Κυριακή 16 Ιουλίου 2023

Αλλαγές στο ΕΚΑΒ και ξήλωμα Διοίκησης

Το σχέδιο του νέου υπουργού Υγείας Μ. Χρυσοχοΐδη, για το ΕΚΑΒ και η απόφασή του να αφήσει ακάλυπτο τον πρόεδρο του Οργανισμού, Ν. Παπαευσταθίου.

Του Βασίλη Βενιζέλου

Το "πράσινο φως" εκ μέρους του ίδιου του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, έχει ήδη λάβει ο νέος υπουργός Υγείας, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, προκειμένου να προχωρήσει άμεσα σε σαρωτικές αλλαγές σε όλα τα επίπεδα και όλες τις δράσεις του Εθνικού Κέντρου Άμεσης Βοήθειας (ΕΚΑΒ), συμπεριλαμβανομένης, μάλιστα, της "καρατόμησης" του συνόλου της σημερινής διοίκησης του Κέντρου, η απόφαση για την οποία πρέπει να θεωρείται ήδη ειλημμένη, σύμφωνα με τις πολύ καλά πληροφορημένες πηγές των "Παραπολιτικών".

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι ο κ. Χρυσοχοΐδης δεν έχει προχωρήσει ούτε μια φορά σε κάποια δήλωση για την "κάλυψη" του προέδρου του ΕΚΑΒ, Νίκου Παπαευσταθίου, καθ' όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα, όταν η δημοσιότητα έπληξε καίρια και κυριολεκτικά σε καθημερινή βάση την αξιοπρέπεια της δυνατότητας των ασθενοφόρων του Κέντρου να ανταποκρίνονται με με επάρκεια στις κλήσεις των πολιτών για κατεπείγουσα βοήθεια - και μάλιστα σε πολλά και διαφορετικά σημεία της χώρας, ακόμα και στο ίδιο το κέντρο της Αθήνας. Ο κ. Χρυσοχοΐδης επέλεξε, επίσης, να αφήσει πολιτικώς ακάλυπτο τον κ. Παπαευσταθίου έναντι των πολύ σοβαρών αιτιάσεων που διατύπωσε την Παρασκευή 7 Ιουλίου, η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Θεοδώρα Τζάκρη, κατά την διάρκεια της συζήτησης επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης στην Ολομέλεια της Βουλής.

ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ

Προς επίρρωσιν της ιδιαίτερης σημασίας την οποία έχει η στοχευμένη και διαρκής "παράλειψη" του κ. Χρυσοχοΐδη να παράσχει οποιαδήποτε κάλυψη προς τον πρόεδρο του ΕΚΑΒ, ενδεικτικό είναι το εξής απόσπασμα από την εν λόγω τοποθέτηση της κ. Τζάκρη: "Το ΕΚΑΒ διοικείται στην πραγματικότητα από μια σκληρή ομάδα της ΔΑΚΕ. Έχουμε, δηλαδή, μια ακόμα περίπτωση ενός αρίστου κυρ-Βασίλη των Τεμπών κι ενός κομματικού παρακράτους πίσω του, που μεταθέτει, μετατάσσει, μετακινεί στα γραφεία κατά το δοκούν. Και φυσικά μοιράζει τα υπεύθυνα πόστα αναλόγως με τη συμβολή καθενός στις ανάγκες της παράταξης. Έχει, επίσης, έναν διακοσμητικό διοικητή, που διαπλέκεται μαζί τους από το 2004, που είναι εκεί (αποδεικνύεται παντός καιρού) και ο οποίος δεν εμφανίζεται καν να δώσει εξηγήσεις για τα έργα του, αλλά στέλνει αυτούς τους "ανεξάρτητους" συνδικαλιστές, τους τόσο ευνοηθέντες σε ατομικό επίπεδο. Κύριε υπουργέ, είστε πολύ έμπειρος πολιτικά και διοικητικά και εξασκηθείς σε ακόμα πιο αδιαφανείς μηχανισμούς, ώστε είμαι βέβαιη πως κομίζω γλαύκα εις Αθήνας και όλα αυτά τα ξέρετε με λεπτομέρειες. Ξέρετε ότι, πέρα απ' όλα τα άλλα, υπάρχει σοβαρό πρόβλημα αδιαφανούς λειτουργίας κι ότι η διοίκηση του Οργανισμού είναι "παρευρίσκομαι και χαιρετίζω". Και ρωτώ, λοιπόν, γιατί τον κρατάτε τον κύριο διοικητή; Είτε η διάσωσή του αφορά σε δρομολογημένα deals είτε δεν περνάει από το χέρι σας, κύριε υπουργέ της Υγείας".

Την ίδια στιγμή, από το Μέγαρο Μαξίμου δεν έχει περάσει απαρατήρητο το γεγονός ότι μια συγκεκριμένη καταγγελία, η οποία είδε την περασμένη εβδομάδα το φως της δημοσιότητας από μερίδα του αντιπολιτευτικού Τύπου, δεν έτυχε του παραμικρού σχολιασμού, πόσο μάλλον διάψευσης, τόσο από τον κ. Χρυσοχοΐδη όσο και από τον κ. Παπαευσταθίου. Πρόκειται για την καταγγελία σύμφωνα με την οποία περίπου 122 διασώστες του ΕΚΑΒ έχουν αποσπαστεί ρουσφετολογικά σε νοσοκομεία του ΕΣΥ της χώρας μας και εκτελούν αλλότρια καθήκοντα, πάντα εις βάρος των πολύ μεγάλων αναγκών του ΕΚΑΒ σε διασώστες και προσωπικό όλων των ειδικοτήτων.

ΣΕ ΕΞΙ ΜΗΝΕΣ

Έτσι, δεδομένου ότι η άμεση προτεραιότητα της νέας πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας είναι η αναδόμηση και η ανασυγκρότηση της καθημερινότητας που βιώνουν οι πολίτες στην επαφή τους με το δημόσιο σύστημα Υγείας, ο κ. Χρυσοχοΐδης έχει χρονικό περιθώριο μόνον έξι μηνών προκειμένου να εκδώσει, μεταξύ άλλων, το σύνολο των κατ' εξουσιοδότηση του νόμου υπουργικών αποφάσεων και να δημιουργήσει, κατά προτεραιότητα, έξι νέες βάσεις διάσωσης και αεροδιακομιδών σε όλη την χώρα, με ενοικιαζόμενα από το εξωτερικό ελικόπτερα, υπό την ευθύνη και την εποπτεία του ΕΚΑΒ.

Μάλιστα, εντός των έξι αυτών πρώτων μηνών της θητείας της νέας πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας, ο κ. Χρυσοχοΐδης καλείται να οργανώσει τις μόνιμες συνέργειες μεταξύ του ΕΚΑΒ, της Πυροσβεστικής και των Ενόπλων Δυνάμεων για τις διακομιδές και τις αεροδιακομιδές των ασθενών, βάση της άρτι εκδοθείσας Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ). Επίσης, άμεσα καλείται να θέσει σε εφαρμογή τη διενέργεια των προσλήψεων ικανού μέρους από τους συνολικά 800 πρόσθετους υγειονομικούς, οι οποίοι θα πυκνώσουν την στελέχωση του ΕΚΑΒ σε όλη τη χώρα μέσα στη νέα τετραετία.

Στόχος, όπως έχει κατ' επανάληψη τονίσει ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος δηλώνει ότι θα έχει προσωπική εποπτεία στην άσκηση της κυβερνητικής πολιτικής Υγείας, είναι το ΕΚΑΒ να μειώσει δραστικά και άμεσα τους χρόνους της ανταπόκρισης των ασθενοφόρων του, των μοτοσυκλετών του και των κινητών ιατρικών μονάδων του, στα περιστατικά σε όλη την χώρα, καθώς είναι το ΕΚΑΒ εκείνο το οποίο αποτελεί τον έναν από τους δύο πυλώνες της εισόδου των πολιτών στο δευτεροβάθμιο δημόσιο σύστημα Υγείας. Ο δεύτερος πυλώνας είναι τα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) των νοσοκομείων, αλλά και τα Κέντρα Υγείας του ΕΣΥ.

parapolitika.gr

2 σχόλια:

  1. Mην αγχωνεστε με τον Παπαευσταθιου...Μεγαλο σαλιγκαρι και γλυφτης ειναι..Ακομα κ με συριζα στο Εκεπυ ητανε και τον παχυλο μισθο του επαιρνε..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Aκριβως ετσι..Τετοια ατομα που το μονο που τους ενδιαφερει ειναι τι παιζει στα καναλια σε σχεση με το εκαβ κ οχι τα πραγματικα προβληματα και η μονη παρεμβαση που κανει στο κεντρο ειναι να περνει τηλ και να λεει καντε αυτο το περιστατικο ειναι του υπουργου δεν χανονται ευκολα....καπου θα βολευτει....

    ΑπάντησηΔιαγραφή