Πέμπτη 1 Σεπτεμβρίου 2022

Το στραπάτσο του συνδικαλιστή.....

 

Του Μυτούλα Γιώργου, μέλος του ΔΣ στο σωματείο του ΕΚΑΒ Θεσσαλίας

Χρόνια τώρα, σχεδόν δυο δεκαετίες, μερίδα συνδικαλιστών επιχειρούν να πείσουν την πολιτεία και τις διοικήσεις για την απεμπλοκή του ΕΚΑΒ, από τις λεγόμενες δευτερογενείς διακομιδές και εξιτήρια, καταθέτοντας πρόταση για προσλήψεις ανάλογου προσωπικού στα Νοσοκομεία, κάνοντας αποχή από τις δευτερογενείς διακομιδές.

Στην πορεία συναντήθηκαν με την υπουργική θητεία του Άδωνη Γεωργιάδη και της ΝΔ,  του βάστα Γερούν γερά, Γερούν γερά, όπου σε μια νύχτα με νομοθετική ρύθμιση έκλεισε δια παντός τις υπηρεσίες ασθενοφόρων στα Νοσοκομεία της χώρας και έστειλε μαζί με το προσωπικό και τον φόρτο εργασίας τους, όπως εξιτήρια, αιμοδοσίες, μεταφορά υλικών, ιματισμού, ακόμα και μεταφορά φαγητού σε κάποιες περιπτώσεις, χωρίς να υπάρχει η παραμικρή αντίσταση και αντίδραση στα σχέδια της τότε κυβέρνησης.

Ήταν ο προπομπός των σχεδίων της ΝΔ για την ιδιωτικοποίηση της υγείας. 

Το ΕΚΑΒ αποτελεί το γνήσιο τέκνο του ΕΣΥ, αφού χωρίς το ΕΣΥ δεν νοείται να υπάρχει ΕΚΑΒ.

Το ΕΣΥ που ήρθε να επισφραγίσει την δημόσια και δωρεάν υγεία για όλους με την κοινωνική του διάσταση και την πρόνοια, θεωρώ ότι οι εργαζόμενοι έχουν χρέος να το διαφυλάττουν ως κόρη οφθαλμού κάνοντας ότι είναι δυνατό για την διατήρηση και την ανάπτυξή του.

Η κινητήρια δύναμη για την επιτυχία του ΕΣΥ και του ΕΚΑΒ είναι φυσικά το ποσοστό επί του κρατικού προϋπολογισμού και η χρηματοδότηση για την Υγεία, κάτι που θα έπρεπε να αποτελεί το κορυφαίο κριτήριο για τους εργαζομένους στην υγεία, της επιλογής κυβερνητικών σχημάτων.

Απο την πρώτη στιγμή υπήρχαν και υπάρχουν φωνές που προσπαθούν να αναδείξουν και να επισημάνουν το αυτονόητο, αφού οι δευτερογενείς διακομιδές είναι γνωστό σε όλους μας πως ήταν και είναι ο διακαής πόθος των ιδιωτικών συμφερόντων. 

Σήμερα ανοίγονται διάπλατα οι πόρτες στους ιδιώτες για την είσοδό τους στο ΕΚΑΒ, αφού αποδεικνύεται ότι είναι αδύνατο να επιβληθούν προσλήψεις σε άλλους οργανισμούς.

Μια προφανής και άμεση λύση για την αποφυγή της εισόδου των ιδιωτών είναι οι προσλήψεις στο ΕΚΑΒ, με την δημιουργία παράλληλης δομής με τα επείγοντα, δημιουργία διεύθυνσης δευτερογενών εντός του ΕΚΑΒ, όμως φαντάζει ακατόρθωτο με αυτή την ηγεσία και την φιλοσοφία της για την υγεία.

Αν η πρόταση για προσλήψεις στα νοσοκομεία δεν ήταν προσχηματική αλλά συνδικαλιστική επιλογή, γιατί δεν είδαμε καμία ουσιαστική συνδικαλιστική αντίδραση στα σχέδια της κυβέρνησης για τη νομοθέτηση σύναψης συμβάσεων με ιδιωτικές εταιρείες, αλλα αντιθέτως αποτελεί εργαλείο στα χέρια της και μια πολύ καλή ευκαιρία για την διοίκηση και την σημερινή κυβέρνηση, με πρόσχημα τις ελλείψεις προσωπικού στα νοσοκομεία, που σκοπίμως αφήνουν κενές, την νομοθέτηση για συμβάσεις με ιδιωτικές εταιρείες που θα τους αναθέτουν τις δευτερογενείς διακομιδές και σε περιπτώσεις ακόμα και την διακομιδή επειγόντων περιστατικών όταν δεν υπάρχει διαθέσιμο ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ, σύμφωνα με δηλώσεις συνδικαλιστών.

Χ. Κυπριώτης: Η ενίσχυση στοΕΚΑΒ μπορεί να δοθεί άμεσα με την πρόσληψη επικουρικού προσωπικού

Όταν ζητάς προσλήψεις στα νοσοκομεία και σου βγαίνουν ιδιώτες, αν αυτό δεν είναι στραπάτσο, τότε τι είναι;

Το μόνο που μένει ειναι να περιοριστούν στο να υποδείξουν τον τρόπο λειτουργίας των εταιρειών και πρόσληψης των εργαζομένων τους. 

ΠΟΠ-ΕΚΑΒ ΕΝΩΠΙΟΝ ΤΟΥ κ Διοικητή της 1ης ΥΠΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου