Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου 2022

ΕΚΑΒ Αγρινίου: Πολλά χιλιόμετρα, πολλά προβλήματα για τα ασθενοφόρα…

Πέρασαν λίγες μέρες αφότου ένα τροχαίο ατύχημα στο Αγρίνιο στάθηκε η αφορμή για να αναδειχθεί -για πολλοστή φορά- ένα ζήτημα που χρήζει άμεσων και ουσιαστικών ενεργειών. Η σημασία του, εξάλλου, είναι βαρύνουσα για τη σωτηρία ζωών…


Στο τροχαίο ατύχημα, λοιπόν, που είχε σημειωθεί την περασμένη Τρίτη στο Ρέμα Ρεμπελιά στο Αγρίνιο, ένας νεαρός τραυματίστηκε ελαφρά. Και ευτυχώς που ήταν ελαφρύς ο τραυματισμός του. Διότι σε αντίθετη περίπτωση ίσως να είχαν καταγραφεί τραγικές στιγμές.


Βλέπετε, το ασθενοφόρο που έσπευσε για την διακομιδή του στο Νοσοκομείο Αγρινίου καλά έφτασε στο σημείο. Έλα όμως που δεν «έπαιρνε» μπροστά και συμπολίτες και αστυνομικοί… έσπρωχναν!
Και πώς να μη συμβεί κάτι τέτοιο όταν πρόκειται για οχήματα που «μετρούν» αμέτρητα χιλιόμετρα και πάνω από 10-15 χρόνια ζωής…


Το τραγελαφικό αυτό περιστατικό στέκεται αφορμή για να καταγραφούν οι αγωνίες και η φωνή των εργαζομένων στο νευραλγικό χώρο του ΕΚΑΒ. Όσο φυσικά και οι απαιτήσεις που υπάρχουν. Εξαρτώνται ανθρώπινες ζωές και δεν επιτρέπεται να κωφεύουν οι αρμόδιοι, είτε στην ΥΠΕ είτε σε υψηλότερα κλιμάκια.


Ο πρόεδρος των εργαζομένων του ΕΚΑΒ Αγρινίου, Παναγιώτης Ζάχος, μίλησε στο agrinionews.gr σχετικά με το ζήτημα και- με γλαφυρότητα και αφοπλιστική ειλικρίνεια -υπογράμμισε τα αυτονόητα.


«Στη Ναυμαχία του Ναυαρίνου από τον τουρκικό στόλο δεν έμεινε τίποτα. Έτσι και στον δικό μας στόλο αν συνεχιστεί η κατάσταση αυτή δεν θα μείνει τίποτα. Υπάρχει τεράστιο πρόβλημα», σημείωσε χαρακτηριστικά και περιγράφει ως εξής την κατάσταση:


«Αυτή τη στιγμή που μιλάμε τέσσερα οχήματα, από τα νεώτερα που παραλάβαμε το 2018 με τη δωρεά του Ιδρύματος Νιάρχου είναι στο συνεργείο, παροπλισμένα.


Πρόκειται για οχήματα που μέσα σε λίγα χρόνια έχουν «γράφει» πάνω από 400.000 χλμ. δουλεύοντας 24 ώρες το 24ωρο, με διαφορετικούς οδηγούς, σε καθημερινή βάση.


Έχει σημασία να αντιληφθούμε την καταπόνηση των οχημάτων. Είναι ειδικού σκοπού, δουλεύουν σε άλλες ταχύτητες, χρειάζεται πολλές φορές να μεταβούν «κρύα» σε έκτακτα περιστατικά. Δεν είναι απλό.


Το βασικότερο πρόβλημα είναι ότι δεν υπάρχουν ανταλλακτικά και τα οχήματα «εγκλωβίζονται» στα συνεργεία για μήνες. Υπάρχουν τρία οχήματα σε χρήση και ακόμα κινητή μονάδα. Έχουμε πληροφορηθεί ότι τις επόμενες ημέρες θα παραλάβουμε ένα νέο ασθενοφόρο και ελπίζουμε να βελτιωθεί κάπως η κατάσταση».


Ο κ. Ζάχος καταλήγει ως εξής: «Από μεριάς μας, ζητούμε το αυτονόητο. Το ΕΚΑΒ Αγρινίου έχει στην αρμοδιότητά του μία τεράστια περιοχή. Πολλά Κέντρα Υγείας δεν εξυπηρετούνται επαρκώς. Υπάρχει μεγάλο πρόβλημα. Θέλουμε τα εργαλεία για να δουλέψουμε. Πώς θα μπορέσουμε να κάνουμε τη δουλειά μας και να σώσουμε ζωές όταν δεν τα έχουμε στη διάθεσή μας; Το προσωπικό καταβάλλει φιλότιμες προσπάθειες αλλά έτσι δεν μπορεί να συνεχίσει να το πράττει» .


Σαφώς το ζήτημα δεν αφορά μόνο την περιοχή του Αγρινίου. Αλλά εν προκειμένω μιλάμε για τις ανάγκες δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων. Ας ανοίξουν, λοιπόν, τα ώτα και ας αντιληφθούν οι αρμόδιοι περί τίνος πρόκειται. Εκτός κι αν οι ανθρώπινες ζωές είναι… παιχνίδι κατά την κρίση τους.


agrinionews.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου