Τρίτη 19 Ιουλίου 2022

Ανακινείται η έλλειψη ασθενοφόρου στο παραλιακό μέτωπο του Νομού Ροδόπης

 

Ανακινείται στο δημόσιο διάλογο, με αφορμή έναν ακόμη πνιγμό στο παραλιακό μέτωπο του Νομού, η έλλειψη μόνιμου ασθενοφόρου τους καλοκαιρινούς μήνες και Κέντρου Υγείας ή έστω ενός Πολυδύναμου Ιατρείου που θα λειτουργεί καθημερινά τους μήνες αιχμής.

Το ζήτημα είναι πολύπλοκο, εάν αναλογιστούμε τη μη επαρκή στελέχωση του ΕΚΑΒ πανελλαδικά, αφού ακόμη και σε πιο πολυσύχναστες από τη δική μας περιοχές δεν υπάρχει μόνιμο ασθενοφόρο στο παραλιακό μέτωπο. Ωστόσο, στη Ροδόπη συγχρόνως συντρέχει το πρόβλημα να μην υπάρχει ούτε ένα Κέντρο Υγείας ή έστω Πολυδύναμο Ιατρείο στο παραλιακό μέτωπο. Ως αποτέλεσμα, τα περιστατικά που χρήζουν ιατρικής αντιμετώπισης μεταφέρονται στο Νοσοκομείο Κομοτηνής, το οποίο απέχει τουλάχιστον 30 λεπτά.

Το περιστατικό πνιγμού
Την τελευταία του πνοή στη θάλασσα άφησε το μεσημέρι της Κυριακής ένας συμπολίτης μας. Ο λόγος για 65χρονο, ο οποίος έκανε μπάνιο στην ακτή της Αρωγής. Λουόμενοι τον εντόπισαν εντός της θάλασσας, χωρίς όμως να κολυμπάει. Αμέσως στην ακτή επικράτησε πανικός κι ενημερώθηκε ο ναυαγοσώστης που υπάρχει στην παραλία, ο οποίος επενέβη γρήγορα στο σημείο.

Χωρίς τις αισθήσεις του, κατάφερε να βγάλει τον λουόμενο στην άμμο κι εκεί ξεκίνησε άμεσα να του κάνει Καρδιοπνευμονική Αναζωογόνηση (ΚΑΡΠΑ) ενώ μετά από μερικά λεπτά έκαναν και χρήση απινιδωτή χωρίς αποτέλεσμα. Συγχρόνως, κλήθηκε ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ που μετά από 30λεπτά περίπου (δηλαδή σε γρήγορο χρονικό διάστημα αφού ξεκίνησε από Κομοτηνή) βρέθηκε στην Αρωγή για να παραλάβει τον 65χρονο.

Παρά τις διαρκείς προσπάθειες του ναυαγοσώστη, ο λουόμενος δεν ανάκτησε τις αισθήσεις του. Μεταφέρθηκε στα Επείγοντα του Νοσοκομείου Κομοτηνής όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του. Το συμβάν έλαβε χώρα περίπου στις 15:00 το μεσημέρι μπροστά στα μάτια εκατοντάδων λουόμενων, αρκετοί από τους οποίους αποχώρησαν από την παραλία στη θέαση του πνιγμένου κολυμβητή.


Ανακινείται το ζήτημα
Το ζήτημα έλλειψης ασθενοφόρου και δομής υγείας στην παραλία που κατά καιρούς έχουμε θίξει μέσα από τις σελίδες της εφημερίδας, επαναφέρει στο δημόσιο διάλογο ο Γιάννης Βεζυργιαννίδης. «Στο τραγικό περιστατικό απώλειας ζωής συμπολίτη μας, στην παραλία της Αρωγής το ασθενοφόρου του ΕΚΑΒ έφτασε σε διάστημα μισής ώρας, χρόνος αναμενόμενος καθώς έπρεπε να έρθει από την Κομοτηνή» δήλωσε και παρατήρησε πως «δυστυχώς, στο παραλιακό μέτωπο της Ροδόπης δεν λειτουργεί κανένα Κέντρο Υγείας, κάτι το οποίο σίγουρα θα πρέπει να επανεξεταστεί, καθώς ιδιαίτερα τα Σαββατοκύριακα χιλιάδες είναι οι λουόμενοι Έλληνες και ξένοι».

Ο πολιτικός πρότεινε πως «στην περιοχή του Φαναρίου όπου συγκεντρώνεται ο μεγαλύτερος αριθμός επισκεπτών, θα πρέπει να υπάρξει συντονισμός και συνεργασία Τοπικής Αυτοδιοίκησης, 4ης Υ.Π.Ε και ΕΚΑΒ., έτσι ώστε, τουλάχιστον τους καλοκαιρινούς μήνες, να αντιμετωπίζονται άμεσα και έγκαιρα, παρόμοια δυσάρεστα περιστατικά».


Υπάρχουν λύσεις;
Με δεδομένη την υποστελέχωση του ΕΚΑΒ και του αυξημένου φόρτου εργασίας λόγω περιστατικών covid, υπάρχουν όμως λύσεις για να καλύπτεται καλύτερα υγειονομικά το παραλιακό μέτωπο του Δήμου Κομοτηνής;

Η πρώτη λύση που προκρίνεται ως η καλύτερη δυνατή αλλά δεν συγκεντρώνει πιθανότητες υλοποίησης, είναι η κατασκευή και λειτουργία Κέντρου Υγείας. Ο Νομός Ροδόπης δεν έχει Κέντρο Υγείας ούτε στο παραλιακό μέτωπο ούτε στον ορεινό όγκο, αφού λειτουργούν μόνο σε Κομοτηνή, Ίασμο και Σάπες, με αποτέλεσμα μεγάλο υγειονομικό κενό στην περίθαλψη ασθενών ιδίως σε επείγουσες καταστάσεις.

Η δεύτερη λύση που μπορεί να εξεταστεί είναι τουλάχιστον η λειτουργία ενός Πολυδύναμου Ιατρείου στο Φανάρι, το οποίο να λειτουργεί καθημερινά τους καλοκαιρινούς μήνες με ιατρό. Δημοτικά κτίρια για τη στέγαση της δομής υπάρχουν, αλλά χρειάζονται πιέσεις από την αυτοδιοίκηση και πολιτική απόφαση της κυβέρνησης.

Η τρίτη λύση είναι η εγκατάσταση μόνιμου ασθενοφόρου στο παραλιακό μέτωπο για τη θερινή σεζόν. Κι αυτή η λύση συναντά εμπόδια, αφού η ύπαρξη ασθενοφόρου προϋποθέτει -εκτός από το όχημα- και τη διαρκή στελέχωση αυτού. Το θέμα δεν είναι να στερηθεί η Κομοτηνή ένα ασθενοφόρο για να ενισχυθεί η παραλία, αντιθέτως να προστεθεί ένα ακόμη στο σχεδιασμό του ΕΚΑΒ.

Η τέταρτη λύση είναι η βελτίωση της διαδημοτικής συνεργασίας Δήμων Κομοτηνής-Αβδήρων, ώστε επείγοντα περιστατικά να διακομίζονται στο Κέντρο Υγείας Αβδήρων που είναι πλησιέστερα από το Νοσοκομείο Κομοτηνής. Κι αυτή η λύση όμως είναι... μισή, αφού το ΚΥ Αβδήρων, εάν επιφορτιστεί με επιπλέον κίνηση, μπορεί να μην καταφέρει ν’ ανταπεξέλθει.

Οι αρμόδιοι καλούνται να ενδιαφερθούν για το ζήτημα, καθώς όσο αυξάνεται ο τουρισμός στο Φανάρι, τόσο οι ιατρικές παροχές προς όλους πρέπει να βελτιώνονται. Ίσως αξίζει να εξεταστεί μία ακόμη «κρούση» στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, το οποίο όπως έκανε πρόσφατα γνωστό ο «Χ» εξετάζει κι άλλες δωρεές στην ευρύτερη περιοχή του Νέου Νοσοκομείου.

xronos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου