Τρίτη 19 Ιουλίου 2022

Γιάννης Κωτσιόπουλος: «Το ΕΣΥ είναι σε πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα»

 

Σε ετοιμότητα έχουν τεθεί οι υγειονομικοί σχηματισμοί της χώρας για να αντιμετωπίσουν το έκτο επιδημικό κύμα που βρίσκεται σε εξέλιξη. Ο γενικός γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας Γιάννης Κωτσιόπουλος μιλά για την υγειονομική θωράκιση της χώρας ενόψει της τουριστικής περιόδου, κατά την οποία οι ανάγκες πρόκειται να αυξηθούν σημαντικά.

To έκτο επιδημικό κύμα αναμένεται να κορυφωθεί μέσα στο καλοκαίρι. Πόσο προετοιμασμένο είναι το ΕΣΥ;

Πράγματι, τις τρεις τελευταίες εβδομάδες παρατηρείται μια συνεχόμενη αύξηση των κρουσμάτων κυρίως στην ηλικιακή ομάδα 18-24 και τα περισσότερα κρούσματα  καταγράφονται σε περιοχές με αυξημένες τουριστικές ροές όπως η Αττική, τα νησιά του Ιονίου και  Νοτίου Αιγαίου, αλλά και η Κρήτη. Επιπλέον παρατηρούμε και αύξηση στις επαναλοιμώξεις, κάτι το οποίο παρατηρείται και στην πλειοψηφία των Κρατών Μελών της Ε.Ε. Αντιλαμβανόμαστε ότι όλοι οι συμπολίτες μας έχουν κουραστεί από την χρήση τις μάσκας, όμως πρέπει να τηρούμε τους κανόνες υγιεινής και να προσέχουμε οι νεότεροι τους μεγαλύτερους. Είναι κάτι που πάντα υπάρχει ως σύσταση και θα συνεχίσουμε να το υποστηρίζουμε, διότι ο ιός είναι ανάμεσα μας και είναι ακόμη επικίνδυνος, λιγότερο βέβαια αλλά ακόμη επικίνδυνος για κάποιες ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.

Θα ήθελα όμως να σας διαβεβαιώσω ότι το Εθνικό μας Σύστημα Υγείας είναι καταρχήν έμπειρο και προετοιμασμένο. Όλα τα νοσοκομεία έχουν προετοιμάσει τα Επιχειρησιακά τους Σχέδια και άμεσα με εντολή της Υγειονομικής Περιφέρειας και του Υπουργείου Υγείας, μέσω του Συντονιστικού Οργάνου που έχει φτιαχτεί για το σκοπό αυτό στο ΕΚΑΒ, μπορούν να αυξήσουν τις διαθέσιμες κλίνες εφόσον κάτι τέτοιο κριθεί αναγκαίο. Επιπλέον τα στοιχεία δείχνουν ότι δεν έχουμε πολλές νοσηλείες σε σύγκριση με τον αριθμό των κρουσμάτων, και γενικά έχουμε πιο ήπιες νοσηλείες.

Συνεπώς θα συνεχίσουμε να παρατηρούμε στενά την κατάσταση των Νοσοκομείων και θα κάνουμε άμεσα παρεμβάσεις αν χρειαστεί σύμφωνα με τον επιχειρησιακό μας σχεδιασμό χωρίς να βάλουμε σε δεύτερη μοίρα τους υπόλοιπους ασθενείς που προσέρχονται σε μεγάλους αριθμούς στα Νοσοκομεία μας τους τελευταίους μήνες.

Πιο συγκεκριμένα, κατά την προηγούμενη περίοδο, του Απριλίου, Μαΐου και Ιουνίου, πήραμε την απόφαση για αποκλιμάκωση των κλινών Covid-19 για να εξυπηρετήσουμε και άλλες ανάγκες του συστήματος με έμφαση στις χειρουργικές επεμβάσεις. Σήμερα διαθέτουμε 3.491 κλίνες για ασθενείς με Covid, το δε ποσοστό κάλυψης ανέρχεται στο 50% που είναι πλήρως διαχειρίσιμο.

Υπάρχουν αρκετές Μονάδες Εντατικής Θεραπείας για να καλύψουν τις ανάγκες σε περίπτωση που κλιμακωθεί η κατάσταση;

Θα ήθελα για άλλη μια φορά να τονίσω ότι βρισκόμαστε σε πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα και καθημερινά η Ομάδα Διαχείρισης Κρίσεων του ΕΚΑΒ παρακολουθεί σε πραγματικό χρόνο την εξέλιξη της κατάστασης και προτείνει την μετάβαση σε επόμενο επίπεδο. Όλες οι κλίνες ΜΕΘ είναι στην διάθεση μας και προσθέτουμε και κλίνες του ιδιωτικού τομέα εάν κριθεί απαραίτητο.

Αυτό που είναι πολύ ενθαρρυντικό είναι ότι η αύξηση στις νοσηλείες σε απλές κλίνες δεν ακολουθείται με τον ίδιο ρυθμό, τουλάχιστον προς το παρόν, με την αύξηση νοσηλειών σε κλίνες ΜΕΘ. Αυτό το φαινόμενο το έχουμε παρατηρήσει μελετώντας και τα διεθνή δεδομένα.

Κατά τις προαναφερόμενες ημερομηνίες είχαμε μία ποσοστιαία αύξηση κάλυψης κλινών της τάξης του 6%. Αυτή την περίδο υπάρχουν περίπου 183 κενές κλίνες ΜΕΘ που μπορούν να διατεθούν άμεσα για ασθενείς με Covid-19. Τα μεγαλύτερα ποσοστά κάλυψης της τάξης του 50% παρουσιάζονται στην Κρήτη (δηλ. στην 7η Υγειονομική Περιφέρεια). Με τα δεδομένα αυτά και λαμβάνοντας υπόψη ότι οι διασωληνώσεις από αυτές τις δύο παραλλαγές των στελεχών Όμικρον 4-5 που επικρατούν σήμερα δεν είναι ιδιαίτερα αυξημένες, θεωρούμε ότι δεν υπάρχει λόγω ανησυχίας σε ότι αφορά τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

Τα νησιά είναι υγειονομικά θωρακισμένα εν όψει του τουριστικού κύματος;

Όπως ήδη γνωρίζετε τα περισσότερα νησιά μας κατά τους καλοκαιρινούς μήνες πολλαπλασιάζουν τον αριθμό του πληθυσμού τους λόγω των επισκεπτών. Ειδικά φέτος, μετά από δύο χρόνια πανδημίας, διαπιστώνονται ιδιαίτερα αυξημένες τουριστικές ροές από το εξωτερικό, με όφελος μεν για την εθνική μας οικονομία αλλά με μεγαλύτερη επαγρύπνηση για το Υπουργείο Υγείας. Ειδικά η ανάγκη υγειονομικής κάλυψης από τον Ιούνιο μέχρι και τον Σεπτέμβριο κάθε έτους αποτελεί προτεραιότητα για το Υπουργείο Υγείας.

Να επισημανθεί ότι ενώ η πρόθεση μας για την στελέχωση των υγειονομικών μονάδων είναι να γίνεται με μόνιμο ιατρικό προσωπικό όλων των ειδικοτήτων, δυστυχώς δεν υπάρχει επαρκής προθυμία από την ιατρική κοινότητα για την κάλυψη αυτών των θέσεων. Κάποιες θέσεις καλύπτονται μέσω επικουρικών ιατρών που πράγματι εξυπηρετούν για κάποιο χρονικό διάστημα που μερικές αρκετές φορές είναι και πέραν του έτους. Σε πολύ μικρά νησιά που διαθέτουν περιφερειακά ιατρεία ο θεσμός του ιατρού υπαίθρου καλύπτει τους μόνιμους κατοίκους και τους επισκέπτες. Βέβαια υπάρχουν ακόμα αρκετά κενά τα οποία όμως καλύπτονται με εσωτερικές μετακινήσεις από τις Υγειονομικές Περιφέρειες αλλά και με την συνεργασία με ιδιώτες ιατρούς.

Το Υπουργείο Υγείας προκειμένου να ενισχύσει κυρίως τα νησιά μας αλλά και τις παραμεθόριες περιοχές, νομοθέτησε πρόσφαττα οικονομικά κίνητρα (Νόμος 4941/16-6-2022), όπου για το χρονικό διάστημα από 1/7/2022-15/9/2022 μπορούν να μετακινούνται λόγω έκτακτων υπηρεσιακών αναγκών ιατροί, νοσηλευτές και λοιπό προσωπικό. Οι αμοιβή των ιατρών ανέρχεται στα 1.500€ μηνιαίως πέραν της κανονικής τους αμοιβής και των νοσηλευτών και του λοιπού προσωπικού στα 1.000€. Ήδη έχουν αναρτηθεί στις οικείες Υγειονομικές Περιφέρειες κατάλογοι με τις ανάγκες και έχει έχουν γίνει και οι πρώτες τοποθετήσεις ιατρών.

Στην ενίσχυση των νησιών θα παίξει σημαντικό ρόλο και τις προκηρύξεις μονίμου προσωπικού όπως των 4.000 θέσεων νοσηλευτικού προσωπικού που είναι ήδη στον ΑΣΕΠ.

Φυσικά αν υπάρξουν σοβαρά περιστατικά που δεν μπορούν να αντιμετωπισθούν οριστικά επί τόπου υπάρχει σε πλήρη ετοιμότητα και ο μηχανισμός των αεροδιακομιδών του ΕΚΑΒ που διακομίζει πάνω από 2.000 ασθενείς ετησίως ο οποίος πρόσφατα έχει ενισχυθεί με 2 αεροπλάνα και 2 ελικόπτερα δωρεάς του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.

real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου