Τρίτη 12 Ιουλίου 2022

Τι γίνεται με το ΕΚΑΒ στην Καλαμπάκα;

 

Μεγάλη είναι η ανασφάλεια που αισθάνονται οι δημότες Μετεώρων εδώ και πολλά χρόνια λόγω της ελλειπτικής στελέχωσης του τμήματος Καλαμπάκας του Εθνικού Κέντρου Άμεσης Βοήθειας (ΕΚΑΒ).

Παρά τις ενέργειες που έχουν γίνει κατά καιρούς, το πρόβλημα παραμένει, και εν έτει 2022 προκαλεί μέχρι και την αγανάκτηση των πολιτών, καθώς υπάρχει το ενδεχόμενο να χρειαστούν έστω και μία φορά στη ζωή τους τάχιστη επέμβαση και βοήθεια και να μην την έχουν!

Κι όλα αυτά, ενώ όλοι οι Έλληνες πολίτες πληρώνουμε κάθε μήνα ένα διόλου ευκαταφρόνητο ποσό για την ασφαλιστική κάλυψη των οικογενειών μας.

Χρονίζει το πρόβλημα

Το πρόβλημα, όπως προαναφέραμε, είναι χρονίζον, και εντάσσεται στο γενικό θέμα της υποστελέχωσης των τομέων της Υγείας. Αυτή η υποστελέχωση έχει πολλές φορές αφήσει τον Δήμο Μετεώρων χωρίς ασθενοφόρο κατά τη διάρκεια της νύχτας ή ακόμη και κατά τη διάρκεια της ημέρας, καθώς το ένα ασθενοφόρο που συνήθως είναι διαθέσιμο μπορεί να κληθεί σε ένα περιστατικό, κι ένα άλλο -ακόμη και πιο επείγον- περιστατικό να πρέπει να εξυπηρετηθεί από ασθενοφόρο που θα έρθει από το νοσοκομείο των Τρικάλων.

Έτσι, αρκετοί συνδημότες μας δεν βρίσκονται σήμερα στη ζωή, διότι δεν έτυχαν τάχιστης αντιμετώπισης τα κρίσιμα λίγα λεπτά μετά από κάποιο καρδιακό ή άλλο επεισόδιο ή τροχαίο.

Βέβαια, κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί τάχιστη επέμβαση ενός ασθενοφόρου, αν κάποιες συγκυρίες έχουν ως αποτέλεσμα να χαθεί για οποιοδήποτε λόγο πολύτιμος χρόνος, όμως το πρόβλημα συνίσταται στη διαπίστωση ότι όλοι γνωρίζουν ότι ο Τομέας Καλαμπάκας του ΕΚΑΒ έχει στην ευθύνη του τον μισό νομό Τρικάλων και αδυνατεί να ανταπεξέλθει στην αποστολή του.

Η υπάρχουσα κατάσταση

Για την κατάσταση που επικρατεί στον Τομέα του ΕΚΑΒ Καλαμπάκας μιλήσαμε με τον Υπεύθυνό του, Γιώργο Κοντογώγο.

Όπως μας είπε, σήμερα υπάρχουν δύο ασθενοφόρα διαθέσιμα, ένα που χορηγήθηκε από την Περιφέρεια Θεσσαλίας στο Κέντρο Υγείας, κι ένα που προέρχεται από τη δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.

Βρισκόμαστε μάλιστα εν αναμονή της προσθήκης ενός ακόμη ασθενοφόρου, που προέρχεται από τη δωρεά της Μονής Βαρλαάμ Μετεώρων, και που προβλέπεται να έρθει το ερχόμενο Φθινόπωρο.

Όμως, οι διασώστες με οργανική θέση είναι μόνο επτά, και σε αυτούς έχουν προστεθεί τρεις επικουρικοί, η θητεία των οποίων είναι διετής (1+1 χρόνος) και λήγει στο τέλος του 2022.

Έτσι, σήμερα, αν δεν βρίσκεται κάποιος διασώστης σε άδεια, καλύπτεται όλο το 24ωρο με βάρδιες και επιπλέον μπορεί να υπάρχει και δεύτερο πλήρωμα (για κάποιες βάρδιες) για τέσσερις ημέρες την εβδομάδα.

Για να φτάσουμε μάλιστα σε αυτή την κατάσταση οι διασώστες δεν κάνουν χρήση του δικαιώματος των αδειών τους, προσφέροντας με αυταπάρνηση πολλές φορές τις υπηρεσίες τους.

Σημειώνεται επίσης ότι δύο από τους επτά διασώστες με οργανική θέση στο ΕΚΑΒ Καλαμπάκας είχαν τεθεί πρόσφατα σε αναστολή (ανεμβολίαστοι), κάτι που θα επαναληφθεί, αν επανέλθει το μέτρο.

Η αποστολή και η διαπίστωση

Αποστολή του ΕΚΑΒ είναι ο συντονισμός της παροχής Επείγουσας Προνοσοκομειακής Φροντίδας και Επείγουσας Ιατρικής σε όλο τον πληθυσμό της ελληνικής επικράτειας και η διακομιδή των πολιτών αυτών σε Μονάδες Παροχής Υπηρεσιών Υγείας.

Κύριοι σκοποί του ΕΚΑΒ είναι:

• Η ισότιμη παροχή Επείγουσας Προνοσοκομειακής Φροντίδας και Επείγουσας Ιατρικής σε κάθε ασθενή, ανεξάρτητα από την οικονομική, κοινωνική και επαγγελματική του κατάσταση σύμφωνα με τους κανόνες του Εθνικού Συστήματος Υγείας και Κοινωνικής Ασφάλισης.

• Η ανάπτυξη και αναβάθμιση της συνολικά παρεχόμενης Επείγουσας Προνοσοκομειακής Φροντίδας και Επείγουσας Ιατρικής μέσα από τη συνεργασία και τη διασύνδεση με τα Νοσηλευτικά Ιδρύματα και τα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ).

Η διαπίστωση, όσον αφορά στο τμήμα της Καλαμπάκας, είναι ότι κρίνεται ως επιτακτική ανάγκη η ικανή στελέχωσή του, έτσι ώστε να επιτυγχάνεται η αποστολή και να εξυπηρετούνται οι σκοποί του ΕΚΑΒ.

Αυτό, μπορεί να επιτευχθεί μόνο αν υπάρχουν δύο πληρώματα σε μόνιμη βάση για τους λόγους που προαναφέραμε.

Ο Υπουργός μας, οι βουλευτές μας, ο Αντιπεριφερειάρχης μας και ο Δήμαρχός μας πρέπει να ενώσουν τις φωνές τους και να προωθήσουν το αίτημα προς την κεντρική Διοίκηση του ΕΚΑΒ, ζητώντας πρώτα από όλα την παράταση της σύμβασης των τριών επικουρικών διασωστών ή ακόμη και τη μετατροπή της σύμβασής τους σε αορίστου χρόνου.

Αυτό θα αποτελέσει την αρχή για την επαναφορά του αισθήματος της ασφάλειας στους δημότες Μετεώρων και στους χιλιάδες τουρίστες, που σχεδόν ολόκληρο τον χρόνο πλέον επισκέπτονται την τουριστική περιοχή μας.

Η πρόσληψη νέων διασωστών και η τοποθέτησή τους στην Καλαμπάκα σίγουρα πρέπει να εξεταστούν κατόπιν σοβαρά, ωστόσο αυτά άπτονται των γενικών κανόνων περί προσλήψεων, που ωστόσο πρέπει κάποιες φορές να εξετάζονται διαφορετικά, όταν αφορούν στην Υγεία.

tameteora.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου