Σάββατο 3 Σεπτεμβρίου 2022

Άδεια; Ποια άδεια! Μόλις ένα άτομο θα λείψει τον Σεπτέμβριο από το ΕΚΑΒ Χανίων

 

Αίσθηση είχε προκαλέσει ρεπορτάζ του Parakritika.gr στα μέσα Αυγούστου για τις άδειες που ΔΕΝ δίδονται στους εργαζόμενους του Τομέα Χανίων του ΕΚΑΒ, άδειες οι οποίες κανονίζονται από το Ηράκλειο.

Γιατροί και διασώστες πρέπει να εργάζονται διαρκώς, παίρνοντας μόνο ρεπό, καθώς τους αρνούνται τη χορήγηση κανονικής άδειας.

Είναι χαρακτηριστικό πως μόλις ένα άτομο θα πάρει άδεια τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με το πρόγραμμα που βγήκε από τα κεντρικά του ΕΚΑΒ στην Κρήτη στο Ηράκλειο.

Και βέβαια, όπως επισημάνθηκε και στο προηγούμενο ρεπορτάζ, όλα δρομολογήθηκαν χωρίς να κοινοποιηθεί τίποτα στα Χανιά, παρά μόνο όταν… αποφασίστηκαν κάποια πράγματα περί μη χορήγησης αδειών.

Τι συμβαίνει όμως με τις άδειες; Είναι νόμιμο ότι δεν δίδονται;

Η εγκύκλιος 78 του Υπουργείου Εσωτερικών με ημερομηνία 24 Ιουνίου 2022, που αφορά τη χορήγηση κανονικών αδειών κατά την καλοκαιρινή περίοδο αναφέρει τα εξής:

  • “Δεκαπέντε (15) ημέρες από την κανονική άδεια χορηγούνται υποχρεωτικά εφόσον το ζητήσει ο υπάλληλος από τις 15 Μαΐου έως και την 31 Οκτωβρίου”
  • Λαμβανομένων υπόψη των υπηρεσιακών αναγκών, καθώς επίσης και των ιδιαίτερα αυξημένων αναγκών στην κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας κατά τη θερινή περίοδο, είναι απολύτως αναγκαίο να προγραμματιστούν οι άδειες των υπαλλήλων έτσι ώστε στο χρονικό διάστημα από 1/7/22 έως 15/9/22 να απουσιάζει το 1/3 του υπηρετούντος προσωπικού κάθε φορέα ανά ημερολογιακή εβδομάδα και να παραμένουν στην υπηρεσία τα 2/3. Ο υπολογισμός του απαραίτητου προσωπικού για τη θερινή περίοδο κατά τα ανωτέρω, θα πρέπει να υπολογίζεται περαιτέρω και σε επίπεδο Διεύθυνσης, προκειμένου να εξασφαλίζεται η αποτελεσματική λειτουργία του φορέα βάσει της οργανωτικής διάρθρωσής του. Ως εκ τούτου, οι υπηρεσίες καλούνται να προβούν στον προγραμματισμό των καλοκαιρινών αδειών των υπαλλήλων τους με βάση τα ανωτέρω.

Τα ερωτήματα είναι σαφή και ζητούν απαντήσεις…

Ποιος αποφασίζει χωρίς να λαμβάνει υπ’ όψιν τα προβλεπόμενα από το Κράτος;

Δεν μπορεί να δοθούν οι προβλεπόμενες άδειες στον Τομέα Χανίων του ΕΚΑΒ;

Δεν δίνονται άδειες γιατί υπάρχει κίνδυνος υπολειτουργίας του Τομέα;

parakritika.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου