Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου 2023

Η απάντηση των εργαζομένων ΕΚΑΒ Κέρκυρας για την καταγγελία ιδιώτη γιατρού

Με ανακοίνωση του το Σωματείο Εργαζομένων ΕΚΑΒ Κέρκυρας τονίζει τα εξής: «Ένα ακόμη δύστυχές περιστατικό φέρνει στο προσκήνιο την αναγκαιότητα άμεσης ίδρυσης βάσης ΕΚΑΒ στην βόρεια Κέρκυρα, μετά από ακόμα έναν αιφνίδιο θάνατο κατά τη διάρκεια διασκέδασης σε κέντρο 54χρονης συμπολιτίσσας μας.

Στο συμβάν κλήθηκε ιδιώτης γιατρός με ιδιωτικό ασθενοφόρο από παρευρισκόμενους και ουδέποτε το τηλεφωνικό κέντρο του ΕΚΑ 166 ειδοποιήθηκε για να στείλει όχημα. Εδώ οφείλουμε να αναφέρουμε ότι στην πατρίδα μας ο μόνος φορέας επείγουσας προνοσοκομειακής φροντίδας είναι το ΕΚΑΒ. Εδώ και αρκετές ώρες βλέπουμε σε αρκετά ειδησεογραφικά site να δημοσιεύονται πληροφορίες όπως ότι κατά την παραλαβή του περιστατικού με ιδιωτικό ασθενοφόρο ιδιώτης γιατρός που συνόδευε το περιστατικό κάλεσε το ΕΚΑΒ για να ζητήσει να ενημερωθεί το γενικό νοσοκομείο Κέρκυρας για την άφιξη του περιστατικού και να αναμένει ιατρικό επιτελείο για ανάνηψη. Κατά την άφιξη του ιδιωτικού ασθενοφόρου διαβάσαμε ότι κατά δήλωσή του ιδιώτη γιατρό στα ΤΕΠ του γενικού νοσοκομείου δεν τον ανέμενε κανείς και υπήρχε μέσα μόνο μία νοσηλεύτρια και τον ενημέρωσε ότι δεν έλαβε καμιά κλήση από πουθενά. Κάπου εδώ πρέπει να αποσαφηνίσουμε κάποια πράγματα προς ενημέρωση των πολιτών:

καταρχήν ένα τόσο σοβαρό περιστατικό θα έπρεπε πρώτα να έχει καταγγελθεί στο νοσοκομείο Κέρκυρας ή στην εισαγγελία και να έχει ζητηθεί να διερευνηθεί σε βάθος.

Οι εργαζόμενοι στο ΕΚΑΒ ποτέ δεν έχουν βρει άδεια τα ΤΕΠ χωρίς γιατρούς και πάντα οπότε έχει ζητηθεί αναμονή λόγω σοβαρού περιστατικού λαμβάνουμε την απαιτούμενη προσοχή. Το ΕΚΑΒ δεν έχει καμία αρμοδιότητα να ενημερώνει το νοσοκομείο για περιστατικά που διακομίζονται με ιδιωτικά ασθενοφόρα αλλά σύμφωνα και με πληροφορίες δεν υπήρξε καμία κλήση προς την υπηρεσία μας γι’ αυτό το περιστατικό. Επίσης σύμφωνα πάντα με πληροφορίες χωρίς να έχει ζητηθεί μέσω εισαγγελικής παραγγελίας να ανοίξει το καταγραφικό της υπηρεσίας μας που αυτό και μόνο θα αποκαλύψει τι ακριβώς συνέβη. Εδώ ως επαγγελματίες υγείας και πτυχιούχοι διασώστες με άδεια ασκήσεως επαγγέλματος από την πρώτη στιγμή θορυβηθήκαμε σχετικά με την ολοκληρωμένη διαχείριση του περιστατικού και άμεσα αναρωτηθήκαμε ποιες ενέργειες έγιναν ή δεν έγιναν.

Όπως, ένα γιατί δεν ενημερώθηκε άμεσα το ΕΚΑΒ για το συμβάν στον τόπο που συνέβη και να ξεκινήσει άμεσα ασθενοφόρο;
2. Τι ενέργειες έγιναν στο σημείο με την άφιξη του ιδιωτικού ασθενοφόρου κι αν το ιδιωτικό ασθενοφόρο είχε διασώστες με άδεια ασκήσεως επαγγέλματος;
3. Γιατί δεν διακομίστηκε το περιστατικό στον πλησιέστερο υγειονομικό σταθμό δηλαδή στο κέντρο υγείας Αγίου Αθανασίου;
4. Αν και εφόσον είναι εφικτό να εξεταστεί ο απινιδωτής γιατί ως γνωστόν οι απινιδωτές τελευταίου τύπου φέρουν καταγραφικό.

5. Να ερευνηθεί αν παραδόθηκε δελτίο από το πλήρωμα του ιδιωτικού ασθενοφόρου, τι ενέργειες έγιναν κατά την διακομιδή και από ποιον και σε τι κατάσταση παρελήφθη η ασθενής;

Αυτές οι σκέψεις μας έβαλαν σε μεγάλα ερωτηματικά και καλό θα ήταν κάπως να αποσαφηνιστεί ολόκληρη η διαδικασία της διακομιδής. Η σκέψη μας είναι στην οικογένεια της εκλιπούσης και εκφράζουμε θερμά συλλυπητήρια στους δικούς της ανθρώπους».

corfutvnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου