Σάββατο 11 Νοεμβρίου 2023

Σε ψηφιακή διασύνδεση του ΕΚΑΒ με τα επείγοντα των νοσοκομείων – Τι αλλαγές έρχονται

 

Σε τροχιά αναδιοργάνωσης μπαίνει το ΕΚΑΒ το επόμενο διάστημα προκειμένου να λειτουργεί με βάση τα διεθνή πρότυπα.

Όπως προανήγγειλε ο υπουργός Υγείας Μιχάλης Χρυσοχοΐδης το επόμενο βήμα είναι η πλήρης ανασύνταξή του ΕΚΑΒ, ώστε να μπορέσει να ανταποκριθεί στα αυξημένα και κρίσιμα περιστατικά.

Χαρακτηριστικά ο αρμόδιος υπουργός, θέλοντας να δώσει το στίγμα των προθέσεων του δήλωσε πώς στόχος είναι τα ασθενοφόρα να προσεγγίζουν στο κατεπείγον περιστατικό μέσα σε 7 λεπτά από τα 15 με 25 λεπτά που είναι σήμερα κυρίως στα μεγάλα αστικά κέντρα.

Στο πλαίσιο αυτό αναμένεται το επόμενο διάστημα να έχει ολοκληρωθεί το σχέδιο νόμου για τον εκσυγχρονισμό του ΕΚΑΒ και των διακομιδών προκειμένου να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση πριν το νέο έτος.

Ποιες αλλαγές δρομολογούνται

Μια από τις σημαντικές αλλαγές, που σχεδιάζονται είναι η ψηφιακή διασύνδεσή του ΕΚΑΒ με τα Νοσοκομεία και τα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών, ώστε να υπάρχει ετοιμότητα ανταπόκρισης του ιατρικού προσωπικού στα  επείγοντα περιστατικά.

Στο πλαίσιο αυτό αναμένεται το ΕΚΑΒ να εφοδιαστεί με τον κατάλληλο ηλεκτρονικό εξοπλισμό αφού για να επιτευχθεί το εγχείρημα αυτό, απαιτείται και η ψηφιακή αναβάθμιση των συστημάτων του Οργανισμού.

Σκοπός είναι τα Επείγοντα των νοσοκομείων να έχουν τη δυνατότητα να γνωρίζουν τόσο την ώρα άφιξης του ασθενοφόρου όσο και και την κατάσταση της υγείας του ασθενή προκειμένου να έχουν το χρόνο για να προετοιμαστούν.

Μια ακόμη αλλαγή  που προτίθεται να κάνει η κυβέρνηση αφορά την ένταξη των ασθενοφόρων των Κέντρων Υγείας στο ΕΚΑΒ.

Επίσης αλλαγές θα σημειωθούν και στο σύστημα των αεροδιακομιδών καθώς σύμφωνα με στοιχεία από το υπουργείο Υγείας γίνονται 2.500 αεροδιακομιδές τον χρόνο κυρίως λόγω των αυξημένων αναγκών της νησιωτικής Ελλάδας.

Υπό το πρίσμα αυτό ο υπουργός Υγείας γνωστοποίησε σε συνέντευξη που παραχώρησε πώς «προχωράμε στη δημιουργία επιπλέον 6 βάσεων ελικοπτέρων σε ολόκληρη τη χώρα και κυρίως προς τη Νότια και τη νησιωτική Ελλάδα».

Το ΕΚΑΒ ενισχύεται με 800 νέες μόνιμες θέσεις πληρωμάτων ασθενοφόρων και για για τη βελτίωση της ποιότητας των υπηρεσιών του θα γίνει υποχρεωτική η παρακολούθηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων.

Όσον αφορά στον επιχειρησιακό στόλο του Ε.Κ.Α.Β., στόχος του υπουργείου Υγείας είναι η ανανέωση του με την προμήθεια νέων ασθενοφόρων σε βάθος 2ετίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες τα μεικτά πληρώματα ειδικά σε απομακρυσμένες περιοχές και σε μικρά νησιά αναμένεται να συνεχιστεί.

Τέλος  σχεδιάζεται η δημιουργία «Πύργου Ελέγχου» που θα δίνει τη δυνατότητα της εικόνας σε πραγματικό χρόνο και θα δίνει την ευχέρεια άμεσης παρέμβασης.

healthreport.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου