Τετάρτη 19 Ιουλίου 2023

Προτεραιότητα η δημιουργία τομέα ΕΚΑΒ στο ΚΥ Θέρμου

 

Η ένταξη του Κέντρου Υγείας Θέρμου στο Ταμείο Ανάκαμψης και η προσπάθεια δημιουργίας τομέα ΕΚΑΒ στο Θέρμο ήταν τα βασικά ζητήματα που αναλύθηκαν σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο Θέρμου

Μια νέα κοινή προσπάθεια ξεκίνησε στο Θέρμο για να επιλυθεί ένα ζήτημα που κατά το παρελθόν είχε απασχολήσει ουκ ολίγες φορές του δημότες του Θέρμου και της ευρύτερης περιοχής.

Συχνά ανά την Ελλάδα καταγράφονται συμβάντα που αν το ασθενοφόρο έφτανε νωρίτερα ή αν υπήρχαν όλες οι βάρδιες τα πράγματα θα ήταν σαφώς καλύτερα ή δεν θα υπήρχε τραγική κατάληξη.

Δυστυχώς παρόμοια περιστατικά έχουν καταγραφεί κατά το παρελθόν και στην περιοχή του Θέρμου, αν και πλέον η κατάσταση έχει ομαλοποιηθεί.

Ενδεικτικά όμως να υπενθυμίσουμε πως το Μάιο του 2021 τραυματίας τροχαίου διεκομίσθη στο Κέντρο Υγείας με περιπολικό, καθώς δεν υπήρχε οδηγός ασθενοφόρου τη συγκεκριμένη στιγμή. Ενώ τον Ιανουάριο του 2022 σημειώθηκε θανατηφόρο δυστύχημα με  απώλεια ενός ποδηλάτη, που παρασύρθηκε από αυτοκίνητο και για ακόμη μια φορά είχε προκύψει ζήτημα με την έλλειψη διαθέσιμου οδηγού ασθενοφόρου.

Με όλα αυτά τα περιστατικά κατά νου και με σκοπό την περεταίρω διασφάλιση των πολιτών της περιοχής, τη Παρασκευή 14/07 πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο Δημαρχείο του Θέρμου μεταξύ του Προέδρου του Συλλόγου Εργαζομένων των Κέντρων Υγείας Αιτωλοακαρνανίας Αριστείδη Παπανδρέου, του μέλους του συλλόγου και εκπρόσωπου του Κέντρου Υγείας Θέρμου Ανδρέα Γούλα και του Δημάρχου Θέρμου Σπύρου Κωνσταντάρα.

Η σύσκεψη είχε διττό σκοπό! Το ένα θέμα που είναι φλέγον για την περιοχή είναι η έναρξη συντονισμένης προσπάθειας για τη δημιουργία τομέα ΕΚΑΒ στο Θέρμο και το έτερο θέμα αφορούσε την ένταξη του Κέντρου Υγείας Θέρμου στο Ταμείο Ανάκαμψης, για το οποίο ναι μεν υπάρχει χρηματοδότηση, αλλά εξετάζονται κάποιες πιθανές εκκρεμότητες που υπάρχουν προκειμένου το πρόγραμμα να εξελιχθεί απρόσκοπτα.

Συγκεκριμένα, ο Δήμαρχος Θέρμου Σπύρος Κωνσταντάρας μιλώντας στη «Σ» επεσήμανε:

«Πραγματοποιήσαμε τη συνάντηση αυτή για να προωθήσουμε το θέμα δημιουργίας τομέα ΕΚΑΒ στο Θέρμο. Το θέμα θα τεθεί σύντομα στο Υπουργείο Υγείας με έγγραφο που θα αποστείλω. Παράλληλα ο κ. Παπανδρέου θα μεταφέρει το αίτημα αυτό στο νέο Υπουργό Υγείας Μιχάλη Χρυσοχοϊδή, καταθέτοντας υπόμνημα, στο οποίο θα υπάρχει το αίτημα για δημιουργία τομέα ΕΚΑΒ στο Θέρμο. Επίσης και εγώ από την πλευρά μου, ως Δήμαρχος, θα τονίσω την αναγκαιότητα δημιουργίας τομέα ΕΚΑΒ στο Θέρμο με όποιον τρόπο μπορώ.

Γνωρίζω επίσης πως και η Διευθύντρια του Κέντρου Υγείας Θέρμου έχει θέσει το θέμα αυτό επίσημα, συνεπώς, είμαστε όλοι σε κοινή γραμμή, έχουμε κοινό στόχο.  Η δημιουργία τομέα ΕΚΑΒ στο Θέρμο αυτόματα σημαίνει να υπάρχει βάση στην πόλη μας με περισσότερα ασθενοφόρα και φυσικά με προσωπικό.

Εξίσου σημαντικό είναι πως η συνάντηση των συνδικαλιστών του ΕΚΑΒ με τον κ. Χρυσοχοϊδη έχει προγραμματιστεί, όπως με ενημέρωσαν, εντός του επόμενου δεκαπενθημέρου. Εκτιμώ πως υπάρχουν δυσκολίες, αλλά θα το αντιμετωπίσουμε συντονισμένα».

Ανακαίνιση μέσω Ταμείου Ανάκαμψης

Ψάχνουν αν το Κέντρο Υγείας (κτίριο και οικόπεδο) ανήκει επίσημα στην 6η ΥΠΕ

Πέραν όμως αυτού ο κ. Κωνσταντάρας μίλησε στη «Σ» και για την ένταξη του Κέντρου Υγείας στο Ταμείο Ανάκαμψής.  Συγκεκριμένα επί του θέματος ο Δήμαρχος Θέρμου ανέφερε:

«Αναλύθηκε στη συνάντησή μας με τον κ. Παπανδρέου και τον κ. Γούλα και το ζήτημα της ένταξης του Κέντρου Υγείας Θέρμου στο Ταμείο Ανάκαμψης, το οποίο έχει καταχωρηθεί στο υπουργείο με χρηματοδότηση 1,5 εκατ. ευρώ, ώστε να γίνουν οι απαραίτητες παρεμβάσεις.

Υπάρχουν όμως κάποιες διαδικαστικές δυσκολίες, που αφορούν το ιδιοκτησιακό και μόνο του οικοπέδου του Κέντρου Υγείας. Θα πρέπει δηλαδή να ελέγξουμε αν έχει μεταβιβαστεί από την τότε Κοινότητα του Θέρμου στην 6η ΥΠΕ, στο Υπουργείο Υγείας, δηλαδή για να είναι συμβατό με την χρηματοδότηση.

Αναζητούμε στη φάση αυτή όλα τα απαραίτητα έγγραφα για να επιλύσουμε το ζήτημα αυτό, αν φυσικά τίθεται τέτοιο ζήτημα, μέχρι και το τέλος του Αυγούστου. Να σημειώσουμε πως υπήρξε δέσμευση και του προηγούμενου Υπουργού Υγείας Θάνου Πλεύρη για την ένταξη συγκεκριμένων Κέντρων Υγείας στα Ταμείο Ανάκαμψης, μεταξύ των οποίων και αυτό του Θέρμου.

Δεν αντιμετωπίζουμε ζήτημα με τη χρηματοδότηση, η οποία είναι υπαρκτή, αλλά ελέγχουμε το ζήτημα αν ανήκει και το κτίριο και το οικόπεδο επίσημα στην 6η ΥΠΕ. Αυτό θα γίνει, αν δεν έχει γίνει, με καταχώρηση στο Κτηματολόγιο και αμέσως μετά με παραχώρηση χρήσης για 50 χρόνια στην 6η ΥΠΕ, ώστε να μπορέσουμε να χρησιμοποιήσουμε τη χρηματοδότηση του Ταμείου Ανάπτυξης για τις απαραίτητες βελτιώσεις στο Κέντρο Υγείας».

sinidisi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου