Παρασκευή 7 Ιουνίου 2024

Σπουδαστές διασώστες με μεγάλη διάθεση προσφοράς

 

Τις δεξιότητες που έχουν αποκτήσει στα δύο χρόνια της θεωρητικής εκπαίδευσης, παρουσίασαν χθες οι σπουδαστές της ειδικότητας «Διασώστης – Πλήρωμα ασθενοφόρου» στο πλαίσιο εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στη Σχολή Ανώτερης Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΣΑΕΚ) του Νοσοκομείου Βόλου, η οποία στεγάζεται σε κτίριο στα Αστέρια Αγριάς.
Η χθεσινή εκδήλωση πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το τμήμα νοσηλευτικής.
Η διευθύντρια της Σχολής Ανώτερης Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΣΑΕΚ) του Νοσοκομείου Βόλου κ. Ευαγγελία Μπελέτη ανέφερε πως «στη ΣΑΕΚ έχει προστεθεί εδώ και δύο χρόνια μια ειδικότητα που είναι ο διασώστης – πλήρωμα ασθενοφόρου. Ήδη από το 1978 λειτουργεί η ειδικότητα της νοσηλευτικής. Για την ειδικότητα του διασώστη-πλήρωμα ασθενοφόρου ήδη ολοκληρώθηκαν τα τέσσερα εξάμηνα θεωρητικής εκπαίδευσης και οι σπουδαστές θα περάσουν στο πέμπτο εξάμηνο που είναι η πρακτική τους άσκηση στο ΕΚΑΒ Θεσσαλίας. Στο πλαίσιο αυτό πραγματοποιήθηκε χθες μια επίδειξη δεξιοτήτων που απέκτησαν οι σπουδαστές από τους διασώστες στα τέσσερα αυτά εξάμηνα. Η επίδειξη περιελάμβανε απεγκλωβισμό από αυτοκίνητο, ΚΑΡΠΑ εξειδικευμένη, διαλογή θυμάτων μετά από τροχαίο. Μετά και την πρακτική τους εκπαίδευση οι απόφοιτοι θα λάβουν τη βεβαίωση επαγγελματικής κατάρτισης και μπορούν να δώσουν εξετάσεις για την πιστοποίηση ώστε να λάβουν άδεια ασκήσεως επαγγέλματος.
Συνολικά οι σπουδαστές που ολοκλήρωσαν με επιτυχία αυτά τα τέσσερα εξάμηνα θεωρητικής εκπαίδευσης ήταν 20. Μάλιστα εδώ και δύο χρόνια η ειδικότητα αυτή περιλαμβάνεται στο παράλληλο μηχανογραφικό.
Ο διευθυντής του ΕΚΑΒ Θεσσαλίας κ. Κώστας Σταμνάς τόνισε πως «η ειδικότητα του διασώστη είναι πολύ σημαντική και όσο πιο πολλά πληρώματα βγουν στην εργασία τόσο καλύτερα για εμάς. Και για τους απόφοιτους διασώστες υπάρχει μέλλον, καθώς οι ευκαιρίες εργασίας υφίστανται τόσο στον ιδιωτικό όσο και στο δημόσιο τομέα. Μάλιστα αναμένουμε και νέες προσλήψεις. Βέβαια ο διασώστης είναι ένα επάγγελμα που πρέπει να το αγαπάς και να έχει θάρρος, κουράγιο, πολλή υπομονή».
Μάλιστα χαρακτήρισε τέλειο το επίπεδο δεξιοτήτων των σπουδαστών διασωστών, λέγοντας πως «είναι οι αυριανοί διασώστες. Είναι έτοιμοι για δουλειά».
Μάλιστα ευχαρίστησε για τη δουλειά που γίνεται τόσο τη διευθύντρια της ΣΑΕΚ όσο και τον διοικητή του Νοσοκομείου κ. Γιάννη Ντόκο, αλλά και τη διευθύνουσα νοσηλευτικής κ. Κατερίνα Χαρανά.
Η διευθύντρια της νοσηλευτικής υπηρεσίας του Νοσοκομείου Βόλου κ. Κατερίνα Χαρανά τόνισε πως «η εκπαίδευση των σπουδαστών διασωστών είναι άψογη και υπάρχει πολύ καλή συνεργασία ανάμεσα στο νοσοκομείο και το κέντρο του ΕΚΑΒ. Οι πολίτες της Μαγνησίας θα πρέπει να αισθάνονται πιο ασφαλείς».
Στη «Θ» μίλησαν και δύο σπουδαστές από την ειδικότητα του διασώστη. Ο 40χρονος Βασίλης Μελίσσης από τον Βόλο τόνισε πως «η θέλησή μου να προσφέρω στον συνάνθρωπο με ώθησε να φοιτήσω στην συγκεκριμένη ειδικότητα του διασώστη. Είναι μια εργασία που μου αρέσει πολύ και γενικά με ελκύει ιδιαίτερα ο χώρος της υγείας. Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι από το εκπαιδευτικό προσωπικό της σχολής. Τα μαθήματα ήταν καθημερινά από Δευτέρα μέχρι Παρασκευή, και πλέον προχωράμε στην πρακτική μας εκπαίδευση. Σε ένα εξάμηνο θα λάβουμε την πιστοποίηση».
Από την πλευρά του ο 20χρονος Ρήγας Κτενάς από τη Μηλίνα ανέφερε πως «του αρέσει το επάγγελμα του διασώστη. Θέλω να βοηθώ τον συνάνθρωπο και ήδη το κάνω αυτό, καθώς δραστηριοποιούμαι και σε ιδιωτικά ασθενοφόρα».
Μάλιστα εμφανίστηκε αισιόδοξος για την εύρεση εργασίας, λέγοντας πως οι σπουδαστές διασώστες έχουν την προοπτική για να εργαστούν στην ειδικότητα που σπούδασαν.

e-thessalia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου