Δευτέρα 27 Φεβρουαρίου 2023

Και τώρα η ώρα των Απινιδωτών, όπως στο Ισραήλ;

 

Κυριακή 26 Φεβρουαρίου 2023.

Ένας νέος άνθρωπος, μόλις 21 χρόνων, πέθανε μέσα στο σπίτι του στο Ηράκλειο.

Σύμφωνα με πληροφορίες του cretapost, όλα συνέβησαν χθες το βράδυ όταν ο 21χρονος την ώρα που βρισκόταν σπίτι του ένιωσε έντονη αδιαθεσία. Ο ίδιος κάλεσε τη μητέρα του και του είπε πως δεν αισθάνεται καλά.

Η μητέρα του ειδοποίησε το ΕΚΑΒ που έσπευσε στο σημείο δυστυχώς όμως ήταν ήδη αργά για τον άτυχο 21χρονο που είχε αφήσει την τελευταία του πνοή.

Οι διασώστες έδωσαν μάχη για να τον επαναφέρουν στη ζωή χωρίς όμως αποτέλεσμα.

By The Wrong Man

Kυριακή 26 Φεβρουαρίου 2023.

Ηταν 21 Φεβρουαρίου 2022 όταν η Ισραηλινή Κnesset καθιέρωσε με Νομοσχέδιο αυτή τη μέρα ως Εθνική Ημέρα Ευαισθητοποίησης για τη Χρήση Απινιδωτή (National Awareness Day for Defibrillator Use)

By The Wrong Man

Είχε φυσικά προηγηθεί ο παγκόσμιος πρωταθλητισμός της χώρας στη λήψη των εμβολίων COVID.

Στις 21 Φεβρουαρίου λοιπόν η Magen David Adom (Το Magen David Adom είναι η εθνική υπηρεσία επείγουσας ιατρικής, καταστροφών, ασθενοφόρων και τράπεζας αίματος του Ισραήλ. Το όνομα σημαίνει «Κόκκινη Ασπίδα» ή «Ερυθρός Αστέρας του Δαβίδ»), σε συνεργασία με την Mifal Hapayis (Το Mifal HaPais είναι η εθνική λοταρία του Ισραήλ. Τα περισσότερα τυχερά παιχνίδια είναι παράνομα στο Ισραήλ. Οι μόνοι φορείς που έχουν άδεια να παρέχουν υπηρεσίες στοιχήματος είναι η Mifal HaPais και το Ισραηλινό Συμβούλιο αθλητικών στοιχημάτων), γιόρτασαν την Εθνική Ημέρα Ευαισθητοποίησης για τους Απινιδωτές στο Ισραήλ, στις 21 Φεβρουαρίου 2023. Η ετήσια εκδήλωση ήταν η μεγαλύτερη που έγινε ποτέ, με το προσωπικό και τους εθελοντές της MDA, ιδιαίτερα εθελοντές νέους, να άνοιξαν πάνω από 291 δημόσια περίπτερα εκπαίδευσης η χώρα.

Τα περίπτερα τοποθετήθηκαν σε δημόσιους χώρους όπως εμπορικά κέντρα, πάρκα, κεντρικούς δρόμους, ιατρικά κέντρα και περίπτερα λαχειοφόρων αγορών Mifal Hapayis.

Χιλιάδες εθελοντές πέρασαν την ημέρα διδάσκοντας στα μέλη του κοινού τη σημασία της πρώιμης ΚΑΡΠΑ και της πρώιμης απινίδωσης, δείχνοντας την ευκολία με την οποία μπορεί να χρησιμοποιηθεί ένας απινιδωτής, ακόμη και από κάποιον χωρίς ιατρική εκπαίδευση, και ενθαρρύνοντας τους ανθρώπους να μάθουν πώς να σώζουν ζωές.

Αρκετές χιλιάδες κάτοικοι και τουρίστες παρακολούθησαν τα περίπτερα δημόσιας εκπαίδευσης σε όλο το Ισραήλ και έφυγαν με νέες γνώσεις και δεξιότητες που θα τους βοηθήσουν αν βρουν κάποιον σε καρδιακή ανακοπή, να μπορέσουν να σώσουν τη ζωή τους.

H Ισραηλινή δημοσιογράφος και συγγραφέας Efrat Fenigson θα σχολίαζε

-Το Ισραήλ γιόρτασε την «εθνική ημέρα απινιδωτή» πριν από λίγες ημέρες. Ναι, σοβαρά. Η εθνική εκστρατεία marketing για την ομαλοποίηση των καρδιακών συμβάντων αντλεί ιστορίες ανθρώπων (συμπεριλαμβανομένων των νέων) που σώθηκαν από τον θάνατο χάρη στην απινίδωση. Οι αιτίες; Αγνοήθηκε. Είναι τρέλα και έγκλημα.

Efrat Fenigson

 

Ένα χρόνο πριν λοιπόν η Knesset καθιέρωσε την Εθνική Ημέρα Ευαισθητοποίησης για τη Χρήση Απινιδωτή.

Η πρόεδρος της επιτροπής υγείας MK Silman παρουσίασε νομοσχέδιο για την ενθάρρυνση της χρήσης απινιδωτών σε δημόσιους χώρους

Idit Silman

​Η Επιτροπή Υγείας, υπό την προεδρία της MK Idit Silman, πραγματοποίησε ειδική συνεδρίαση τη Δευτέρα με την ευκαιρία της Εθνικής Ημέρας Ευαισθητοποίησης για τη Χρήση Απινιδωτή.

Η συζήτηση αφορούσε την τοποθέτηση των συσκευών σε δημόσιους χώρους και αφορούσε διάφορες πρωτοβουλίες για την επέκταση των θέσεων στις οποίες τοποθετούνται οι απινιδωτές.

Επιπλέον, η Πρόεδρος της Επιτροπής Υγείας MK Silman, μαζί με άλλα MKs και τον Γενικό Διευθυντή της Knesset, Gil Segal, χρηματοδότησε εκπαιδευτικές συνεδρίες σχετικά με τη χρήση απινιδωτών σε όλο το κτίριο της Knesset, με τον τίτλο «Σώζοντας ζωές – ο καθένας μπορεί να το κάνει».

Κατά την έναρξη της συζήτησης στην Επιτροπή Υγείας, η Πρόεδρος της Επιτροπής παρουσίασε το νομοσχέδιο που στόχο έχει να ενθαρρύνει τη χρήση απινιδωτών σε δημόσιους χώρους. Το νομοσχέδιο προτείνει να ανατεθεί η ευθύνη για την εφαρμογή του νόμου στο Υπουργείο Υγείας και να οριστούν ειδικοί επιθεωρητές για την εφαρμογή και επιβολή του νόμου. Το νομοσχέδιο προτείνει την υποχρέωση δημοσίευσης των τοποθεσιών των συσκευών ανάνηψης που τοποθετούνται σε δημόσιους χώρους και προτείνει τη δημιουργία βάσης δεδομένων και εθνικού μητρώου για την παρακολούθηση όλων των θέσεων των συσκευών που έχουν τοποθετηθεί δυνάμει του νόμου.

Η MK Silman πρόσθεσε: «Όποιος αφαιρεί μια μόνο ζωή, θεωρείται σαν να έχει καταστρέψει έναν ολόκληρο κόσμο, και όποιος σώζει μια μόνο ζωή, θεωρείται σαν να έχει σώσει έναν ολόκληρο κόσμο».

Αυτό αναφέρεται στις επεξηγηματικές σημειώσεις του νομοσχεδίου. Αυτός είναι ο στόχος του νομοσχεδίου και αυτής της συνεδρίασης και όλων των εργασιών της Υγειονομικής Επιτροπής, να σωθεί η ζωή έστω και ενός ανθρώπου. Αν έχω σώσει έστω και έναν άνθρωπο — αυτό είναι αρκετό. Ευχαριστώ την κλινική της Knesset και τη διοίκηση της Knesset για την πλήρη συνεργασία με αυτή τη σημαντική πρωτοβουλία. Ευχαριστώ τις οργανώσεις διάσωσης και τους ανθρώπους που ήρθαν εδώ για να μοιραστούν τις προσωπικές τους ιστορίες σε αυτή τη σημαντική ημέρα. Μαθαίνουμε στη συζήτηση ότι όπως σε όλα, υπάρχει πάντα περιθώριο βελτίωσης και είμαστε εδώ για να κάνουμε ακριβώς αυτό και να επεκτείνουμε τις σημαντικές και σωτήριες πρωτοβουλίες».

Ο γιατρός της Knesset Dr. Noam Ofek, δήλωσε στη συνάντηση ότι η χρήση της συσκευής δεν απαιτεί εκπαίδευση, μάθημα πρώτων βοηθειών ή οτιδήποτε άλλο. «Δεν χρειάζεται να είσαι ήρωας για να σώσεις μια ζωή. Απλώς για να βγει από το πάγωμα, να ανοίξει η συσκευή και να χορηγηθεί η ηλεκτροπληξία, που καθορίζει τις πιθανότητες επιβίωσης και ανάρρωσης του ασθενούς. Αυτό είναι το πιο σημαντικό. Καλώ όλους να πάρουν μέρος στη σημερινή προπόνηση».

Η Maayan, η χήρα του αείμνηστου γιατρού Oren Zusman, είπε στην επιτροπή σχετικά με την πρωτοβουλία στη μνήμη του συζύγου της για την τοποθέτηση απινιδωτών στο δημόσιο χώρο: «Ο Oren ήταν μαχητής της Maglan (Η Maglan είναι μια ισραηλινή μονάδα Saeret, η οποία ειδικεύεται στη λειτουργία πίσω από τις εχθρικές γραμμές και βαθιά στο εχθρικό έδαφος χρησιμοποιώντας προηγμένες τεχνολογίες και όπλα) και έγινε ένα άτομο που όλοι θέλουμε να δούμε περισσότερο. του. Έκανε τη δεύτερη παραμονή του στην καρδιολογία και ήταν ένας λαμπρός και καλόκαρδος ερευνητής. Κατά τη διάρκεια της ζωής του, ο Oren ήταν ενεργός στην προσπάθεια τοποθέτησης απινιδωτών, και κατά ειρωνικό τρόπο, κατέρρευσε και πέθανε από καρδιακή ανακοπή στο ίδιο δωμάτιο όπου δούλευε με τους συναδέλφους του. Πήγα να διαβάσω για αυτές τις ζωτικής σημασίας συσκευές που σώζουν ζωές και υπάρχουν ακόμη πολλοί δημόσιοι χώροι στους οποίους δεν είναι τοποθετημένες οι συσκευές».

Η Lihi Korin είπε στην επιτροπή για την πρωτοβουλία «Where’s Defi», μια πλατφόρμα για τον εντοπισμό του πλησιέστερου απινιδωτή, που δημιουργήθηκε μετά την καρδιακή ανακοπή που υπέστη ο πατέρας της: «Επρόκειτο να πετάξει στο Λονδίνο δύο μέρες αργότερα, αλλά όλα άλλαξαν. Εκεί ήταν ένας απινιδωτής κοντά, αλλά κανείς δεν τον συνέδεσε. Θέλουμε όλοι να γνωρίζουν πόσο απλή είναι η χρήση αυτής της συσκευής. Έχουμε καταπληκτική συνεργασία με όλους τους οργανισμούς για την ευαισθητοποίηση και την εκπαίδευση.”

O Δρ Eli Jaffe του Magen David Adom (MDA) έδειξε στην επιτροπή πώς μια τέτοια συσκευή είχε σώσει τη ζωή ενός ατόμου σε πραγματικό χρόνο, με οδηγίες που δόθηκαν μέσω τηλεφώνου για τον εντοπισμό της συσκευής και τη χρήση της σε ένα άτομο που κατέρρευσε. Ο Jaffe είπε ότι χρειάζονταν τουλάχιστον άλλοι 10.000 απινιδωτές σε δημόσιους χώρους και ότι αυτές οι συσκευές έπρεπε να ελέγχονται περιοδικά.

kourdistoportocali.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου