Πέμπτη 13 Οκτωβρίου 2022

Επιστροφή ανεμβολίαστων υγειονομικών στα νοσοκομεία - Προεκλογικό μέτρο; Τα επιχειρήματα υπέρ και κατά

 

Ήταν πέρυσι το Σεπτέμβριο όταν περίπου 6.500 χιλιάδες υγειονομικοί (γιατροί, νοσηλευτικό, διοικητικό και βοηθητικό προσωπικό) βγήκαν σε αναστολή εργασίας, σύμφωνα με απόφαση του υπουργείου Υγείας, καθώς δεν δέχθηκαν να εμβολιαστούν για τον κορονοϊό. Οι μισοί περίπου από αυτούς τελικά έκαναν το εμβόλιο και επέστρεψαν.

Πλέον η συζήτηση για την επιστροφή των ανεμβολίαστων υγειονομικών στις θέσεις τους έχει ανοίξει για τα καλά και το ενδεχόμενο της άρσης αναστολής εργασίας είναι ορατό.

Πόσοι είναι σε αναστολή

Σε αναστολή εργασίας παραμένουν 2.200 ανεμβολίαστοι υγειονομικοί. Οι 170 είναι ιατρικό προσωπικό και οι υπόλοιποι είναι νοσηλευτικό και λοιπό παραϊατρικό και διοικητικό προσωπικό. Επιπλέον, περίπου 1.000 ανεμβολίαστοι υγειονομικοί εργάζονται στο ΕΣΥ κάνοντας χρήση πιστοποιητικού νόσησης.

Τα ναι και τα όχι

Οι απόψεις διίστανται ακόμη και μέσα στην επιτροπή των εμπειρογνωμόνων. Για την επιστροφή των υγειονομικών, ένα σημαντικό επιχείρημα είναι η κάλυψη των κενών θέσεων στα νοσοκομεία, την ώρα που αναμένεται μέσα στο χειμώνα ένα νέο κύμα της πανδημίας, αλλά και έξαρση της εποχικής γρίπης.

Ένα ακόμη επιχείρημα υπέρ της επιστροφής είναι πως το μέτρο του υποχρεωτικού εμβολιασμού έχει παραταθεί μέχρι το τέλος του έτους ουσιαστικά μόνο για το υγειονομικό προσωπικό, την ώρα που το σύνολο των περιορισμών για τον κορονοϊό έχει αρθεί από πριν το καλοκαίρι (χρήση μάσκας, υποχρεωτικός εμβολιασμός ατόμων άνω των 60 ετών κλπ).

Τα επιδημιολογικά δεδομένα έχουν επίσης αλλάξει με την επικράτηση της Όμικρον, η οποία μεταδίδεται εύκολα, αλλά δεν προκαλεί σοβαρή νόσηση. Τόσο εμβολιασμένοι όσο και ανεμβολίαστοι, νοσούν αλλά και μεταδίδουν την νόσο. Ακόμη και στους εμβολιασμένους υπάρχει ένα μεγάλο ποσοστό επαναλοιμώξεων, ενώ οι νέες υποπαραλλαγές μπορούν να παρακάμπτουν την ανοσία και από τον εμβολιασμό, και από τη νόσηση.

Στην πλειονότητά τους, επισημαίνουν όσοι κλίνουν προς την άρση της αναστολής, πως οι ανεμβολίαστοι είναι κυρίως διοικητικό προσωπικό και αυτό δεν δημιουργεί προβλήματα μετάδοσης του ιού.

Στον αντίποδα, όσοι θεωρούν πως η αναστολή εργασίας των υγειονομικών πρέπει να συνεχιστεί τουλάχιστον μέχρι το τέλος του έτους είναι πως η πανδημία δεν έχει τελειώσει και πως η διασπορά υπάρχει.

Επιπλέον θεωρούν πως υπάρχει σοβαρό θέμα "ηθικής", καθώς δεν γίνεται υγειονομικοί να τίθενται απέναντι στην επιστήμη και στα επιτεύγματά της, όταν εκατομμύρια απλοί πολίτες εμβολιάστηκαν. Τέλος, εγείρεται και ζήτημα ασφάλειας των ασθενών, σε περίπτωση για παράδειγμα που δεν τηρούνται μέτρα προστασίας (υπενθυμίζεται πως η μάσκα είναι υποχρεωτική στα νοσοκομεία).

Διαφορετικές απόψεις στην Αριστοτέλους

Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα άφηνε ανοικτό το ενδεχόμενο επιστροφής των ανεμβολίαστων υγειονομικών, λέγοντας πως επειδή τα επιδημιολογικά δεδομένα αλλάζουν, θα συζητηθεί και στην επιτροπή και εν συνεχεία στην κυβέρνηση, αν θα αρθεί η αναστολή εργασίας για τους υγειονομικούς. Τόνισε, ότι όταν έγινε το μέτρο, έγινε κυρίως για την προστασία των ίδιων των υγειονομικών, καθώς υγειονομικοί είχαν χάσει την ζωή τους.

Η επιστροφή των υγειονομικών πάντως δεν στερείται προεκλογικού αρώματος, δεδομένου πως η γραμμή που τηρήθηκε προς τους ανεμβολίαστους υγειονομικούς τον προηγούμενο χρόνο ήταν κάθετη.

Στον αντίποδα, ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης έλεγε χαρακτηριστικά πως προσωπική του θέση είναι πως άτομα που δεν πιστεύουν στην επιστήμη, δεν έχουν θέση στο ΕΣΥ. "Το θέμα θα επανεξεταστεί εντός Οκτωβρίου, σύμφωνα με την απόφαση του ΣτΕ", τόνισε ο υπουργός Υγείας και πρόσθεσε ότι κανείς δεν μπορεί να προκαταλάβει την απόφαση είτε για επιστροφή είτε για μη επιστροφή των ανεμβολίαστων υγειονομικών", υπογράμμισε ο υπουργός Υγείας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ.

Σημειώνεται πως στις 6 Οκτωβρίου εκδικάστηκε στο Συμβούλιο της Επικρατείας για δεύτερη φορά η προσφυγή της ΠΟΕΔΗΝ για άρση των αναστολών εργασίας και καταβολή του 50% του μισθού για όσο χρονικό διάστημα βρίσκονται σε αναστολή. "Με βάση και την πρώτη απόφαση του ΣτΕ που έβαλε φρένο στις απολύσεις και ορίζει την ευνοϊκή επανένταξη του μέτρου της αναστολής εφόσον αλλάξουν τα επιδημιολογικά δεδομένα, τα οποία άλλαξαν, καθώς επίσης και την απόρριψη του αιτήματος της αναβολής του Υπουργείου Υγείας. είμαστε πολύ αισιόδοξοι για θετική έκβαση της υπόθεσης", υπογράμμιζε σε ανακοίνωσή της η ΠΟΕΔΗΝ.

thetoc.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου