Πέμπτη 29 Ιουνίου 2023

Γ. Μυτούλας: «Επικοινωνιακή φωτοβολίδα η πρόταση για σύμπραξη ΕΚΑΒ με Πυροσβεστική και Στρατό»



Επικοινωνιακή φωτοβολίδα χαρακτήρισε την απόφαση του Πρωθυπουργού για  ίδρυση μικτών πληρωμάτων του ΕΚΑΒ, ώστε αυτά να μπορούν να ανταποκρίνονται γρήγορα ειδικά σε απομακρυσμένες περιοχές, με τη συνδρομή εξειδικευμένου προσωπικού τόσο από τις Ένοπλες Δυνάμεις όσο και από την Πυροσβεστική, το μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Εργαζομένων ΕΚΑΒ Θεσσαλίας κ. Γιώργος Μυτούλας, μιλώντας στο Ράδιο ΕΝΑ και στον Δημήτρη Καρεκλίδη.

Ο κ. Μυτούλας επεσήμανε πως η εν λόγω πρόταση- απόφαση αποτελεί μία επικοινωνιακή φωτοβολίδα, προκειμένου να δείξει η κυβέρνηση ότι έχει σχέδιο και ότι λαμβάνονται νωρίς αποφάσεις. Σημείωσε δε, πως τέτοια πρόβλεψη για να συνδράμει η πυροσβεστική και ο στρατός ήδη υπάρχει και είχε εφαρμοστεί το 2010.

Το πρόβλημα, σύμφωνα με τον κ. Μυτούλα, είναι η έλλειψη ασθενοφόρων που υπάρχει, καθώς επεσήμανε ότι εδώ και 2 χρόνια εξακολουθούν  ασθενοφόρα να παραμένουν στα συνεργεία και να δίνονται ρεπό υποχρεωτικά στο προσωπικό.

Τόνισε πως η πρόταση αυτή είναι ανέφικτη να γίνει, εκτός από κάποιες ιδιαίτερες και επείγουσες περιπτώσεις, ιδίως σε απομακρυσμένες περιοχές, καθώς δεν υπάρχου τα ασθενοφόρα για να μπει το προσωπικό.

«Στη Θεσσαλία καθημερινά μαζί με τα ΚΥ κινούνται πάνω από 30 ασθενοφόρα στη βάρδια (πρωί και απόγευμα). Και να έρθουν στη Λάρισα και να γίνουν μεικτά πληρώματα, δεν θα υπάρχουν οχήματα. Για να γίνει αυτό χρειάζονται νέα οχήματα. Χρειαζόμαστε τα διπλάσια απ’ όσα έχουμε για να αξιοποιηθούν να πάει προσωπικό και να δουλέψουν, αλλιώς δεν έχει καμία εφαρμογή αυτό που είπε ο κ. Μητσοτάκης», επεσήμανε ο ίδιος και συμπλήρωσε πως «σε έκτακτες περιπτώσεις να συνεργαστεί ένας πυροσβέστης ή ένας από τον στρατό με έναν διασώστη και να πάνε στο περιστατικό. Και να γίνει η πρόταση του Πρωθυπουργού, στα ΚΥ υπάρχει ένα ασθενοφόρο, πόσα μεικτά πληρώματα να γίνουν»;

Ο κ. Μυτούλας ανέφερε πως πλέον η προμήθεια των ασθενοφόρων γίνεται μέσω ΕΣΠΑ και μέσω Περιφέρειας και τόνισε πως η λύση στο πρόβλημα του ΕΚΑΒ είναι η αγορά ασθενοφόρων και οι προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, επισημαίνοντας πως υπάρχουν πολλοί απόφοιτοι, πιστοποιημένοι και εκπαιδευμένοι από τα ΙΕΚ του ΕΚΑΒ κι έπειτα από τα ιδιωτικά ΙΕΚ και περιμένουν μία προκήρυξη για να εισέλθουν στο ΕΚΑΒ και να εργαστούν.

Σε νησιά το καλοκαίρι διασώστες του ΕΚΑΒ «μετακινώντας» την άδειά τους

Στο μεταξύ, συνεχίζονται και φέτος το πρόγραμμα που εφαρμόζεται στο ΕΚΑΒ τα τελευταία χρόνια, προκειμένου να ενισχυθούν οι «δυνάμεις» τους στα νησιά κα σε άλλες τουριστικές περιοχές. Διασώστες δηλαδή εργάζονται σε αυτές τις περιοχές,  με εξασφαλισμένη τη δωρεάν διαμονή τους και αυξημένες αποδοχές, καλύπτοντας τα κενά της υπηρεσίας και κάνοντας τη χρήση της άδειάς τους σε άλλες χρονικές περιόδους, εκτός καλοκαιριού.

Ο κ. Μυτούλας σημείωσε ότι εκτός από τις αποσπάσεις εργαζομένων αυτή την περίοδο, υπάρχει εδώ και χρόνια και η μετακίνηση εργαζομένων την περίοδο του καλοκαιριού σε κάποιο νησί, που έχει γίνει πρόσκληση ενδιαφέροντος από την υπηρεσία για να καλυφθούν οι ανάγκες. « Όταν φεύγεις από το μέρος που είσαι στην άδειά σου τις 10 από τις 15 ημέρες θα τις κάνεις βάρδιες», σχολίασε χαρακτηριστικά.

magnesianews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου