Τρίτη 6 Σεπτεμβρίου 2022

Κοριτσάκι ενός έτους με επιληπτική κρίση… ακόμη περιμένει το ΕΚΑΒ στην Ξάνθη

 Να αναλάβουν όλοι τις ευθύνες τους ή… να παραιτηθούν εδώ και τώρα!

Τι λένε στην «Θ» η γιατρός που αντιμετώπισε το περιστατικό και ο εκπρόσωπος εργαζομένων στο ΕΚΑΒ Θράκης

Άπειρες είναι οι φορές στο παρελθόν κατά τις οποίες η «Θ» έχει ασχοληθεί με το σοβαρό ζήτημα της έλλειψης πληρωμάτων του ΕΚΑΒ στην Ξάνθη.

Ωστόσο, σήμερα ανοίγει ξανά τον εν λόγω «φάκελο» με αφορμή ένα ακόμη σοβαρό περιστατικό, που σημειώθηκε χθες το μεσημέρι σε γνωστό ακτινολογικό ιατρείο της πόλης, όπου ένα κοριτσάκι μόλις ενός έτους, παρουσίασε επεισόδιο επιληπτικής κρίσης στα χέρια της ιατρού. Η ίδια, αφού της έδωσε τις πρώτες βοήθειες, κάλεσε το ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ, το οποίο ωστόσο – όπως εξηγεί στην «Θ» – δεν έφτασε ποτέ, αφού κανένα από τα δυο ασθενοφόρα της Ξάνθης δεν ήταν διαθέσιμο.

«ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΑ ΤΟ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΟ ΜΕ ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ,  ΚΑΛΕΣΑ ΤΟ ΕΚΑΒ ΑΛΛΑ…ΔΕΝ ΗΡΘΕ ΠΟΤΕ»

Πιο αναλυτικά, η κ. Βικτωρία Φωτιάδου (Ακτινοδιαγνωστής στο Διαγνωστικό – Ακτινολογικό Κέντρο Τζαμπάζ Diagnostics – εξήγησε ότι «το κοριτσάκι, ενός έτους, ήρθε για προγραμματισμένο ραντεβού. Μόλις ολοκληρώθηκε η εξέταση – την ώρα που το χαιρετούσα – έκανε επιληπτική κρίση στα χέρια μου. Το αντιμετώπισα με πρώτες βοήθειες και προσπάθησα να κρατήσω ανοικτό το στόμα της. Είπα απευθείας στους συναδέλφους μου να καλέσουν το ΕΚΑΒ. Ο ΕΚΑΒίτης στο τηλεφωνικό κέντρο, ζήτησε να μιλήσει μαζί μου και του εξήγησα ότι την δεδομένη στιγμή ήταν επάνω στον σπασμό. Ζήτησα ασθενοφόρο και ο κύριος στο τηλέφωνο μου είπε ότι το ένα ασθενοφόρο ήταν στην Αλεξανδρούπολη και το άλλο ασθενοφόρο σε άλλο περιστατικό. Η κλήση έγινε στις 14.14 και ο πατέρας του κοριτσιού πήρε το παιδί στις 14.40 από το ιατρείο. Πήρε τηλέφωνο ο ΕΚΑΒίτης και ρώτησε αν το παιδί συνήλθε και αν μπορεί να πάει με τον γονέα στο Νοσοκομείο. Αυτή ήταν η κλήση τους. Για να ρωτήσουν αν το παιδί συνήλθε ή όχι. Το ΕΚΑΒ δεν ήρθε ποτέ. Βεβαίως, το θέμα μας δεν είναι με τους ΕΚΑΒίτες, ούτε με τον κύριο στο τηλεφωνικό κέντρο. Το θέμα μας έχει να κάνει με το κράτος και με αυτό το θέμα γενικά».

«ΥΠΟΧΡΕΩΜΕΝΟ ΝΑ ΕΡΘΕΙ, ΑΝ ΚΛΗΘΕΙ, ΤΟ ΕΚΑΒ – ΝΑ ΑΥΞΗΘΟΥΝ ΤΑ ΟΧΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ»

«Το αν ήταν σοβαρό ή όχι το περιστατικό, δεν έχει σημασία. Μπορεί κάποιος να ζαλιστεί στον δρόμο. Δεν μπορείς να ξέρεις την βαρύτητα του περιστατικού. Μπορεί κάποιος να έχει ανεύρυσμα κοιλιακής αορτής, να κληθεί το ΕΚΑΒ και μέχρι να έρθει το ΕΚΑΒ να κάνει ρήξη ανευρύσματος (για παράδειγμα). Εσύ δεν μπορείς να ξέρεις ότι ο ασθενής έχει ανεύρυσμα. Εν ολίγοις, θέλω να πω ότι δεν μπορούμε να ξέρουμε εκ των προτέρων αν ένα περιστατικό επείγον ή όχι.  Αν κάποιος αισθανθεί αδιαθεσία και καλέσει το ΕΚΑΒ, το ΕΚΑΒ είναι υποχρεωμένο να έρθει. Το παιδάκι συνήλθε έπειτα από 5- 7 λεπτά και μετά παρουσίασε υπνηλία . Αυτή είναι η φυσιολογική πορεία της επιληπτικής κρίσης και προσωπικά, ως γιατρός ήξερα πως θα αντιδράσω. Και ο κλινικός γιατρός δεν απαντούσε στις κλήσεις των γονέων, οπότε έπρεπε να πάει στο Νοσοκομείο. Επίσης δεν ήθελα να το στείλω με τους γονείς, γιατί αν έκανε εισρόφηση μέσα στο αυτοκίνητο το παιδί, ποιος θα είχε την ευθύνη; Ήταν ένα επείγον περιστατικό το συγκεκριμένο» συνέχισε η ίδια, σημειώνοντας ότι «θα πρέπει να αυξηθούν τα οχήματα και το προσωπικό στο ΕΚΑΒ, ώστε να υπάρχει άμεση αντιμετώπιση και βοήθεια σε όποιον την χρειάζεται».

«ΤΟΠΟΘΕΤΗΘΗΚΑΜΕ ΚΑΙ ΕΓΓΡΑΦΩΣ ΕΠΙ ΤΟΥ ΘΕΜΑΤΟΣ – ΟΛΟΙ ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΝΑΛΑΒΟΥΝ ΤΙΣ ΕΥΘΥΝΕΣ ΤΟΥΣ»

Η «Θ» επικοινώνησε και με τον πρόεδρο των εργαζομένων του ΕΚΑΒ Θράκης κ. Σταύρο Καμπουραντώνη, ο οποίος, με αφορμή ένα το περιστατικό που χρειάστηκε ασθενοφόρο αλλά δεν εξυπηρετήθηκε ποτέ, τόνισε ότι «το είπα και τις προηγούμενες φορές που μιλήσαμε. Ο κόσμος που διαμαρτύρεται, δεν τα έχει διαβάσει; Υποτίθεται ότι τα ΜΜΕ ενημερώνουν τον κόσμο σχετικά με την κατάσταση. Το έχουμε πει ξανά και ξανά και έχουμε φτάσει σε σημείο να πρέπει να κουβεντιάζουμε τα αυτονόητα στην Ελλάδα και να παρακαλούμε για αυτά. Θα σας πω για άλλη μια φορά ότι κατά την περίοδο του Πάσχα περίπου, είχαμε αποστείλει έγγραφο σε όλους τους Βουλευτές των Νομών Ξάνθης, Ροδόπης και Έβρου για το ποια είναι η κατάσταση και το τι χρειάζεται το ΕΚΑΒ για να λειτουργήσει σωστά. Μέχρι τώρα δεν έχουμε καμία ενημέρωση. Ακούμε διάφορα, ακούμε ότι θα βγει προκήρυξη αλλά εμείς εδώ (σ.σ. στο ΕΚΑΒ Θράκης) δεν θα πάρουμε κόσμο. Ο προγραμματισμός, γίνεται από την κεντρική υπηρεσία, από το Υπουργείο Υγείας και από το Υπουργείο Οικονομικών που θα πρέπει να βρει τα κονδύλια, να εγκριθούν και με βάση τις ανάγκες που υπάρχουν, να πάρουν κόσμο. Εμείς έχουμε τοποθετηθεί επί του θέματος και στην τοπική κοινωνία με τους Βουλευτές, έχουμε στείλει έγγραφο και στην κεντρική υπηρεσία, όταν είχε έρθει ο Αντιπρόεδρος στην περιοχή και από εκεί και πέρα, δεν μπορώ να πω κάτι άλλο. Προσωπικά νομίζω ότι όλοι  οι πολιτικοί της Θράκης, θα πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους».

«ΕΧΕΙ ΔΙΚΙΟ Ο ΚΟΣΜΟΣ, ΑΛΛΑ…ΠΟΛΛΟΙ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝ ΤΟ ΑΣΘΕΝΟΦΟΡΟ ΩΣ ΤΑΞΙ – ΜΕΓΑΛΗ ΠΛΗΓΗ ΓΙΑ ΤΟΝ Ν. ΞΑΝΘΗΣ ΟΤΙ ΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΔΕΝ ΕΞΥΠΗΡΕΤΕΙ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΟΥ»

«Και ο κόσμος έχει δίκιο να διαμαρτύρεται που το ασθενοφόρο δεν πήγε σε κάποιο περιστατικό, επειδή ήταν σε άλλα περιστατικά. Δεν μπορεί να γνωρίζει που είναι τα ασθενοφόρα. Απο την άλλη βέβαια και ο κόσμος θα πρέπει να καταλάβει ότι ένα μεγάλο ποσοστό χρησιμοποιεί το ασθενοφόρο για…ταξί. Εμείς δεν μπορούμε να αρνηθούμε σε κανέναν την χρήση του ασθενοφόρου. Προσπαθούμε να εξηγήσουμε στον κόσμο ότι δεν είναι καλό να καλούμε το ασθενοφόρο χωρίς λόγο» συνέχισε ο ίδιος, σημειώνοντας ότι «εμείς είμαστε ο τελευταίος τροχός της αμάξης. Τις αποφάσεις τις λαμβάνουν άλλοι. Εμείς επισημαίνουμε τα προβλήματα και αν εισακουστούμε ή όχι, αυτό είναι στην διάθεση άλλων. Εγώ πάντως επιμένω και πιστεύω ότι οι πολιτικοί φορείς όλης της Θράκης θα πρέπει κάποια στιγμή να γίνουν πιο ενεργοί επάνω στο κομμάτι της υγείας και για αυτό μπήκαμε και στην διαδικασία να τους καταθέσουμε εγγράφως τις ανάγκες που υπάρχουν σε όλη την Θράκη. Τέλος, θα πω για πολλοστή φορά, ότι μεγάλη «πληγή» για τον Νομό Ξάνθης είναι το ότι το Νοσοκομείο Ξάνθης δεν έχει μπει σε καμία διαδικασία για να εξυπηρετεί τις ανάγκες του. Και όλα αυτά τα επωμίζονται τα δυο ασθενοφόρα που είναι στον Ν. Ξάνθης. Εμείς έχουμε κάνει ο,τιδήποτε περνά από το χέρι μας. Τι άλλο να κάνουμε; Είμαστε σε απόγνωση. Κάποια στιγμή πρέπει να το σκεφτούμε πολύ σοβαρά αυτό το θέμα».

thraki.com.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου