Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου 2024

Τρία περιστατικά μόνο δύο ασθενοφόρα. Αμεση η ανάγκη ενίσχυσης του ΕΚΑΒ

 

Την ανάγκη για ενίσχυση του στόλου των ασθενοφόρων του ΕΚΑΒ επεσήμανε ο κ. Αλέξης Κουτσούκος πρόεδρος στο Σωματείο Εργαζομένων ΕΚΑΒ της 3ης Περιφέρειας με αφορμή τα περιστατικά που σημειώθηκαν την προηγούμενη Πέμπτη στο νησί, όταν χρειάστηκε η επέμβαση ταυτόχρονα σε τρία περιστατικά.

Για την ιστορία να θυμίσουμε πως την Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου, είχαμε ταυτόχρονα τρία περιστατικά που χρειάστηκε η συνδρομή των ασθενοφόρων του ΕΚΑΒ, με τον θανάσιμο τραυματισμό ενός συμπολίτη μας στους Αμπελόκηπους όταν έπεσε από σκαλωσιά, ενώ σχεδόν ταυτόχρονα είχαμε ένα τροχαίο που αποδείχτηκε θανατηφόρο στο Βανάτο, αλλά και ένα ακόμα περιστατικό με κρίση βαριάς επιληψίες στο Βασιλικό. Εκείνη τη στιγμή τα διαθέσιμα ασθενοφόρα ήταν μόνο δύο και χρειάστηκε η συνδρομή ιδιωτικού το οποίο έσπευσε να παραλάβει την εμπλεκόμενη γυναίκα στο τροχαίο.
Ο κ. Κουτσούκος επανέλαβε για ακόμα μια φορά ότι το σωματείο έχει διαμαρτυρηθεί πολλές φορές, για τον μικρό αριθμό , μόλις δυοδιαθέσιμων ασθενοφόρων που ακόμα και το χειμερινή περίοδο πολλές φορές δεν μπορούν να καλύψουν ένα νησί που μπορεί να έχει ταυτόχρονα τρία περιστατικά.

«Φωνάζουμε και λέμε ότι πρέπει να καλύπτουμε με περισσότερα ασθενοφόρα την επιχειρησιακή ετοιμότητα του ΕΚΑΒ Ζακύνθου αλλά και των υπόλοιπων περιοχών και δεν πρέπει να παρουσιάζουμε ότι όλα είναι καλά και ρόδινα. Δεν αρκούν δυο ασθενοφόρα το πρωί στη Ζάκυνθο, δυο το απόγευμα και ένα το βράδυ. Είναι πολύ λίγα για τις ανάγκες του νησιού και δεν μιλάμε μόνο για την καλοκαιρινή σεζόν αλλά και τον χειμώνα».
Μάλιστα ο κ. Κουτσούκος σημείωσε ότι γίνονται προσπάθειες να υπάρξει στελέχωση του προσωπικού, καθώς από τα 20 άτομα που είναι διαθέσιμα στην υπηρεσία στη Ζάκυνθο κάποια είναι σε αναρρωτική ή έχουν άδεια.
«Από τη μεριά μας προσπαθούμε να καλύπτουμε ό,τι μπορούμε μειώνοντας προσωπικό στην Πάτρα και να δίνουμε προτεραιότητα σε νησιωτικές περιοχές. Το ίδιο συμβαίνει όμως και μας στέλνουν από άλλη περιοχή της Ελλάδας. Βγαίνει πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος και με προτεραιότητα πηγαίνουν και καλύπτουν αυτούς τους τομείς. Για όλο το καλοκαίρι από τα μέσα Ιουνίου μέχρι και τώρα είναι σε καθημερινή βάση τέσσερα άτομα επιπλέον πέραν του προσωπικού της Ζακύνθου. Ωστόσο μέσα σε αυτό το κομμάτι υπάρχουν άδειες και ρεπό και μη προγραμματισμένα που μπορούν να συμβούν στον κάθε συνάδελφο. Είμαστε οριακά για να βγάζουμε ένα τρίτο αυτοκίνητο στη βάρδια».

Σημαντικό είναι και το γεγονός ότι πολλές φορές το τρίτο ασθενοφόρο που μπορεί να είναι διαθέσιμο απασχολείται σε διακομιδές εκτός νησιού και μπορεί να σπεύδει στην Πάτρα.
«Το νοσοκομείο έχει τις δικές του ελλείψεις με αποτέλεσμα για πολλά περιστατικά να μην μπορεί να ανταποκριθεί και να τα διεκπεραιώσει. Έτσι τα στέλνει στην Πάτρα σε μεγαλύτερα νοσοκομεία. Τη διακομιδή πρέπει να την κάνει το ΕΚΑΒ . Αυτό έχει ως αποτέλεσμα το τρίτο αυτοκίνητο να κάνει διακομιδή στην Πάτρα. Επί της ουσίας όλο το καλοκαίρι η Ζάκυνθος δούλεψε με δυο ασθενοφόρα το πρωί, δυο το απόγευμα και ένα το βράδυ» επισήμανε ο κ. Κουτσούκος που τόνισε ότι είναι απαραίτητο να υπάρχουν τρία ασθενοφόρα για να συνδράμουν στη Ζάκυνθο.
«Πρέπει να έχει τρία αυτοκίνητο το βράδυ στο νησί και το πρωί γιατί δεν υπάρχει το προνόμιο να φεύγει από τη Ζάκυνθο ένα ασθενοφόρο. Δεν είναι όπως στην Πάτρα, γιατί είναι και τα ακτοπλοϊκά στη μέση, είναι νησί. Πόσο μάλλον όταν πρέπει να διακομίσουμε περιστατικό από ένα νοσοκομείο στο άλλο».

Με τρία ασθενοφόρα αναμένεται να προμηθευτεί η Ζάκυνθος

Τον περασμένο Αύγουστο είχε ανακοινωθεί από την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων η προμήθεια με 18 ασθενοφόρα οχήματα τύπου Α, Β και C για τις ανάγκες του ΕΚΑΒ.
Συγκεκριμένα μεταξύ άλλων το δελτίο τύπου ανέφερε: «Στην Πράξη «Προμήθεια 18 ασθενοφόρων οχημάτων τύπου A, B και C για τις ανάγκες του ΕΚΑΒ στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων», ο προϋπολογισμός είναι 1.736.000 € και τελικός δικαιούχος είναι το Εθνικό Κέντρο Άμεσης Βοήθειας (ΕΚΑΒ). Η προμήθεια προβλέπει 18 οχήματα κλειστού τύπου (6 στην Κέρκυρα, 5 στη Λευκάδα, 4 στην Κεφαλλονιά, 3 στη Ζάκυνθο), που πληρούν τις απαιτήσεις των Ευρωπαϊκών προτύπων».
Ας ελπίσουμε ότι τα καινούργια ασθενοφόρα θα έρθουν γρήγορα στα Ζάκυνθο αλλά και στα άλλα νησιά, γιατί εκτός των άλλων ο στόλος των ήδη ενεργών οχημάτων αρχίζει και παλιώνει όσο περνάει ο καιρός, ενώ καταπονούνται από τις βάρδιες και τα περιστατικά.

imerazante.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου