Δευτέρα 19 Ιουνίου 2023

H αλήθεια για το σχέδιο Μητσοτάκη για την υγεία

Του Παύλου Πολάκη*

Η διετής περιπέτεια της πανδημίας ανέδειξε με τον πιο σκληρό τρόπο την αξία και την αναγκαιότητα ενός ισχυρού Δημόσιου Συστήματος Υγείας. Το ΕΣΥ, στις δύσκολες συνθήκες που δημιούργησε η πανδημία, κατάφερε να μείνει όρθιο χάρη  – στην υπερπροσπάθεια του προσωπικού του.

Η  ΝΔ, καθ΄ όλη τη διάρκεια της πανδημίας προστάτεψε με κάθε τρόπο τους κλινικάρχες, οι οποίοι είδαν τα κέρδη τους να απογειώνονται, είτε μέσω της υπερτιμολόγησης των διαγνωστικών τεστ για τον Covid -19, είτε γιατί αναγκαστικά κάποιοι ασθενείς οδηγήθηκαν στον ιδιωτικό τομέα καθώς το ΕΣΥ δεν μπορούσε να ανταποκριθεί.

Σήμερα η ΝΔ, πιστή στην νεοφιλελεύθερη στρατηγική της, αποκαλύπτει το σχέδιό της για την Υγεία, το οποίο δεν κατάφερε να υλοποιήσει εξαιτίας του κορωνοιού. Υλοποίησε βέβαια το πρώτο του στάδιο, απαξιώνοντας και αποστελεχώνοντας συνειδητά τα νοσοκομεία και το ΕΚΑΒ.

Πλέον ο Κ. Μητσοτάκης και τα στελέχη της ΝΔ δεν κρύβονται και αποκαλύπτουν ευθαρσώς τι σκοπεύουν να κάνουν: εκχώρηση των υπηρεσιών υγείας σε ιδιώτες μέσω ΣΔΙΤ. Η σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα στον χώρο της υγείας, η οποία θα ξεκινήσει από τις επικερδείς υπηρεσίες και σταδιακά θα επεκταθεί σε κάθε τομέα, σημαίνει συρρίκνωση του δημόσιου συστήματος υγείας και περαιτέρω αποστελέχωσή του, εκτόξευση του κόστος των παρεχόμενων υπηρεσιών και υποβάθμιση της ποιότητάς τους, αφού το πρώτιστο κριτήριο του ιδιώτη παρόχου είναι η εξασφάλιση όσο το δυνατόν μεγαλύτερου κέρδους.

Και επειδή ούτε στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα που κατέθεσε η κυβέρνηση της ΝΔ πριν από έναν μήνα, ούτε στις δράσεις που ενέταξε στο Ταμείο Ανάκαμψης, προβλέπεται οποιαδήποτε χρηματοδοτική ενίσχυση της Υγείας (δεν έχουν περιληφθεί καν οι προεκλογικές εξαγγελίες του Κ. Μητσοτάκη περί δήθεν αύξησης του νοσηλευτικού προσωπικού κατά 10.000 εργαζόμενους), αντιθέτως δε, προβλέπεται σημαντική μείωση κατά 1,1 δισ. των πρωτογενών δαπανών του δημοσίου για την Υγεία και την Παιδεία, είναι σαφές ότι το “Σχέδιο Μητσοτάκη” συνεπάγεται  – όσο κι αν τώρα το κρύβουν-  επιβάρυνση των ίδιων των ασθενών με το κόστος των υπηρεσιών για την υγεία τους. Ουσιαστικά το Σχέδιο Μητσοτάκη συνίσταται στον συνδυασμό του δόγματος Πέτσα και των δηλώσεων Πνευματικού:  “όποιος δεν μπορεί να αντέξει το κόστος της υγείας του…, πεθαίνει…”

*Βουλευτής, πρώην υπουργός

1voice.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου