Τετάρτη 21 Ιουνίου 2023

ΠΟΠ-ΕΚΑΒ: «Παραπλανητική η δήλωση Μητσοτάκη για τις 6 νέες βάσεις αεροδιακομιδών»

 

«Παραπλανητική» χαρακτηρίζει τις δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη ο διασώστης και Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Προσωπικού ΕΚΑΒ, Χρήστος Αγγελίδης, σχετικά με τις εξαγγελίες του προέδρου της ΝΔ για τη δημιουργία «6 νέων βάσεων αεροδιακομιδών και παροχής υπηρεσιών διάσωσης, με τη χρήση ενοικιαζόμενων από το εξωτερικό ελικοπτέρων», καθώς ο νόμος 4989 σχετικά με τη δημιουργία του Εθνικού Μηχανισμού Εναέριας Έρευνας και Διάσωσης, έχει ψηφιστεί ήδη από τον Νοέμβριο του 2022.

Όταν γινόταν η συζήτηση για τον νόμο τον περασμένο Νοέμβριο - και τον οποίο παρουσίασε ως «είδηση» ο Κυριάκος Μητσοτάκης την περασμένη εβδομάδα - τον είχε ψηφίσει μόνο η Νέα Δημοκρατία, ενώ εργαζόμενοι που συμμετείχαν στη διαβούλευση εξέφρασαν τις αντιρρήσεις τους. Το ίδιο και ο Χρήστος Αγγελίδης που μίλησε στη Βουλή ως εργαζόμενος.

Αυτό σημαίνει ότι  από τον Νοέμβριο 2022 μέχρι και σήμερα δεν έχει τεθεί σε εφαρμογή αυτό το «σχέδιο δράσης» που παρουσιάζεται ως είδηση και θα χρειαστεί, μάλιστα, να περάσουν άλλοι 6 μήνες. Εκκρεμεί, επίσης, η  έκδοση της σχετικής υπουργικής απόφασης.

«Αυτό το νομοσχέδιο έρχεται να καλύψει το κενό στα νησιά με βάσεις αεροδιακομιδών, αλλά μέχρι να φτιαχτεί η δομή, σε βάθος 5ετίας, θα φέρνει υπηρεσίες από το εξωτερικό» αναφέρει ο κ. Αγγελίδης κι εξηγεί ότι θα γίνει ένας διαγωνισμός για 5 ελικόπτερα που θα μπουν στις βάσεις με τα πληρώματά τους, ούτως ώστε μέσα στην 5ετία να δημιουργηθεί μια δομή η οποία θα  παρεμβαίνει στα περιστατικά αυτά.

«Τα περιστατικά θα είναι υπό την εποπτεία της πυροσβεστικής» τόνισε ο κ. Αγγελίδης.

Υποστήριξε ότι θα ήταν ευκαιρία να γίνει μια τροποποίηση της λειτουργίας του οργανισμού που λειτουργεί με τον ίδιο τρόπο εδώ και 10 χρόνια και να εισαχθούν μέσα στο ΕΚΑΒ και οι αεροδιακομιδές.

Σχολιάζοντας το γεγονός ότι οι αεροδιακομιδές θα είναι στη δικαιοδοσία της πυροσβεστικής, ο Χρήστος Αγγελίδης είπε ότι «δεν είναι δυνατόν να μπουν άτομα που δεν έχουν καμία σχέση με την προνοσοκομειακή φροντίδα, για να αναλάβουν τις αεροδιακομιδές.

«Εγώ συμφωνώ ως προς το πιλοτάρισμα να το αναλάβουν πιλότοι από αεροπορικές εταιρίες. Αλλά μπορεί να γίνει ένα “πάντρεμα” μεταξύ των πιλότων της αεροπορίας, των διασωστών και των ιατρών του ΕΚΑΒ. Γιατί ποιος έχει καλύτερη γνώση προνοσοκομειακής φροντίδας από το ΕΚΑΒ; Κανείς».

Πρόσθεσε ότι «η δήλωση είναι παραπλανητική, και επιστημονικά να το δούμε, τί υπηρεσίες θα παρασχεθούν που θα το κάνει ένας που δεν είναι συνδεδεμένος με γιατρούς; Θα προσλάβει η πυροσβεστική διασώστες ή γιατρούς; Ποιο θα είναι το αντικείμενό τους; Το τεχνικό μέρος να το αναλάβει η υπηρεσία η οποία μπορεί να αντεπεξέλθει. Είναι αδιανόητο να δοθεί στην πυροσβεστική αυτό και εμείς σαν εργαζόμενοι θα προσφύγουμε, όταν έρθει η ώρα. Αλλά προς το παρόν, 5 χρόνια θα δοθούν τόσα χρήματα για ενοικίαση προσωπικού και ελικοπτέρων μέχρι να φτιαχτεί αυτή η δομή. Θα μπορούσαμε, για παράδειγμα, να πάρουμε ένα ελικόπτερο, για αρχή, και να το βάλουμε σε κάποια από τις βάσεις που έχει ήδη το ΕΚΑΒ».

Ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Προσωπικού ΕΚΑΒ κατέληξε ότι «αυτά τα 5 χρόνια τα χρήματα τα οποία θα ξοδέψουμε για τα ελικόπτερα και πληρώματα απ’ έξω, θα μπορούσε κάλλιστα να τα αναλάβει το ΕΚΑΒ, γιατί και τώρα κάνει διακομιδές των ασθενών. Θα μπορούσε να κάνει προνοσοκομειακή φροντίδα με πιλότους από την αεροπορία. Πιστεύω αυτό που είπε στη συνέντευξη του ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ειπώθηκε για να ειπωθεί».

tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου