Παρασκευή 14 Ιουλίου 2023

Kαμία δέσμευση Χρυσοχοΐδη για τους συμβασιούχους

 

Στο πλαίσιο της συνάντησης με αντιπροσωπεία των εργαζομένων, ο υπ. Υγείας επανέλαβε τη χιλιοειπωμένη υπόσχεση για 10.000 προσλήψεις, που ακόμη κι αν υλοποιηθεί δεν αρκεί για να καλύψει τις χιλιάδες συνταξιοδοτήσεις και αποχωρήσεις που γίνονται κάθε χρόνο.

«Τα νοσοκομεία τα πλήρωσε ο λαός, δεν τα παζαρεύουμε για χάρη κανενός». «Αυξήσεις, προσλήψεις, ανθυγιεινό, δωρεάν Υγεία για όλο το λαό». Tα συνθήματα αυτά, μεταξύ άλλων, φώναξαν οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία χθες, ημέρα παναττικής στάσης εργασίας που είχαν προκηρύξει τα σωματεία τους (8.00-15.00). Ταυτόχρονα, 24ωρη απεργία είχε προκηρύξει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), με κεντρικό μήνυμα «Τα προβλήματα της Δημόσιας Υγείας δεν μπορούν να περιμένουν».

Αρχικά, οι εργαζόμενοι συγκεντρώθηκαν στο υπουργείο Υγείας για να διαμαρτυρηθούν για την τραγική εγκατάλειψη του ΕΣΥ από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Αντιπροσωπεία συναντήθηκε με τον υπουργό Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, ο οποίος απέφυγε να δεσμευτεί για τη μη απόλυση χιλιάδων συμβασιούχων που υπηρετούν στο σύστημα υγείας και καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Στη συνέχεια επανέλαβε τη χιλιοειπωμένη προκήρυξη για 10.000 υπόσχεση, που ακόμη κι αν υλοποιηθεί, δεν αρκεί για να καλύψει τις χιλιάδες συνταξιοδοτήσεις και αποχωρήσεις που λαμβάνουν χώρα κάθε χρόνο. Στο πλαίσιο της συνάντησης, ο υπουργός Υγείας ανακοίνωσε ότι έχει ζητήσει την εκπόνηση μελέτης για την επαναλειτουργία του νοσοκομείου «Αγία Βαρβάρα» (πρώην Λοιμωδών), αποφεύγοντας ωστόσο να δώσει περισσότερες πληροφορίες.

Οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία κατέθεσαν κατ’ αρχάς το αίτημά τους για ανάκληση της επικίνδυνης Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου που προβλέπει τη στελέχωση των ασθενοφόρων με οδηγούς του Πυροσβεστικού Σώματος, των Ενόπλων Δυνάμεων και των δήμων, καθώς και τη διακομιδή των ασθενών με τη συνοδεία υγειονομικού προσωπικού πάσης φύσεως. Ζήτησαν ακόμη προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με επείγουσες διαδικασίες, μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων (επικουρικοί, ΣΟΧ, μέσω ΟΑΕΔ - ΔΥΠΑ και ΕΟΔΥ), να μην προχωρήσει η λειτουργία των δημόσιων μονάδων Υγείας με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και η μετατροπή τους σε ΝΠΙΔ ή ανώνυμες εταιρείες, αυξήσεις 20% στους μισθούς, επαναφορά του 13ου-14ου μισθού κ.ά.

Στην έντονη διαφωνία «με την πρόταση για εγκαθίδρυση στα νοσοκομεία του ιδιωτικού τομέα με οποιαδήποτε μορφή» στάθηκε μιλώντας στην «Εφ.Συν.» ο Μιχάλης Γιαννάκος, πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, και ζητάει να τεθούν όρια στη λειτουργία του. Οσον αφορά το ΕΣΥ, τόνισε πως, παρόλο που «τώρα όλοι παραδέχονται ότι το δημόσιο σύστημα υγείας έχει προβλήματα και χρειάζονται άμεσες παρεμβάσεις, δεν αντιμετωπίστηκαν οι χρόνιες παθογένειες της υποχρηματοδότησης και υποστελέχωσης».

Οι εργαζόμενοι πραγματοποίησαν διαμαρτυρία και στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και πορεία στο υπουργείο Οικονομικών.

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου