Δευτέρα 19 Ιουνίου 2023

Νοσηλείες, εξετάσεις και ΕΚΑΒ, σχεδιάζει να παραδώσει σε ιδιωτικά συμφέροντα ο πρόεδρος της ΝΔ

 

Χωρίς να έχει διδαχθεί τίποτα από την πανδημία, που έδειξε τη σημασία ενός ισχυρού δημόσιου συστήματος υγείας, ανοικτού και προσβάσιμου σε όλους, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ετοιμάζεται να βάλει όχι από το παράθυρο αλλά από την πόρτα αυτή τη φορά τα ιδιωτικά συμφέροντα στο ΕΣΥ.

Την πρόθεσή του αυτή, στην περίπτωση που κατορθώσει να σχηματίσει κυβέρνηση μετά τις εκλογές της 25ης Ιουνίου, δεν έκρυψε ο πρόεδρος της ΝΔ στη διακαναλική του συνέντευξη Τύπου χθες Κυριακή (18/6), επαναλαμβάνοντας τον ισχυρισμό ότι η όποια συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα θα είναι προς όφελος των ασθενών.

Έτσι, σύμφωνα με το ethnos.gr, τρεις είναι οι τομείς στην Υγεία που σχεδιάζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης να βάλει ιδιώτες: οι νοσηλείες, οι εξετάσεις και το ΕΚΑΒ.

Αναλυτικά, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, η ΝΔ σχεδιάζει να επεκτείνει τη συνεργασία με ιδιωτικές κλινικές, μεταφέροντας σε αυτές ασθενείς που δεν βρίσκουν κρεβάτι σε δημόσια νοσοκομεία και νοσηλεύονται σε ράντζα. Ωστόσο, όπως είχαμε δει και στην πανδημία, οι ιδιωτικές κλινικές επέλεγαν ποιους ασθενείς θα έπαιρναν, ενώ το κόστος των ιδιωτικών κλινών που θα πληρώνεται από το κράτος είναι δυσθεώρητο.

Σε δεύτερη φάση όπως αναφέρουν πηγές του ethnos.gr, στόχος είναι να δοθεί το μάνατζμεντ κάποιων νοσοκομείων σε ιδιώτες, με το γνωστό επιχείρημα της εξοικονόμησης πόρων και της ορθότερης οικονομική διαχείριση των νοσηλευτικών ιδρυμάτων. Πρόκειται για ένα σχέδιο που ήταν άλλωστε στην ατζέντα της ΝΔ ήδη από τις εκλογές του 2019, αλλά τα σχέδια πάγωσαν λόγω και της πανδημίας.

Σε ό,τι αφορά τις διαγνωστικές εξετάσεις, το ρεπορτάζ αναφέρει ότι θα επιδιωχθεί τα διαγνωστικά εργαστήρια των δημοσίων δομών να δοθούν σε ιδιώτες οι οποίοι θα αναλάβουν να φέρνουν αποτελέσματα με δικά τους μηχανήματα και υποδομές. Εδώ υποστηρίζεται ότι έτσι τα δημόσια νοσοκομεία δεν θα χρειάζεται να συντηρούν μηχανήματα ή τα τμήματα να υπολειτουργούν σε πολλές περιπτώσεις λόγω έλλειψης προσωπικού. Το ότι, ειδικά σε περιφερειακά νοσοκομεία, πανάκριβα μηχανήματα εξετάσεων μένουν «στο κουτί τους» επειδή δεν προσλαμβάνεται το απαραίτητο προσωπικό είναι μια μικρή υποσημείωση μπροστά στα κέρδη που θα μπορούσαν να έχουν ιδιώτες από τις εξετάσεις, οι οποίες θα μπορούσαν να γίνονται δωρεάν μέσα στα δημόσια νοσοκομεία.

Τέλος, για το ΕΚΑΒ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε ότι θέλει να εφαρμόσει το «μοντέλο της Πυροσβεστικής», μισθώνοντας δηλαδή ιδιωτικά ελικόπτερα για τις αεροδιακομιδές σε νησιά και ορεινές περιοχές. Μάλιστα, η σχετική υπουργική απόφαση με τις λεπτομέρειες είναι ήδη έτοιμη. Βέβαια, τα ελικόπτερα του ΕΚΑΒ δεν είναι ταξί, αλλά έχουν πλήρωμα με διασώστες που είναι στο πλάι των ασθενών που αερομεταφέρονται. 

Ταυτόχρονα κατά το ρεπορτάζ ορισμένες υπηρεσίες που σήμερα παρέχει το ΕΚΑΒ θα «αναδιοργανωθούν» ώστε να μη χάνεται πολύτιμος χρόνος από τα ασθενοφόρα και να εξυπηρετούνται τα επείγοντα περιστατικά. Στο πλαίσιο αυτό δεν αποκλείεται να δοθούν σε ιδιώτες, όπως ήδη γίνεται σε πολλά νοσοκομεία που έχουν συμβάσεις με ιδιωτικά ασθενοφόρα να κάνουν τις μεταφορές των ασθενών προς το σπίτι τους όταν παίρνουν εξιτήριο.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης διατείνεται ότι παρά την είσοδο ιδιωτών στο ΕΣΥ οι υπηρεσίες θα είναι δωρεάν για τους πολίτες. Το δωρεάν πάντως είναι σχετικό και άγνωστο πόσο θα διαρκέσει.

avgi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου