Κυριακή 5 Φεβρουαρίου 2023

ΔΗΣΥ και ΔΑΚΕ αρνήθηκαν να γίνουν πανελλαδικές κινητοποιήσεις για την επαναφορά των εργολάβων

 

Την εβδομάδα που μας πέρασε, σε πολλές ειδησεογραφικές σελίδες κυκλοφόρησε η είδηση ότι σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ απολύονται 6000 εργαζόμενοι ΣΟΧ για να μπουν εργολάβοι στα Νοσοκομεία. 

Όμως σχετική ανακοίνωση από την Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΟΕΔΗΝ δεν είχε εκδοθεί γιατί διαφωνούσε η ΔΑΚΕ,  και η ΔΗΣΥ (πρώην ΠΑΣΚΕ) δεν ζήτησε την έγκριση των υπόλοιπων παρατάξεων. 

Έτσι, για να μην εκτεθεί η ΔΑΚΕ, ανέλαβε ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ να εκδώσει μια προσωπική ανακοίνωση, την οποία πολλές ιστοσελίδες την παρουσίασαν ως ανακοίνωση της ΠΟΕΔΗΝ χωρίς να είναι.

Αφορμή της ανακοίνωσης του προέδρου της ΠΟΕΔΗΝ αποτέλεσε η περίπτωση του Νοσοκομείου Κομοτηνής, όπου απολύονται 19 καθαρίστριες με συμβάσεις ΣΟΧ για να μπει εργολάβος. Όμως αντίστοιχη στάση  δεν είχε υπάρξει στην περίπτωση των εργαζομένων ΣΟΧ στο Νοσοκομείο Αθηνών “Σωτηρία” στις αρχές του έτους, όπου ούτε η ηγεσία της ΠΟΕΔΗΝ, ούτε η ηγεσία του τοπικού σωματείου (πρόσκειται στη ΔΑΚΕ) εργαζομένων αντέδρασαν.

Αυτό όμως που δεν είναι ευρύτερα  γνωστό, είναι ότι στη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΠΟΕΔΗΝ στις 17 Ιανουαρίου, η εκπρόσωπος του Ενωτικού Κινήματος Υγειονομικών για την Ανατροπή πρότεινε να λάβει απόφαση η Εκτελεστική Επιτροπή για πανελλαδική ημέρα δράσης μέσα στον Ιανουάριο ενάντια στις απολύσεις των ΣΟΧ και στην επαναφορά των εργολάβων. Ενώ όμως όλες οι άλλες παρατάξεις δέχτηκαν την πρόταση του ΕΚΥΑ, η παράταξη του προέδρου της ΠΟΕΔΗΝ (ΔΗΣΥ) και η ΔΑΚΕ δεν δέχτηκαν την πρόταση, με αποτέλεσμα να απορριφθεί.

Δεν έχει βέβαια κανείς την αυταπάτη ότι από μόνο μία πανελλαδική ημέρα δράσης θα μπορούσε να ανασχεθεί η πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ για επαναφορά των εργολάβων. Όμως θα ήταν μια ευκαιρία να αναδειχθεί πανελλαδικά το ζήτημα, να αφυπνιστούν οι εργαζόμενοι και τα σωματεία και να πιεστούν οι διοικήσεις των νοσοκομείων.

Η απόρριψη της πρότασης από τις δύο παρατάξεις δείχνει ότι η ΔΑΚΕ ασκεί φανερά κυβερνητικό συνδικαλισμό, ενώ το ίδιο κάνει συγκαλυμμένα και η ΔΗΣΥ λόγω του εναγκαλισμού της με τη ΔΑΚΕ για την εκλογή κοινού προεδρείου.

Βεβαίως ο λόγος πλέον ανήκει στους εργαζόμενους και στις ηγεσίες των σωματείων που θα πρέπει να οργανώσουν μόνοι τους κινητοποιήσεις για το θέμα, αφού η πλειοψηφία της ΠΟΕΔΗΝ το αρνείται.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου