Τετάρτη 14 Ιουνίου 2023

Τα προβλήματα σε νοσοκομείο και ΕΚΑΒ Σαντορίνης παραμένουν

 

Ένα μικρό βίντεο που κυκλοφόρησε στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, περιγράφει με γλαφυρότητα την αφόρητη θερινή πίεση που δέχεται το ήδη αποδυναμωμένο και εν πολλοίς εγκαταλελειμμένο σύστημα υγείας στη Σαντορίνη, αλλά και στα νησιά γενικότερα.

Στις 13 Ιουνίου και ώρα 13:30 το μεσημέρι, το ΕΚΑΒ, δέχτηκε επείγουσα κλήση από την περιοχή του Τελεφερίκ. Μια γυναίκα 82 ετών βρισκόταν ανάμεσα στο πλήθος που περίμενε στην ουρά και ξαφνικά ένιωσε αδιαθεσία. Οι γύρω της, προσπάθησαν να της παράσχουν τις βασικές πρώτες βοήθειες και ταυτόχρονα κλήθηκαν οι διασώστες. Έφτασαν λίγα λεπτά αργότερα. Παρά το γεγονός πως της έγινε Καρδιο -Αναπνευστική Αναζωογόνηση, πρώτα από τον εποχούμενο με την ειδική μοτοσυκλέτα διασώστη και εν συνεχεία από το πλήρωμα. Δυστυχώς ήταν αργά. Η ηλικιωμένη γυναίκα, είχε ήδη εκπνεύσει από καρδιακή ανακοπή.

Είναι μόνο ένα από τα καθημερινά περιστατικά, που καλείται να αντιμετωπίσει η μόλις ΜΙΑ βάρδια του ΕΚΑΒ Σαντορίνης. Που επιπρόσθετα, όταν διακομίζεται περιστατικό από τα γειτονικά νησιά, είναι υποχρεωμένο -τυπικά, αλλά και ανθρωπιστικά- να περιμένει στο λιμάνι για να το παραλάβει.

Μετά, πάει στο νοσοκομείο όπου η κατάσταση είναι η γνωστή. Λιγοστοί γιατροί και νοσηλευτές, απουσία κρίσιμων ειδικοτήτων και επιπρόσθετα η λύση – μπάλωμα με την απόσπαση για λίγο ενός αναισθησιολόγου, ξηλώθηκε πάλι. Ο -μάχιμος και ικανότατος, όπως λένε- γιατρός επιστρέφει στα προηγούμενα καθήκοντα, φεύγοντας από το νησί. Εξαντλημένος, όπως μεταφέρεται στη σελίδα, από αξιόπιστες πηγές. Γιατί ακόμα και οι όροι – κλισέ “υπεράνθρωπη προσπάθεια” ή “υπερέβαλε εαυτόν” αποδεικνύονται φτωχοί. Καθημερινές ανακοπές, τροχαία, τραυματισμοί, ανάγκες διασωλήνωσης.

Δυστυχώς, η Σαντορίνη υφίσταται ένα διαρκές υγειονομικό ατύχημα.

Πρόγραμμα Αναπαραγωγής Βίντεο
00:00
00:11

ΘΑΝΑΤΟΣ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΠΛΗΘΟΣ – YouTube

santonews.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου