Κυριακή 18 Ιουνίου 2023

Ποια είναι η κατάσταση στη Θεσσαλία – Γ. Γούλας: Ζητάμε άλλα 50 άτομα για να ενισχυθούμε

 

Επαρκή αριθμό ασθενοφόρων για την αντιμετώπιση των έκτακτων περιστατικών φαίνεται να διαθέτει ο νομός Λάρισας σύμφωνα με όσα ανέφερε στη larissanet ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων ΕΚΑΒ Θεσσαλίας, Γιάννης Γούλας.

Η παραπάνω διαπίστωση, με βάση αυτά που μας μετέφερε ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ, έρχεται στη “σκιά” των σοβαρών περιστατικών που ήρθαν πρόσφατα στο φως της δημοσιότητας και προκάλεσαν προβληματισμό σχετικά με την επάρκεια ασθενοφόρων και προσωπικού στο ΕΚΑΒ.

Συγκεκριμένα την περασμένη εβδομάδα μέσα σε 48 ώρες μία 63χρονη γυναίκα πέθανε στην καρότσα ενός αγροτικού οχήματος κατά τη μεταφορά της στο νοσοκομείο και μία 19χρονη έγκυος έχασε τη ζωή της, περιμένοντας το ΕΚΑΒ να τη μεταφέρει σε νοσοκομείο. Και στις δύο περιπτώσεις σύμφωνα με τις μαρτυρίες των συγγενών τους, οι θάνατοι οφείλονται σε καθυστέρηση του ασθενοφόρου. Να σημειωθεί ότι και στις δύο περιπτώσεις έχει διαταχθεί Ένορκη Διοικητική Εξέταση (ΕΔΕ), ενώ για τη δεύτερη διατάχθηκε και εισαγγελική έρευνα, ώστε να αποδειχθεί αν η ευθύνη ανήκει στο ΕΚΑΒ.

Δεν υπάρχει θέμα

Μετά τα δύο τραγικά περιστατικά επισημάνθηκαν στον Τύπο οι ελλείψεις στο ΕΚΑΒ που αφορούν κυρίως τα νησιά και κάποιες περιοχές στην ηπειρωτική χώρα. Ο νομός Λάρισας σύμφωνα με τον κ. Γούλα δεν είναι μια από αυτές. “Επί της ουσίας στην πόλη της Λάρισας και στο νομό δεν υπάρχει θέμα τόσο στα άτομα όσο και στα ασθενοφόρα. Στη Λάρισα αυτή τη στιγμή βάζουμε 7 με 8 ασθενοφόρα πρωί – απόγευμα,  και 4 τη νύχτα. Το προσεχές διάστημα θα μειωθεί η δύναμη των ασθενοφόρων από ένα ασθενοφόρο ανά βάρδια λόγω των θερινών αδειών, δηλαδή θα έχουμε 6 πρωί – απόγευμα. Τη νύχτα ο αριθμός παραμένει ίδιος” μας αναφέρει ο κ. Γούλας προσθέτοντας πως το ΕΚΑΒ εξυπηρετεί κατά βάση επείγοντα περιστατικά, ενώ οι δευτερογενείς μεταφορές όπως τα εξιτήρια και τα ραντεβού, είναι περιστατικά που αφορούν τα νοσοκομεία τα οποία δεν έχουν πάρει εδώ και αρκετά χρόνια προσωπικό.

Παράλια

Τι γίνεται όμως στα παράλια της Λάρισας, ειδικά τώρα που ξεκίνησε η τουριστική σεζόν; Σύμφωνα με τον κ. Γούλα το Κέντρο Υγείας Γόννων διαθέτει ασθενοφόρο που καλύπτει Μεσάγγαλα – Καστρί Λουτρό – Στόμιο. Το ίδιο ισχύει και με τα παράλια της Αγιάς που διαθέτει ασθενοφόρο στο Κέντρο Υγείας Αγιάς. “Προσπαθούμε τουλάχιστον για τους καλοκαιρινούς μήνες ειδικά, τα Σαββατοκύριακα να υπάρχει κάλυψη πρωί – απόγευμα. Το βράδυ  δεν θα υπάρχει ασθενοφόρο και σε τυχόν περιστατικό θα μεταβεί ασθενοφόρο από την πόλη της Λάρισας”.

Προβλήματα σε Τρίκαλα και Σκιάθο

Φεύγοντας από την Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας και πηγαίνοντας στις Περιφερειακές Ενότητες της υπόλοιπης Θεσσαλίας, η κατάσταση είναι πιο δύσκολη σύμφωνα με τον κ. Γούλα καθώς τα ασθενοφόρα “είναι λιγοστά”. Όπως μας εξηγεί, τα Τρίκαλα αντιμετωπίζουν το μεγαλύτερο πρόβλημα και μετά η Σκιάθος όπου γίνεται διαβούλευση με το δήμο για την παραχώρηση δωματίου για το προσωπικό ώστε να μπορέσουν να καλυφθούν οι κενές βάρδιες.

“Εμείς ζητάμε για την Περιφέρεια Θεσσαλίας να έρθει προσωπικό, τουλάχιστον άλλα 50 άτομα” δηλώνει ο πρόεδρος σχετικά με το ανθρώπινο δυναμικό και προσθέτει πως με περισσότερο προσωπικό θα βγαίνουν περισσότερα ασθενοφόρα, δεν θα υπάρχουν ελλείψεις και ο χρόνος αναμονής για την εξυπηρέτηση ενός πολίτη, θα μειωθεί.

Τα παροπλισμένα ασθενοφόρα και το νέο κέντρο

Με αφορμή το ρεπορτάζ για την επάρκεια των ασθενοφόρων στη Λάρισα, ρωτήσαμε τον κ. Γούλα σχετικά με τα παροπλισμένα ασθενοφόρα που βρίσκονται σε οικόπεδο στην περιοχή του Αγίου Θωμά. Όπως μας ενημέρωσε ο πρόεδρος, τα ασθενοφόρα αυτά είναι “παρκαρισμένα” στο οικόπεδο, παροπλισμένα, και τα κρατάνε για περιπτώσεις που χρειάζεται κάποιο ανταλλακτικό. Ωστόσο όπως καταδεικνύουν οι εικόνες και μας επιβεβαιώνει ο κ. Γούλας, τα ασθενοφόρα αυτά έχουν “λεηλατηθεί” από αγνώστους.

Το οικόπεδο στο οποίο βρίσκονται τα οχήματα όπως μας αναφέρει ο κ. Γούλας ανήκει στο ΕΚΑΒ μετά από ανταλλαγή που έγινε με το Δήμο Λαρισαίων και πρόσφατα μπήκε ξανά στην ατζέντα η συζήτηση για την ανέγερση στο οικόπεδο ενός κτιρίου που θα στεγάζει τις ανάγκες του ΕΚΑΒ όπως συνεργείο, πλυντήριο κτλ.

Μάλιστα το Σεπτέμβριο, όπως μας υπενθυμίζει ο κ. Γούλας, ο σχεδιασμός για την ανέγερση του νέου κέντρου ΕΚΑΒ συζητήθηκε στη συνάντηση που είχε ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κώστας Αγοραστός με τον πρόεδρο του ΕΚΑΒ Νίκο Παπαευσταθίου. Όπως επισήμαναν τότε οι δύο πλευρές, σύμφωνα με τον σχεδιασμό ο στόχος είναι να ωριμάσουν οι μελέτες από πλευράς ΕΚΑΒ προκειμένου το έργο του νέου κτιρίου να ενταχθεί προς χρηματοδότηση στο νέο ΕΣΠΑ Θεσσαλίας 2021-2027.

larissanet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου