Τρίτη 18 Ιουλίου 2023

ΕΚΑΒ - Ύποπτες συμπτώσεις και κούφιες υποσχέσεις

Οι μόνιμες λύσεις για το ΕΚΑΒ φαίνεται ότι είναι κάτι άγνωστο για την κυβέρνηση.

Έστω και κατόπιν εορτής, η κυβέρνηση Μητσοτάκη επέλεξε να ενισχύσει το ΕΚΑΒ. Μετά τα μπαλώματα με προσωπικό από Ένοπλες Δυνάμεις, Πυροσβεστική και ΟΤΑ, ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης ανακοίνωσε ότι τα πληρώματα των ασθενοφόρων θα στελεχωθούν με 250 άτομα επικουρικού προσωπικού με συμβάσεις δύο (2) ετών. Δηλαδή, τα... ίδια Παντελάκη μου, τα ίδια Παντελή μου.

Κι αυτό γιατί η μεγάλη πληγή του ΕΚΑΒ είναι η έλλειψη προσωπικού και δη μόνιμου προσωπικού. Από τη στιγμή που άρχιζαν να αποτυπώνονται οι ελλείψεις στα ασθενοφόρα, οι υγειονομικοί φώναζαν ότι με επικουρικούς δεν λύνεται το πρόβλημα. Είναι εργαζόμενοι σε καθεστώς ανασφάλειας και δεν μπορούν να παρέχουν τις υψηλές υπηρεσίες υγείας που απαιτείται. Γι αυτό η κυβέρνηση έπρεπε να προχωρήσει σε μόνιμες προσλήψεις. Μάλιστα η Νέα Δημοκρατία έχει δεσμευτεί για 10.000 προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, από τις οποίες οι 1.000 θα αφορούν το ΕΚΑΒ. Ωστόσο, οι πρώτες προσλήψεις που πραγματοποιεί είναι επικουρικού προσωπικού, με ότι αυτό συνεπάγεται. Επειδή θα... φορεθεί πολύ το επιχείρημα της αμεσότητας, μέχρι να δρομολογηθούν οι συγκεκριμένες προσλήψεις θα χρειαστεί ένα εύλογο χρονικό διάστημα.

Σε εντεταλμένη υπηρεσία

Την ίδια ώρα, έκπληξη προκαλούν κάποια δημοσιεύματα που επιχειρούν να παρουσιάσουν το μαύρο-άσπρο. Συγκεκριμένα, στον φιλοκυβερνητικό Τύπο παρουσιάζεται προπαγανδίζεται η αποστολή μοτοσικλετιστών του ΕΚΑΒ σε νησιά με υψηλή τουριστική κίνηση (Σύρος, Πάρος, Νάξος, Μύκονος, Σαντορίνη, Ρόδος) προκειμένου να συνδράμουν άμεσα σε περιστατικά. Αφενός η συγκεκριμένη κίνηση δεν θα βοηθήσει παρά ελάχιστα την κατάσταση, αφετέρου αποτελεί ένα πολύ καλό άλλοθι για την κυβέρνηση ώστε να μην προχωρήσει σε περαιτέρω προσλήψεις. Αναπόφευκτα, η συγκεκριμένη είδηση ήταν... ασίστ στον κυβερνητικό εκπρόσωπο Παύλο Μαρινάκη, ο οποίος χθες έκανε ειδική αναφορά στο πλαίσιο της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών.

Ο Παύλος Μαρινάκης μίλησε συνολικά για τρεις πρωτοβουλίες που έχουν ληφθεί σε τρεις εβδομάδες:

  • 199 από τις Ένοπλες Δυνάμεις, με ειδική εκπαίδευση, βρίσκονται ως πληρώματα ασθενοφόρων με βάση την ΠΝΠ, σε συνολικά 61 νησιά και δυσπρόσιτες περιοχές.
  • Σε έξι νησιά με πολύ υψηλή τουριστική κίνηση (Σύρο, Πάρο, Νάξο, Μύκονο, Σαντορίνη και Ρόδο) ήδη έχουν φτάσει μοτοσικλετιστές προκειμένου να συνδράμουν παρεμβαίνοντας άμεσα σε περιστατικά.
  • Σήμερα, ανεβαίνει στην πλατφόρμα της 1ης ΥΠΕ η προκήρυξη που αναφέραμε παραπάνω για την πρόσληψη 250 ατόμων για πληρώματα ΕΚΑΒ στην Αττική.

Είναι ξεκάθαρο ότι τα συγκεκριμένα δημοσιεύματα είναι προϊόν... παραγγελίας. Όπως σαφές είναι επίσης ότι το πρόβλημα θα συνεχίσει να υφίσταται. Άλλωστε, οι ίδιοι οι εργαζόμενοι του ΕΚΑΒ έχουν ήδη ανακοινώσει ότι απαιτούνται 1.200 μόνιμες προσλήψεις προκειμένου να καλυφθούν τα κενά που αντιμετωπίζει ο συγκεκριμένος τομέας.

healthstat.gr 

1 σχόλιο:

  1. Τι εννοεί ο δημοσιογράφος λέγοντας " οι υγειονομικοί φώναζαν ότι με επικουρικούς δεν λύνεται το πρόβλημα. Είναι εργαζόμενοι σε καθεστώς ανασφάλειας και δεν μπορούν να παρέχουν τις υψηλές υπηρεσίες υγείας που απαιτείται" ?
    Δηλαδή από αρχές του 2020 αφού ενίσχυσαν το σύστημα οι επικουρικοί , σύμφωνα με τις παραινέσεις του τότε υπουργού. έβγαλαν μια ΠΑΝΔΗΜΙΑ και χειροκροτήθηκαν μαζί με τους μόνιμους , συνεχίζουν να είναι στο σύστημα και να προσφέρουν τις ίδιες υπηρεσίες , για ποιες τύπου ΥΨΗΛΕΣ υπηρεσίες μιλάει?
    Η υπηρεσία προσφέρεται ίδια , είτε μόνιμος είτε συμβασιούχος και αυτό το βλέπει η κοινωνία ανά την Ελλάδα.
    Μήπως νομίζει ή του είπαν ότι οι επικουρικοί είναι απλά "μαθητευόμενοι" και προσπαθούν να βοηθήσουν?
    Και τώρα οι στρατιωτικοί , οι πυροσβέστες και οι των ΟΤΑ τί θα προσφέρουν?
    Η αντιπολίτευση με τέτοιες μεθόδους δεν χωράει στο ΕΚΑΒ.
    Σε αυτούς τους συμβασιούχους συνάδελφους πρέπει να ευχηθούμε καλή δύναμη και καλή συνέχεια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή