρσι παρέδιδε με φανφάρες.

avgi.gr

Τραυματισμένη ημιλιπόθυμη 75χρονη στον Υμηττό περίμενε 2,5 ώρες το ΕΚΑΒ



Μια απίστευτη καταγγελία ήρθε χθες στην «Espresso», που καταδεικνύει άλλη μία φορά την τραγική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει τα τελευταία χρόνια το Εθνικό Σύστημα Υγείας, κυρίως λόγω της μεθοδευμένης υποστελέχωσης και υποχρηματοδότησής του, αλλά και των σημαντικών ελλείψεων που παρατηρούνται στον στόλο των ασθενοφόρων του ΕΚΑΒ, καθώς και στο προσωπικό που τα επανδρώνει!

Συγκεκριμένα, γύρω στις 11.30 το πρωί της Τετάρτης, ημέρας με ιδιαίτερα υψηλή θερμοκρασία, μια γυναίκα 75 ετών, που περπατούσε σε δρόμο του Δήμου Υμηττού, έχασε τις αισθήσεις τηςκατέρρευσε στο πεζοδρόμιο και χτύπησε στο κεφάλι από την πτώση. Καθώς βρισκόταν σε κεντρικό σημείο, συμπολίτες μας, που αντιλήφθηκαν το γεγονός, έτρεξαν αμέσως κοντά της για να τη συνεφέρουν, ενώ έπειτα από λίγη ώρα έφτασε στο σημείο και ο εγγονός της, που κάλεσε το ΕΚΑΒ.

ygeia0764

Όπως μας καταγγέλλει ο εγγονός της 75χρονης γυναίκας, του οποίου τα στοιχεία είναι στη διάθεση της εφημερίδας, χρειάστηκε να περάσουν περισσότερο από δυόμισι ώρες μέχρι να έρθει ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ για να παραλάβει την τραυματισμένη ηλικιωμένη! «Τι να σας πω; Η γιαγιά μου είχε βγει έξω για μια δουλειά και ξαφνικά, εκεί που περπατούσε, έπεσε κάτω λιπόθυμη και χτύπησε στο κεφάλι» λέει και συνεχίζει: «Οταν έφτασα εκεί, έτρεχαν αίματα από την πληγή. Ευτυχώς, ήρθαν και δύο παιδιά από το ΙΚΑ Υμηττού, που βρίσκεται κοντά, και προσπάθησαν να της δώσουν τις πρώτες βοήθειες!»

Μάλιστα, σύμφωνα με τον νεαρό, το πρώτο που έκανε μόλις συνήλθε η γιαγιά του, ήταν να καλέσει ασθενοφόρο για να την παραλάβει. Μάταια όμως, καθώς όλα τα ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ ήταν απασχολημένα! «Κάθε μισή ώρα που καλούσα στο ΕΚΑΒ με ενημέρωναν ότι δεν υπάρχει κάποιο διαθέσιμο ασθενοφόρο και ρωτώντας τους πότε θα μπορούσε να βρεθεί κάποιο, μου απαντούσαν πως δεν ήξεραν! Ετσι, λόγω της κρισιμότητας της κατάστασης και επειδή έπρεπε να έρθει βοήθεια όσο το δυνατόν γρηγορότερα, άρχισα να τηλεφωνώ και σε εταιρίες με ιδιωτικά ασθενοφόρα. Συνολικά, έκανα εφτά κλήσεις!» αναφέρει, συμπληρώνοντας ότι κάθε φορά τού έλεγαν ότι το ασθενοφόρο θα έρθει σε δύο ώρες περίπου!

ygeia07641

Αυτοσχέδιο «ράντσο»

Καθώς όμως περνούσε η ώρα, με τη θερμοκρασία να ανεβαίνει επικίνδυνα λόγω του καύσωνα και με την ηλικιωμένη να βρίσκεται ακόμα ξαπλωμένη στο πεζοδρόμιο και να κάνει εμετούς σε μισολιπόθυμη κατάσταση, ο εγγονός της και οι δύο νεαροί από το ΙΚΑ Υμηττού, που ήρθαν να τη βοηθήσουν, αποφάσισαν να κάνουν ό,τι μπορούν μέχρι να έρθει κάποιο ασθενοφόρο.

«Δυστυχώς, λόγω της κατάστασης της γιαγιάς μου, δεν μπορούσαμε να την πάμε με κάποιο αμάξι στο νοσοκομείο, καθώς δεν έπρεπε να τη μετακινήσουμε. Ετσι, βάλαμε ένα στρώμα που είχα στο πορτμπαγκάζ του αυτοκινήτου μου για να μην είναι ξαπλωμένη κάτω στις βρομιές και τα παιδιά έφεραν από το ΙΚΑ έναν ορό, τον οποίο τον κρεμάσαμε από το δέντρο!» μας αποκαλύπτει.

ygeia07642

Τελικά, έπειτα από αρκετές κλήσεις, το ασθενοφόρο έφτασε στο σημείο στις 14.30 το μεσημέρι, ύστερα δηλαδή από δυόμισι ώρες αναμονής, μετά την πρώτη κλήση! Αμεσα οι διασώστες έβαλαν την 75χρονη ασθενή μέσα στο όχημα, στο οποίο επιβιβάστηκε και ο εγγονός της ως συνοδός και κατευθύνθηκαν στο Νοσοκομείο του Ευαγγελισμού. Εκεί, όπως μας λέει ο νεαρός, δεν χρειάστηκε να περιμένουν στην ουρά, επειδή πήγαν κατευθείαν στα Επείγοντα.

«Ευτυχώς, μας έβαλαν κατευθείαν μέσα, αλλά και πάλι χρειάστηκε να περιμένουμε αρκετές ώρες για να μάθουμε τι συμβαίνει. Υπήρχε τόσος κόσμος και οι νοσηλευτές έτρεχαν να εξυπηρετήσουν, δεν μπορούσαμε να έχουμε ενημέρωση. Δεν ξέραμε, δηλαδή, εάν ζει ή πέθανε!» λέει και συμπληρώνει: «Επειτα από τρεις ώρες αναμονής, έμαθα ότι της έγιναν όλες οι εξετάσεις και ότι της έκαναν εισαγωγή για νοσηλεία. Μάλιστα, χρειάστηκε να κάνει ράμματα στο κεφάλι. Τώρα είναι καλύτερα, αλλά είναι ακόμα στο κρεβάτι».

Κλείνοντας ο νεαρός μάς παραθέτει συνοπτικά τη δική του εμπειρία από το παραμελημένο ΕΣΥ: «Μόνο και μόνο η εικόνα με τη γιαγιά μου να κείτεται στον δρόμο λιπόθυμη και χτυπημένη και τον ορό να κρέμεται από πάνω της από το δέντρο, δείχνει την κατάσταση του ΕΣΥ. Ενας κάτοικος που έχει μεγαλώσει, έχει ζήσει εδώ και πληρώνει φόρους να περιμένει ξαπλωμένος στο πεζοδρόμιο δυόμισι ώρες μέχρι να έρθει ασθενοφόρο, τα δείχνει όλα» μας αναφέρει και καταλήγει: «Δυστυχώς, γι’ αυτό φεύγουν και οι συνομήλικοί μου και πάνε στο εξωτερικό, γιατί ξέρουν ότι αλλού δεν συμβαίνουν αυτά, σε άλλα κράτη υπάρχει περίθαλψη, δεν θα περιμένουν αβοήθητοι στον δρόμο, εάν τους συμβεί κάτι. Οπως όλοι, μέχρι να μου συμβεί, νόμιζα ότι ήταν κάτι μακρινό. Οτι αφορά μόνο τους άλλους. Δυστυχώς, η κατάσταση στην Υγεία μάς αφορά όλους. Τους γονείς, τους παππούδες, τους φίλους μας, εμάς. Δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο!»

adonis

Από τη μεριά μας, δεν μπορούμε παρά να αναρωτηθούμε τα εξής: Ως πότε οι Ελληνες πολίτες θα αντιμετωπίζονται ως πολίτες δεύτερης κατηγορίας, παιδιά ενός κατώτερου θεού; Εάν στη θέση της 75χρονης γυναίκας βρισκόταν κάποιος συγγενής ή φίλος βουλευτή, υπουργού ή επιχειρηματία, σε πόσα λεπτά θα ερχόταν το ασθενοφόρο ή θα βλέπαμε μέχρι και… ελικόπτερο Super Puma να προσγειώνεται στον δρόμο για να τον παραλάβει; Τραγικές καταστάσεις σε ένα διαλυμένο κράτος. Ακούτε, κ. Γεωργιάδη;

espressonews.gr