Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου 2024

Τρία περιστατικά μόνο δύο ασθενοφόρα. Αμεση η ανάγκη ενίσχυσης του ΕΚΑΒ

 

Την ανάγκη για ενίσχυση του στόλου των ασθενοφόρων του ΕΚΑΒ επεσήμανε ο κ. Αλέξης Κουτσούκος πρόεδρος στο Σωματείο Εργαζομένων ΕΚΑΒ της 3ης Περιφέρειας με αφορμή τα περιστατικά που σημειώθηκαν την προηγούμενη Πέμπτη στο νησί, όταν χρειάστηκε η επέμβαση ταυτόχρονα σε τρία περιστατικά.

Για την ιστορία να θυμίσουμε πως την Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου, είχαμε ταυτόχρονα τρία περιστατικά που χρειάστηκε η συνδρομή των ασθενοφόρων του ΕΚΑΒ, με τον θανάσιμο τραυματισμό ενός συμπολίτη μας στους Αμπελόκηπους όταν έπεσε από σκαλωσιά, ενώ σχεδόν ταυτόχρονα είχαμε ένα τροχαίο που αποδείχτηκε θανατηφόρο στο Βανάτο, αλλά και ένα ακόμα περιστατικό με κρίση βαριάς επιληψίες στο Βασιλικό. Εκείνη τη στιγμή τα διαθέσιμα ασθενοφόρα ήταν μόνο δύο και χρειάστηκε η συνδρομή ιδιωτικού το οποίο έσπευσε να παραλάβει την εμπλεκόμενη γυναίκα στο τροχαίο.
Ο κ. Κουτσούκος επανέλαβε για ακόμα μια φορά ότι το σωματείο έχει διαμαρτυρηθεί πολλές φορές, για τον μικρό αριθμό , μόλις δυοδιαθέσιμων ασθενοφόρων που ακόμα και το χειμερινή περίοδο πολλές φορές δεν μπορούν να καλύψουν ένα νησί που μπορεί να έχει ταυτόχρονα τρία περιστατικά.

«Φωνάζουμε και λέμε ότι πρέπει να καλύπτουμε με περισσότερα ασθενοφόρα την επιχειρησιακή ετοιμότητα του ΕΚΑΒ Ζακύνθου αλλά και των υπόλοιπων περιοχών και δεν πρέπει να παρουσιάζουμε ότι όλα είναι καλά και ρόδινα. Δεν αρκούν δυο ασθενοφόρα το πρωί στη Ζάκυνθο, δυο το απόγευμα και ένα το βράδυ. Είναι πολύ λίγα για τις ανάγκες του νησιού και δεν μιλάμε μόνο για την καλοκαιρινή σεζόν αλλά και τον χειμώνα».
Μάλιστα ο κ. Κουτσούκος σημείωσε ότι γίνονται προσπάθειες να υπάρξει στελέχωση του προσωπικού, καθώς από τα 20 άτομα που είναι διαθέσιμα στην υπηρεσία στη Ζάκυνθο κάποια είναι σε αναρρωτική ή έχουν άδεια.
«Από τη μεριά μας προσπαθούμε να καλύπτουμε ό,τι μπορούμε μειώνοντας προσωπικό στην Πάτρα και να δίνουμε προτεραιότητα σε νησιωτικές περιοχές. Το ίδιο συμβαίνει όμως και μας στέλνουν από άλλη περιοχή της Ελλάδας. Βγαίνει πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος και με προτεραιότητα πηγαίνουν και καλύπτουν αυτούς τους τομείς. Για όλο το καλοκαίρι από τα μέσα Ιουνίου μέχρι και τώρα είναι σε καθημερινή βάση τέσσερα άτομα επιπλέον πέραν του προσωπικού της Ζακύνθου. Ωστόσο μέσα σε αυτό το κομμάτι υπάρχουν άδειες και ρεπό και μη προγραμματισμένα που μπορούν να συμβούν στον κάθε συνάδελφο. Είμαστε οριακά για να βγάζουμε ένα τρίτο αυτοκίνητο στη βάρδια».

Σημαντικό είναι και το γεγονός ότι πολλές φορές το τρίτο ασθενοφόρο που μπορεί να είναι διαθέσιμο απασχολείται σε διακομιδές εκτός νησιού και μπορεί να σπεύδει στην Πάτρα.
«Το νοσοκομείο έχει τις δικές του ελλείψεις με αποτέλεσμα για πολλά περιστατικά να μην μπορεί να ανταποκριθεί και να τα διεκπεραιώσει. Έτσι τα στέλνει στην Πάτρα σε μεγαλύτερα νοσοκομεία. Τη διακομιδή πρέπει να την κάνει το ΕΚΑΒ . Αυτό έχει ως αποτέλεσμα το τρίτο αυτοκίνητο να κάνει διακομιδή στην Πάτρα. Επί της ουσίας όλο το καλοκαίρι η Ζάκυνθος δούλεψε με δυο ασθενοφόρα το πρωί, δυο το απόγευμα και ένα το βράδυ» επισήμανε ο κ. Κουτσούκος που τόνισε ότι είναι απαραίτητο να υπάρχουν τρία ασθενοφόρα για να συνδράμουν στη Ζάκυνθο.
«Πρέπει να έχει τρία αυτοκίνητο το βράδυ στο νησί και το πρωί γιατί δεν υπάρχει το προνόμιο να φεύγει από τη Ζάκυνθο ένα ασθενοφόρο. Δεν είναι όπως στην Πάτρα, γιατί είναι και τα ακτοπλοϊκά στη μέση, είναι νησί. Πόσο μάλλον όταν πρέπει να διακομίσουμε περιστατικό από ένα νοσοκομείο στο άλλο».

Με τρία ασθενοφόρα αναμένεται να προμηθευτεί η Ζάκυνθος

Τον περασμένο Αύγουστο είχε ανακοινωθεί από την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων η προμήθεια με 18 ασθενοφόρα οχήματα τύπου Α, Β και C για τις ανάγκες του ΕΚΑΒ.
Συγκεκριμένα μεταξύ άλλων το δελτίο τύπου ανέφερε: «Στην Πράξη «Προμήθεια 18 ασθενοφόρων οχημάτων τύπου A, B και C για τις ανάγκες του ΕΚΑΒ στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων», ο προϋπολογισμός είναι 1.736.000 € και τελικός δικαιούχος είναι το Εθνικό Κέντρο Άμεσης Βοήθειας (ΕΚΑΒ). Η προμήθεια προβλέπει 18 οχήματα κλειστού τύπου (6 στην Κέρκυρα, 5 στη Λευκάδα, 4 στην Κεφαλλονιά, 3 στη Ζάκυνθο), που πληρούν τις απαιτήσεις των Ευρωπαϊκών προτύπων».
Ας ελπίσουμε ότι τα καινούργια ασθενοφόρα θα έρθουν γρήγορα στα Ζάκυνθο αλλά και στα άλλα νησιά, γιατί εκτός των άλλων ο στόλος των ήδη ενεργών οχημάτων αρχίζει και παλιώνει όσο περνάει ο καιρός, ενώ καταπονούνται από τις βάρδιες και τα περιστατικά.

imerazante.gr

Ούτε μία μέρα δεν μειώθηκε η ποινή των νεαρών που έστειλαν το διασώστη του ΕΚΑΒ Ηρακλείου στο ΠΑΓΝΗ αφού τον ξυλοφόρτωσαν αγρίως

 

Ούτε μία μέρα δεν μειώθηκε η ποινή των δύο νεαρών που κάθισαν εκ νέου στο σκαμνί του Β’ Τριμελούς πλημμελειοδικείου Ηρακλείου ώστε να δικαστούν σε δεύτερο βαθμό, για την επίθεση σε βάρος του 46χρονου τότε διασώστη του ΕΚΑΒ, λίγα μέτρα από τον τομέα της υπηρεσίας στην Αλικαρνασσό την Κυριακής 9 Φεβρουαρίου του 2020.

Πρωτόδικα οι κατηγορούμενοι που έστειλαν στο ΠΑΓΝΗ το διασώστη με κατάγματα στο πρόσωπο αλλά και σοβαρό τραύμα στο τύμπανο του αυτιού του, καταδικάστηκαν από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Ηρακλείου με 22 μήνες συνολική ποινή φυλάκισης κατά συγχώνευση με τριετή αναστολή .

Τότε και οι δύο ζήτησαν συγγνώμη από το διασώστη του ΕΚΑΒ και υποστήριξαν ότι πλέον έχουν αλλάξει πλήρως τρόπο ζωής και συνήθειες και ότι το βράδυ της επίθεσης είχαν καταναλώσει μεγάλη ποσότητα αλκοόλ.

Σύμφωνα με πληροφορίες ακόμη και σήμερα ο διασώστης εμφανίστηκε συναισθηματικά φορτισμένος καθώς δεν μπορεί να συνέλθει από το περιστατικό που τον στιγμάτισε ανεξίτηλα.

Υπενθυμίζεται πως τον διασώστη τότε  βρήκε αιμόφυρτο στο δρόμο συνάδελφός του διασώστρια με την οποία είχαν βάρδια το βράδυ του ξυλοδαρμού τους . Η συνάδελφός του τον μετέφερε στο ασθενοφόρο κάλεσε ενισχύσεις καλώντας το 166 και το μετέφερε παρά το σοκ της στο νοσοκομείο.

Ο εργαζόμενος στο ΕΚΑΒ χρειάστηκε να νοσηλευθεί στο ΠΑΓΝΗ αρκετές μέρες καθώς από τον άγριο ξυλοδαρμό, υπέστη ρήξη τυμπάνου με αποτέλεσμα να έχει χάσει την ακοή του και να υποστεί ρήξη γνάθου.

Το χρονικό της επίθεσης

Οι δύο νεαροί περπατούσαν έξω από τον τομέα του ΕΚΑΒ στην Αλικαρνασσό αφότου είχαν εξέλθει λίγα λεπτά νωρίτερα από το Αστυνομικό Μεγάρο του  Ηρακλείου όταν, άρχισαν να χτυπούν σταθμευμένο ασθενοφόρο αλλά και τα οχήματα διασωστών και όχι μόνο προκαλώντας υλικές ζημιές.

Ο  διασώστης ακούγοντας τα χτυπήματα βγήκε έξω από τον τομέα του ΕΚΑΒ για να διαπιστώσει τι συμβαίνει.

Όταν είδε τους κατηγορούμενους να προκαλούν φθορές στα αυτοκίνητα τους έβαλε τις φωνές για να σταματήσουν και τότε οι νεαροί ξεκίνησαν να τον χτυπούν με μπουνιές και κλωτσιές.

Τονίζεται πως πριν ξυλοφορτώσουν τον διασώστη του ΕΚΑΒ οι δύο δράστες σύμφωνα με την αστυνομία φέρονται να είχαν επιτεθεί σε έναν αλλοδαπό, ο οποίος μάλιστα προχώρησε σε μήνυση εις βάρος τους ενώ νωρίτερα είχαν επιτεθεί και σε δύο άλλους φοιτητές.

radiome.gr

Συνάντηση Δημάρχου Αρχαίας Ολυμπίας με τον πρόεδρο του ΕΚΑΒ στην Αθήνα

 

Προς επίλυση βρίσκεται ένα από τα φλέγοντα ζητήματα, το οποίο αποτέλεσε και προεκλογική δέσμευση της Δημοτικής Αρχής και αφορά στην ίδρυση τομέα ΕΚΑΒ στην Αρχαία Ολυμπία.

Την περασμένη εβδομάδα, ο Δήμαρχος, κ. Αριστείδης Παναγιωτόπουλος συναντήθηκε με τον Πρόεδρο του ΕΚΑΒ, κ. Νίκο Παπαευσταθίου, όπου για πρώτη φορά τέθηκε το ζήτημα ίδρυσης Τομέα ΕΚΑΒ στην Αρχαία Ολυμπία και μάλιστα η συζήτηση έληξε με την άμεση και θετική ανταπόκριση του κ. Παπαευσταθίου και με ενέργειες που ήδη δρομολογήθηκαν και από τις δύο πλευρές.

Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Παπαευσταθίου, αναγνωρίζοντας τον τεράστιο όγκο επισκεπτών στην πόλη της Αρχαίας Ολυμπίας, καθώς και την ανθρωπογεωγραφία του Δήμου, ζήτησε να σταλεί άμεσα ένα έγγραφο από τον Δήμο Αρχαίας Ολυμπίας, το οποίο θα περάσει στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΚΑΒ, με ζήτημα την προκήρυξη δύο θέσεων ιατρών στο Κέντρο Υγείας.

Όπως επισήμανε ο κ. Παναγιωτόπουλος «βρισκόμαστε πολύ κοντά στην επίλυση ενός από τα σοβαρότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η περιοχή μας εδώ και χρόνια στον τομέα της υγείας. Η έλλειψη ιατρικού προσωπικού, αλλά και η ανάγκη να συνοδεύει ο κάθε γιατρός το ασθενοφόρο ως τον Πύργο σε περίπτωση συμβάντος, άφηνε κυριολεκτικά ακέφαλο και ευάλωτο το Κέντρο Υγείας της Αρχαίας Ολυμπίας. Είναι χρέος όλων μας η Αρχαία Ολυμπία να γίνει μια πόλη ασφαλής και έτοιμη να αντιμετωπίσει οποιοδήποτε δυσάρεστο περιστατικό. Ευχαριστούμε πολύ τον Πρόεδρο του ΕΚΑΒ για την άμεση και θετική ανταπόκριση».

ilia.news

Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου 2024

Καλό ταξίδι φίλε και συνάδελφε Γιώργο

 

Έφυγε ξαφνικά σήμερα το πρωί από κοντά μας ο αγαπητός σε όλους συνάδελφος του Παραρτήματος Τρίπολης, ΓΙΩΡΓΟΣ ΧΑΡΑΜΗΣ.

Το χαμόγελο, η καλοσύνη, η αξιοπρέπεια και η εργατικότητα του θα μας τον θυμίζουν για πάντα.

Συλλυπητήρια στους οικείους του.

Καλό ταξίδι φίλε και συνάδελφε Γιώργο.

Έφυγε από κοντά μας ο Γιώργος Μπερδούσης

 

Μόλις πριν από λίγο έγινε γνωστό ότι ο αγαπητός συνάδελφος ΜΠΕΡΔΟΥΣΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ, που υπηρετούσε στο τμήμα Πληροφορικής, έφυγε σήμερα ξαφνικά από τη ζωή σε ηλικία 41 ετών.

Καλό ταξίδι Γιώργο!!!

Πρόστιμο στο ΕΚΑΒ για παράβαση του δικαιώματος πρόσβασης σε καταγεγραμμένες τηλεφωνικές κλήσεις στο 166

 

Το ΕΚΑΒ δεν χορηγεί αντίγραφα των ηχογραφημένων κλήσεων, με την αιτιολογία ότι δεν ταυτοποιεί τους καλούντες ούτε είναι δυνατή η εκ των υστέρων ταυτοποίησή τους ως υποκειμένων.

Η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα εξέτασε τις καταγγελίες δύο πολιτών για παράβαση του κατά το άρθρο 15 ΓΚΠΔ δικαιώματος πρόσβασής τους στις καταγεγραμμένες τηλεφωνικές κλήσεις τους στο τηλεφωνικό κέντρο του Εθνικού Κέντρου Άμεσης Βοήθειας (ΕΚΑΒ - 166).

Από την εξέταση της υπόθεσης προέκυψε ότι το ΕΚΑΒ, κατά γενική πολιτική δεν χορηγεί αντίγραφα των ηχογραφημένων κλήσεων, με την αιτιολογία ότι δεν ταυτοποιεί τους καλούντες ούτε είναι δυνατή η εκ των υστέρων ταυτοποίησή τους ως υποκειμένων.

Επιπλέον προέκυψε ότι στην ιστοσελίδα του ΕΚΑΒ δεν υπήρχε αναρτημένη ενημέρωση των υποκειμένων των δεδομένων σύμφωνα με την αρχή της διαφάνειας.

Με την απόφαση, αφού διαπιστώθηκε ότι οι καλούντες στο 166 αποτελούν ταυτοποιήσιμα φυσικά πρόσωπα με την έννοια του ΓΚΠΔ, επιβλήθηκε στο ΕΚΑΒ πρόστιμο ύψους 20.000 ευρώ για την παράβαση των δικαιωμάτων των καταγγελλόντων, καθώς και πρόστιμο ύψους 10.000 ευρώ για την παράβαση της αρχής της διαφάνειας, ενώ παράλληλα δόθηκε εντολή ικανοποίησης των ασκηθέντων δικαιωμάτων και εντολή τροποποίησης της ακολουθούμενης πολιτικής, ώστε να μην εμποδίζεται εκ των προτέρων κατά τρόπο γενικό η άσκηση του δικαιώματος πρόσβασης στις ηχογραφημένες κλήσεις προς το 166, αλλά να εξετάζεται η δυνατότητα ταυτοποίησης του εκάστοτε αιτούντος, κατά περίπτωση.

Απόσπασμα της απόφασης

11. Στην προκειμένη περίπτωση, δεδομένων των ανωτέρω εκτιθέμενων πραγματικών περιστατικών, διαπιστώνονται τα εξής:

Α. Λαμβάνοντας υπόψη ότι, εν προκειμένω, οι αιτούντες άσκησαν δικαίωμα πρόσβασης στις καταγεγραμμένες κλήσεις τους προς τον αριθμό 166 ως υποκείμενα των δεδομένων, προσδιορίζοντας με τα αιτήματά τους τους τηλεφωνικούς αριθμούς από τους οποίους είχαν καλέσει, την ημερομηνία και την ώρα κάθε κλήσης, το δε ΕΚΑΒ, ως υπεύθυνος επεξεργασίας, δεν ανταποκρίθηκε με οποιοδήποτε τρόπο στα αιτήματά τους για πρόσβαση στα αρχεία των καταγεγραμμένων τηλεφωνικών τους κλήσεων, δεν ενημέρωσε τους αιτούντες για τους λόγους για τους οποίους δεν ενήργησε επί του αιτήματός τους, δεν ζήτησε συμπληρωματικές πληροφορίες για την ταυτοποίησή τους (π.χ. βεβαίωση του παρόχου για την κατοχή του αριθμού ή άλλα στοιχεία που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην ταυτοποίηση του εκάστοτε καλούντος), αλλά αντιθέτως αγνόησε τα εν λόγω αιτήματα ως επαναλαμβανόμενα, καταχρηστικά και «ακατανόητα», διαπιστώνεται παράβαση του άρθρου 15 παρ. 3 ΓΚΠΔ σε συνδυασμό με τα άρθρα 11 παρ. 2, 12 παρ. 4 και 12 παρ. 6 ΓΚΠΔ, εκ μέρους του ΕΚΑΒ ως υπεύθυνου επεξεργασίας.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία του φακέλου, το ΕΚΑΒ απάντησε στον καταγγέλλοντα μόνο μετά την υποβολή της καταγγελίας και την κοινοποίησή της εκ μέρους της Αρχής, αποστέλλοντας όμως την απάντησή του σε εσφαλμένη διεύθυνση e-mail, ενώ υποστήριξε ότι ουδέποτε ασκήθηκε νομίμως δικαίωμα πρόσβασης εκ μέρους των καταγγελλόντων, διότι δεν υποβλήθηκε στο ΕΚΑΒ «επίσημη, υπογεγραμμένη αίτηση», πράγμα όμως που δεν είναι απαραίτητο για την άσκηση δικαιώματος πρόσβασης, όπως προεκτέθηκε.

Στο πλαίσιο αυτό λαμβάνεται υπόψη επιβαρυντικά το γεγονός ότι το ΕΚΑΒ με την αρχική του απάντηση προς την Αρχή δήλωσε ότι ο καταγγέλλων γνώριζε κατά την υποβολή του αιτήματος (Ιούνιο του 2022) ότι δεν μπορεί να λάβει αντίγραφα των κλήσεων, ενώ, όπως προέκυψε από την εξέταση της υπόθεσης, η πληροφόρηση αυτή προστέθηκε στην ιστοσελίδα του ΕΚΑΒ μεταγενεστέρως και, συγκεκριμένα, τον Σεπτέμβριο του 2022. Σημειώνεται επίσης ότι ο καταγγέλλων, B, ανεξαρτήτως της ιδιότητας του ίδιου ως υποκειμένου των δεδομένων (καλούντος στο 166), έχει αυτοτελώς δικαίωμα πρόσβασης στα δεδομένα που αφορούν την ανήλικη ασθενή κόρη του, ως ασκών τη γονική μέριμνα, για λογαριασμό της, πράγμα που όφειλε να εξετάσει το ΕΚΑΒ ως υπεύθυνος επεξεργασίας.

Με βάση τα ανωτέρω, η Αρχή κρίνει ομόφωνα ότι συντρέχει περίπτωση να ασκήσει τις κατά το άρθρο 58 παρ. 2 του ΓΚΠΔ διορθωτικές εξουσίες της σε σχέση με τις διαπιστωθείσες παραβάσεις και ειδικότερα ότι πρέπει, με βάση τις περιστάσεις που διαπιστώθηκαν, να δοθεί κατ’ εφαρμογή της διάταξης του άρθρου 58 παρ. 2 εδ. γ’ του ΓΚΠΔ εντολή ικανοποίησης των δικαιωμάτων πρόσβασης των καταγγελλόντων και επιπλέον να επιβληθεί, κατ’ εφαρμογή της διάταξης του άρθρου 58 παρ. 2 εδ. θ’ του ΓΚΠΔ, αποτελεσματικό, αναλογικό και αποτρεπτικό διοικητικό χρηματικό πρόστιμο κατ’ άρθρο 83 του ΓΚΠΔ, τόσο προς αποκατάσταση της συμμόρφωσης, όσο και για την τιμωρία της παράνομης συμπεριφοράς. Για την επιμέτρηση του προστίμου, η Αρχή έλαβε υπόψη τα κριτήρια που ορίζονται στο άρθρο 83 παρ. 2 του ΓΚΠΔ, την παράγραφο 5 εδ. β’ του ίδιου άρθρου που έχει εφαρμογή στην παρούσα υπόθεση καθώς και τα πραγματικά δεδομένα της εξεταζόμενης υπόθεσης.

Β. Περαιτέρω, στο πλαίσιο της αυτεπάγγελτης αρμοδιότητας της Αρχής (άρθρο 57 παρ. 1 α΄ και δ΄ ΓΚΠΔ) που ασκείται επ’ αφορμή της εξεταζόμενης καταγγελίας, διαπιστώνεται ότι κατά γενική Πολιτική του ΕΚΑΒ και με επίκληση του γενικού απορρήτου των τηλεπικοινωνιών δεν χορηγούνται αντίγραφα ή απομαγνητοφώνηση των καταγεγραμμένων τηλεφωνικών κλήσεων σε πολίτες παρά μόνο στον αρμόδιο εισαγγελέα στο πλαίσιο διερεύνησης ποινικού αδικήματος. Ενημέρωση σχετικά με την εν λόγω Πολιτική παρέχεται μέσω της ιστοσελίδας του ΕΚΑΒ (https://www.ekab.gr/pistopiitika-veveosis/) ως εξής: «Δεν χορηγούνται αντίγραφα συνομιλιών ή απομαγνητοφωνήσεις συνομιλιών του 166 διότι αυτές καλύπτονται ειδικό απόρρητο, τη νομοθεσία περί απορρήτου των τηλεπικοινωνιών (άρθρο 5 παρ. 1,2,3 του Ν. 2690/1999). Επίκληση του “δικαιώματος πρόσβασης” κατά το άρθρο 15 του ΓΚΠΔ δεν μπορεί να στοιχειοθετηθεί διότι το ΕΚΑΒ δεν πιστοποιεί τους καλούντες».

Όπως όμως προκύπτει από τις σκέψεις που προηγήθηκαν, η ακολουθούμενη πρακτική του εκ προοιμίου αποκλεισμού άσκησης του κατ’ άρθρο 15 παρ. 3 ΓΚΠΔ δικαιώματος πρόσβασης σε αντίγραφο των δεδομένων (στο αρχείο της καταγεγραμμένης κλήσης) είναι εσφαλμένη: Τα δεδομένα φωνής φυσικού προσώπου αποτελούν σε κάθε περίπτωση προσωπικά δεδομένα του προσώπου αυτού, διότι ακόμα και αν δεν συλλέγεται το ονοματεπώνυμο του καλούντος, το υποκείμενο των δεδομένων φωνής μπορεί κατά περίπτωση να ταυτοποιηθεί μέσω συμπληρωματικών πληροφοριών, όπως για παράδειγμα προσκομίζοντας βεβαίωση του παρόχου τηλεπικοινωνιών ότι είναι ο κάτοχος του συγκεκριμένου αριθμού, και εφόσον αποδειχθεί ότι ο κάτοχος του τηλεφωνικού αριθμού πραγματοποίησε την συγκεκριμένη κλήση.

Ως εκ τούτου το ΕΚΑΒ, ως υπεύθυνος επεξεργασίας οφείλει κατ’ αρχήν να διασφαλίζει τη δυνατότητα άσκησης δικαιώματος πρόσβασης κατά το άρθρο 15 ΓΚΠΔ στις καταγεγραμμένες τηλεφωνικές κλήσεις προς τον αριθμό 166. Μόνο κατ’ εξαίρεση και υπό τις προϋποθέσεις του άρθρου 15 παρ. 4 ΓΚΠΔ ενδέχεται ορισμένο αίτημα να μην δύναται να ικανοποιηθεί. Ωστόσο η τυχόν συνδρομή των εν λόγω προϋποθέσεων θα πρέπει να κρίνεται κατά περίπτωση (in concreto), στο πλαίσιο εξέτασης συγκεκριμένου αιτήματος πρόσβασης. Με βάση τα ανωτέρω η Αρχή αποφασίζει ομόφωνα να απευθύνει εντολή προς το ΕΚΑΒ, κατ’ εφαρμογή της διάταξης του άρθρου 58 παρ. 2 εδ. δ’ του ΓΚΠΔ, να αναθεωρήσει, εντός προθεσμίας ενός (1) μηνός από την κοινοποίηση της παρούσας απόφασης, την εν λόγω πολιτική που εφαρμόζει αναφορικά με την ικανοποίηση δικαιωμάτων πρόσβασης των καλούντων στα αρχεία καταγεγραμμένων κλήσεων στον αριθμό 166, στο πλαίσιο συμμόρφωσης του ΕΚΑΒ με τον ΓΚΠΔ, κατά τρόπο ώστε να μην εμποδίζεται με γενικό τρόπο εκ των προτέρων η άσκηση του κατ’ άρθρο 15 ΓΚΠΔ δικαιώματος πρόσβασης από όλα τα ενδιαφερόμενα υποκείμενα, και να ενημερώσει σχετικά την Αρχή. 

Δείτε αναλυτικά την απόφαση στο dpa.gr

lawspot.gr

Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου 2024

Τα του Καίσαρος…

Με δύο ασθενοφόρα, πλήρως εξοπλισμένα, ενισχύθηκε το ΕΚΑΒ στην Ήπειρο τις τελευταίες ημέρες…

Δεν ενισχύθηκε από το υπ. Υγείας με κάποια συνολική ή επιμέρους προμήθεια, αλλά μέσω δωρεών, κάτι που και άλλες φορές έχει γίνει στο παρελθόν…

Ειδικά δε, στην Ήπειρο τα τελευταία 10-15 χρόνια θυμόμαστε τουλάχιστον δύο παρόμοιες δωρεές ασθενοφόρων από πολίτες, το ένα στους Φιλιάτες και το άλλο στον Βουτσαρά, αν και πιθανότατα έχουμε ξεχάσει και κάποιες άλλες…

Το απόγευμα της Τρίτης λοιπόν έγινε η πρώτη παράδοση ασθενοφόρου στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας με τη δωρεά του Ομίλου Γκριμάλντι που πρόσφατα έγινε «κύριος» του Λιμένα Ηγουμενίτσας και των παραλιακών περιοχών Σαγιάδας, Πλαταριάς, Συβότων και Πέρδικας…

Και έγινε η εκδήλωση παράδοσης με κάθε επισημότητα, παρουσία εκπροσώπων των τοπικών αρχών που φωτογραφήθηκαν κιόλας με το νέο απόκτημα του ΕΚΑΒ και απένειμαν τα εύσημα στον δωρητή…

Το πρωί της Τετάρτης στο ΕΚΑΒ Ιωαννίνων στο παλιό Χαζηκώστα παραδόθηκε ένα δεύτερο ασθενοφόρο επίσης πλήρως εξοπλισμένο, μόνο που αυτή τη φορά ο δωρητής θέλησε να μείνει στην αφάνεια…

Μία συμπαθέστατη ηλικιωμένη Γιαννιώτισσα την οποία συναντήσαμε στο χώρο, το μόνο που μας είπε, ήταν πως δε θέλει κάμερες και φωτογραφίες, ούτε να πούμε το όνομά της!

Γιατί, όπως μας ανέφερε, δεν το κάνει για την προβολή της, αλλά «γιατί πρέπει να κάνουμε και το καλό στη ζωή μας», όπως μας είπε χαρακτηριστικά…

Σημαντική και η μία και η δεύτερη δωρεά λοιπόν, όμως ο καθένας έχει δικαίωμα να κρίνει όχι μόνο την πράξη των δωρητών, αλλά και το αν ήθελαν να αποκτήσει δημοσιότητα η πράξη τους…

Το γράφουμε και το αφήνουμε εδώ, να υπάρχει ως τροφή για σκέψη…

«Τρελάθηκαν» και οι ξενοδόχοι των Ιωαννίνων με τις ανακοινώσεις της Κυβέρνησης για την αύξηση του τέλους ανθεκτικότητας έναντι της Κλιματικής Κρίσης και δικαιολογημένα…

Το ίδιο θα έκανε ο καθένας στη θέση τους… Αλλά από την άλλη, πως θα πληρώσουμε την τέταρτη φρεγάτα και πως αλλιώς θα διαμορφώσουμε αξιοπρεπείς συνθήκες στους χώρους υποδοχής των τουριστικών πρακτόρων που έρχονται στο υπ. Τουρισμού, αν δεν συνεισφέρουμε όλοι;

Αυτό έχει και πραγματική και σκωπτική βάση… Όχι όμως το επόμενο…

Λέει σε κάποιο σημείο της ανακοίνωσής της η Ένωση Ξενοδόχων, ότι άνθρωποι που δεν έχουν καμία σχέση με το αντικείμενο εισηγήθηκαν, ότι «ο τουρισμός πηγαίνει καλά»…

Και ότι τα δημοσιεύματα ότι ο τουρισμός σπάει κάθε ρεκόρ, ετοίμασαν το έδαφος για τη νέα επιβάρυνση…

Μπορεί να είναι κι έτσι, όμως τουλάχιστον σε τοπικό επίπεδο, εμείς δεν ακούσαμε κάποιον άλλον είτε πολιτικό παράγοντα είτε αιρετό της τοπικής αυτοδιοίκησης να λέει, ότι στα Γιάννενα ο τουρισμός πηγαίνει με… χίλια!

Αντιθέτως, το προεδρείο της Ένωσης Ξενοδόχων και τα μέλη της ήταν εκείνα που κάθε λίγο και λιγάκι εμφανίζονται με ανακοινώσεις τους στον τοπικό Τύπο και στο διαδίκτυο και με δηλώσεις τους ή συνεντεύξεις στα τοπικά μέσα, αναφέροντας αυτά ακριβώς…

Ότι οι πληρότητες είναι στο απόλυτο τα Χριστούγεννα, την Πρωτοχρονιά, τα Φώτα, τις Απόκριες, το Πάσχα, τα τριήμερα, την περίοδο των σχολικών εκδρομών, του Αγίου Πνεύματος, στη διάρκεια διεξαγωγής αθλητικών διοργανώσεων και σε κάθε άλλη αφορμή…

Ή μόνοι τους λοιπόν έβγαλαν τα μάτια τους ή έλεγαν ψέματα…

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

epirusonline.gr

ΕΚΑΒ- Ερυθρός Σταυρός με δικά τους περίπτερα στην Serexpo 2024


Το ΕΚΑΒ Σερρών με τους εργαζομένους του συμμετέχει για ακόμη μια χρονιά με το δικό του περίπτερο στην έκθεση SEREXPO 2024. Κάθε απόγευμα καθόλη τη διάρκεια της έκθεσης  η εκπαιδευτική του ομάδα  θα είναι εκεί για να δείξει στους επισκέπτες – πολίτες πως μπορούν να μάθουν καρδιοπνευμονική αναζωογόνηση. Το ενδιαφέρον σύμφωνα με τον υπεύθυνο του ΕΚΑΒ Θωμά Κράσιο είναι ήδη μεγάλο από την πρώτη ημέρα.

epiloges.tv

Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2024

ΠΟΕΔΗΝ: «Μισθοί πείνας» στους υγειονομικούς – Συγκριτικοί πίνακες από το 2011 και το 2024

 

Ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ καταγγέλει ότι οι μισθοί που δίνονται στους εργαζομένους στα δημόσια νοσοκομεία, είναι χαμηλότεροι από τα προηγούμενα χρόνια.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) επισημαίνει ότι οι «πενιχροί» μισθοί των υγειονομικών στο Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ), σε πολλές περιπτώσεις είναι χαμηλότεροι του κατώτατου μισθού του ανειδίκευτου εργάτη.

«Το απόλυτο αντικίνητρο προσέλκυσης και παραμονής εργαζόμενων στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας. Εκδόθηκαν τα αποτελέσματα της προκήρυξης 7Κ με 5 χρόνια καθυστέρηση και τι παρατηρούμε; Πολλοί επιτυχόντες αρνούνται τις θέσεις μακριά από το τόπο της οικογενειακής κατοικίας όταν ενημερώνονται για τους μισθούς», αναφέρει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ κ.Μιχάλης Γιαννάκος.

«Πάρα πολύ υποψήφιοι, που σήμερα εργάζονται ως επικουρικοί σε νοσοκομεία που βρίσκονται κοντά στο σπίτι των γονέων, δεν αποδέχονται τις μόνιμες θέσεις μακριά από το σπίτι τους, γιατί ο μισθός δεν φθάνει ούτε για το νοίκι του σπιτιού. Εργαζόμενοι, μόνιμοι ή συμβασιούχοι, που τους έχουν απηυδήσει από τα ακριβά νοίκια, συμμετείχαν στο διαγωνισμό για να πιάσουν δουλειά σε νοσοκομεία κοντά στα σπίτια των γονιών τους για να τα βγάζουν πέρα», προσθέτει.

«Έχουμε την τέλεια ανακύκλωση του ιδίου προσωπικού σε κάθε νέα προκηρύξη που καθυστερεί η ολοκλήρωση πέντε χρόνια λόγω χρονοβόρων διαδικασιών του ΑΣΕΠ. Έχουμε συνεχή μείωση του προσωπικού του ΕΣΥ λόγω μαζικών αποχωρήσεων. Μία εκ των σημαντικών αιτιών είναι οι πενιχροί μισθοί», τονίζει.

Το παράδειγμα του νοσοκομείου Ρόδου

Ο κ.Γιαννάκος φέρνει ως παράδειγμα το Νοσοκομείο Ρόδου, ένα νοσοκομείο με σοβαρότατες ελλείψεις σε νοσηλευτικό προσωπικό και άλλες ειδικότητες. «Η προκήρυξη 7Κ προβλέπει 22 μόνιμες θέσεις νοσηλευτικού προσωπικού. Έφυγαν 13 υπάλληλοι που προσελήφθησαν σε άλλα νοσοκομεία με την ίδια προκήρυξη. Φεύγουν φυσικά από το νοσοκομείο Ρόδου λόγω ακριβής ζωής. Επίσης, 11 υπάλληλοι που προσελήφθησαν εργάζονται ήδη ως συμβασιούχοι».

Στο νοσοκομείο Ρόδου με τη Προκήρυξη 7Κ παραιτούνται και φεύγουν 13 υπάλληλοι, έρχονται 11 νέοι υπάλληλοι. Δηλαδή, μειώνεται το νοσηλευτικό προσωπικό του νοσοκομείου κατά 2 υπαλλήλους.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΟΕΔΗΝ, οι μισθοί των υγειονομικών είναι σήμερα χαμηλότεροι από ότι πριν 13 χρόνια. «Με τα είδη διαβίωσης, υπηρεσίες, αγαθά, ενοικίαση κατοικίας κ.λ.π. να αγοράζονται σε πολλαπλάσιες τιμές. Το 2011 ο μισθός μας ήταν υψηλότερος από ότι σήμερα και λαμβάναμε 14 μισθούς κατά έτος και όχι 12 όπως σήμερα».

«Θυμίζουμε ότι τη πρώτη περίοδο των μηνομονίων περικόπηκαν δώρα εορτών και επίδομα άδειας και έκτοτε ουδέποτε επανήλθαν. Εάν δεν ασχοληθούν σοβαρά με τα μισθολογικά του υγειονομικού προσωπικού, σύντομα ο τελευταίος από τους εργαζόμενους του ΕΣΥ θα κλείσει τη πόρτα. Δείτε μισθούς εξευτελιστικούς στους πίνακες που ακολουθούν. Περιφρόνηση στους ήρωες του υγειονομικού πολέμου. Τα παλαμάκια που λάβαμε απλόχερα τη περίοδο της πανδημίας δεν τρώγονται», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Συγκριτικά οι μισθοί το 2011 και το 2024

  • Νοσηλευτής Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης:

2011 Μισθός: 803,92

2024 Μισθός: 816,82

  • Νοσηλευτής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης:

2011 Μισθός: 757,74

2024 Μισθός: 716,61

  • Τραυματιοφορέας:

2011 Μισθός: 677,40

2024 Μισθός: 664,79

  • Γιατρός Επιμελητής Β’:

2011 Μισθός: 1264,14

2024 Μισθός: 1216,71

«Δόθηκαν κίνητρα στους γιατρούς. Θα κριθούν στις επόμενες προκηρύξεις. Στο νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό τίποτα. Απόλυτη περιφρόνηση. Θέλουμε πίσω την αξιοπρέπεια μας», καταλήγει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ κ.Γιαννάκος.

iatropedia.gr

Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2024

Σε αναστάτωση οι γιατροί του ΕΣΥ για τις αλλαγές στις εφημερίες – Γιατί αρνούνται την 24ωρη λειτουργία

 

Μπορεί οι αλλαγές στις εφημερίες στα δημόσια νοσοκομεία που σχεδιάζει το υπουργείο Υγείας να μην έχουν ακόμη δημοσιοποιηθεί ακόμη αλλά οι γιατροί εκφράζουν τις έντονες αντιδράσεις τους.

Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς τους, η εφαρμογή του σχεδίου της καθημερινής 24ωρης εφημέρευσης θα οδηγήσει σε περαιτέρω υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας προς τους πολίτες.

Πάντως πληροφορίες του HealthReport.gr αναφέρουν ότι ο υπουργός υγείας Άδωνις Γεωργιάδης αναμένεται να ανακοινώσει το νέο σχέδιο για τις εφημερίες σε λίγες εβδομάδες, ώστε από τον Νοέμβριο να τεθεί σε εφαρμογή πιλοτικά.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η ηγεσία του υπουργείου Υγείας επεξεργάζεται το σχέδιο για τις αλλαγές στο εφημεριακό σύστημα, ενώ γίνονται και «ασκήσεις προσομοίωσης» ώστε να μελετηθούν οι αλλαγές και να βρεθούν οι όποιες αστοχίες. Μελετάται μάλιστα στο σενάριο ποια νοσοκομεία θα αποσυμφορηθούν και ποια πιθανώς να μπλοκάρουν από τις αλλαγές στο εφημεριακό σύστημα, σύμφωνα με πληροφορίες του HealthReport.gr.

Γιατί αντιδρούν στο νέο σχέδιο για τις εφημερίες


Χαρακτηριστικό είναι ότι τα σωματεία των εργαζομένων στα νοσοκομεία Αττικό, Νίκαια, Θριάσιο, Ασκληπιείο σε ανακοίνωση τους μεταξύ άλλων διατυπώνουν τις διαφωνίες τους με τα σχέδια για αλλαγή στο εφημεριακό καθεστώς των νοσοκομείων του Λεκανοπεδίου αφού θα οδηγήσει:

-Στην υποβάθμιση της τακτικής λειτουργίας των κλινικών και των τακτικών εξωτερικών ιατρείων,

-Σε αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας των χειρουργείων αφού οι λιγοστές χειρουργικές αίθουσες θα κατανέμονται μόνο για τα επείγοντα περιστατικά, άρα θα αυξηθεί η λίστα αναμονής των τακτικών χειρουργείων.

-Τα ήδη οριακά στη λειτουργία τους εργαστήρια, η Αιμοδοσία, το Τμήμα Ακτινοδιάγνωσης θα επωμιστούν έναν τεράστιο όγκο δουλειάς στον οποίο δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν.

-Σε ένταση της πίεσης για ταχεία διεκπεραίωση των περιστατικών, ούτως ώστε να αδειάσουν κλίνες για να μπορέσει να ξαναεφημερεύσει το νοσοκομείο.

-Σε περαιτέρω υπερεργασία και εντατικοποίηση λόγω του υπάρχοντος λιγοστού νοσηλευτικού και λοιπού παραϊατρικού προσωπικού, αλλαγές στο ωράριο εργασίας των νοσοκομειακών γιατρών.

Ξεκινούν κινητοποιήσεις

Οι εργαζόμενοι δηλώνουν πως ετοιμάζονται για δυναμικές κινητοποιήσεις και στο πλαίσιο αυτό  την Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου, πραγματοποιούν στάση εργασίας από τις 11:00-3:00 και κινητοποίηση στα γραφεία της 2η ΥΠΕ την ίδια μέρα στις 12:00.

Επίσης σχεδιάζουν κινητοποιήσεις μαζί με τοπικούς φορείς σε κάθε νοσοκομείο το πρώτο δεκαήμερο του Οκτώβρη και συμμετοχή στην πανελλαδική- πανυγειονομική απεργία στις 17 Οκτώβρη.

healthreport.gr

Τελικοί πίνακες κατάταξης υποψηφίων καταρτιζομένων Α’ εξαμήνου Σ.Α.Ε.Κ. ΕΚΑΒ Αθήνας – Θεσσαλονίκης – Κρήτης. Φθινοπωρινό εξάμηνο 2024-2025

 

Ανακοινώνονται οι τελικοί πίνακες κατάταξης των υποψηφίων για φοίτηση στο Α΄ ΕΞΑΜΗΝΟ του ΦΘΙΝΟΠΩΡΙΝΟΥ ΕΞΑΜΗΝΟΥ 2024 -2025 στις Σ.Α.Ε.Κ. ΕΚΑΒ, όπως προέκυψαν σε συνέχεια αξιολόγησης υποβληθεισών ενστάσεων.

Η επιλογή των σπουδαστών από τους πίνακες κατάταξης είναι ανάλογη του αριθμού των τμημάτων που έχει εγκριθεί από το Δ.Σ. του ΕΚΑΒ.

Αθήνα                      : 1 τμήμα

Θεσσαλονίκη         : 1 τμήμα

Ηράκλειο Κρήτης : 1 τμήμα

Στους πίνακες εμφανίζονται οι αριθμοί πρωτοκόλλων των αιτήσεων των υποψηφίων, για λόγους διασφάλισης των προσωπικών δεδομένων των υποψηφίων.

Οι επιλεγέντες θα ειδοποιηθούν με email για την εγγραφή τους. Ως ημερομηνία έναρξης της κατάθεσης των αιτήσεων εγγραφής ορίζεται η σημερινή Πέμπτη 19/09/2024 και λήξης η Δευτέρα 23/09/2024. Καλείστε να απαντήσετε με Αίτηση Εγγραφής στην περίπτωση που αποδέχεστε την θέση, διαφορετικά να συμπληρώσετε και να αποστείλετε μέσω email το Έντυπο Μη Αποδοχής της θέσης σας ως καταρτιζόμενος/η.

Σε περίπτωση μη προσέλευσης κάποιου επιτυχόντα για εγγραφή, θα ειδοποιούνται οι επιλαχόντες κατά σειρά προτεραιότητας.

Η εγγραφή δύναται να γίνει είτε δια ζώσης στα γραφεία κάθε Σ.Α.Ε.Κ. ΕΚΑΒ είτε ηλεκτρονικά στα αντίστοιχα email.

Οι Σ.Α.Ε.Κ. ΕΚΑΒ Αθήνας, Θεσσαλονίκης και Κρήτης παραμένουν στη διάθεση των υποψηφίων για κάθε περαιτέρω διευκρίνιση.

 

ΣΑΕΚ ΕΚΑΒ Αθήνας:

Διεύθυνση: Τέρμα Οδού Υγείας και Μεσογείων, Χολαργός, Τ.Κ. 11527,

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 213 214 3112 – 114, e-mail: saek.ath@ekab.gr

ΣΑΕΚ ΕΚΑΒ Θεσσαλονίκης:

Διεύθυνση: Μαβίλη 33, Πουρνάρι Πυλαίας,  Τ.Κ. 55535,

Τηλέφωνο επικοινωνίας.: 2310 397155-57, e-mail: thes.edu@ekab.gr

ΣΑΕΚ ΕΚΑΒ Ηράκλειο Κρήτης:

Διεύθυνση: Διασταύρωση Βουτών & Σταυρακίων , Έναντι ΤΕΠ   ΠΑΓΝΗ   Τ.Κ.71110,

Τηλέφωνο Επικοινωνίας: 2810 377213, e-mail:  irakleio.edu@ekab.gr

 

ΤΕΛΙΚΟΣ-ΠΙΝΑΚΑΣ-ΚΑΤΑΤΑΞΗΣ-ΚΑΤΑΡΤΙΖΟΜΕΝΩΝ-ΣΑΕΚ-ΕΚΑΒ-ΑΘΗΝΑΣ.pdf

ΤΕΛΙΚΟΣ-ΠΙΝΑΚΑΣ-ΚΑΤΑΤΑΞΗΣ-ΚΑΤΑΡΤΙΖΟΜΕΝΩΝ-ΣΑΕΚ-ΕΚΑΒ-ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ.pdf

ΤΕΛΙΚΟΣ-ΠΙΝΑΚΑΣ-ΚΑΤΑΤΑΞΗΣ-ΚΑΤΑΡΤΙΖΟΜΕΝΩΝ-ΣΑΕΚ-ΕΚΑΒ-ΗΡΑΚΛΕΙΟ-ΚΡΗΤΗΣ.pdf

Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου 2024

Παγκρήτια συναυλία διαμαρτυρίας για το ΕΣΥ

 


ΕΚΑΒ Σερρών: Τη μετεγκατάσταση στο κτήριο της Πυροσβεστική ζητούν οι εργαζόμενοι

 

youtube.com

Σωματείο Εργαζομένων Νοσοκομείου Θριασίου: Αποκατάσταση αδικίας στη χορήγηση επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας

 

Να αποκατασταθεί η αδικία στη χορήγηση του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας σε βάρος των υπαλλήλων πρώην κλάδου ΔΕ μηχανοτεχνίτη. Να αυξηθεί το επίδομα, στο ύψος του νοσοκομειακού επιδόματος που καταργήθηκε με τα μνημονιακά μισθολόγια, και να επεκταθεί η χορήγηση του σε όλους τους εργαζόμενους στις δημόσιες μονάδες υγείας και το ΕΚΑΒ.

Με την υπ. αριθμ. οικ.2/108192/ΔΕΠ Τροποποίηση και συμπλήρωση της υπ’ αριθμ. οικ.2/35134/ΔΕΠ Κ.Υ.Α. για τον «Καθορισμός του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας του αρ.18 του Ν.4354/2015», προβλέπεται η χορήγηση μηνιαίου επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας της Γ κατηγορίας, ύψους εκατο πενήντα ευρώ (150 €) στους υπαλλήλους με οργανική θέση ΔΕ Μηχανοτεχνιτών.

Με βαση το ΠΔ 85/2022 όμως οι υπάλληλοι με οργανική θέση ΔΕ Μηχανοτεχνίτη μετονομάστηκαν σε ΔΕ Τεχνικού με ειδικότητα Μηχανολόγου και όπως προκύπτει από την απάντηση της Γενικής Διεύθυνσης Υπηρεσιών Υγείας με αρ. πρωτ. Γ4β/οικ. 33684 σε σχετικό ερώτημα των υπηρεσιών του ΘΡΙΑΣΙΟΥ νοσοκομείου (με αρ. 12636/16-05-2024) δε τους χορηγείται το επίδομα της Γ κατηγορίας, αν και εξακολουθούν να ασκούν καθήκοντα ΔΕ μηχανοτεχνίτη.

Χρειάζεται επομένως άμεση διόρθωση, με αναδρομική ισχύ, της συγκεκριμένης διάταξης της ΚΥΑ ώστε να αποκατασταθεί η αδικία σε βάρος των υπαλλήλων πρώην κλάδου ΔΕ μηχανοτεχνίτη.

Ταυτόχρονα παραμένει ο απαράδεκτος αποκλεισμός από τη χορήγηση του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας για χιλιάδες εργαζόμενους στις δημόσιες μονάδες υγείας και το ΕΚΑΒ (γιατρών, ψυχολόγων, κοινωνικών λειτουργών, διοικητικών, λογοθεραπευτών, διαιτολόγων κλπ) και ταυτόχρονα, με προκλητικά αντιεπιστημονικά τρόπο, μια σειρά επαγγελμάτων, όπως βοηθοί θαλάμου, επισκέπτες υγείας, καθαριστές, παραιατρικό προσωπικό διαγνωστικών εργαστηρίων «υποβιβάστηκαν» από την Α κατηγορία στη Β ή και Γ κατηγορία έκθεσης σε επαγγελματικούς κινδύνους.

  • Συνεχίζεται η κοροϊδία από όλες τις κυβερνήσεις ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ που αρνούνται την επέκταση των Βαρέων Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων στο Δημόσιο – αν και εργαζόμαστε σε επικίνδυνες κι ανθυγιεινές συνθήκες εργασίας, εκτεθειμένοι σε πληθώρα επαγγελματικών παραγόντων κινδύνου.

Δικαιολογημένη είναι η αγανάκτηση μας, γιατί παρά τους πανηγυρισμούς της κυβέρνησης της ΝΔ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και αύξησης του ΑΕΠ της Ελλάδας, παραμένουν οι «μνημονιακές» περικοπές στους μισθούς και η κατάργηση των επιδομάτων εορτών και αδείας.

  • Μας εξοργίζουν οι κυβερνητικοί ισχυρισμοί ότι δήθεν «δεν αντέχει ο κρατικός προϋπολογισμός» και «θα κινδυνεύσει η δημοσιοοικονομική σταθερότητα της Ελλάδας» αν δοθούν ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς μας και αποκατασταθούν τα επιδόματα εορτών και αδείας, την ίδια περίοδο, που ο κρατικός προϋπολογισμός κατέγραψε πρωτογενές πλεόνασμα 7,57 δις ευρώ το 8μηνο Ιανουάριος – Αύγουστος 2024, συνεχίζονται οι προκλητικές φοροαπαλλαγές και επιδοτήσεις για τους επιχειρηματικούς ομίλους και ξοδεύονται δις για εξοπλισμούς για τις ανάγκες του ΝΑΤΟ και για συμμετοχή σε ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις.

Ζητάμε να προχωρήσετε σε όλες τις αναγκαίες ενέργειες για την αύξηση του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας, στο ύψος του νοσοκομειακού επιδόματος που καταργήθηκε με τα μνημονιακά μισθολόγια, και επέκταση του σε όλους τους εργαζόμενους στις δημόσιες μονάδες υγείας και το ΕΚΑΒ.

Δεσμευόμαστε να συνεχίσουμε τον αγώνα για ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς μας, επαναφορά 13ου και 14ου μισθού, αναγνώριση της προϋπηρεσίας ετών 2016 – 2017 για μισθολογική εξέλιξη και αποκατάσταση αδικίας στη μισθολογική εξέλιξη εργαζομένων ΥΕ και ΔΕ κατηγοριών.

pamehellas.gr