Σάββατο 16 Ιουλίου 2022

Στο τιμόνι του ΕΚΑΒ με γαλάζια διαβατήρια

 

Πεδίο εφαρμογής της νεοφιλελεύθερης θεωρίας των «αρίστων» στην Υγεία είναι και το ΕΚΑΒ, όπως προκύπτει από τις πρόσφατες εξελίξεις. Στις 15 Απριλίου το υπουργείο Υγείας επιχείρησε να αλλοιώσει τη σύνθεση του Υπηρεσιακού Συμβουλίου του ΕΚΑΒ τοποθετώντας ως αναπληρωτή πρόεδρο και μέλη υποδιευθυντές και τμηματάρχη από νοσοκομεία της Αττικής με εξόφθαλμη παράβαση της ισχύουσας νομοθεσίας.

Σύμφωνα με καταγγελία του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. ΕΚΑΒ, τα κυριότερα προσόντα των παρανόμως τοποθετημένων μελών είναι το γεγονός ότι έχουν «γαλάζια διαβατήρια» και μάλιστα το ένα μέλος είναι επικεφαλής της ΔΑΚΕ στην ΠΟΕΔΗΝ. Επίσης, η αναγκαία νομοθετικά κατοχυρωμένη εκπροσώπηση των γυναικών (ποσόστωση φύλου) στο Υπηρεσιακό Συμβούλιο δεν υπάρχει, μολονότι προβλέπεται από τη νομοθεσία.

Μετά τα παραπάνω, το ορισμένο ως τακτικό μέλος από το ΕΚΑΒ και πρόεδρος του προηγούμενου Υπηρεσιακού Συμβουλίου απέστειλε έγγραφο στο υπουργείο θέτοντας θέμα νομιμότητας της σύνθεσης του συλλογικού οργάνου, ζητώντας την τροποποίηση της ανωτέρω απόφασης αρνούμενο να προεδρεύσει. Στις 27 Ιουνίου το υπουργείο Υγείας αναγκάστηκε να ορίσει νέα μέλη, αντικαθιστώντας το τακτικό μέλος και πρόεδρο του Υπηρεσιακού Συμβουλίου, το οποίο είχε θέσει θέμα νομιμότητας. Παράλληλα όμως διατηρεί την ίδια παράνομη σύνθεση του Υπηρεσιακού Συμβουλίου και αναβαθμίζει μάλιστα τμηματάρχη, συνδικαλιστή της ΔΑΚΕ, σε αναπληρωτή πρόεδρο!

Ωστόσο, και ο νέος πρόεδρος του Υπηρεσιακού Συμβουλίου και διευθυντής του ΕΚΑΒ έθεσε θέμα νομιμότητας, αρνούμενος και αυτός να προεδρεύσει στο Υπηρεσιακό Συμβούλιο υπό αυτή τη σύνθεση. «Τα παραπάνω καταδεικνύουν την αγωνιώδη προσπάθεια του υπουργείου μέσω μιας καταγέλαστης διαδικασίας να ελέγξει τη λειτουργία του Υπηρεσιακού Συμβουλίου με διαδοχικές ανασυγκροτήσεις και ορισμούς μελών, αντικαθιστώντας τα μέλη που θέτουν θέμα νομιμότητας» τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. ΕΚΑΒ και κατηγορεί την κυβέρνηση για μετατροπή ενός από τα σοβαρότερα θεσμοθετημένα ανεξάρτητα όργανα σε «κλωτσοσκούφι», καθώς το ευτελίζει με συνεχείς παράνομες τοποθετήσεις άσχετων υπαλλήλων, άλλων φορέων, παραβιάζοντας κάθε αρχή ηθικής, αμεροληψίας, διαφάνειας και ισονομίας. Τέλος, καλεί το υπουργείο Υγείας να πάψει τις εμφανείς προσπάθειες ελέγχου του Υπηρεσιακού Συμβουλίου και να προχωρήσει άμεσα στη νόμιμη συγκρότησή του.

Τεράστια έλλειψη γιατρών

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με πληροφορίες της ΑΥΓΗΣ, υπάρχουν τεράστια κενά στις Κινητές Ιατρικές Μονάδες. Καθημερινά η Μονάδα Χαϊδαρίου δεν έχει γιατρό, το ίδιο και οι Μονάδες Αττικών Προαστίων, Βορείων Προαστίων, Λαυρίου και η Μονάδα Νεογνών. Οι Μονάδες Πειραιά, Ηλιούπολης και Βούλας άλλοτε έχουν και άλλοτε δεν έχουν.

Επίσης, το ΕΚΑΒ προμηθεύτηκε πριν από κάποια χρόνια αρκετούς καρδιογράφους-απινιδωτές, αλλά διάφορες δυσλειτουργίες έχουν ως αποτέλεσμα να χάνεται πολύτιμος χρόνος. Οι διασώστες του ΕΚΑΒ κάνουν ηρωική προσπάθεια να βοηθήσουν τους πολίτες, αλλά οι ελλείψεις γιατρών και η γενικότερη λειτουργία του συστήματος οδηγούν σε απώλειες λόγω ανακοπών, τροχαίων ατυχημάτων και άλλων έκτακτων περιστατικών.

Στο πλευρό των εργαστηριακών γιατρών ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.

Τα ιδιωτικά διαγνωστικά εργαστήρια, τα πολυϊατρεία και οι κλινικοεργαστηριακοί γιατροί έχουν εξαγγείλει κινητοποιήσεις για τις 18, 19 και 20 Ιουλίου προκειμένου να σταματήσει η οικονομική ασφυξία που τους επιβάλλουν ο ΕΟΠΥΥ και το υπουργείο.

Το Τμήμα Υγείας της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. συμπαρίσταται στον αγώνα με αιχμή την κατάργηση του εξοντωτικού clawback, τη διαγραφή μεγάλου μέρους του τεχνητού χρέους και την κατάργηση των αντιεπιστημονικών, λεγομένων, ποιοτικών κριτηρίων, που η εφαρμογή τους αποσκοπεί μόνο στον αφανισμό των μικρομεσαίων μονάδων.

avgi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου