Τρίτη 19 Ιουλίου 2022

Ένα ασθενοφόρο «ελεύθερο» για το συμβάν στον Ν. Ζυγό – Σε άλλο περιστατικό το δεύτερο

 

Διάφορα σχόλια (επικριτικά) ακούστηκαν από αυτόπτεις μάρτυρες και γενικότερα από ανθρώπους που παραβρέθηκαν ακριβώς μετά το συμβάν στο επίμαχο σημείο. Ο λόγος για το τραγικό θανατηφόρο δυστύχημα επί της εθνικής οδού Ξάνθης-Λάγους στο ύψος του Ν. Ζυγού και τους χρόνους άφιξης, τόσο του ασθενοφόρου, όσο και των πυροσβεστικών οχημάτων που παρενέβησαν για την διακομιδή των τραυματιών και τον απεγκλωβισμό του άτυχου οδηγού που έχασε τελικά την ζωή του αντίστοιχα.

Η «Θ» έχει ασχοληθεί πολλές φορές με ειδικά ρεπορτάζ με την επάρκεια ασθενοφόρου του ΕΚΑΒ και με τους χρόνους παρέμβασης των πληρωμάτων. Παράλληλα θέλοντας να παραθέσει τα γεγονότα όπως ακριβώς έγιναν και όχι όπως «διαδίδονται», επικοινώνησε θεσμικά με τον πρόεδρο των εργαζομένων ΕΚΑΒ Θράκης κ. Σταύρο Καμπουραντώνη, ο οποίος ήταν πλήρως ενημερωμένος για το περιστατικό.

ΕΝΑΣ ΝΕΚΡΟΣ ΚΑΙ ΔΥΟ ΤΡΑΥΜΑΤΙΕΣ, Ο ΤΡΑΓΙΚΟΣ «ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ»

Η ανακοίνωση της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ξάνθης, αναφέρει ότι:

Την 17-7-2022 το βράδυ στο 4ο χλμ της Εθνικής Οδού Ξάνθης – Κομοτηνής, Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο που οδηγούσε 59χρονος ημεδαπός και επέβαινε 60χρονη ημεδαπή συγκρούσθηκε  μετωπικά με έτερο Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο που οδηγούσε 61χρονος ημεδαπός. Αποτέλεσμα του τροχαίου ήταν ο θανάσιμος τραυματισμός του 61χρονου και ο τραυματισμός των άλλων δύο ατόμων. Όλοι οι τραυματίες μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο Ξάνθης. Προανάκριση για τα αίτια και τις συνθήκες του ατυχήματος διενεργεί το Τμήμα Τροχαίας Ξάνθης.

«ΕΝΑ ΤΟ ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΑΣΘΕΝΟΦΟΡΟ ΤΗΝ ΔΕΔΟΜΕΝΗ ΣΤΙΓΜΗ – ΕΦΤΑΣΕ ΣΕ 10 ΛΕΠΤΑ ΚΑΙ ΜΕΤΕΦΕΡΕ ΣΕ ΜΙΣΗ ΩΡΑ ΤΟΥΣ ΔΥΟ ΤΡΑΥΜΑΤΙΕΣ»

Μιλώντας στη «Θ» για το συμβάν, ο κ. Καμπουραντώνης εξήγησε, μετά από σχετική προσωπική του έρευνα ότι υπήρχε ένα ελεύθερο ασθενοφόρο για το συγκεκριμένο περιστατικό και ότι το δεύτερο ήταν σε άλλο περιστατικό μέσα στην πόλη. Όπως αναφέρει ο ίδιος χαρακτηριστικά: «Οι συνάδελφοι σε μισή ώρα (για το «μισάωρο» που ανέφεραν οι διερχόμενοι οδηγοί) είχαν παραλάβει και είχαν μεταφέρει και τους δυο τραυματίες στο Νοσοκομείο. Η άφιξή τους στον τόπο ήταν κοντά στο δεκάλεπτο. Ο τρίτος (σ.σ. ο οδηγός του άλλου οχήματος) δεν κατέληξε στην πορεία. Ήταν ήδη νεκρός. Μόλις απελευθερώθηκε και το άλλο ασθενοφόρο, πήγε και μετέφερε και τον νεκρό στο νοσοκομείο».

«ΕΧΩ ΠΟΛΛΑ ΠΑΡΑΠΟΝΑ ΑΠΟ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ ΤΟΥ Ν. ΞΑΝΘΗΣ»

«Πολλές φορές, επειδή ο τηλεφωνητής – συντονιστής που είναι στο τηλεφωνικό κέντρο, δεν έχει επαφή για να δει την κατάσταση, ρωτά για τον αριθμό των ατόμων και την κατάσταση και στέλνει ανάλογα τα ασθενοφόρα. Αν σου πουν γα 4-5 άτομα, θα στείλεις απευθείας δύο ασθενοφόρα (εάν έχεις, πρώτα ο Θεός). Προσωπικά, έχω πολλά παράπονα από όλους τους φορείς του Νομού Ξάνθης. Κανείς δεν ενδιαφέρεται. Έχουμε στείλει έγγραφο στους Βουλευτές. Με δυο ασθενοφόρα (ουσιαστικά με ένα) θα καλύψουμε όλο τον νομό; Κάποιοι θα πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Δεν μπορεί εμείς να είμαστε πάντα σαν τον τελευταίο τροχό της αμάξης και να φροντίζουμε για όλα. Δεν γίνεται» συνέχισε ο ίδιος, ενώ αναφορικά με το ασθενοφόρο που παρέλαβε τους δύο τραυματίες (σ.σ. τον άνδρα και την γυναίκα που δεν ήταν εγκλωβισμένοι, όπως ο άτυχος οδηγός του έτερου Ι.Χ) εξήγησε ότι «το πλήρωμα έχει την δυνατότητα να παραλάβει δύο ασθενείς, αναλόγως βέβαια με το πώς είναι. Εάν ο ένας μπορεί να καθίσει  (το κρίνουν τα πληρώματα που είναι άρτια εκπαιδευμένα), ο άλλος θα ξαπλώσει στο φορείο. Για να κρίνουν οι συνάδελφοι ότι μπορούσαν  να τους πάρουν και τους δύο, σημαίνει ότι υπήρχε η δυνατότητα».

«ΤΩΡΑ, ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΚΑΛΥΨΟΥΜΕ»

Κλείνοντας ο κ. Καμπουραντώνης σημείωσε ότι «παλαιότερα, που ήταν κάπως καλύτερα τα πράγματα, μπορούσαμε και καλύπταμε. Τώρα δεν μπορούμε, δυστυχώς. Και λυπάμαι που το λέω. Είναι πολύ λυπηρό να καθόμαστε και να συζητούμε για τέτοια θέματα. Θεωρώ κατά την προσωπική μου άποψη και δεν εκπροσωπώ κανέναν με αυτό που θα πω, ότι αυτά θα έπρεπε να είναι ήδη λυμένα. Όχι να καθόμαστε και να κουβεντιάζουμε για θέματα που σε άλλα κράτη δεν τα κουβεντιάζουν καν και τα θεωρούν δεδομένα. Εμείς εδώ, κουβεντιάζουμε τα αυτονόητα».

thraki.com.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου