Παρασκευή 24 Μαΐου 2024

Στελέχωση ασθενοφόρων ΕΚΑΒ με διάθεση σπουδαστών του ΙΕΚ ΕΚΑΒ

Μετά από πυροσβέστες και στρατιωτικούς, μπαίνουν και φοιτητές στο ΕΚΑΒ.

Ακόμα ένα μπάλωμα στο ΕΚΑΒ νομοθέτησε η κυβέρνηση, επιχειρώντας να αποφύγει τις μόνιμες, μαζικές και αναγκαίες προσλήψεις διασωστών. Συγκεκριμένα, στον νόμο του υπουργείου Ανάπτυξης που υπερψηφίστηκε χθες, το υπουργείο Υγείας με τροπολογία στελεχώνει τα ασθενοφόρα με σπουδαστές του ΙΕΚ ΕΚΑΒ!

Υπενθυμίζεται ότι πέρυσι τα τεράστια κενά στο Σώμα οδήγησαν σε μεγάλες καθυστερήσεις των ασθενοφόρων, με αποτέλεσμα να έχουμε ακόμα και θανάτους ασθενών λόγω αυτών των καθυστερήσεων! Η κυβέρνηση τότε επέλεξε να στελεχώσει το ΕΚΑΒ με στρατιωτικούς, πυροσβέστες και υπαλλήλους ΟΤΑ με ελλιπή εκπαίδευση και προετοιμασία, αντί να κάνει μόνιμες προσλήψεις διασωστών. Μάλιστα, παρ' ότι η ένταξή τους στα ασθενοφόρα προβλεπόταν για μικρό χρονικό διάστημα και παρά τις αντιδράσεις από την αντιπολίτευση και τους υγειονομικούς φορείς, τελικά δόθηκε παράταση μέχρι και τον Σεπτέμβριο του 2024, καθώς δεν έγιναν ποτέ οι απαραίτητες προσλήψεις. Δηλαδή και φέτος το καλοκαίρι τα κενά θα καλυφθούν με αυτό το μη εξειδικευμένο προσωπικό.

Μπαλώματα με σπουδαστές στο τιμόνι των ασθενοφόρων

Στην τροπολογία που εντάσσει στα πληρώματα σπουδαστές, η κυβέρνηση επικαλείται τις «περιόδους εκτάκτων αυξημένων υπηρεσιακών αναγκών», όπως η τουριστική περίοδος όπου σε πολλές περιοχές της χώρας πολλαπλασιάζεται ο πληθυσμός. Ουσιαστικά παραδέχεται ότι σε μια τέτοια συνθήκη η κατάσταση είναι κρίσιμη και είναι αναγκαία η αύξηση του προσωπικού, αλλά επιμένει σε μπαλώματα και όχι σε λύσεις που θα βελτιώσουν ουσιαστικά την κατάσταση. Αναφέρεται δε πως προϋπόθεση για τον σπουδαστή που θα συμμετέχει το πλήρωμα του ασθενοφόρου είναι να «έχει ολοκληρώσει με επιτυχία το Θεωρητικό μέρος των σπουδών του. Αν ο ως άνω σπουδαστής δεν διαθέτει την απαιτούμενη επαγγελματική άδεια οδήγησης Β’ κατηγορίας, εκτελεί υποχρεωτικά καθήκοντα συνοδηγού ασθενοφόρου». Εν ολίγοις, η ολοκλήρωση των… θεωρητικών μαθημάτων επαρκεί για τις κρίσιμες καταστάσεις που μπορεί να συναντήσει κανείς, κατά τη διάρκεια της διάσωσης.

Ο Άδωνις Γεωργιάδης, απαντώντας από το βήμα της Βουλής στην κριτική που ασκήθηκε, επέλεξε την οδό της συκοφάντησης και της χυδαιότητας. Σημείωσε πως όσοι είναι κατά της εισόδου σπουδαστών στα ασθενοφόρα, θέλουν ο κόσμος να… πεθαίνει.

healthstat.gr

4 σχόλια:

  1. Ότι είναι αντίθετο με τα κυβερνητικά μπαλώματα
    χωρίς ουσία και ποιότητα, χαρακτηρίζεται με τέτοιο τρόπο ώστε να φαίνεται λάθος και αντικοινωνικό.
    Για όλα φταίνε οι εργαζόμενοι που αδιαφορούν για τις ζωές των πολιτών , άσχετα αν με υπέρμετρο ζήλο παλεύουν καθημερινά για αυτές!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η τοποθέτηση σπουδαστών του ΙΕΚ γίνεται μόνο σε περίπτωση που δεν υπάρχουν πιστοποιημένοι απόφοιτοι. Δηλαδή τι ακριβώς προτείνετε; να μείνουν οι τομείς ακάλυπτοι μέχρι να βρεθούν οι πιστοποιημένοι; Η εκάστοτε κυβέρνηση πρέπει να εφαρμόζει ρεαλιστικές λύσεις για τα προβλήματα κι όχι να ασχολείται με τα μικροσυμφέροντα του κάθε κλάδου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δηλαδή όπου δεν επαρκεί το προσωπικό ( π.χ. ιατροί - νοσηλευτές) και δεν γίνονται προσλήψεις , είναι ρεαλιστικό η κυβέρνηση να φέρνει σπουδαστές για να πείσει ότι "κλείνουν" οι τρύπες.
      Έτσι λοιπόν την επόμενη φορά που θα συμβεί κάτι και θα χρειαστεί να πάς σε ΤΕΠ , να εύχεσαι να σε υποδεχθεί και να σε εξετάσει φοιτητής ιατρικής.
      Το ίδιο βέβαια σε απλές χειρουργικές πράξεις.
      Τι άλλο θα ακούσουμε και θα αρέσει σε μερικούς που το μόνο που βλέπουν είναι μόνο το χρώμα και όχι ολόκληρη την παλέτα!

      Διαγραφή
    2. Αυτό συμβαίνει ήδη με τους ειδικευόμενους γιατρούς που εκτελούν υπηρεσία υπαίθρου αλλά δεν είναι αυτό το θέμα μας, μιλάμε για πληρώματα ασθενοφόρου. Σε περιοχές που δεν υπάρχει ενδιαφέρον από πιστοποιημένους διασώστες τι ακριβώς πρέπει να γίνει; Να τους στείλει με το ζόρι; Να τους τάξει μισθό 3.000 μήπως και τους δελεάσει;
      ΥΓ. γράφεις ότι η κυβέρνηση το κάνει για να μας πείσει ότι κλείνουν οι τρύπες! Οι τρύπες κλείνουν, απλά δεν σου αρέσει ο τρόπος κι αντιδράς.

      Διαγραφή