Κυριακή 26 Μαΐου 2024

Χωρίς ασθενοφόρα και πληρώματα το ΕΚΑΒ στα νησιά

 

Με σοβαρές ελλείψεις σε διασώστες του ΕΚΑΒ και ασθενοφόρα για άλλο ένα καλοκαίρι τα νησιά.

Παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση δια στόματος του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη είχε προαναγγείλει ριζικές αλλαγές στο ΕΚΑΒ ώστε τα ασθενοφόρα να ανταποκρίνονται μέσα σε ελάχιστα λεπτά στα επείγοντα περιστατικά τελικά δεν προχώρησε τίποτα.

Αποτέλεσμα είναι σήμερα τα ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ να αντιμετωπίζουν σοβαρές ελλείψεις προσωπικού, ενώ το μεγαλύτερο πρόβλημα εξακολουθεί να υπάρχει στα νησιά όπου ναι μεν μπορεί να υπάρχουν ασθενοφόρα αλλά δεν υπάρχει προσωπικό για να τα κινήσει.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), Μιχάλη Γιαννάκο πραγματοποιούνται προκηρύξεις αλλά δεν υπάρχει ενδιαφέρον από τους υγειονομικούς. Ακόμη και όσοι αποφασίζουν να πάνε σε νησιά και απομακρυσμένες περιοχές, καταλήγουν να παραιτούνται καθώς βρίσκουν δυσκολίες.

Χαρακτηριστικά σε πρόσφατες δηλώσεις του ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ ανέφερε πώς «με 1.850 ευρώ γιατρό, με 800 ευρώ νοσηλευτή και διασώστη ΕΚΑΒ δεν βρίσκεις. Το κόστος ζωής πολύ μεγαλύτερο. Ο μισθός δεν φθάνει ούτε για το νοίκι του σπιτιού. Οι φορείς των νησιών δεν συμβάλλουν με κίνητρα προσέλκυσης και παραμονής αν και η υγεία είναι υπόθεση όλων. Τι διαφορά έχει να δουλεύεις σε νησί από τη Κύπρο; Η απόσταση και τα έξοδα από το τόπο οικογενειακής κατοικίας ίδια. Ή μάλλον καλύτερα στη Κύπρο γιατί εξασφαλίζεις αεροπορικά εισιτήρια δωρεάν».

«Γυμνό» το ΕΚΑΒ στα νησιά

Αξιοσημείωτο είναι πώς κάθε χρόνο η νησιωτική χώρα παρουσιάζει σοβαρά προβλήματα μεταφοράς των ασθενών, με συνέπεια να βλέπουμε εικόνες ακόμα και διακομιδής πασχόντων με αγροτικά αυτοκίνητα στις καρότσες.

Συνεχίζοντας ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ  δήλωσε πώς για ένα ακόμη καλοκαίρι δεν έγινε καμία ενίσχυση με μόνιμο προσωπικό (διασώστες – Πληρώματα Ασθενοφόρων) στα νησιά. Παραμένει η ίδια εικόνα με τα προηγούμενα χρόνια. Το ΕΚΑΒ με συνεχείς μετακινήσεις από την υπόλοιπη Ελλάδα προσπαθεί να καλύψει τις κενές βάρδιες ακόμη και την 24ωρη λειτουργία ενός και μόνου ασθενοφόρου. (Μύκονος, Σάμος, Πάρος, Τήνος, Ανδρος, Λέρος).

Το ίδιο γίνεται στα μεγαλύτερα νησιά (Χίος, Κως, Σαντορίνη) για την λειτουργία δεύτερου ασθενοφόρου. Παρά ταύτα επιχειρεί ένα ασθενοφόρο τη βάρδια και κάποιες ημέρες του μήνα δεύτερο. Τουλάχιστον να συνεχιστεί και εφέτος (πέρυσι ήταν για 1 μήνα-1 βάρδια την ημέρα ) η κάλυψη των νησιών με Μοτοσυκλέτες Ταχείας Ανταπόκρισης του ΕΚΑΒ».

Σύμφωνα με τον ίδιο, όπου υπάρχουν Κέντρα Υγείας που διαθέτουν ασθενοφόρο όχημα αντί για προσλήψεις μόνιμων ή επικουρικών πληρωμάτων ασθενοφόρων συνεχίζεται η κάλυψη των κενών θέσεων με στρατιωτικούς και το πάσης φύσεως προσωπικό των κέντρων υγείας.

Οι εξαγγελίες που έμειναν στα χαρτιά

Πάντως από πέρυσι τον Σεπτέμβριο ο πρωθυπουργός είχε ανακοινώσει από τη ΔΕΘ ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει  σε ριζική ανασυγκρότηση του ΕΚΑΒ. Έκτοτε έχουν περάσει  πάνω από οκτώ μηνες και από ότι φαίνεται δεν έχει αλλάξει κάτι.

Να υπενθυμιστεί πώς ο πρωθυπουργός είχε δεσμευτεί για:

– 800 νέες προσλήψεις,

- Νέα ασθενοφόρα,

- Ενιαίο κέντρο συντονισμού σε κάθε περιφέρεια της χώρας,

- Πύργο ελέγχου για την άμεση ανταπόκριση του ΕΚΑΒ στα επείγοντα

– Έξι βάσεις ιατρικών ελικοπτέρων για τις διακομιδές από απομακρυσμένα σημεία.

healthreport.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου