Πέμπτη 16 Νοεμβρίου 2023

Ο Συνδικαλισμός στο ΕΚΑΒ Λάρισας

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Λάρισα 15/10/2023

Συνάδελφοι, συνάδελφισσες

Σήμερα κλείνει ένας ακόμα συνδικαλιστικός κύκλος στο ΕΚΑΒ Λάρισας στα 33 χρόνια του εργασιακού μου βίου.

Με αφορμή την έκτακτη ΓΣ θα ήθελα να καταθέσω την άποψή μου από τη θέση του απλού μέλους στο ΔΣ. 

Το προεδρείο κατά την θητεία του, καταστρατηγώντας πλήρως το καταστατικό του Σωματείου, δεν ακολούθησε ποτέ τη θεσμική διαδικασία της σύγκλισης όπως προβλέπεται από το καταστατικό τακτικών ΔΣ για τον σχεδιασμό και τις δράσεις του, για την κατάθεση προτάσεων και τον προγραμματισμό επισκέψεων του προεδρείου με υπηρεσιακούς ή άλλους θεσμικούς παράγοντες. 

Οι συναντήσεις πραγματοποιούνταν μόνο από τον Πρόεδρο και την Γραμματέα του συλλόγου χωρίς άλλη ενημέρωση ή την έκτακτη σύγκλιση ΔΣ και χωρίς να είναι σε γνώση οι συζητήσεις και οι συμφωνίες μεταξύ τους, εκτός των περιπτώσεων οι οποίες εκ των πραγμάτων αποτελούσαν ανυπέρβλητες δυσκολίες και θεσμικές υποχρεώσεις και φυσικά δεν θα μπορούσαν να παρακαμφθούν οι προβλεπόμενες καταστατικές διαδικασίες.

Τα ΔΣ που συγκλήθηκαν τακτικά ή έκτακτα στα δυόμιση χρόνια θητείας, είναι μετρημένα στα δάχτυλα του ενός χεριού,  τέσσερα αν δεν κάνω λάθος και πάντα είχαν χαρακτηριστικά διεκπεραίωσης και νομιμοποίησης των προηγούμενων δράσεων του ΔΣ.

Σε ένα από αυτά έγινε ενημέρωση για μια δωρεά στο Σωματείο μας για μια ξύλινη κατασκευή, κιόσκι, στον περιβάλλοντα χώρο του ΕΚΑΒ.

Εφόσον επρόκειτο για δωρεά, όπως ήταν η εισήγηση, φυσικά και συμφώνησα με τη δωρεά και την κατασκευή της, θα ήμουν αφελής να μην συμφωνούσα.

Στην πορεία όμως αποδείχτηκε πως η δωρεά ήταν περιορισμένης έκτασης, αλλά ποτέ δεν συζητήθηκε στο ΔΣ αν χρειαστεί να συνδράμει οικονομικά το Σωματείο μας και ποιο θα ήταν το ποσό που θα χρειαζόταν, αλλά ούτε είναι εγγεγραμμένα στα πρακτικά όσα ειπώθηκαν στο συγκεκριμένο ΔΣ, όπως τελικά αποκαλύφθηκε.

Αποτέλεσμα αυτών είναι ότι, το Σωματείο χρηματοδότησε την κατασκευή με ένα σοβαρό χρηματικό ποσό που ανέρχεται στα δυο 2.000 ευρώ περίπου από τις εισφορές των μόνιμων και επικουρικών εργαζομένων, κάποιοι εκ των οποίων δεν θα έχουν ποτέ την ευκαιρία να το δουν από κοντά ή να το απολαύσουν.

Αρκετές φορές ακούγοντας τον πρόεδρο σε τηλεοπτικές του εμφανίσεις, είχα μεγάλη δυσκολία στο να διακρίνω με όσα έλεγε, αν ήταν εκπρόσωπος της διοίκησης ή των εργαζομένων.   

Αυτές οι τακτικές μου δίνουν το δικαίωμα να έχω βάσιμες αμφιβολίες για τα ζητήματα και τις πιθανές συμφωνίες τους με όσους συναντήθηκαν και όσα διημείφθησαν μεταξύ τους χωρίς την παρουσία περισσότερων μελών του ΔΣ, αν ήταν προς όφελος των εργαζόμενων ή αποτελούσαν καθαρά προσωπικές στρατηγικές με στόχο όπως είδαμε όλοι μας τις Δημοτικές εκλογές.

Στον συνδικαλισμό είμαστε για να "δώσουμε" όχι για να "πάρουμε" και κυρίως δεν αποτελεί εφαλτήριο για διάφορες ονειρώξεις και προσωπικούς στόχους.  

Για τους παραπάνω λόγους δεν εγκρίνω τον διοικητικό και οικονομικό απολογισμό του απερχόμενου ΔΣ και πιστεύω οι απαντήσεις, αν υπάρξουν απαντήσεις, να μην είναι όπως η περίφημη απάντηση που δόθηκε από τον αρχι- άριστο πρόεδρό μας, όταν ρωτήθηκε σε μια ΓΣ γιατί μειώθηκε το αποθεματικό του Σωματείου από τις 20.000 που παρέλαβε, όταν ανέλαβε, στις 12.000, δίνοντας την πιο αστεία απάντηση που ήταν πως τότε είχαμε... capital controls.  

Μυτούλας Γιώργος μέλος του απερχόμενου ΔΣ στο Σωματείο ΕΚΑΒ Θεσσαλιας

2 σχόλια:

  1. Ή αδιαφάνεια και ή έλλειψη ενημέρωσης είναι χαρακτηριστικό του προέδρου. Μάλλον απαξιώνει ακόμα και αυτούς που τόν ψηφίζουν όπως και αυτούς που δεν τόν ψηφίζουν χωρίς οι συνάδελφοι να το λαμβάνουν υπόψη τους σέ κάθε εκλογική διαδικασία. Θεωρώ ότι μεγάλη ευθύνη έχουν όσοι δεν θέλουν να δουν πως πραγματικά συμπεριφέρεται προκειμένου να εξυπηρετηθούν σε κάτι η κολλημένοι στις πολιτικές τους πεποιθήσεις τόν εκλεγούν και αδιαφορούν που το σωματείο μας έχει δέκα χρόνια χωρίς συνδικαλιστική δράση σκεπάζοντας τά προβλήματα περιοριζόμενος σέ πανυγηρακια τύπου χριστουγεννιάτικο παιδικό πάρτυ με τά έξοδα πληρωμένα από το σωματείο για να τό θυμόμαστε στις επόμενες εκλογές. Αυτό δεν είναι συνδικαλισμός είναι Δ Σ μορφωτικού συλλόγου. Η επιλογή είναι ελεύθερη εννοείται ας είναι προς κάποιους που ενδιαφέρονται για εμάς και όχι για το επόμενο πολικό τους βήμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Όταν το προσωπικό όφελος υπερισχύει του συλλογικού, αυτό θα συμβαίνει. Δυστυχώς, τα μικροκομματικα ρουσφετακια, έχουν οδηγήσει σε αποσύνθεση το ΕΚΑΒ, παρά την κυβερνητική πρωτιά..

    ΑπάντησηΔιαγραφή