Τρίτη 18 Ιουλίου 2023

Διακομιδές ασθενών με ασθενοφόρα ιδιωτών και στον Έβρο

 

Στο νοσοκομείο Διδυμοτείχου, ήδη πραγματοποιούνται διακομιδές με ασθενοφόρο ιδιωτικού εργαστηρίου, ενώ και στο ΠΓΝΑ ξεκινά αντίστοιχη διαγωνιστική διαδικασία
«Έρχονται ιδιωτικά ΕΚΑΒ - Μεγάλη επένδυση στα σκαριά» αναφέρει δημοσίευμα.

Ιδιώτες αναμένεται να αναλάβουν μέρος των δευτερογενών διακομιδών ασθενών, τη μεταφορά τους δηλαδή από το νοσοκομείο στο σπίτι, μετά το εξιτήριο, και στο νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης. Ήδη, στο νοσοκομείο Διδυμοτείχου οι εν λόγω διακομιδές, συγκεκριμένες μέρες της εβδομάδας, αποφασίστηκε ότι θα γίνονται με ασθενοφόρο ιδιωτικού εργαστηρίου, με το οποίο υπεγράφη σχετική σύβαση, ενώ τον ίδιο δρόμο θα ακολουθήσει σύντομα και το νοσοκομείο της Ξάνθης.

Πρόσφατα, το διοικητικό συμβούλιο του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης αποφάσισε ομόφωνα να εγκρίνει τη σχετική διαγωνιστική διαδικασία, με αντικείμενο τη μίσθωση ασθενοφόρου, για την εξυπηρέτηση δευτερογενών διακομιδών του νοσοκομείου, με προϋπολογισθείσα δαπάνη 30.000 ευρώ.

Στο νοσοκομείο Διδυμοτείχου, σύμφωνα με τον διευθυντή της Ιατρικής του Υπηρεσίας Κώστα Βαφειάδη, έχει ήδη υπογραφεί σύμβαση με ιδιωτικό εργαστήριο το οποίο τις απογευματινές ώρες 3-11μμ και τις ημέρες Δευτέρα Τετάρτη και Παρασκευή θα διακομίζει όσους ασθενείς παίρνουν εξιτήριο από το Νοσοκομείο κάτι που δεν γινόταν με ευκολία μέχρι σήμερα με αποτέλεσμα πολλοί από αυτούς να παρέμεναν μέσα δημιουργώντας συμφόρησή στην εξεύρεση κενών κλινών. Με το ίδιο ασθενοφόρο κάθε Πέμπτη θα γίνεται η διακομιδή προς και από το Νοσοκομείο ασθενών που χρειάζεται να το επισκέπτονται για τον σχετικό επανέλεγχο. Σύμφωνα με την ΕΡΤ Ορεστιάδας, όλες οι διακομιδές γίνονται με την οικονομική επιβάρυνση του Νοσοκομείου και όχι των πολιτών.

Στην τελική ευθεία και πιο συγκεκριμένα στο στάδιο της κατακύρωσης του διαγωνισμού (καθώς βρέθηκαν μειοδότες), βρίσκεται η διαδικασία μίσθωσης ιδιωτικού ασθενοφόρο που θα καλύπτει τα εξιτήρια και στο Γενικό Νοσοκομείο Ξάνθης, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του thrakicom.gr.

Πρόκειται για κάτι που θα «ανακουφίσει τους ΕΚΑΒίτες» όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος των εργαζομένων του ΕΚΑΒ Θράκης κ. Σταύρος Καμπουραντώνης, ο οποίος έκανε λόγο για μια διαδικασία που κράτησε καιρό. Πιο συγκεκριμένα ο ίδιος εξήγησε αρχικά ότι «αυτό είναι μια εντολή που έδωσε η κυβέρνηση και ο τότε Υπουργός Υγείας κ. Κικίλιας σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας ώστε να προσπαθήσουν να πάρουν προσωπικό και να καλύπτουν τις ανάγκες τους. Από την στιγμή που δεν παίρνουν προσωπικό για το ΕΚΑΒ, εξυπακούεται ότι δεν μπορούμε να καλύψουμε τις δευτερογενείς μεταφορές, όσο καλή διάθεση και αν έχουμε. Δεν θα αφήσουμε στην άκρη το επείγον περιστατικό, που είναι και ο ρόλος μας, για να εξυπηρετούμε ανθρώπους που πρέπει να φύγουν από τα νοσοκομεία. Εμείς θα θέλαμε να έχουμε προσωπικό. Να έχουμε ένα ΕΚΑΒ δύο ταχυτήτων, ώστε τα επείγοντα περιστατικά να μην έχουν καμία σχέση με τα δευτερογενή και ένα ασθενοφόρο να μπορεί να εξυπηρετεί αυτές τις ανάγκες (τα εξιτήρια). Για αυτό όμως, εξυπακούεται ότι χρειάζεσαι και κόσμο. Στο ΕΚΑΒ Θράκης, είμαστε 126 διασώστες, που θα ανέβουν στο ασθενοφόρο και θα διεκπεραιώσουν περιστατικά».

Έρχονται ιδιωτικά ΕΚΑΒ- Μεγάλη επένδυση στα σκαριά

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του BusinessNews.gr λίγο μετά το καλοκαίρι (με πιο πιθανή ημερομηνία τις αρχές του Σεπτεμβρίου) ετοιμάζεται να μπει δυναμικά στην αγορά ιδιωτικών ασθενοφόρων ένας καινούριος και ιδιαίτερα φιλόδοξος «παίκτης».

Σύμφωνα, πάντα με πληροφορίες, στο σχήμα συμμετέχει σημαντική ξένη ασφαλιστική εταιρεία αλλά και μεγάλο δικηγορικό γραφείο της χώρας μας, που ακούγεται πως εκπροσωπεί τα συμφέροντα δυο οικογενειών γνωστών πολιτικών προσώπων της Ελλάδας. Η δε επένδυση, αν επιβεβαιωθούν τα όσα ακούγονται, εκτιμάται πως μπορεί να αγγίξει τα 80 εκατ. ευρώ.

Το timing μόνο τυχαίο δεν είναι καθώς το έδαφος για μια τέτοια κίνηση φαίνεται να έχει προλειανθεί εδώ και αρκετό καιρό, με τα προβλήματα του ΕΚΑΒ να γίνονται συχνά-πυκνά πρωτοσέλιδοι τίτλοι και την κοινή γνώμη δικαίως να αγανακτεί με τους πρόσφατους θανάτους σε καρότσες και παραλίες.

Η κυβέρνηση, λοιπόν, φαίνεται να έχει αποφασίσει πως μέρος της λύσης των προβλημάτων είναι τα ιδιωτικά ασθενοφόρα. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ζητήσει από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας να επιταχύνει τους χρόνους εξυπηρέτησης των ασθενοφόρων και ο νέος υπουργός Υγείας Μιχάλης Χρυσοχοίδης (που πρόφατα πραγματοποίησε αιφνιδιαστική επίσκεψη στο ΕΚΑΒ) φαίνεται πως ενθαρρύνει τους διοικητές νοσοκομείων να αξιοποιήσουν περαιτέρω τη ρύθμιση που είχε προωθηθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση και προβλέπει πως έχουν τη δυνατότητα να μισθώνουν ιδιωτικά ασθενοφόρα προκειμένου να μεταφέρουν ασθενείς που έχουν πάρει εξιτήριο, στα σπίτια τους.

Σύμφωνα με την κυβέρνηση στόχος είναι να μην απασχολούνται τα ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ τα οποία θα πρέπει να βρίσκονται στην πρώτη γραμμή και κυρίως στα επείγοντα περιστατικά.

Και μίσθωση υπηρεσιών για αεροδιακομιδές

Μάλιστα κάτι που επίσης θα πρέπει να σημειωθεί είναι πως το ζήτημα δεν περιορίζεται μόνο στα ασθενοφόρα των νοσοκομείων αλλά αφορά και τις αεροδιακομιδές. Πριν τις πρόσφατες -δεύτερες- εκλογές ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στο ΣΚΑΙ είχε προαναγγείλει τη μίσθωση υπηρεσιών για αεροδιακομιδές κάνοντας λόγο για ένα πολύ καλά επεξεργασμένο σχέδιο και δηλώνοντας: “Θα μισθώσουμε υπηρεσίες από το εξωτερικό με έξι βάσεις ελικοπτέρων σε όλη τη χώρα”. Είχε σημειώσει ότι το κράτος θα μισθώσει αυτές τις υπηρεσίες από το εξωτερικό όπως γίνεται κάθε χρόνο για τη δασοπυρόσβεση, και είχε εκτίμησε ότι μέσα σε έξι μήνες θα είναι έτοιμο το νέο σύστημα αεροδιακομιδής.

gnomionline.gr

1 σχόλιο:

  1. Ο πρόεδρος του σωματείου πρέπει να πάρει πλακέτα από τον πρόεδρο της ποπ εκαβ.
    Επείγοντος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή