Παρασκευή 24 Νοεμβρίου 2023

Νέους σταθμούς για την εξυπηρέτηση του ΕΚΑΒ Θεσσαλονίκης φέρνει το Flyover



Νέα μέτρα για την αποτελεσματικότερη λειτουργία του ΕΚΑΒ της Θεσσαλονίκης αναμένεται να εφαρμοστούν το προσεχές διάστημα, προκειμένου να αμβλυνθούν οι συνέπειες από την κατασκευή του Flyover στην κίνηση των ασθενοφόρων ειδικά στην περιφερειακή οδό.

Με τις επιπτώσεις του έργου να έχουν ήδη γίνει αισθητές στις διακομιδές των ασθενών κυρίως προς τα δύο νοσηλευτικά ιδρύματα που βρίσκονται άνωθεν της περιφερειακής, το Παπαγεωργίου και το 424 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο, αλλά προς και το Παπανικολάου, το συντονιστικό έχει δρομολογήσει λύσεις, ώστε να βελτιωθεί -όσο αυτό είναι εφικτό- η ταχύτητα απόκρισης των πληρωμάτων διάσωσης.

«Τα προβλήματα άρχισαν. Έχουμε πάρα πολύ μποτιλιάρισμα στον περιφερειακό, με αποτέλεσμα να καθυστερούν τα ασθενοφόρα για την παράδοση των περιστατικών στα νοσοκομεία που είναι στον περιφερειακό, αλλά και στο Παπανικολάου. Είχα πρόσφατα περιστατικό και κατευθυνόμουν από τα Νέα Μάλγαρα προς περιφερειακό για Παπανικολάου. Συνάντησα πάρα πολλή κίνηση και η διέλευσή μου με τον ασθενή ήταν πάρα πολύ δύσκολη. Δεν μπορούσαμε να περάσουμε με φάρους και σειρήνες και η καθυστέρηση ήταν πολύ μεγάλη. Θέλουν να βοηθήσουν οι συμπολίτες μας, αλλά δεν έχουν πού να πάνε τα αυτοκίνητα. Είμαστε πάρα πολύ δύσκολα και αντιλαμβάνομαι ότι όσο προχωράνε τα έργα τόσο περισσότερο θα δυσκολευόμαστε», ανέφερε στη Voria.gr ο πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων ΕΚΑΒ-2 Θεσσαλονίκης, Κοσμάς Τερζίδης. Σημείωσε μάλιστα ότι με τους οδηγούς να αναζητούν εναλλακτικές διαδρομές, προκαλείται μποτιλιάρισμα και στους παράπλευρους δρόμους, με αποτέλεσμα να καταγράφονται καθυστερήσεις ακόμα και προς τα νοσοκομεία που βρίσκονται στο κέντρο της πόλης, αλλά και προς τον Άγιο Παύλο στον Φοίνικα.

Οι νέοι σταθμοί και οι εναλλακτικές διαδρομές

Ένα από τα ζητήματα που έθεσαν οι υγειονομικές αρχές και πρόκειται να υλοποιηθεί το επόμενο διάστημα είναι η δημιουργία νέων βάσεων του ΕΚΑΒ για άμεση πρόσβαση στον περιφερειακό, καθώς η πλησιέστερη μονάδα βρίσκεται στη Νεάπολη. Όπως ανέφερε στη Voria.gr η διευθύντρια του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας Βορείου Ελλάδος, Τζίνα Λεπτοκαρίδου, ζητήθηκε και θα δημιουργηθεί ένας σταθμός σε χώρο κοντά στον περιφερειακό, πλησίον του γυμναστηρίου των Συκεών, όπου θα υπάρχει ασθενοφόρο και μία μηχανή, την οποία έχει ήδη πάρει η υπηρεσία από την Αθήνα. Επίσης, ζητήθηκε από το 424 ΓΣΝ να παραχωρηθεί ένας χώρος στο παλαιό κτήριο του νοσοκομείου στην οδό Εγνατία, ο οποίος θα διαμορφωθεί για να σταθμεύσει και εκεί το ΕΚΑΒ ασθενοφόρα.


Σε εξέλιξη, εξάλλου, είναι οι διαδικασίες για τη δημιουργία των δύο εναλλακτικών δρόμων που έχουν προταθεί, για να εξυπηρετηθούν κατά προτεραιότητα τα δύο νοσοκομεία της περιφερειακής. Ο πρώτος θα διέρχεται μέσα από το στρατόπεδο Καρατάσιου και θα καταλήγει στο Παπαγεωργίου και ο δεύτερος είναι ένας στενός δρόμος παράλληλος της περιφερειακής, που οδηγεί απευθείας στο 424. «Αυτό που μας ενδιαφέρει -εκτός από το ΕΚΑΒ- είναι πρωτίστως οι εργαζόμενοι να μπορούν να πάνε κυρίως στο Παπαγεωργίου, αλλά και στο Παπανικολάου, για το οποίο πάντως υπάρχουν και άλλες διαδρομές, ώστε να μπορούν να ανοίξουν τα νοσοκομεία», ανέφερε η κ. Λεπτοκαρίδου. Ειδικά για τον παράδρομο μέσα από το στρατόπεδο σημείωσε πως ο σχεδιασμός είναι να χρησιμοποιείται μόνο από ασθενοφόρα, αν και κανείς δεν διασφαλίζει ότι δεν θα τον χρησιμοποιούν και άλλοι.

Σύμφωνα με τη διευθύντρια του ΕΚΕΠΥ-ΕΚΑΒΕ, μέχρι στιγμής δεν υπήρξαν προβλήματα έντονης καθυστέρησης, ωστόσο υπάρχει προβληματισμός για το πώς θα μπορέσει να πλησιάσει το ασθενοφόρο ένα περιστατικό σε περιπτώσεις ακραίων κυκλοφοριακών συνθηκών. «Γι’ αυτό είπαμε να είμαστε σε επαφή με την Τροχαία, την Πυροσβεστική και με όλους τους εμπλεκόμενους, ούτως ώστε με το που θα έρχεται ένα περιστατικό, προτού φτάσει στον περιφερειακό, να ενημερώνεται η Τροχαία για να μπορέσει να ρυθμίσει την κυκλοφορία», επισήμανε.

Δεν καταργούνται οι εφημερίες

Εκτός συζήτησης -παρότι κατατέθηκε ως πρόταση στο συντονιστικό- είναι να βγουν από τις εφημερίες το Παπαγεωργίου και το Παπανικολάου. «Αυτό δεν μπορεί να γίνει. Δεν είναι μόνο η γενική εφημερία τις οχτώ μέρες που εφημερεύει το Παπαγεωργίου. Το Παπαγεωργίου δέχεται καθημερινά πάνω από 800 άτομα. Δεν είναι ένα επαρχιακό νοσοκομείο. Υπάρχουν άτομα που παρακολουθούνται από συγκεκριμένους γιατρούς. Άρα αποκλείεις έναν μεγάλο αριθμό ασθενών από τον γιατρό ή την κλινική τους. Επίσης, για παράδειγμα, τους ασθενείς που εξυπηρετούνται από τα δύο νοσοκομεία δεν μπορούμε να τους πάμε στο ΑΧΕΠΑ, γιατί θα χρειαστούμε τριπλάσιο αριθμό κρεβατιών», εξήγησε η κ. Λεπτοκαρίδου.

Σε κάθε περίπτωση, όπως είπε, το μεν Παπανικολάου συνεφημερεύει με τον Άγιο Δημήτριο, ενώ τα παιδοχειρουργικά περιστατικά εξυπηρετούνται είτε από το Ιπποκράτειο, είτε από το Γεννηματάς, τα οποία είναι στο κέντρο της πόλης, το δε Παπαγεωργίου δέχεται βοήθεια από τον Άγιο Παύλο, με εξαίρεση κάποια περιστατικά, όπως τα νευροχειρουργικά, για τα οποία δεν υπάρχει αντίστοιχη κλινική.

voria.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου