Πέμπτη 2 Νοεμβρίου 2023

Μεγάλες καθυστερήσεις στις διακομιδές από την βάση ΕΚΑΒ Ακτίου, λόγο έλλειψης πτητικών μέσων



Ερώτηση προς τον υπουργό Υγείας και τον υπουργό Εθνικής Αμύνης, πραγματοποίησαν ο Πρόεδρος του Κόμματος ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ, Κυριάκος Βελόπουλος και ο Βουλευτής Β' Θεσσαλονίκης Κων/νος Χήτας, σχετικά με τις «μεγάλες καθυστερήσεις στις διακομιδές από τις βάσεις ΕΚΑΒ Σύρου και Ακτίου, λόγω έλλειψης πτητικών μέσων». 

Πιο συγκεκριμένα αναφέρει: 

Κύριοι Υπουργοί,

Σύμφωνα με δημοσιεύματα που είδαν το φως της δημοσιότητας, αν και η Πολεμική Αεροπορία και το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας έχουν από κοινού αναλάβει, σύμφωνα με το μνημόνιο συνεργασίας τη συνεχή διάθεση ελικοπτέρου, εντούτοις τους τελευταίους δύο μήνες παρατηρούνται προβλήματα κάλυψης με πτητικά μέσα των βάσεων του ΕΚΑΒ Σύρου και Ακτίου. Αποτέλεσμα είναι να συμβαίνουν μεγάλες καθυστερήσεις στις διακομιδές λόγω αυξημένης ζήτησης Ο ρόλος των αεροδιακομιδών από το ΕΚΑΒ και τις Ένοπλες Δυνάμεις είναι πολύ κρίσιμος για το Εθνικό Σύστημα Υγείας, αφού τα νησιά μας διαχρονικά αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα στη στελέχωση των υγειονομικών μονάδων και του ΕΚΑΒ, με συνέπεια οι βαριά πάσχοντες να εκθέτονται σε κίνδυνο, μιας και η αεροδιακομιδή τους στα τριτοβάθμια νοσοκομεία της Αθήνας και της Κρήτης δεν είναι άμεση. Πέραν όμως αυτού του πλέον σοβαρού ζητήματος, προκύπτει κι ένα επίσης άλλο σοβαρό ζήτημα, αυτό της λειτουργίας του ΕΚΑΒ, καθώς το ιπτάμενο προσωπικό του ΕΚΑΒ αναγκάζεται να παραμείνει στα σημεία ανταπόκρισης και να επιστρέψει την επόμενη μέρα με το πλοίο της γραμμής. Εφόσον το συγκεκριμένο ελικόπτερο, που εκτελούσε αεροδιακομιδές από Σύρο προς Αθήνα και από τα λοιπά νησιά των Κυκλάδων προς Σύρο, σταμάτησε τις άνωθεν πτήσεις, τα περιστατικά που χρειάστηκαν αεροδιακομιδή εξυπηρετήθηκαν από άλλες πτητικές βάσεις, όπως αυτή της Ελευσίνας. Να τονίσουμε επιπρόσθετα πως αντίστοιχα και η βάση του ΕΚΑΒ Ακτίου τις μισές περίπου ημέρες είναι χωρίς πτητικό μέσο. Το συγκεκριμένο ελικόπτερο εκτελούσε αεροδιακομιδές από τα νησιά του Ιονίου σε μεγάλα νοσοκομεία, ενώ κατά τη διάρκεια της απουσίας του τα περιστατικά που χρειάστηκαν αεροδιακομιδή εξυπηρετήθηκαν και πάλι από άλλες πτητικές βάσεις, όπως αυτή της Ελευσίνας. και των Μεγάρων. Ωστόσο, κάτι τέτοιο έχει ως αποτέλεσμα μεγάλες καθυστερήσεις που εγκυμονούν κινδύνους για τη ζωή των ασθενών.

Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα για το 2022 πραγματοποιήθηκαν 2.100 περίπου πτήσεις από τις βάσεις του ΕΚΑΒ σε Ελευσίνα, Σύρο, Ρόδο και Άκτιο. Δυστυχώς όμως, όπως μπορεί να διαπιστώσει κανείς, η δυνατότητα που υπήρχε να καλύπτονται τα μεγάλα κενά του ΕΣΥ στη νησιωτική επικράτεια με τις αεροδιακομιδές των επειγόντων περιστατικών σε σύντομο χρονικό διάστημα φαίνεται ότι σιγά σιγά εξαλείφεται.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

Ερωτώνται οι κ. κ. Υπουργοί:

  1. Σε ποιες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε, προκειμένου να μη στερηθούν οι νησιώτες μας τη δυνατότητα άμεσης πρόσβασης στα νοσοκομεία της Αθήνας ή της Κρήτης, όταν πρόκειται για επείγοντα περιστατικά ή βαριά νοσούντες που επιβάλλεται η διακομιδή τους;
  1. Σε ποιες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε, προκειμένου να εξακριβώσετε τους λόγους για τους οποίους επί δύο σχεδόν μήνες η συνεργασία της Πολεμικής Αεροπορίας με το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και το ΕΚΑΒ Σύρου και Ακτίου δε τηρείται αδιαλείπτως;

Οι ερωτώντες Βουλευτές 

ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ 

ΧΗΤΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

aixmi-news.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου